Skip to main content
Biomedische Laboratoriumtechnologie

Medische Laboratoriumtechnologie

In de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie met afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie stomen we je klaar om in een geneeskundig lab de handen uit de mouwen te steken. Met de kennis en kunde die je opdoet, help jij straks de arts een diagnose te stellen. Je kent de toestellen in het lab door en door en voert zelfstandig een nauwgezet onderzoek uit op de stalen die je aangereikt krijgt. Met deze opleiding kies je volop voor werkzekerheid. Met je diploma heb je een gouden ticket in handen om snel een boeiende job te vinden.

Iets voor jou?

Het menselijke lichaam herbergt veel mysteries en jij kan niet wachten om ze te ontrafelen. Als een ware biomedische detective ga je minutieus te werk om informatie te halen uit weefsel- en bloedstalen of om schimmels en virussen op te sporen. Daar ga je dus best niet schreeuwend van lopen. Een gezonde interesse in biologie en chemie komt je in deze opleiding zeker van pas. Je ziet jezelf later wel in een laboratorium experimenteren met technisch materiaal en chemische stoffen. Maar wel telkens in een biomedische context, want de opleiding is volledig gescheiden van de opleiding Chemie. Zo kan je meteen focussen op dat wat jou echt interesseert. Je beseft dat het aantal uren dat je in een laboratorium doorbrengt een groot deel van je studietijd zal innemen en later ook een groot deel van je tijd op de job. 

BML - medische_0.PNGWat leer je?

 • Je duikt in de toegepaste wetenschappen met veel biologie, chemie en alles wat daartussen ligt
 • Je leert nauwgezet omgaan met menselijke stalen, zoals bloed en weefsel
 • Je specialiseert je in de leer van het bloed: hematologie
 • Je weet welke bacteriën, virussen en andere organismen belangrijke ziekteverwerkers zijn
 • Je bent ook op de hoogte van signaalstoffen die ons lichaam aanmaakt om aan te geven dat het ergens misloopt: allergische reacties, mutaties in het DNA, …

Wie word je?

De richting Medische Laboratoriumtechnologie leidt je op tot medisch laboratoriumtechnoloog of medisch analist. Je analyseert stalen, voert experimenten uit en interpreteert de resultaten. Hierbij ga je veilig en nauwkeurig te werk en je weet exact hoe je de hulpmiddelen in het laboratorium correct bedient. Daarnaast heb je ook nog eens de nodige skills om professioneel te communiceren over je bevindingen.

Als medisch analist kom je doorgaans terecht in laboratoria van ziekenhuizen, poliklinieken of bloedtransfusiecentra. Je kan zelfstandig werken, maar bent ook sterk in een team. Ook heeft je opleiding je geleerd om je hoofd koel te houden bij spoedgevallen. Soms werk je onder hoge tijdsdruk, want van jouw deskundig onderzoek hangt vaak een medische beslissing af.

Gloednieuwe campus

Je krijgt les van klinische biologen en medische laboratoriumtechnologen die met beide voeten in de praktijk staan. En dat allemaal in onze splinsternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. 

Benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

 

 

Voor de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie heb je een flinke wetenschappelijke basis nodig. Heb je die achtergrond niet gekregen op de middelbare school? Geen probleem, je kan tijdens het jaar deelnemen aan monitoraatsessies en de vakken wiskunde en chemie sturen we op maat aan. Dankzij het semestriële systeem heb je ook een goede inloopperiode voordat je eerste examens eraan komen. Je staat er niet alleen voor.

De opleiding is drie jaar lang doordrongen van de praktijkopdrachten en labo-ervaringen, maar we bouwen dat stilaan op. Zo kiezen we in het eerste jaar voor duidelijk afgelijnde vakken in plaats van grote clusters. Telkens eerst een portie theorie, die je vervolgens in de praktijk toepast. Vanaf het tweede jaar bouwen we op naar grotere pakketten, en in het laatste jaar volgt de apotheose: een semester lang volg je stage en je levert een praktijkgericht eindwerk af.

