Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektromechanica

Onderhoudstechnologie

Wil je je talent voor techniek en technologie verder ontplooien? Dan zit je goed in de richting Elektromechanica. Ontwerpen, bouwen, optimaliseren … al doende leer je de ins en outs van machines en technische installaties. In de afstudeerrichting Onderhoudstechnologie bijt je je vast in technische problemen en voorkom je dat machines vastlopen. Als maintenance engineer ga je ongetwijfeld een boeiende carrière tegemoet! 

Iets voor jou?

Techniek en technologie maken de wereld efficiënter, eenvoudiger en ecologischer en jij wil hierbij een rol spelen. Het liefst van al steek je zelf je handen uit je mouwen. Jij kan goed problemen opsporen en vindt het leuk om oplossingen te bedenken voor defecten. Hierbij ga je nauwkeurig te werk, want elk detail telt. 

Wat leer je?

 • Een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond vier leerlijnen: mechatronica, electrical fundamentals, mechanical fundamentals en STEM fundamentals.
 • Je leert ontwerpen met de meest actuele programma's.
 • Je specialiseert je in vakken als 3D-ontwerpen en tribologie (wrijvingskunde), storingstechnieken, predictieve onderhoudsmetingen en onderhoudsmanagement.
 • In onze hoogtechnologische labo’s leer je werken met actuele installaties binnen de technologische context maintenance 4.0.
 • Managementvaardigheden en stage in je laatste jaar.

Wie word je?

Als ontwerp- en onderhoudsspecialist voorkom je dat machines vastlopen door degelijke ontwerpen te maken en precieze storingsdiagnoses uit te voeren. De markt staat te springen om jou zijn productie- en machinepark toe te vertrouwen. Je leidt de onderhoudsafdeling, stelt de planning op en bewaakt dat machines correct blijven werken. Jouw collega’s uit de productie kunnen steeds op je rekenen voor ondersteuning. Dankzij jouw verbeteringen vergroten het rendement, de veiligheid en betrouwbaarheid van installaties.

Innovatieve praktijkruimtes en labo's

Campus Hallen

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties zoals een petrochemische miniplant.

Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar meer? Volg campus Hallen hier op de voet. 

Hallen
onderhoudstechnologie

In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De technologie blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke gebieden. Net zoals in de praktijk!

Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jou als persoon: je individuele studienoden, je vooropleiding en je parate kennis. Zo kan je rekenen op:

 • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.
 • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
 • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke studiebegeleider die altijd beschikbaar is.

Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

Ook voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica, een graduaat Elektromechanische Systemen of een graduaat HVAC systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten.

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar werknemers groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Elektromechanica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je start met een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.

Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. 

We gaan verder op de domeinen die in het eerste jaar al aan bod kwamen. Je bouwt een brede kennis op die op de arbeidsmarkt erg van pas zal komen. Verwacht je aan nog meer uren in de labo’s, waar je leert werken met de installaties en de software die ook in de industrie worden gebruikt. Daarnaast duik je ook volop je specialisatie in en ga je aan de slag met de meest actuele onderhoudstechnieken en –technologie. Samen met je medestudenten zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld.

Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er mee als volwaardig werknemer, maar kan wel rekenen op intensieve begeleiding, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je  ook stage hebt gelopen.  

Onmiddellijk aan de slag

Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

Je kan onder meer aan de slag als technieker met specialisatie in:

 • Curatief, preventief of predictief onderhoud
 • Machinebewaking
 • Trillingsanalyses en thermografie
 • Revisie van machines en installaties
 • Onderhoudsorganisatie en -planning
 • Automatisering/optimalisering machines en industriële installaties

Ja kan ook beginnen als zelfstandig onderhoudstechnicus, als opleidingsverantwoordelijke in de industrie of  als technisch leerkracht.

Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische industriële ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: de praktische knowhow van je professionele bachelor en de theoretische kennis uit de universitaire opleiding. Om de overgang makkelijker te maken kan je wel best in het derde jaar voor het keuzevak 'Wiskunde' gaan.

Stage of project in het buitenland

De opleiding besteedt veel aandacht aan internationalisering. Zo kan je stage in het buitenland lopen. Als je liever thuis blijft, kan je bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven.  

Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld: je werkt intensief samen met AP-studenten Chemie en Energiemanagement, en studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland om een oplossing te vinden voor een bestaand industrieel probleem. Iedere groep verdedigt zijn project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

Daarnaast krijg je ook verschillende workshops van ervaren werknemers van Total. Zij delen hun inzichten en ervaringen met plezier met jou. Als kers op de taart ga je op tweedaagse inleefstage naar Duinkerke. Daar kan je in de stilgelegde petrochemische fabriek allerlei processen van dichtbij én op een veilige manier ontdekken. Kruip bijvoorbeeld eens in een destillatiekolom, mega opslagtank of ontzouter. 

 

 

total 1
total 2
total 3
Vervolgtraject op HBO5/Graduaat

Voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten. Zo kan je op twee jaar tijd een professioneel bachelordiploma halen.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan maximaal 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar. In samenspraak met je trajectbegeleider kan je dit programma opstellen.

Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.