Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Bedrijfsmanagement

Accountancy-Fiscaliteit

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Praktijkgericht

  De opleiding is van begin tot einde praktijkgericht. Je vakken worden gedoceerd door mensen met een brede ervaring, zowel op academisch vlak als in het werkveld. Zij schotelen je realistische voorbeelden voor en laten je kennismaken met wat jouw vakgebied betekent in de echte wereld. De kennis en inzichten die je opdoet, pas je toe tijdens projecten, bedrijfssimulaties, maar vooral tijdens de veertien weken durende stages. 

  Op maat

  Je volgt les in kleine groepen zodat we je persoonlijk kunnen begeleiden en adviseren. Je start het eerste jaar in een modeltraject. Naarmate je studie vordert kan het traject aangepast worden aan jouw studieniveau en –tempo.

  Talentontwikkeling & gepersonaliseerd

  We besteden veel aandacht aan de talentonwikkeling van elke student en hebben dan ook een ruim aanbod studie- en studentenbegeleiding. Studenten die hun talen extra willen bijspijkeren kunnen bij de taalcoaching terecht. Een gepersonaliseerde aanpak is in deze opleiding verzekerd: jouw studietraject, jouw gezins- en werkomstandigheden, jouw interesses tellen!

  Kwalitatief

  ‘De  benchmark’ voor succes van een opleiding is voor ons de snelheid waarmee onze studenten in het werkveld terecht kunnen. In dit opzicht kunnen we je geruststellen: alle afgestudeerde studenten zijn binnen de drie maanden aan het werk.

  Het gros van de laatstejaarsstudenten blijft hangen in een van de bedrijven waar ze stage liepen. Om dit te blijven garanderen, toetsen we de opleiding voortdurend aan de behoeften van het werkveld.

  Professioneel

  De opleiding werkt nauw samen met de Belgische Kamer voor Rekenplichtigen (BKR). Als deel van de opleiding en als voorbereiding op de bachelorproef volgen studenten gratis de gespecialiseerde seminaries georganiseerd door het BKR. Tijdens deze seminaries doceren specialisten over actuele accountancy en fiscale onderwerpen. Bovendien werk je aan projecten onder begeleiding van professionele firma’s zoals Hanson & Partners en Deloitte.

  Programma

  Eerste jaar

  Het eerste semester spitst zich toe op algemene economische en bedrijfskundige kennis en inzichten, aangevuld met de nodige ICT- en taalvaardigheden. Vanaf het tweede semester richten we ons op onderdelen met specifieke boekhoudkundige en fiscale inhoud. In het eerste semester begeleiden we je van dichtbij en brengen we je vooral kennis en inzicht bij. Naarmate je studies vorderen, leggen we meer en meer de nadruk op zelfstandig werken, waarbij je de verworven kennis en inzichten leert toepassen.

  Tweede jaar

  Je breidt je Frans en Engels uit om ook in deze talen zakelijke gesprekken te voeren. Je voert ook projecten en een bedrijfssimulatiespel uit en komt meer te weten over verschillende soorten belastingen en boekhouden.

  Derde jaar

  In het derde jaar zal je nog enkele vakken volgen in het eerste semester. Het laatste semester van je opleiding spendeer je volledig aan stages en je bachelorproef.

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  Internationaal

  Accountancy-Fiscaliteit goes international

  Internationalisering behoort tot de strategische doelstellingen van de opleiding. Wie dacht dat de opleiding Bedrijfsmanagement - Accountancy/fiscaliteit zich enkel richt op de Belgische markt, heeft het grondig mis. Daarom zoeken we in elk trajectjaar ook het buitenland op. Soms dichtbij, soms veraf, maar steeds voor ieders budget haalbaar.

  In het eerste jaar trek je erop uit op eigen initiatief, in het tweede jaar vertrek je met een groep of soms individueel voor meerdere opdrachten naar een Franstalig land. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de gezamenlijke studiereis naar een buitenlandse universiteit of hogeschool in het laatste jaar – die wil niemand missen!