Aangezien bij AP de opleiding gescheiden is van de opleiding Chemie, kan je je meteen focussen op jouw echte interesses: het biomedische. Zo kan je in het eerste jaar al proeven van vakken als hematologie en biomedische fysica, zodat je in het tweede jaar volledig kan focussen op de afstudeerrichting van je keuze.

Na je opleiding is een boeiende toekomst als medisch analist of laborant verzekerd. Het aantal vacatures overtreft ruim het aantal afgestudeerden. En wist je dat je met je diploma een erkende titel draagt? Een grote surplus! 

Bovendien heb jij omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor beide afstudeerrichtingen: je duikt volop de toegepaste wetenschappen in met biologie, chemie en alles wat daartussen ligt. Je jaar bestaat uit twee semesters die telkens worden afgerond met een examenperiode. Maar je hebt ook tussentijdse examens zodat je weet waar je staat en de leerstof al deels verwerkt. Een ideaal duwtje in de rug! Het semestersysteem geeft je bovendien de tijd om jezelf aan te passen aan het hoger onderwijs. Het tempo is rustiger, je krijgt voldoende feedback en bijsturing, en je hebt minder vaak examens. De wetenschappelijke theorievakken in het eerste jaar zijn geen grote clusters, maar duidelijk afgebakende vakken tussen de 4 en 6 studiepunten. Zo is het vak chemie ook opgedeeld in twee afzonderlijke delen verspreid over een jaar. De leerstof waarvoor je geslaagd bent, kan je achter je laten.

Je brengt ook heel wat uren tussen de proefbuizen en petrischaaltjes door. Maar een goede laborant werkt met kennis en inzicht, dus de praktijk wordt altijd voorafgegaan door gescheiden theorievakken. Zo krijg je een beter zicht op datgene wat misschien extra werk vraagt. Tijdens het eerste jaar maak je ook kennis met de twee verschillende afstudeerrichtingen. Zo kan je aan het einde van het academiejaar een weloverwogen keuze maken tussen Biomedische Laboratoriumtechnologie of Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie. 

De opleiding is opgebouwd uit klassieke hoorcolleges, oefeningen en praktijksessies in het lab, zelfstudiepakketten, discussies en individuele studietaken. Daarnaast doe je ook praktijkervaring op in het werkveld door bedrijfsbezoeken, studiedagen, gastsprekers en groepsopdrachten. 

Daarna ga je je meer toespitsen op jouw vakgebied. Je specialiseert je in de leer van het bloed: hematologie. Je komt alles te weten over de samenstelling van bloed en de functies die bloed in ons lichaam vervult. Je leert de verschillende bloedcellen kennen, onze bloedgroepstelsels en je achterhaalt hoe ons bloed stolt. Maar je gaat ook dieper in op hoe ons immuunsysteem werkt en welke mechanismen ervoor zorgen dat we ons kunnen verweren tegen ziektekiemen.Je bestudeert de eigenschappen van de bacteriën, virussen en andere organismen die ons ziek maken. En dankzij de vele praktijkuren in het laboratorium leer je deze ook identificeren. Zo zet je de theorie meteen om in de praktijk. Samen zorgen we voor structuur zodat jij verder kan groeien doorheen je opleiding.

 

In het tweede jaar leerde je hoe een gezond lichaam functioneert. In je derde jaar daarentegen maak je kennis met heel wat ziektebeelden. Ook dan gaat een belangrijk deel van de leerstof over het onderzoeken van bloed. Je maakt kennis met allerlei bloedziektes en je leert hoe je kunt ontrafelen wat er aan de hand is. Dit doe je door je kennis uit de theorie te koppelen aan de resultaten die je vindt in de practicums. Er gaat een hele wereld open aan kleine organismen die je ziek kunnen maken. Je leert verder over bacteriën, maar ook over virussen, schimmels en parasieten. Verder leer je ook over ziektes die patiënten meebrengen van over de hele wereld. Met de klimaatopwarming komen sommige van deze ziektes verrassend dichtbij.  Deze kunnen identificeren wordt jouw toekomstige uitdaging.

Les- en projectweken wisselen elkaar voldoende af, zodat je de kennis en vaardigheden ook echt kan inoefenen en perfectioneren. Uitdagende cases uit het werkveld vormen de basis van het programma. De vele praktijkoefeningen, projecten en het zelfstandig werk leren je de kneepjes van het vak. Ook je eindwerk wordt boeiend. Je mag daarvoor meewerken aan de validatie van nieuwe analyzers of je vergelijkt enzymatische kits die het labo wil gebruiken ter vervanging van de oude. Zo pas je je opgedane kennis toe op het werkveld en draag je zo bij tot de kwaliteit van het labo.

Een intensieve stage van zestien weken is ten slotte de apotheose van je opleiding.

Meteen aan de slag

Met je diploma Medische Laboratoriumtechnologie kan je onmiddellijk aan het werk als medisch analist in klinische laboratoria van ziekenhuizen en poliklinieken, in bloedtransfusiecentra of in onderzoekscentra.

Daarnaast heb je beroepsmogelijkheden als vertegenwoordiger van geneesmiddelen en medisch materiaal of als administratief medewerker in een medische omgeving.

Na de professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie kan je een schakelprogramma volgen en een masterdiploma behalen. In de masteropleidingen van de universiteit ligt de nadruk op theoretische kennis. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar de Master Biomedische wetenschappen of de Master Industriële Wetenschappen: Biochemie. Je kan ook een verkort academische bachelortraject volgen naar de masteropleidingen Biochemie of Biotechnologie. Ook een bachelor-na-bachelor (banaba) in de Bio-informatica behoort tot de mogelijkheden.

Dankzij de internationale contacten van AP met verschillende Europese partnerinstellingen heb je in de opleiding heel wat internationale mogelijkheden.

Studeren of stage in het buitenland

Zo kan je tijdens je programma deelnemen aan een internationaal praktijkproject waarbij je samenwerkt met collega-studenten van hogescholen uit het buitenland. Een unieke en verrijkende ervaring die je heel wat interculturele en sociale competenties aanleert.

Wil je volledig in een internationaal bad ondergedompeld worden? Dan trek je met het Erasmusprogramma naar het buitenland voor een stage. Je kan beroep doen op een beurs om je financieel te ondersteunen.  In het verleden liepen de studenten Medische Laboratoriumtechnologie al stage in Zuid-Afrika, Finland, Nederland en Turkije.

Door onze internationale contacten houden we voortdurend voeling met wat er leeft in andere instellingen en zitten we op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen. Daar pluk jij de vruchten van!

Gespreid programma

Indien je voorkennis niet voldoende is om het modeltraject te volgen, kan je een aangepast programma volgen dat gespreid is over vier in plaats van drie academiejaren. Je legt in dat geval het programma van het eerste jaar van de opleiding gesplitst af, in twee jaren. Dat geeft je de kans om je aan te passen aan het hoger onderwijs en het tempo van lesgeven. De laatste twee jaren van de opleiding volg je samen met de studenten uit het modeltraject.

Er is een verkort traject mogelijk van minstens 69 studiepunten gespreid over 2 jaar. Concrete samenstelling en mogelijke extra vrijstellingen in het programma zijn te verkrijgen na een intake gesprek met het opleidingshoofd en zijn afhankelijk van je vooropleiding. Om voor dit verkorte traject in aanmerking te komen, moet je houder zijn van één van volgende diploma's:

 • Professionele bachelor in de Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
 • Professionele bachelor in de (Bio)Chemie
 • Master in de Biomedische Wetenschappen
 • Master in de Biochemie (optie Medische Biochemie)
 • Master in de Biologie (optie Menselijke Biologie)
 • Master in de Biochemie (en de Biotechnologie)
 • Master in de Industriële Wetenschappen (Bio)Chemie (Industrieel Ingenieur)

Het beroep van medisch laboratoriumtechnoloog is wettelijk beschermd: om aan de slag te gaan, moet je in het bezit zijn van een erkenning. Heb je geen erkenning? Maar ben je momenteel wel al aan het werk als klinisch laborant en heb je een bachelor of master in de (bio)medische sector?  Dan kan je via een verkort duaal traject het bachelordiploma Biomedische Laboratoriumtechnologie met afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie behalen. Met dit diploma ben je erkend als medisch laboratoriumtechnoloog. 

