Skip to main content
Biomedische Laboratoriumtechnologie

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

We stomen je klaar om als professional in een biomedisch lab aan de slag te gaan. Met de kennis en vele praktijkervaring uit de opleiding ga jij straks je steentje bijdragen aan baanbrekend onderzoek, bijvoorbeeld naar geneesmiddelen of vaccins. Jij weet perfect hoe je moet omgaan met hoogtechnologisch labo-apparatuur en farmaceutische grondstoffen. Met een diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie heb je een gouden ticket in handen om snel een interessante job te vinden.

Iets voor jou?

Een boeiende carrière als laborant, daar zeg jij geen nee tegen! Je ziet jezelf wel in een hoogtechnologische laboratorium aan de slag gaan waar je het menselijke DNA in kaart brengt, de werking van nieuwe geneesmiddelen analyseert of onderzoek doet naar genetische modificatie. Nauwkeurig en veilig werken is jou niet vreemd. En een gezonde interesse in toegepaste wetenschappen (biologie en chemie) zal je zeker van pas komen. In deze opleiding staan chemie en andere exacte wetenschappen centraal, zowel op theoretisch als praktisch vlak. Maar wel telkens in een biomedische context, want de opleiding is volledig gescheiden van de opleiding Chemie. Zo kan je meteen focussen op dat wat jou echt interesseert. Je beseft dat het aantal uren dat je in een laboratorium doorbrengt een groot deel van je studietijd zal innemen en later ook een groot deel van je tijd op de job. 

BML - farma.PNGWat leer je

 • Je duikt in de toegepaste wetenschappen met veel biologie, chemie en alles wat daartussen ligt
 • Je komt alles te weten over biomedische technologie en gentechnologie
 • Farmaceutische wetenschappen en toxicologie horen bij je vaste pakket
 • Je leert alle moleculen in het menselijk lichaam kennen
 • Inclusief technieken om die moleculen te wijzigen en analyseren

Wie word je?

De arbeidsmarkt blijft nood hebben aan slimme laboranten die initiatief nemen en problemen door een creatieve bril bekijken. Jij kan farmaceutische bedrijven helpen en via labtesten verzekeren dat hun producten voldoen aan de vereiste kwaliteit en veiligheid. Je kan terecht in de Research & Development-afdelingen en laboratoria van biomedische, biotechnologische en farmaceutische bedrijven of in academische onderzoeksgroepen. Er is ook een tekort aan laboranten met jouw profiel, bijvoorbeeld voor kwaliteitscontrole in de geneesmiddelenproductie. In de farmaceutische en biologische sector zal je meestal (bio)chemische en bacteriologische analyses uitvoeren en help je het onderzoek naar medische genetica, diergeneeskunde, toxicologie, geneesmiddelen, … vooruit met jouw gespecialiseerde kennis van biotechnologische technieken. 

Gloednieuwe campus

Je krijgt les van biomedische wetenschappers die met beide voeten in de praktijk staan. En dat allemaal in onze splinsternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. 

Benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

Voor de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie heb je een flinke wetenschappelijke basis nodig. Heb je die achtergrond niet gekregen op de middelbare school? Geen probleem, je kan tijdens het jaar deelnemen aan monitoraatsessies en de vakken wiskunde en chemie sturen we op maat aan. Dankzij het semestriële systeem heb je ook een goede inloopperiode voordat je eerste examens eraan komen. Bovendien krijg je in de werkcolleges chemie  twee verschillende tempo’s aangeboden. Dezelfde inhoud, maar op verschillende snelheid gebracht. Zodat jij het op jouw tempo kan aanpakken. Je staat er dus niet alleen voor.

De opleiding is drie jaar lang doordrongen van de praktijkopdrachten en labo-ervaringen, maar we bouwen dat stilaan op. Zo kiezen we in het eerste jaar voor duidelijk afgelijnde vakken in plaats van grote clusters. Telkens eerst een portie theorie, die je vervolgens in de praktijk toepast. Vanaf het tweede jaar bouwen we op naar grotere pakketten, en in het laatste jaar volgt de apotheose: een semester lang volg je stage en je levert een praktijkgericht eindwerk af.

Aangezien bij AP de opleiding gescheiden is van de opleiding Chemie, kan je meteen focussen op jouw echte interesses: het biomedische. Zo kan je in het eerste jaar al proeven van vakken als hematologie en biomedische fysica, zodat je je in het tweede jaar volledig kan focussen op de afstudeerrichting van je keuze.

Na je opleiding is een boeiende toekomst als life science analyst of laborant verzekerd. Het aantal vacatures overtreft ruim het aantal afgestudeerden. 