  Erasmus

  In het tweede jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren, of stage te lopen in het buitenland. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

  Internationalisering @ home

  Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering @ home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma International Class in Business Management (ICBM) te volgen. We nodigen bovendien ook regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit, en bouw je alvast je eigen internationale netwerk uit dankzij de vele internationale uitwisselingsstudenten die op de eigen campus rondlopen.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Bachelors Bedrijfsmanagement die gespecialiseerd zijn in Accountancy-fiscaliteit zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Het beroep van accountant/fiscalist is dan ook al jaren een knelpuntberoep. Je kan onmiddellijk aan de slag als:

  • Als werknemer bij één van de ‘Big Four’ accountantsorganisaties: Deloitte, PwC, Ernst & Young, KPMG
  • als zelfstandig boekhouder
  • consulent fiscaliteit
  • in de boekhoudafdeling van grotere bedrijven, met de mogelijkheid om door te groeien naar een management functie

  Het feit dat de opleiding een brede bedrijfskundige basis aanbiedt, maakt het mogelijk om in een brede waaier van bedrijven en sectoren carrière te maken.

  Verder studeren

  Op anderhalf jaar tijd kan je binnen AP nog een tweede bachelordiploma behalen in een andere afstudeerrichting van de opleiding Bedrijfsmanagement: Financie- en verzekeringswezen, Logistiek Management of Rechtspraktijk.

  Ook een masterdiploma behalen aan een universiteit behoort tot de mogelijkheden. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan de master in de Handelswetenschappen of de master Toegepaste Economische Wetenschappen.

  Flexibel studeren

  Verkorte programma’s

  Als je al een bachelordiploma op zak hebt, bieden we enkele verkorte programma’s aan. Zo kan je op één, anderhalf of twee jaar tijd een extra diploma Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Accountancy-fiscaliteit behalen. Zo bieden we verkorte programma’s voor:

  • bachelors Office Management of Bedrijfsmanagement – Marketing
  • bachelors Bedrijfsmanagement – Financie- en verzekeringswezen
  • bachelors Bedrijfsmanagement – Logistiek Management
  • bachelors Bedrijfsmanagement – Rechtspraktijk

  Vervolgtraject

  Als je de volledige graduaatsopleiding Boekhouden met succes doorlopen hebt, kan je het diploma van bachelor in Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Accountancy-fiscaliteit behalen na het volgen van een vervolgtraject van 84 studiepunten.

  Het volledige programma kan je hier bekijken.

  Projecten en stage

  Alle vaardigheden, kennis en inzichten die je in de les opdoet, breng je in de praktijk tijdens bedrijfssimulaties, seminaries, projecten, stages en je bachelorproef.

  Bedrijfssimulaties

  Het bedrijfssimulatiespel wordt gespeeld tussen een aantal hogescholen uit Nederland en Vlaanderen. Aan de hand van concrete opdrachten neem je strategische beslissingen in verband met investeringen, financiering, marketing, productie, communicatie en andere belangrijke bedrijfsaspecten. In het kader van dit simulatiespel volg je ook relevante seminaries, workshops en ga je op bedrijfsbezoeken.

  Seminaries en projecten

  Boekhouders en accountants worden vaak geconfronteerd met ‘starters’ die ze moeten begeleiden bij de opstart van hun initiatief: van een haalbaarheidsonderzoek aan de hand van een financieel onderzoek tot het doorlopen van de administratieve verplichtingen. In dit vak werk je in groepjes van drie of vier personen. Je kiest een bedrijfsactiviteit waarbij je de starter gaat begeleiden. Zo maak je een oprichtingsakte ‘op maat’ en stel je een financieel plan op voor de eerste twee boekjaren. Jouw voortgang wordt op regelmatige tijdstippen besproken. Het project eindigt met een presentatie.

  Stages

  Afstuderen doe je na een geslaagde stage. Je presenteert ook een project over een specifiek vraagstuk dat je tijdens de stages hebt onderzocht of schrijft een eindwerk over een onderwerp dat betrekking heeft op jouw specifieke studie.

  In het laatste semester doorloop je twee stages van 7 weken:

  • een stage in een boekhoudkantoor of op de boekhouding van een groot bedrijf
  • een stage bij een fiscalist

  Tijdens deze stages bewijs je dat je over de eindcompetenties beschikt die vereist zijn voor het behalen van het diploma. De resultaten van de stages, rapporteer je in stageverslagen of een stagedagboek. De resultaten en reflecties licht je mondeling toe aan je vaklectoren.

  Bachelorproef: financial business game

  In het financial business game richt je samen met andere laatstejaarsstudenten een zelfstandig bedrijf op. Dit doe je in een competitieve omgeving met 9 andere hogescholen en met ondersteuning van een consultancy bedrijf.

  Iedere groep studenten stelt de financiële resultaten en een businessplan voor aan een professionele jury die de beste dossiers selecteert. Daarnaast woon je seminaries bij en reflecteer je hierover aan de hand van verslagen en besprekingen.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou