Skip to main content
Biomedische Laboratoriumtechnologie

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

Klaar om als professional in een biomedisch lab te werken? Met de kennis en praktijkervaring uit de opleiding draag je straks je steentje bij aan baanbrekend onderzoek naar geneesmiddelen of vaccins bijvoorbeeld. Jij weet perfect hoe je moet omgaan met hoogtechnologisch laboapparatuur en farmaceutische grondstoffen. Met een diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie vind je ongetwijfeld snel een interessante job.

Iets voor jou?

Een boeiende carrière als laborant, daar zeg je geen nee tegen. Het liefst breng je je tijd door in een labo. Ook later zie je jezelf wel in een hoogtechnologisch laboratorium werken waar je het menselijke DNA in kaart brengt, de werking van nieuwe geneesmiddelen analyseert of onderzoek doet naar genetische modificatie. Nauwkeurig en veilig werken is je niet vreemd. En een gezonde interesse in toegepaste wetenschappen, biologie en chemie, komt zeker van pas. In deze opleiding staan exacte wetenschappen, waaronder chemie, centraal. De focus ligt wel altijd op de biomedische context, want de opleiding is volledig gescheiden van de bachelor Chemie. Zo focus je meteen op je eigen interesses. 

BML - farma.PNGWat leer je

  • Je duikt in de toegepaste wetenschappen met veel biologie, chemie en alles wat daartussen ligt.
  • Je komt alles te weten over biomedische technologie en gentechnologie.
  • Farmaceutische wetenschappen en toxicologie horen bij je vaste pakket.
  • Je leert alle moleculen in het menselijk lichaam kennen.
  • Inclusief technieken om die moleculen te wijzigen en analyseren.

Wie word je?

De arbeidsmarkt smeekt om slimme laboranten die initiatief nemen en problemen door een creatieve bril bekijken. Jij verzekert later farmaceutische bedrijven via labtesten dat hun producten voldoen aan de vereiste kwaliteit en veiligheid. Of je controleert de kwaliteit in de geneesmiddelenproductie. Met dit diploma ben je welkom op Research & Development afdelingen en laboratoria van biomedische, biotechnologische en farmaceutische bedrijven of in academische onderzoeksgroepen. In de farmaceutische en biologische sector zal je meestal (bio)chemische en bacteriologische analyses uitvoeren en help je het onderzoek naar medische genetica, diergeneeskunde, toxicologie, geneesmiddelen … vooruit met je gespecialiseerde kennis van biotechnologische technieken. 

Gloednieuwe campus

Je krijgt les van biomedische wetenschappers die met beide voeten in de praktijk staan. En dat allemaal in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. 

Benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

Je hebt een flinke wetenschappelijke basis nodig. Heb je die achtergrond niet gekregen op de middelbare school, dan kan je deelnemen aan de monitoraatsessies. De vakken wiskunde en chemie krijg je op maat. Dankzij het semestersysteem heb je ook een goede inloopperiode voordat je eerste examens beginnen. Bovendien kan je kiezen tussen twee verschillende tempo's van de werkcolleges chemie. Dezelfde inhoud, maar op verschillende snelheid gebracht. 

Ontdek hier nog meer initiatieven om je te ondersteunen.

Drie jaar lang leer je al doende via praktijkopdrachten en labo-ervaringen. Je bouwt dit stilletjes aan op. In het eerste jaar krijg je afgelijnde vakken in plaats van grote clusters. Telkens eerst een portie theorie die je daarna toepast in de praktijk. Vanaf het tweede jaar krijg je iets grotere pakketten en in het laatste jaar volgt de apotheose: een semester lang stage en een praktijkgericht eindwerk.

Bij AP is de opleiding gescheiden van de bachelor Chemie zodat je kan focussen op je interesse in het biomedische. In het eerste jaar proef je al van vakken zoals hematologie en biomedische fysica. In het tweede jaar richt je je volledig op je afstudeerrichting.

Na je opleiding is een boeiende toekomst als life science analyst of laborant verzekerd. Het aantal vacatures overtreft ruim het aantal afgestudeerden. 

