Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Elektromechanica

Automatisering

 • Dagtraject
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Innovatieve praktijkruimtes en labo’s

  Je lessen vinden plaats op de moderne Campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties, zoals een petrochemische miniplant.  De campus is verder voorzien van de nodige faciliteiten: inspirerende leer- en werkplekken, stille ruimtes, een gezellig studentenrestaurant en een ondergrondse parking met bewaakte fietsenstalling.

  Multiprojecten: net zoals in ‘t echt

  In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De technologie blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke domeinen. Net zoals in de praktijk!

  Duaal leren: helemaal in't echt 

  Kan je niet wachten tot je de theorie kan toepassen in een labo? Wil je meteen zien hoe je de techniek toepast in een realistische werkomgeving?

  Kies dan voor ons duale traject. Je leert minstens 60 studiepunten, één derde van je opleiding in een bedrijfscontext. Zo koppel je de theorie direct aan de praktijk en weet je waarom je studeert. Iets voor jou? Lees er meer over op het tabblad 'Programma - Duaal leren'.

  Je staat er niet alleen voor

  Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jouw specifieke studienoden, vooropleiding en parate kennis. Zo kan je rekenen op:

  • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.
  • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
  • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke begeleider die altijd beschikbaar is.

  Iedereen welkom, ongeacht je vooropleiding

  Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

  Ook voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten.

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

  Eerste jaar

  Je start met een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.

  Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. 

  Tweede jaar

  Je duikt nu volop je specialisatie in en ontdekt alles over automatisatie, meet- en regeltechnieken en robotica.  Verwacht je maar aan nog meer uren in de labo’s, waar je leert werken met de meest gangbare technologie en installaties uit de industrie. Samen met je medestudenten zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld. Je bouwt een brede kennis op die erg van pas zal komen op de arbeidsmarkt.

  Derde jaar

  Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er bijna volledig mee als reguliere werknemer. Maar je kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je ook stage hebt gelopen.  

   

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Programma (duaal leren)

  Bij duaal leren wissel je studeren op school af met werkplekleren in een echt bedrijf. Één derde van je opleiding bestaat uit werkplekleren. Je mag vanaf het prille begin aan de slag op de werkvloer. Zo beschik je na drie jaar over een professioneel bachelordiploma en bakken beroepservaring.

  DUAAL LEREN BIJ AP: NIEUW & UNIEK IN VLAANDEREN

  Deze formule voor duaal leren is in het secundair onderwijs al een tijdje actief. AP organiseerde sinds 2019 een proefproject en lanceert in 2021 haar duale traject voor de brede studentenpopulatie. AP is zo de eerste en enige hogeschool in Vlaanderen waar je een duaal leertraject Elektromechanica op bachelorniveau kan volgen. Bekende bedrijven zoals BASF, Bayer, Engie-Electrabel, Gima-Machines en Maintenance Partners zetten alvast mee hun schouders onder dit unieke traject.  

  DUAAL LEREN IN EEN NOTENDOP

  • Bij duaal leren wissel je studeren op school af met werkplekleren in een echt bedrijf. 
  • Gedurende deze tijd switch je volop tussen de schoolbanken en de werkvloer. Jouw weekschema bestaat in het eerste jaar uit 4 dagen les op school en 1 dag on-the-job-training bij een bedrijf.
  • 1/3 van je opleiding bestaat uit werkplekleren: je mag dus al meteen vanaf het eerste semester volwaardig meedraaien in het werkveld.  
  • Na drie jaar heb je een professioneel bachelordiploma Elektromechanica op zak.

  DUAAL LEREN: IETS VOOR JOU?

  Wil jij ook graag het beste van twee werelden combineren, maar zit je nog met specifieke vragen of twijfels?

  Wil jij ook graag het beste van twee werelden combineren, maar zit je nog met specifieke vragen of twijfels? Kom dan naar de EM-Duaal-stand op de volgende AP-infodag of contacteer nu al coördinator Duaal Leren Paul Duré via paul.dure@ap.be.

  Twijfel je of het wel iets voor jou is? Wel het traject is voor jou als je interesse hebt in een bachelor Elektromechanica, maar:

  • Je wil de theorie meteen in het eerste semester in de praktijk toepassen
  • Je werkt al, maar wil graag een bachelordiploma halen om hogerop te geraken
  • Je volgt duaal leren in het secundair en wil graag doorstromen naar een hoger diploma

  PROFIEL

  • Je houdt wel van een uitdaging
  • Je leert graag al doende, en wil zo snel mogelijk theorie in de praktijk kunnen brengen
  • Je bent verantwoordelijk en zelfstandig: je kan bijvoorbeeld op tijd opstaan om naar school of werk te gaan
  • Je bent goed in timemanagement: je kan de gecombineerde werkdruk van school en job goed de baas 
  • Je kan vlot communiceren en je bent sterk in teamwork

  Na je opleiding

  Onmiddellijk aan de slag

  Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

  Als bachelor in de automatisering kan je onder meer aan de slag als verantwoordelijke:

  • Voor modernisering en optimalisering van bestaande installaties.
  • Voor de ontwikkeling en controle van geautomatiseerde productieprocessen.
  • Voor de realisatie en implementatie van datacommunicatie.
  • Voor het ombouwen en aanpassen van robotgestuurde assemblage- en productiesystemen.

  Verder studeren

  Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: in je professionele bachelor kreeg je de praktische knowhow onder de knie en in de universitaire ingenieursopleiding vergroot je je theoretische kennis. Om de overgang makkelijker te maken kan je wel best in het derde jaar voor het keuzevak 'Wiskunde' gaan.

  Internationaal

  Stage of project in het buitenland

  Binnen de opleiding Elektromechanica gaat er veel aandacht naar internationalisering. Zo kan je je stage in het buitenland doorlopen. Als je liever thuis blijft, kan je ook bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven.  

  Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld: samen met AP-studenten uit andere opleidingen en studenten uit het buitenland los je een reëel probleem op uit de industrie. Je werkt een week lang intensief samen met studenten Chemie en Energiemanagement, en je leert studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland kennen.

  Op het einde van de week verdedigt iedere groep het project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

  Flexibel studeren

  Kies zelf je programma

  Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar.

  Vervolgtraject op HBO5/graduaat

  Voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten. Zo kan je op twee jaar tijd een professioneel bachelordiploma halen.

  Vrijstellingen

  Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou