Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektromechanica

Automatisering

Wil je je talent voor techniek en technologie verder ontplooien? Dan zit je goed in de richting Elektromechanica. Ontwerpen, programmeren, optimaliseren, … met de afstudeerrichting Automatisering word jij straks het brein achter computergestuurde machines, domotica- en immoticasystemen. Als automation engineer is jouw jobzekerheid gegarandeerd!

Iets voor jou?

Techniek en technologie maken de wereld efficiënter, eenvoudiger en ecologischer en jij wil hierbij een rol spelen. Je deinst er dan ook niet voor terug om je handen uit de mouwen te steken om machines vlotter te laten draaien. Jij kijkt los door problemen en ziet meteen waar knelpunten zitten. Oplossingen ontwerpen, programmeren, testen, ... in deze richting zit je nooit stil.

Wat leer je?

 • Een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.
 • Processen programmeren, uittekenen, plannen en ontwerpen.
 • Vakken als robotica en systeemanalyse, PLC-computers programmeren en alles over intelligente aandrijfsystemen.
 • Managementvaardigheden en stage in het laatste jaar.
 • Je gaat aan de slag in hoogtechnologische labo's, doet aan zelfsturend werk en brengt de nodige tijd op de werkvloer door.

Wie word je?

Bedrijven zoeken voortdurend naar manieren om sneller en efficiënter te produceren. En daarin speelt automatisering een grote rol. Als automatisatiespecialist kan je aan de slag in elke productieomgeving of als specialist bij studiebureaus. Jij wordt het brein achter automatisch gestuurde installaties en processen. We leiden je op tot een professional die in staat is om meteen op de kar te springen als nieuwe innovaties je pad kruisen.

Omdat de opleiding Elektromechanica zo veelzijdig is, zal het geen probleem zijn om snel een boeiende job te vinden in binnen- of buitenland.

Troeven

Innovatieve praktijkruimtes en labo’s

Je lessen vinden plaats op de moderne Campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties, zoals een petrochemische miniplant.  De campus is verder voorzien van de nodige faciliteiten: inspirerende leer- en werkplekken, stille ruimtes, een gezellig studentenrestaurant en een ondergrondse parking met bewaakte fietsenstalling.

Multiprojecten: net zoals in ‘t echt

In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De technologie blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke domeinen. Net zoals in de praktijk!

Je staat er niet alleen voor

Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jouw specifieke studienoden, vooropleiding en parate kennis. Zo kan je rekenen op:

 • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.
 • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
 • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke begeleider die altijd beschikbaar is.

Iedereen welkom, ongeacht je vooropleiding

Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

Ook voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten.

Programma

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

Eerste jaar

Je start met een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.

Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. 

Tweede jaar

Je duikt nu volop je specialisatie in en ontdekt alles over automatisatie, meet- en regeltechnieken en robotica.  Verwacht je maar aan nog meer uren in de labo’s, waar je leert werken met de meest gangbare technologie en installaties uit de industrie. Samen met je medestudenten zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld. Je bouwt een brede kennis op die erg van pas zal komen op de arbeidsmarkt.

Derde jaar

Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er bijna volledig mee als reguliere werknemer. Maar je kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je ook stage hebt gelopen.  

 

Programma Academiejaar 2023-24

 • 1. Elektromechanica: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Hydraulica & pneumatica 3
  Industriële automatisering 3
  Theoretische elektriciteit 7
  Labo elektriciteit 3
  Elektronica 6
  Smart Development Projects 3
  Energie 3
  Theoretische mechanica 6
  Mechanisch ontwerpen CAD 3
  Elektrisch ontwerpen CAD 3
  Elektromechanisch project 3
  Technologie elektriciteit 5
  Technologie mechanica 6
  Toegepaste wiskunde 3
  ICT-vaardigheden (Excel en VB) 3
 • 2. Elektromechanica: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Automatiseringstechnologie 10
  Vermogenelektronica 4
  Motion AUT/PRA/OHT 4
  Communicatietechnologie 5
  Procesautomatisering AUT 8
  Labo Human Machine Interface 3
  Casestudy AUT 3
  Project Mechatronica 8
  Robottechnologie 3
  Toegepaste technologie 4
  Praktische vaardigheden 4
  Portfolio AUT 4
 • 3. Automatisering & Procesautomatisering: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Internationaal project 3
  Management 4
  Sustainable Business Management 3
  Economie 3
  Multiprojecten EM 10
  Bachelorproef AUT 12
  Stage AUT 18
  Internationale communicatie: Engels 4
  • Keuzevak AUT-PRA
   Uitleg: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Wiskunde 3
   Creatief labo & peterschap 3
   Big Data 3
   Immotica KNX 3
   Onderhoudsmanagement 3

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Internationaal

Stage of project in het buitenland

Binnen de opleiding Elektromechanica gaat er veel aandacht naar internationalisering. Zo kan je je stage in het buitenland doorlopen. Als je liever thuis blijft, kan je ook bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven.  

Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld: samen met AP-studenten uit andere opleidingen en studenten uit het buitenland los je een reëel probleem op uit de industrie. Je werkt een week lang intensief samen met studenten Chemie en Energiemanagement, en je leert studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland kennen.

Op het einde van de week verdedigt iedere groep het project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

Na je opleiding

Onmiddellijk aan de slag

Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

Als bachelor in de automatisering kan je onder meer aan de slag als verantwoordelijke:

 • Voor modernisering en optimalisering van bestaande installaties.
 • Voor de ontwikkeling en controle van geautomatiseerde productieprocessen.
 • Voor de realisatie en implementatie van datacommunicatie.
 • Voor het ombouwen en aanpassen van robotgestuurde assemblage- en productiesystemen.

Verder studeren

Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: in je professionele bachelor kreeg je de praktische knowhow onder de knie en in de universitaire ingenieursopleiding vergroot je je theoretische kennis. Om de overgang makkelijker te maken kan je wel best in het derde jaar voor het keuzevak 'Wiskunde' gaan.

Flexibel studeren

Kies zelf je programma

Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar. Dit programma kan je in samenspraak met je trajectbegeleider opstellen.

Vervolgtraject op HBO5/graduaat

Voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten. Zo kan je op twee jaar tijd een professioneel bachelordiploma halen.

Vrijstellingen

Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

OKOT-traject VDAB

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.