Het duaal traject bestaat in totaal uit 60 studiepunten en combineert theorie in zelfstudie met een stage op je eigen werkplek. 


Contacteer Marjorie Theunen, opleidingshoofd, voor meer informatie.

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

De weg naar een diploma is voor elke student uniek. Ben jij iemand die al sneller op de werkvloer wil staan om zo te leren? Dat kan! Voor derdejaarsstudenten heeft onze opleiding een traject werkplekleren.  

Contacteer gerust onze trajectbegeleider voor meer informatie over jouw persoonlijk traject.

FAQ over deze opleiding

 • Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?

  We starten vanaf nul. Maar het is wel belangrijk om te weten dat je veel chemie zal volgen in je eerste jaar. Want je hebt chemie nodig om aan de slag te gaan in alle labo’s. Hou er dus rekening mee dat de hoeveelheid best zwaar kan zijn. Zeker als je geen of weinig chemie had in het secundair. In dat geval raden we aan om vooraf een zomercursus chemie te volgen én tijdens het jaar bij te benen in een monitoraat.

  De werkcolleges chemie worden op twee verschillende tempo’s aangeboden. Dezelfde inhoud, maar op verschillende snelheid gebracht. Zodat jij het op jouw tempo kan aanpakken. 

 • Zal ik veel fysica in deze opleiding krijgen?

  Op AP zijn de opleidingen Biomedische Laboratoriumtechnologie en Chemie volledig gescheiden. Hierdoor kunnen we ons meteen focussen op jouw interesse in de biomedische wetenschappen. Dat zie je als je naar de vakken kijkt in het eerste jaar. Je zal bijvoorbeeld hematologie en biochemie volgen.

  De fysica in onze opleiding is toegepaste ‘biomedische fysica' voor 3 studiepunten. Je leert er de fysica die nodig is om bijvoorbeeld je microscoop te kunnen gebruiken of die het verschijnsel osmose helpt verklaren. 

 • Ik twijfel tussen een biomedische opleiding aan een universiteit of een hogeschool.

  Het tempo en het niveau in een hogeschool zijn anders dan op de universiteit. Mogelijk is de stap vanuit het secundair onderwijs naar de hogeschool meer haalbaar. 

  Bovendien kan je na het behalen van je professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie nog steeds verder gaan studeren aan de universiteit. Er is bijvoorbeeld een schakelprogramma naar Biomedische Wetenschappen. Je start dan aan de universiteit vanuit een succesverhaal aan de hogeschool. 

 • Is er een traject voor werkstudenten?

  Er is geen traject voor werkstudenten. Als werkstudent kan je wel minder studiepunten opnemen om zo de combinatie met werken mogelijk te maken. Er zijn geen gegarandeerde vaste dagen waarop je wel of geen les hebt. Het rooster is wel al bekend bij de start van het academiejaar. Je kan vervolgens de klasgroep kiezen die het minste conflict geeft met je werk.  

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Gewoonlijk heb je 20 tot 25 contacturen per week. De ruimte die overblijft in de week gebruik je om labo’s voor te bereiden en lessen extra in te oefenen. De contacturen zijn verplicht voor de labo’s en een sterke aanrader voor de hoorcolleges en werkcolleges. Contactmomenten op de campus vergroten je leerkansen want op die manier pik je al zoveel mogelijk op in de les, van je lector en van je medestudenten. Contactmomenten en wandelganggesprekken geven je bovendien ook extra motivatie. Naast de contactmomenten krijg je toegang tot een digitaal platform waarop alle cursusmateriaal en extra oefeningen staan. 

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  Er zijn hoorcolleges, werkcolleges, labo’s en projecten in onze opleiding. In de hoorcolleges zit je met de hele groep samen. In het eerste jaar kunnen dat soms wel meer dan 100 studenten zijn. Voor de werkcolleges splitsen we deze grote groep in drie. Dan is er meer ruimte voor vragen. In de labo’s zitten maximum 20 studenten samen. Dit is je klasgroep en zal voor jou het meest vertrouwd aanvoelen.