Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiemanagement

Wil je een positieve impact leveren aan de wereld van morgen? Wil je meewerken aan de duurzaamheidsambities en een positieve klimaatverandering? Dan is de opleiding Energiemanagement iets voor jou. Je helpt consumenten en bedrijven door op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om slimmer om te gaan met energie in onze werk- en leefwereld. Zo zorg je voor het energie-efficiënter maken van installaties en gebouwen door hun energieverbruik te optimaliseren. En dat is dé fundamentele sleutel voor een duurzame wereld met meer comfort en een kleinere ecologische voetafdruk.

Iets voor jou?

Als energiemanager begrijp je als geen ander dat we nu en niet pas morgen duurzaam met energie moeten omgaan. Je wil dan ook mee op zoek gaan naar manieren om energie efficiënter op te wekken, te transporteren en slimmer te verbruiken. Je helpt bedrijven en consumenten te coachen door het implementeren van innovatieve technologieën vanuit hernieuwbare energie. Als energie-expert help je mee aan een duurzame, ecologische wereld.

energiemanagement.jpgWat leer je? 

 • Je maakt in detail kennis met zowel bestaande als innovatieve technologieën zoals zonnepanelen, windenergie, warmtepompen, batterijen, slimme netten, smart buildings, E-mobility, geothermie, enz.
 • Je leert alles over energietechnologie en het beheer ervan: opwekking, transport en verbruik. 
 • Je legt de focus op het verlagen van het energieverbruik en de CO2-emissie door Smart Energie optimalisaties te implementeren.
 • Je leert hoe intelligente oplossingen tot een beter leefmilieu en energiebesparingen kunnen leiden, zowel op korte als lange termijn. 
 • Je volgt de innovaties op in energieproductie, hernieuwbare energie en slimme energienetten.
 • Big-data verwerking en smart energy managementsystemen worden een van je troeven.
 • Persoonlijke en projectmatige vaardigheden: plannen, samenwerken en presenteren.
 • Doe-richting: je leert werken in labo's met echte installaties en energiemanagementsoftware.

Wie word je?

Met deze opleiding kies je volop voor de toekomst. Duurzaam met energie omgaan is een van de belangrijkste uitdagingen in onze samenleving. De energiesector groeit volop en is steeds op zoek naar specialisten met kennis van hernieuwbare energietechnieken. Je kan als energiemanager, consultant of technieker aan de slag bij een bedrijf of studiebureel om je steentje bij te dragen aan een slim energiebeleid. Je ziet namelijk het volledige plaatje en dankzij je technische kennis kan je pijnpunten opspeuren, analyses uitvoeren en oplossingen aanbrengen. Om zeker te zijn van je ideeën voer je gerichte metingen uit en ontferm je je over big-data-analyses.  

Innovatieve praktijkruimtes en labo's

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties, zoals een didactisch zonne-, windmolen- en waterstof stand en met alle mogelijke vormen van energie-opslag. Voor het slim inzetten van energie gebruiken we de KNX-Energiemanagementsystemen, zo zijn we bij AP een gecertificeerd erkend KNX-opleidingscentrum.

Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar meer? Volg campus Hallen hier op de voet. 

Hallen

Wist je trouwens dat de opleiding uniek in Vlaanderen is? Je kan deze bacheloropleiding enkel aan AP Hogeschool volgen. Zo studeer jij af met een unieke specialisatie waarmee je het ongetwijfeld nog ver zal schoppen. 

De opleiding Energiemanagement bij AP is sterk verbonden met de praktijk. Voor de bedrijfsopdrachten en projecten werken we samen met bedrijven en belangrijke spelers uit de energiesector. Ook onze lesgevers staan vaak met hun beide voeten in het beroepenveld en brengen een enorme praktijkervaring naar de klas. Bovendien blijven ze zo op de hoogte van de meeste recente evoluties en innovaties uit de sector, zoals smart energy en smart grid-ontwikkelingen.

Duurzaam omgaan met energie is een van de grootste uitdagingen van de moderne tijd. De industrie schreeuwt dan ook om praktisch opgeleide specialisten. Je studeert in deze opleiding voor een uniek knelpuntberoep met 100 procent werkzekerheid.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

De energiesector overschrijdt landsgrenzen. Dat weerspiegelt zich in de opleiding Energiemanagement. Je kan je bachelorproef en stage in het buitenland afleggen of ervaring opdoen bij een internationaal bedrijf. Tijdens het internationale project gaan we in het buitenland kijken wat we ook in ons land beter kunnen doen op energetisch vlak. Zo bezochten we onder andere al Kopenhagen, de eerste CO₂-neutrale hoofdstad ter wereld.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Energiemanagement is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het standaard programma telt 180 studiepunten verspreid over drie jaar. Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de groene balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

EERSTE JAAR

De theorie-, labo- en praktijklessen in het eerste jaar geven je een algemene basiskennis energie. Energiemanagement in al zijn aspecten zal voor jou openbloeien, ongeacht je vooropleiding.

