Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiemanagement

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Werkzekerheid

  Duurzaam omgaan met energie is een van de grootste uitdagingen van de moderne tijd. De industrie schreeuwt dan ook om praktisch opgeleide specialisten. Je studeert in deze opleiding voor een uniek knelpuntberoep met 100 procent werkzekerheid.

  Verbonden met het werkveld

  De opleiding Energiemanagement bij AP is sterk verbonden met de praktijk. Voor de bedrijfsopdrachten en projecten werken we samen met bedrijven en belangrijke spelers uit de sector als Engie, Engie-Cofely, Eneco, de Haven van Antwerpen, Pfizer, Philips, Schneider, Procter & Gamble, Ingenium, Cenergie, ...

  Ook onze lesgevers staan doorgaans met hun beide voeten in het beroepsveld en brengen een enorme praktijkervaring naar de klas. Bovendien blijven ze zo op de hoogte van de meeste recente evoluties en innovaties uit de sector, zoals de smart energy en smart grid-ontwikkelingen.

  Internationaal

  De energiesector overschrijdt landsgrenzen. Dat weerspiegelt zich in de opleiding Energiemanagement. Je kan je bachelorproef en stage in het buitenland afleggen of ervaring opdoen bij een internationaal bedrijf. Tijdens het internationale project gaan we in het buitenland kijken wat we ook in ons land beter kunnen doen op energetisch vlak. Zo bezochten we onder andere al Kopenhagen, de eerste CO2 neutrale hoofdstad ter wereld.

  Innovatieve praktijkruimtes en labo’s

  Je lessen vinden plaats op de moderne campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties. Je vindt er onder meer een didactisch zonnepark met alle mogelijke vormen van energie-opslag en een gespecialiseerd KNX-opleidingscentrum.

  Programma

  Eerste jaar

  De theorie-, labo- en praktijklessen in het eerste jaar geven je een algemene basiskennis energie. Energiemanagement in al zijn aspecten zal voor jou openbloeien, ongeacht je vooropleiding.

  Tweede jaar

  Vervolgens diep je je kennis verder uit. Ook het aandeel praktijkervaring stijgt in het tweede jaar. Je gaat zelf aan de slag met de meest actuele technische installaties en producten binnen de industrie en krijgt realistische bedrijfsopdrachten voorgeschoteld. Ook digitaal energiebeheer zal geen geheimen meer voor jou hebben.

  Derde jaar

  In je laatste jaar laat je zien hoe goed je de opgedane kennis kan toepassen. Je krijgt de kans om je te bewijzen in uitdagende bedrijfsprojecten, groepswerken in de labo’s, een stage en, tot slot, een praktijkgerichte bachelorproef.

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na je opleiding Energiemanagement kan je onder meer aan de slag als:

  • Installatietechnicus van alternatieve energiesystemen
  • Energiespecialist, bijvoorbeeld bij een KMO waar je een energiemanagementsysteem ontwikkelt
  • Project- & werfleider
  • Projectmedewerker, bijvoorbeeld bij een studiebureau
  • Energiebeheerder van gebouwen en industriële installaties
  • Technisch leerkracht of als instructeur binnen de industrie
  • Zelfstandig consulent, bijvoorbeeld om bedrijven advies te geven over hun energiebeleid

  De sectoren en bedrijfstakken waarin je terecht komt, zijn divers:

  • Productieomgevingen van zowel klassieke als alternatieve energieparken
  • Elektriciteitsdistributiesector: hoogspanning, transformatoren, …
  • Onderhoudsdiensten en engineeringsafdelingen
  • Procesindustrie
  • Bouwsector
  • Chemische en petrochemische industrie
  • Onderwijs

  Verder studeren

  Na je opleiding heb je ook de mogelijkheid om je kennis nog uit te diepen en verder te studeren. Zo is het mogelijk een tweede bachelor te halen in een andere specialisatie, bijvoorbeeld Elektromechanica met de afstudeerrichting Klimatisering of Technisch-Commercieel adviseur.

  Ook kan je via een voorbereidings- of schakelprogramma doorstromen naar een master in de Industriële Ingenieurswetenschappen Elektrotechnieken of Energie.

  Internationaal

  Energie is internationaal

  De energiesector is erg internationaal gericht. Wist je dat dan ook meer dan 20 procent van de laatstejaarsstudenten Energiemanagement hun stage en bachelorproef in het buitenland afwerken? Zo trokken de voorbije jaren studenten uit de opleiding naar Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Finland, Peru, Zuid-Afrika, Qatar, Dubai, Rwanda, …

  Alumnus Jelle Milbou legde zijn stage en bachelorproef in Finland af. Hij maakte er deel uit van een Scandinavisch onderzoeksteam dat zich bezighoudt met de ontginning van biobrandstof uit algen:

  “Scandinavië staat op vlak van energie heel ver. Mijn keuze om daar een team te gaan ondersteunen was dus snel gemaakt. Het biogas afkomstig uit algen vormt een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Samen met andere studenten heb ik in kaart gebracht of het winstgevend is om gedroogde algen via vergisting om te zetten in biogas, rekening houdend met het hoge energieverbruik van dit proces."

  Flexibel studeren

  Deeltijds studeren

  De opleiding voorziet naast het voltijdse modeltraject ook een deeltijds traject. Je neemt dan een kleiner aantal studiepunten per academiejaar op. Je spreidt dus het opleidingstotaal van 180 studiepunten over meer dan drie academiejaren, bijvoorbeeld door per jaar 30 of 45 studiepunten op te nemen en respectievelijk zes of vier jaar te studeren.

  Verkort studietraject

  Indien je beschikt over eerder verworven kwalificaties (EVK’s), competenties die bekrachtigd zijn met een getuigschrift, diploma of certificaat, kan je in aanmerking komen voor vrijstellingen of verkorte studietrajecten.

  Werken en studeren

  Met het ‘Work-&-Study-programma’ kan je de opleiding Energiemanagement combineren met een vaste job. Je krijgt dan de mogelijkheid om de vaste lesuren op verschillende tijdstippen in de dag te volgen: eerder vroeg of eerder laat.

Oud-studenten aan het woord

 • Mijn stage en bachelorproef heb ik bij een multinational in Londen afgelegd. Ik bracht het energieverbruik van alle internationale filialen van het bedrijf in kaart, deed onderzoek naar hun energie-efficiëntie en zette een internationale benchmarking op. Alles wat ik geleerd had in de opleiding, zowel van energiemanagement als van professionele vaardigheden, kwam hierbij van pas.

  Gerd

 • Voor mijn stage was ik drie maanden energiemanager bij Brouwerij Palm. Ik onderzocht het energieverbruik in de brouwzaal en bracht enkele verbeteringen voor het bierproductieproces in kaart. Na mijn opleiding ben ik aan een schakelprogramma naar de Master Industrieel Ingenieur begonnen om de theoretische kant van het energieverhaal verder uit te diepen. 

  Jelle

 • Na mijn middelbare studies elektrische technieken koos ik heel bewust voor de opleiding Energiemanagement. De industrie heeft nood aan specialisten met kennis van een duurzaam en efficiënt energiebeleid. Hoe energiebewuster de mens wordt, hoe minder vervuiling. En dat willen we toch allemaal?

  Miguel

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou