Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektromechanica

Procesautomatisering

Wil je je talent voor techniek en technologie verder ontplooien? Dan zit je goed in de richting Elektromechanica. Ontwerpen, bouwen, optimaliseren … al doende leer je de ins en outs van machines en technische installaties. De afstudeerrichting Procesautomatisering maakt van jou het talent dat de technologische processen in een bedrijf laat draaien. Vanuit je technische en procestechnologische kennis begrijp je dat minuscule aanpassingen een reusachtig verschil maken en houd je procesinstallaties in topvorm.

Iets voor jou? 

Techniek en technologie maken de wereld efficiënter, eenvoudiger en ecologischer en jij wil hierbij een rol spelen. Jij wil van A tot Z weten hoe procesinstallaties werken en hoe je deze nog beter kan laten werken met de nieuwste technologie. Je steekt ook graage zelf je handen uit je mouwen: jij wil oplossingen uittekenen, ontwerpen, programmeren en testen. Alle instrumenten in een productiesite zijn in topvorm en 'van jou'. Logisch nadenken en nauwkeurig werk zijn jou dan ook niet vreemd. 

Miniplant.JPGWat leer je?

 • Een uitdagend basisprogramma in het eerste jaar, opgebouwd rond vier leerlijnen: mechatronica, electrical fundamentals, mechanical fundamentals en STEM fundamentals.
 • Uitgebreid met vakken als meetsystemen, regeltechnieken, procestechnieken en DCS-configuratie. 
 • Je leert complexe DCS-systemen programmeren. 
 • In hoogtechnologische labo’s, actuele mini-fabriekjes, ga je aan de slag met alle procesinstrumentatie. 
 • Procesveiligheidsfilosofie, managementvaardigheden en stage in je laatste jaar. 

Wie word je?

Stap voor stap maakt de opleiding van jou een procesbesturingsspecialist. De markt is dol op je logische inzicht, technische kunde en oog voor kwaliteitsbewaking. Overal waar continue en batchprocessen draaien, kun jij je inzichten laten gelden. Jij zorgt er straks voor dat chemische bedrijven, farmaceutische fabrieken en voedselproducenten hun producten vlotter en duurzamer door hun installaties jagen. Jij meet en regelt hypernauwkeurig fysische grootheden en weet alles van klassieke analoge signalen tot bussystemen en web-based toepassingen. Dankzij ogenschijnlijk kleine aanpassingen zorg jij voor grote verschillen in technologische processen. Daarnaast ben je ook expert in procesveiligheid. 

Innovatieve praktijkruimtes en labo's

Campus Hallen

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties zoals een petrochemische miniplant of een destillatiekolom, alles op industriële besturingssystemen. We bouwen ook samen met jou steeds verder aan een virtueel proceslab, dat toegankelijk is van thuis.

Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar meer? Volg campus Hallen hier op de voet. 

Hallen
Miniplant

In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De technologie blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke domeinen. Net zoals in de praktijk!

Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jou als persoon: je individuele studienoden, je vooropleiding en je parate kennis. Zo kan je rekenen op:

 • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.
 • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
 • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke studiebegeleider.

Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

Ook voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten.

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar werknemers groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Elektromechanica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je start met een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.

Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. 

Je duikt nu volop je specialisatie in en ontdekt alles over geautomatiseerde industriële processen. Je verdiept je in meet- en regeltechnieken en verzamelt, verwerkt en visualiseert zelf data. Daarnaast kom je alles te weten over DCS-systemen en leert programmeren met gespecialiseerde software. Verwacht je maar aan nog meer uren in de hoogtechnologische labo’s, waar je vertrouwd geraakt met de meest gangbare installaties en software uit de industrie. Ten slotte zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld. Je bouwt een een brede kennis op die erg van pas zal komen op de arbeidsmarkt.

Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er mee als volwaardig werknemer, maar kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je ook stage hebt gelopen.  

Meteen aan de slag

Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

Met een bachelordiploma procesautomatisering vind je snel een job in de (petro)chemische industrie, bij farmaceutische producenten of in de voedingsindustrie waar je verantwoordelijk bent :

 • voor het installeren en afstellen van meet- en regelsystemen;
 • voor de ontwikkeling en de controle van geautomatiseerde productieprocessen;
 • voor het optimaliseren en moderniseren van bestaande installaties;
 • voor de besturing van een hele productieafdeling.

Of je kan aan de slag als medewerker in een studiebureau voor ontwikkeling, installatie en opstart van productieprocessen.

Heb je na de opleiding de smaak van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische industriële ingenieursopleiding. Maar liefst 25% van onze studenten stroomt door naar een masteropleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: de praktische knowhow uit de professionele bachelor en de theoretische kennis uit de academische opleiding. Om de overgang makkelijker te maken kan je wel best in het derde jaar voor het keuzevak wiskunde gaan.

Stage of project in het buitenland

De opleiding besteedt veel aandacht aan internationalisering. Zo kan je stage lopen in het buitenland. Of als je liever thuis blijft, kan je bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven. 

Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld. Je werkt dan intensief samen met AP-studenten Chemie en Energiemanagement en studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland om een oplossing te vinden voor een bestaand industrieel probleem Iedere groep verdedigt zijn project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

Vervolgtraject op HBO5/Graduaat

Voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten. Zo kan je op twee jaar tijd een professioneel bachelordiploma halen.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar. In samenspraak met je trajectbegeleider kan je dit programma opstellen.

Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

FAQ over deze opleiding

 • Wat is het verschil tussen met de afstudeerrichting Automatisering?

  Wil je een volledige installatie in topvorm houden? De controle ervan beheersen en aanpassen? De instrumenten onder jouw hoede nemen en perfect begrijpen wat de impact is van aanpassingen en vernieuwingen? Dan ben je bij Procesautomatisering aan het juiste adres.  

  Als je dagdagelijks wil programmeren, een klantenvraag analyseren en uitwerken tot een geautomatiseerde oplossing, dan is Automatisering de logische keuze voor jou.

 • Wat is het verschil met de afstudeerrichting Onderhoudstechnologie?

  Als je lagers wilt uitbouwen en zware machines in topconditie wil houden, dan kies je best voor de afstudeerrichting Onderhoudstechnologie

 • Kan ik operator worden in een chemische installatie of moet ik daarvoor Chemie volgen?

  Nee, de beste operatoren zijn elektromechanici, omdat ze de dagdagelijkse problemen die hoofdzakelijk mechatronisch zijn helemaal onder de knie hebben. De chemie en de processen erachter leer je ook in de opleiding. 

 • Wat is de ideale vooropleiding?

  De nieuwe STEM-opleidingen zoals Biotechnologische en Chemische Technieken (BCT) en Biotechnologische en Chemische STEM-Wetenschappen (BCW) zijn ideale vooropleidingen voor de afstudeerrichting Procesautomatisering.