Bovendien heb je omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
  • Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor beide afstudeerrichtingen: je duikt volop de toegepaste wetenschappen in met biologie, chemie en alles wat daartussen ligt.
  • Het jaar bestaat uit twee semesters die die je afsluit met een examenperiode, maar je hebt ook tussentijdse examens zodat je weet waar je staat en de leerstof al deels verwerkt. Een ideaal duwtje in de rug.
  • Het semestersysteem geeft je bovendien de tijd om jezelf aan te passen aan het hoger onderwijs. Het tempo is rustiger, je krijgt voldoende feedback en bijsturing en je hebt minder vaak examens.
  • De wetenschappelijke theorievakken in het eerste jaar zijn geen grote clusters, maar duidelijk afgebakende vakken tussen de 4 en 6 studiepunten. Het vak chemie ook opgedeeld in twee afzonderlijke delen verspreid over een jaar. De leerstof waarvoor je geslaagd bent, kan je achter je laten.
  • Je brengt ook heel wat uren tussen de proefbuizen en petrischaaltjes door. Maar een goede laborant werkt met kennis en inzicht, dus de praktijk wordt altijd voorafgegaan door gescheiden theorievakken. Zo krijg je een beter zicht op datgene wat misschien extra werk vraagt.
  • In het eerste jaar maak je ook kennis met de twee verschillende afstudeerrichtingen. Zo kan je aan het einde van het academiejaar een weloverwogen keuze.
  • De opleiding is opgebouwd uit klassieke hoorcolleges, oefeningen en praktijksessies in het lab, zelfstudiepakketten, discussies en individuele studietaken. Daarnaast doe je ook praktijkervaring op in het werkveld door bedrijfsbezoeken, studiedagen, gastsprekers en groepsopdrachten. 
  • Nu ga je je specialiseren in jouw vakgebied. Biomedische technologie en gentechnologie zijn je belangrijkste vakken, net als farmaceutische wetenschappen en toxicologie.
  • Je leert niet alleen alle moleculen in het menselijk lichaam kennen, maar ook de technieken om ze te wijzigen en analyseren.
  • Je bestudeert de erfelijkheid van verschillende aandoeningen en voert onderzoek uit naar de werking van nieuwe geneesmiddelen
  • Vanaf het tweede jaar worden de vakkenpakketten ook groter: we bouwen stilaan op en geven je structuur en groeikansen.
  • Het derde jaar wordt ongetwijfeld boeiend. In onze labo’s zet je de theorielessen meteen om in de praktijk. Zo krijg je heel wat gentechnologische en biochemische technieken onder de knie.
  • Je gaat aan de slag met belangrijke elektroforetische en chromatografische strategieën en technieken om DNA en eiwitten te zuiveren en te kwantificeren aan de hand van PCR-technieken.
  • Je leert ook over celkweek waarbij je celmanipulatietechnieken toepast en cytotoxiciteitstesten uitvoert. 
  • Verder verruim je je farmaceutische kennis op vlak van farmacologie, toxicologie en galenica via hoorcolleges, seminaries, groepswerken en bedrijfsbezoeken.
  • In de praktijkvakken en labo’s werk je aan uitdagende cases uit het werkveld. Samen met de projecten en het zelfstandig werk leer je zo de kneepjes van het vak. 
  • Een intensieve stage is het slotstuk van je opleiding. Je voert op je stageplaats zelfstandig een deelaspect uit van onderzoek naar onder andere de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, de optimalisatie van analysetechnieken voor kwaliteitscontrole van geneesmiddelen, studie van autismespectrumstoornis (ASS) in muismodellen, verbetering van immunotherapie voor pancreaskanker of baarmoederhalskanker, cryopreservatie als techniek bij in-vitrofertilisatie ...
Meteen aan de slag

Na de opleiding kan je in verschillende sectoren aan het werk. Laboranten zijn veelgevraagde profielen in farmaceutische of biotechnologische bedrijven en in de voedingsindustrie. Wie interesse heeft in de academische onderzoekswereld, kan starten als laboratoriummedewerker bij een universitair research lab.

Als een commerciële functie je interesseert, kan je ook vertegenwoordiger worden van nieuwe geneesmiddelen, labobenodigdheden of laboapparatuur.  

Zin in meer? De bacheloropleiding van AP is een goede basis voor een kennisgerichte opleiding aan een universiteit.

  • Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar de master Biomedische wetenschappen of de master Industriële Wetenschappen: Biochemie.
  • Je kan ook een verkort academische bachelortraject volgen naar de masteropleidingen Biochemie of Biotechnologie.
  • Ook een bachelor-na-bachelor (banaba) in de Bio-informatica behoort tot de mogelijkheden.
Trek eropuit
  • Trek eropuit tijdens je opleiding. Studeer of loop stage in het buitenland en beleef een onvergetelijke ervaring. In het verleden liepen studenten al stage in Finland, Noorwegen, Duitsland, Canada, Spanje, Schotland ... Een leerrijk avontuur dat je niet snel vergeet, bovendien staat het ook goed op je cv. Vraag ook zeker je beurs aan voor een extra financieel duwtje in de rug. 
  • In het laatste semester kan je ook een uitwisselingstraject volgen bij Hogeschool Fontys in Eindhoven. Het accent ligt daar op projectmatig leren, een goede voorbereiding als je een carrière in de research wil.
  • De opleiding staat in nauw contact met andere instellingen uit het buitenland. Zo integreren we continu de nieuwste ontwikkelingen.
Gespreid programma

Als je voorkennis onvoldoende is, kan je een gespreid programma volgen over vier jaar. Je legt in dat geval het programma van het eerste jaar van de opleiding gesplitst af, in twee jaren. Dat geeft je de kans om je aan te passen aan het hoger onderwijs en het tempo van lesgeven. De laatste twee jaren van de opleiding volg je samen met de studenten uit het modeltraject. 