TWEEDE JAAR

Vervolgens diep je je kennis verder uit. Ook het aandeel praktijkervaring stijgt in het tweede jaar. Je gaat zelf aan de slag met de meest actuele technische installaties en producten. Je leert op elk moment een geoptimaliseerd energieverbruik te leveren naargelang de behoeften van de gebruikers in woningen, gebouwen en industrie. Zo krijg je realistische bedrijfsopdrachten voorgeschoteld. Je coacht en neemt beslissingen hoe je energie in een woning, gebouw of in een industriële context het best gebruikt. Dat gaat dan over de volledige keten van duurzame productie tot verbruik of opslag van energie. 

DERDE JAAR

In je laatste jaar laat je zien hoe goed je de opgedane kennis kan toepassen. Je krijgt de kans om je te bewijzen in uitdagende bedrijfsprojecten, groepswerken in de labo’s, een stage en tot slot een praktijkgerichte bachelorproef.

Wil je na het graduaat HVAC-Systemen - Klimatisatiesystemen of het graduaat Elektromechanische Systemen - Meet- en Regeltechnieken nog verder studeren? Dan is het vervolgtraject naar de bachelor Energiemanagement een interessant vervolg voor jou. Het verkorte traject telt slechts 105 of 120 studiepunten dat je op twee jaar tijd kan afronden binnen AP. Bekijk hieronder de programma's.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Meteen aan de slag

Na je opleiding Energiemanagement kan je onder meer aan de slag als:

 • Installatietechnicus van alternatieve energiesystemen
 • Energiespecialist, bijvoorbeeld bij een KMO waar je een energiemanagementsysteem ontwikkelt
 • Project- & werfleider
 • Projectmedewerker, bijvoorbeeld bij een studiebureau
 • Energiebeheerder van gebouwen en industriële installaties
 • Technisch leerkracht of als instructeur binnen de industrie
 • Zelfstandig consulent, bijvoorbeeld om bedrijven advies te geven over hun energiebeleid

De sectoren en bedrijfstakken waarin je terechtkomt, zijn divers:

 • Productieomgevingen van zowel klassieke als alternatieve energieparken
 • Elektriciteitsdistributiesector: hoogspanning, transformatoren, …
 • Onderhoudsdiensten en engineeringsafdelingen
 • Procesindustrie
 • Bouwsector
 • Chemische en petrochemische industrie
 • Onderwijs

Na je opleiding heb je ook de mogelijkheid om je kennis nog uit te diepen en verder te studeren. Zo is het mogelijk een tweede bachelor te halen in een andere specialisatie, bijvoorbeeld Elektromechanica met de afstudeerrichting Klimatisering.

Ook kan je via een voorbereidings- of schakelprogramma doorstromen naar een master in de Industriële Ingenieurswetenschappen Elektrotechnieken of Energie.

Energie is internationaal

De energiesector is erg internationaal gericht. Wist je dat dan ook meer dan 20 procent van de laatstejaarsstudenten Energiemanagement hun stage en bachelorproef in het buitenland afwerken? Zo trokken de voorbije jaren studenten uit de opleiding naar Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Finland, Peru, Zuid-Afrika, Qatar, Dubai, Rwanda …

Alumnus Jelle Milbou legde zijn stage en bachelorproef in Finland af. Hij maakte er deel uit van een Scandinavisch onderzoeksteam dat zich bezighoudt met de ontginning van biobrandstof uit algen:

“Scandinavië staat op vlak van energie heel ver. Mijn keuze om daar een team te gaan ondersteunen was dus snel gemaakt. Het biogas afkomstig uit algen vormt een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Samen met andere studenten heb ik in kaart gebracht of het winstgevend is om gedroogde algen via vergisting om te zetten in biogas, rekening houdend met het hoge energieverbruik van dit proces."

Deeltijds studeren

De opleiding voorziet naast het voltijdse modeltraject ook een deeltijds traject. Je neemt dan een kleiner aantal studiepunten per academiejaar op. Je spreidt dus het opleidingstotaal van 180 studiepunten over meer dan drie academiejaren, bijvoorbeeld door per jaar 30 of 45 studiepunten op te nemen en respectievelijk zes of vier jaar te studeren.

Als je beschikt over eerder verworven kwalificaties (EVK’s), competenties die bekrachtigd zijn met een getuigschrift, diploma of certificaat, kan je in aanmerking komen voor vrijstellingen of verkorte studietrajecten.

Oud-studenten aan het woord

 • Mijn stage en bachelorproef heb ik bij een multinational in Londen afgelegd. Ik bracht het energieverbruik van alle internationale filialen van het bedrijf in kaart, deed onderzoek naar hun energie-efficiëntie en zette een internationale benchmarking op. Alles wat ik geleerd had in de opleiding, zowel van energiemanagement als van professionele vaardigheden, kwam hierbij van pas.

  Gerd

 • Voor mijn stage was ik drie maanden energiemanager bij Brouwerij Palm. Ik onderzocht het energieverbruik in de brouwzaal en bracht enkele verbeteringen voor het bierproductieproces in kaart. Na mijn opleiding ben ik aan een schakelprogramma naar de Master Industrieel Ingenieur begonnen om de theoretische kant van het energieverhaal verder uit te diepen. 

  Jelle

 • Na mijn middelbare studies elektrische technieken koos ik heel bewust voor de opleiding Energiemanagement. De industrie heeft nood aan specialisten met kennis van een duurzaam en efficiënt energiebeleid. Hoe energiebewuster de mens wordt, hoe minder vervuiling. En dat willen we toch allemaal?

  Miguel