Overslaan en naar de inhoud gaan

Op Erasmus met Philip in Vancouver, Canada

In Vancouver

Student Elektromechanica Philip Deschietere (23) trok op Erasmus naar Vancouver in Canada. Hij vertelt hoe die eerste weken al een aaneenschakeling waren van prachtige uitzichten, hechte vriendschappen, (ijs)vissen én natuurlijk een leerrijke stage. 

Waarom heb je voor de bachelor Elektromechanica bij AP Hogeschool gekozen?

"In eerste instantie koos ik voor AP vanwege aanbevelingen van vrienden die er ook studeerden. Ik wilde ook graag in Antwerpen studeren, dus dan is AP een evidente keuze. Mijn interesse lag altijd al bij de technische kant van zaken. Op de website van AP vond ik op de opleidingspagina enorm veel informatie over de richting en de jobmogelijkheden. Dit hielp mij ook zeker in mijn keuze. Nu het einde van mijn parcours nadert, kan ik zeggen dat ik nog geen seconde spijt heb gehad van mijn beslissing."

Nu het einde van mijn parcours nadert, kan ik zeggen dat ik nog geen seconde spijt heb van mijn keuze.

Waarom juist Vancouver in Canada als bestemming?

"Het idee om op buitenlandse stage te gaan speelde al langer in mijn hoofd. Ik wilde graag vloeiend een andere taal leren spreken en eens volledig uit mijn comfortzone stappen. Maar ik had Canada eigenlijk niet specifiek op het oog. Mede op aanraden van mijn lectoren ben ik op zoek gegaan naar bedrijven die zowel in België als in het buitenland vestigingen hadden. Toen de optie opdook om naar Vancouver te gaan, heb ik geen minuut geaarzeld en deze kans met beide handen gegrepen."

Kan je rekenen op extra ondersteuning van AP als je naar het buitenland wil gaan?

"Ja, enorm. Zonder mevrouw Roels, de internationale coördinator van ons departement, zou ik hier nu niet zitten. Ze heeft mij echt op elk vlak bijgestaan: een beurs aanvragen, contracten regelen, naar huisvesting zoeken ... En gewoon ook veel algemene tips gegeven. Ook nu, ondanks het tijdverschil, kan ik altijd bij haar terecht met vragen. Zij heeft zeker nog een bos bloemen van mij tegoed! (lacht)."

Wat moet je zeker weten voor je naar het buitenland gaat? 

"Er komt véél kijken bij internationale procedures en communicatie. Dus begin op tijd met plannen! Dit zorgt voor rust in je hoofd. En als er dan toch iets misloopt, heb je nog voldoende tijd om het op te lossen. Voor de rest is elke ervaring anders denk ik. Hou er rekening mee dat het begin misschien even  eenzaam kan voelen. Zelf heb ik dat wel niet echt ervaren, maar misschien had ik me gewoon goed voorbereid (lacht). Je gaat ook 100% zeker iets vergeten thuis, maar gelukkig bestaat de post en kan alles opgestuurd worden."

Hoe verloopt jouw Erasmus tot hiertoe?

"Fantastisch! Ik kan niet geloven dat ik hier al tien weken zit: de tijd vliegt. Ik leer dagelijks enorm veel bij en heb al een hele hoop vriendschappen opgebouwd die ik nog lange tijd ga koesteren. Ik heb helaas net voor mijn stage klierkoorts opgelopen en daar merkte ik een tijdje wel wat naweeën van. Al laat ik het me niet tegenhouden om zoveel mogelijk te doen."

Ik leer dagelijks enorm veel bij en heb al een hele hoop vriendschappen opgebouwd die ik nog lange tijd ga koesteren.

Welke dingen die je hebt geleerd tijdens je opleiding kan je ook gebruiken op Erasmus?

"Omdat ik momenteel stage loop, is er heel veel dat ik dagelijks gebruik. Het vak Engels komt uiteraard enorm van pas. Daarin leerden we onder meer de benamingen van alle gereedschap. Ook het vak Multiprojecten is in mijn ogen een goede voorbereiding op het echte werk. Hier werken veel mensen die gespecialiseerd zijn in een bepaald gebied, maar ze moeten uiteraard op een gestroomlijnde manier samenwerken. Dat leer je in een gecontroleerde omgeving tijdens Multiprojecten. Ik herken aangeleerde technieken tijdens vergaderingen, hoe je je werk vertaalt naar een taal die iedereen begrijpt en hoe belangrijk het is dat iedereen op de hoogte is van wat anderen aan het doen zijn om elkaar eventueel te helpen vanuit een ander perspectief ... En uiteraard de theoretische kennis maar dat lijkt me vanzelfsprekend."

Hoe zien jouw dagen er meestal uit? 

"Mijn dagen beginnen vrij flexibel tussen 8 en 9 uur met een mooie wandeling naar mijn stageplek waar ik een prachtig uitzicht op de stad en de bergen heb. Rond de middag maak ik - afhankelijk van het weer, want het kan hier ook verschrikkelijk regenen - na mijn middageten een wandeling langs het water om een frisse neus te halen. Na mijn stage kook ik eerst en dan ga ik vaak iets drinken met wat vrienden. Tenzij ik naar de hockeytraining ga, al eindigt ook die altijd met een drankje met de ploeg. Soms zijn er ook dagen dat ik gewoon uitgeteld ben en er vroeg inkruip en geniet van een film. Netflix biedt een heleboel andere dingen aan hier."

Wat doe je in je vrije tijd? 

"Zoals ik eerder vermeldde, speel ik (veld)hockey. Dit was zowel een fysieke (ik sport graag), als sociale keuze. Mijn eerste vrienden leerde ik op de hockey kennen en zo ging de bal voor mij meteen aan het rollen. Mensen leven hier echt buiten en zijn heel actief: hiken, (ijs)vissen, downhillen, ... Ik kijk écht uit naar de winter, want er zijn hier skipistes op een uur rijden van het centrum. Hoewel mijn stage veel tijd en energie vergt, probeer ik momenteel toch zoveel mogelijk mensen en de stad te leren kennen. Zodat ik na mijn stage in goed gezelschap verder buiten de stad kan trekken. En uiteraard wordt er op vrijdagavonden al eens een stapje in de wereld gezet."

Wat zijn de grootste verschillen tussen België & Canada?

"Canada heeft veel Amerikaanse invloeden: grote en brede rijvakken met enorm veel gigantische auto’s, gestructureerde steden, er zijn arcade games en reusachtige TV’s met sport in quasi elke bar ... Dat valt meteen op en doet me altijd denken aan films en series. De tipping culture is ook hier enorm groot. Bij elke betaling moet je een hele procedure volgen waarbij je een bepaalde procent fooi geeft, zelfs bij de bakker. Daarnaast ben je hier niets zonder auto. Iedereen springt voor de kleinste afstanden in de auto. Drie uur rijden wordt hier beschouwd als 'niet ver'.

Mensen zijn bovendien ongezien vriendelijk: ze zetten alles aan de kant om je te helpen, iedereen roept ook dankjewel naar de buschauffeur als ze uitstappen, ... Er zijn heel veel kleine verschillen waarvan ik dagelijks denk van “jullie zijn gek” of “waarom hebben wij hier niet aan gedacht”. Kortom, veel verschillen, maar in grote lijnen is het niet moeilijk om je aan te passen."

Er zijn veel kleine verschillen waarvan ik dagelijks denk 'Jullie zijn gek' of 'Waarom hebben wij hier niet aan gedacht'. 

Welke Erasmusherinnering zal je voor altijd koesteren? 

"Ik herinner me een hockeywedstrijd in West-Vancouver op - zonder twijfel - de mooiste locatie waar ik ooit hockey heb gespeeld. Voor de rest koester ik vooral de vriendschappen die ik al heb opgebouwd. Ik heb een aantal prachtige mensen leren kennen waarmee ik hoop contact te houden als ik terug in België ben."

Heb je nog tips voor studenten die ook op Erasmus willen trekken? 

"Allereerst: niet twijfelen, gewoon doen! Maar spaar genoeg, want je gaat ongetwijfeld verder willen reizen na je Erasmus en op die manier kan je ook volop genieten van je periode in het buitenland. Daarnaast heeft mijn aansluiting bij een sportclub mij enorm geholpen. Dit raad ik iedereen ten zeerste aan. En last but not least: start op tijd met QWERTY te leren. Want elk toetsenbord buiten België is in QWERTY en ik heb enorm gesukkeld met me hieraan aan te passen."

Heb je hierna nog buitenlandse plannen? 

"Ik ga aan het eind van mijn uitwisseling nog verder door Canada trekken. Het is een gigantisch groot land, dus er valt nog veel te ontdekken. Via de mensen die ik heb leren kennen, heb ik talloze tips gekregen over wat je absoluut wel en niet moet doen. Dus mijn avontuur eindigt niet na mijn stage. Als ik afstudeer hoop ik ook een job te vinden waarbij ik veel moet reizen en nog meer van de wereld kan zien."

Gerelateerde artikels