De weg naar een diploma is voor elke student uniek. Ben je iemand die al sneller op de werkvloer wil staan? Dan is er voor derdejaarsstudenten een traject werkplekleren. In het derde jaar sta je bijna voltijds met je beide voeten in het werkveld om sneller bij te leren.

 

Voor tweedejaarsstudenten is er ook een duaal traject in de farmaceutische industrie. Dat wil zeggen dat je de helft van de tijd in een bedrijf werkt en de andere helft de theorie verwerkt op campus. Zo leer je zowel op school als in het werkveld.

FAQ over deze opleiding

  • Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?

    We starten vanaf nul. Maar het is wel belangrijk om te weten dat je veel chemie zal volgen in je eerste jaar. Want je hebt chemie nodig om aan de slag te gaan in alle labo’s. Hou er dus rekening mee dat de hoeveelheid best zwaar kan zijn, zeker als je geen of weinig chemie had in het secundair. In dat geval kan je best vooraf een zomercursus chemie te volgen en tijdens het jaar bij te benen in een monitoraat.

    Tijdens het jaar worden de werkcolleges chemie op twee verschillende tempo’s aangeboden. Dezelfde inhoud, maar op verschillende snelheid gebracht zodat je het op jouw tempo kan aanpakken. 

  • Zal ik veel fysica in deze opleiding krijgen?

    De opleiding is volledig gescheiden van de bachelor Chemie volledig gescheiden. Hierdoor focus je je meteen op je interesse in het biomedische. Dat zie je als je naar de vakken kijkt in het eerste jaar. Je zal bijvoorbeeld hematologie en biochemie volgen.

    De fysica in onze opleiding is toegepaste ‘biomedische fysica' voor 3 studiepunten. Je leert er de fysica die nodig is om bijvoorbeeld je microscoop te kunnen gebruiken of die het verschijnsel osmose helpt verklaren. 

  • Ik twijfel tussen een biomedische opleiding aan een universiteit of een hogeschool.

    Het tempo en het niveau in een hogeschool zijn anders dan op de universiteit. Mogelijk is de stap vanuit het secundair onderwijs naar de hogeschool meer haalbaar. Bovendien kan je na het behalen van je professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie nog steeds verder gaan studeren aan de universiteit. Er is bijvoorbeeld een schakelprogramma naar Biomedische Wetenschappen. Je start dan aan de universiteit vanuit een succesverhaal aan de hogeschool. 

  • Is er een traject voor werkstudenten?

    Er is geen traject voor werkstudenten. Als werkstudent kan je wel minder studiepunten opnemen om zo de combinatie met werken mogelijk te maken. Er zijn geen gegarandeerde vaste dagen waarop je wel of geen les hebt. Het rooster is wel al bekend bij de start van het academiejaar. Je kan vervolgens de klasgroep kiezen die het minste conflict geeft met je werk.  

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

    Gewoonlijk heb je 20 tot 25 contacturen per week. De ruimte die overblijft in de week gebruik je om labo’s voor te bereiden en lessen extra in te oefenen. De contacturen zijn verplicht voor de labo’s en sterk aangeraden voor de hoorcolleges en werkcolleges. Contactmomenten op de campus vergroten je leerkansen want op die manier pik je al zoveel mogelijk op in de les, van je lector en van je medestudenten. Contactmomenten en wandelganggesprekken geven je bovendien ook extra motivatie. Naast de contactmomenten krijg je toegang tot een digitaal platform waarop alle cursusmateriaal en extra oefeningen staan. 

  • Hoe groot zijn de klasgroepen?

    Er zijn hoorcolleges, werkcolleges, labo’s en projecten in onze opleiding.

    • In de hoorcolleges zit je met de hele groep samen. In het eerste jaar kunnen dat soms wel meer dan 100 studenten zijn.
    • Voor de werkcolleges splitsen we deze grote groep in drie. Dan is er meer ruimte voor vragen. In de labo’s zitten maximaal 20 studenten samen. Dit is je klasgroep en zal voor jou het meest vertrouwd aanvoelen.