Bovendien heb jij omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor beide afstudeerrichtingen: je duikt volop de toegepaste wetenschappen in met biologie, chemie en alles wat daartussen ligt. Je jaar bestaat uit twee semesters die telkens worden afgerond met een examenperiode. Maar je hebt ook tussentijdse examens zodat je weet waar je staat en de leerstof al deels verwerkt. Een ideaal duwtje in de rug! Het semestersysteem geeft je bovendien de tijd om jezelf aan te passen aan het hoger onderwijs. Het tempo is rustiger, je krijgt voldoende feedback en bijsturing, en je hebt minder vaak examens. De wetenschappelijke theorievakken in het eerste jaar zijn geen grote clusters, maar duidelijk afgebakende vakken tussen de 4 en 6 studiepunten. Zo is het vak chemie ook opgedeeld in twee afzonderlijke delen verspreid over een jaar. De leerstof waarvoor je geslaagd bent, kan je achter je laten.

Je brengt ook heel wat uren tussen de proefbuizen en petrischaaltjes door. Maar een goede laborant werkt met kennis en inzicht, dus de praktijk wordt altijd voorafgegaan door gescheiden theorievakken. Zo krijg je een beter zicht op datgene wat misschien extra werk vraagt. Tijdens het eerste jaar maak je ook kennis met de twee verschillende afstudeerrichtingen. Zo kan je aan het einde van het academiejaar een weloverwogen keuze maken tussen Biomedische Laboratoriumtechnologie of Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie. 

De opleiding is opgebouwd uit klassieke hoorcolleges, oefeningen en praktijksessies in het lab, zelfstudiepakketten, discussies en individuele studietaken. Daarnaast doe je ook praktijkervaring op in het werkveld door bedrijfsbezoeken, studiedagen, gastsprekers en groepsopdrachten. 

Nu ga je je specialiseren in jouw vakgebied. Biomedische technologie en gentechnologie zijn je belangrijkste vakken, net als farmaceutische wetenschappen en toxicologie. Je leert niet alleen alle moleculen in het menselijk lichaam kennen, maar ook de technieken om ze te wijzigen en analyseren. Je bestudeert de erfelijkheid van verschillende aandoeningen en voert onderzoek uit naar de werking van nieuwe geneesmiddelen. Vanaf het tweede jaar worden de vakkenpakketten ook groter: we bouwen stilaan op en geven je als student structuur en groeikansen.

Het derde jaar wordt ongetwijfeld boeiend. In onze labo’s zet je de theorielessen meteen om in de praktijk. Zo krijg je heel wat gentechnologische en biochemische technieken aangeleerd. Je gaat aan de slag met belangrijke elektroforetische en chromatografische strategieën en technieken om DNA en eiwitten te zuiveren en te kwantificeren aan de hand van PCR technieken. Je maakt ook kennis met celkweek waarbij je celmanipulatietechnieken toepast en cytotoxiciteitstesten uitvoert. 

Verder verruim je je farmaceutische kennis op vlak van farmacologie, toxicologie en galenica via hoorcolleges, seminaries, groepswerken en bedrijfsbezoeken. In de praktijkvakken en labo’s werk je aan uitdagende cases uit het werkveld. Samen met de projecten en het zelfstandig werk leer je zo de kneepjes van het vak. 

Een intensieve stage is ten slotte de apotheose van je opleiding. Je voert op een stageplaats van jouw interessegebied zelfstandig een deelaspect uit van onderzoek naar onder andere de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, de optimalisatie van analysetechnieken voor kwaliteitscontrole van geneesmiddelen, studie van autismespectrumstoornis (ASS) in muismodellen, verbetering van immunotherapie voor pancreaskanker of baarmoederhalskanker, cryopreservatie als techniek bij in-vitrofertilisatie ...

Meteen aan de slag

Na de opleiding kan je zo aan de slag in een brede waaier aan sectoren. Laboranten zijn veelgevraagde profielen in farmaceutische of biotechnologische bedrijven en in de voedingsindustrie. Wie interesse heeft in de academische onderzoekswereld kan ook aan de slag als laboratoriummedewerker bij een universitair research lab.

Als een commerciële functie je interesseert, kan je ook aan de slag als vertegenwoordiger van nieuwe geneesmiddelen, labobenodigdheden of -apparatuur.  

Zin in meer? Een bacheloropleiding aan AP vormt een goede basis voor een kennisgerichte opleiding aan een universiteit. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar de Master Biomedische wetenschappen of de Master Industriële Wetenschappen: Biochemie. Je kan ook een verkort academische bachelortraject volgen naar de masteropleidingen Biochemie of Biotechnologie. Ook een bachelor-na-bachelor (banaba) in de Bio-informatica behoort tot de mogelijkheden.

Dankzij de internationale contacten van AP met verschillende Europese partnerinstellingen heb je in de opleiding heel wat mogelijkheden in het buitenland.

Studeren of stage in het buitenland

Studeren of stage lopen in het buitenland is een verrijkende en onvergetelijke ervaring. Het geeft je een extra troef als je de arbeidsmarkt op trekt en bovendien verwerf je tijdens een buitenlandervaring heel wat nieuwe, interculturele competenties. In het verleden liepen de studenten Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie stage in Finland, Noorwegen, Duitsland, Canada, Spanje, Schotland ...

Wil je volledig in een internationaal bad ondergedompeld worden? Trek dan tijdens je opleiding met het Erasmusprogramma erop uit voor een stage. Je kan hiervoor een beurs aanvragen, als financieel steuntje in de rug.

Je kan je laatste semester ook een uitwisselingstraject volgen bij Hogeschool Fontys in Eindhoven. Het accent ligt daar op projectmatig leren, een goed leerbad voor studenten die een carrière willen uitbouwen in research.

Door onze internationale contacten houden we voortdurend voeling met wat er leeft in andere instellingen en zitten we op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen. Daar pluk jij de vruchten van!

Gespreid programma

Indien je voorkennis niet voldoende is om het modeltraject te volgen, kan je een aangepast programma volgen dat gespreid is over vier in plaats van drie academiejaren. Je legt in dat geval het programma van het eerste jaar van de opleiding gesplitst af, in twee jaren. Dat geeft je de kans om je aan te passen aan het hoger onderwijs en het tempo van lesgeven. De laatste twee jaren van de opleiding volg je samen met de studenten uit het modeltraject. 

De weg naar een diploma is voor elke student uniek. Ben jij iemand die al sneller op de werkvloer wil staan om zo te leren? Dat kan! Voor derdejaarsstudenten heeft onze opleiding een traject werkplekleren. Zo sta jij vanaf je derde jaar bijna voltijds met je beide voeten in het werkveld.

 

Voor tweedejaarsstudenten uit de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische laboratoriumtechnologie is er een duaal traject in de farmaceutische industrie. Dat wil zeggen dat jij de helft van de tijd aan de slag gaat in een bedrijf en de andere helft de theorie verwerkt op campus. Zo leer je zowel op school als in het werkveld.

FAQ over deze opleiding

 • Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?

  We starten vanaf nul. Maar het is wel belangrijk om te weten dat je veel chemie zal volgen in je eerste jaar. Want je hebt chemie nodig om aan de slag te gaan in alle labo’s. Hou er dus rekening mee dat de hoeveelheid best zwaar kan zijn. Zeker als je geen of weinig chemie had in het secundair. In dat geval raden we aan om vooraf een zomercursus chemie te volgen én tijdens het jaar bij te benen in een monitoraat.

  De werkcolleges chemie worden op twee verschillende tempo’s aangeboden. Dezelfde inhoud, maar op verschillende snelheid gebracht. Zodat jij het op jouw tempo kan aanpakken. 

 • Zal ik veel fysica in deze opleiding krijgen?

  Op AP zijn de opleidingen Biomedische Laboratoriumtechnologie en Chemie volledig gescheiden. Hierdoor kunnen we ons meteen focussen op jouw interesse in de biomedische wetenschappen. Dat zie je als je naar de vakken kijkt in het eerste jaar. Je zal bijvoorbeeld hematologie en biochemie volgen.

  De fysica in onze opleiding is toegepaste ‘biomedische fysica' voor 3 studiepunten. Je leert er de fysica die nodig is om bijvoorbeeld je microscoop te kunnen gebruiken of die het verschijnsel osmose helpt verklaren. 

 • Ik twijfel tussen een biomedische opleiding aan een universiteit of een hogeschool.

  Het tempo en het niveau in een hogeschool zijn anders dan op de universiteit. Mogelijk is de stap vanuit het secundair onderwijs naar de hogeschool meer haalbaar. 

  Bovendien kan je na het behalen van je professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie nog steeds verder gaan studeren aan de universiteit. Er is bijvoorbeeld een schakelprogramma naar Biomedische Wetenschappen. Je start dan aan de universiteit vanuit een succesverhaal aan de hogeschool. 

 • Is er een traject voor werkstudenten?

  Er is geen traject voor werkstudenten. Als werkstudent kan je wel minder studiepunten opnemen om zo de combinatie met werken mogelijk te maken. Er zijn geen gegarandeerde vaste dagen waarop je wel of geen les hebt. Het rooster is wel al bekend bij de start van het academiejaar. Je kan vervolgens de klasgroep kiezen die het minste conflict geeft met je werk.  

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Gewoonlijk heb je 20 tot 25 contacturen per week. De ruimte die overblijft in de week gebruik je om labo’s voor te bereiden en lessen extra in te oefenen. De contacturen zijn verplicht voor de labo’s en een sterke aanrader voor de hoorcolleges en werkcolleges. Contactmomenten op de campus vergroten je leerkansen want op die manier pik je al zoveel mogelijk op in de les, van je lector en van je medestudenten. Contactmomenten en wandelganggesprekken geven je bovendien ook extra motivatie. Naast de contactmomenten krijg je toegang tot een digitaal platform waarop alle cursusmateriaal en extra oefeningen staan. 

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  Er zijn hoorcolleges, werkcolleges, labo’s en projecten in onze opleiding. In de hoorcolleges zit je met de hele groep samen. In het eerste jaar kunnen dat soms wel meer dan 100 studenten zijn. Voor de werkcolleges splitsen we deze grote groep in drie. Dan is er meer ruimte voor vragen. In de labo’s zitten maximum 20 studenten samen. Dit is je klasgroep en zal voor jou het meest vertrouwd aanvoelen.