Skip to main content
Chemie

Procestechnologie

De opleiding Chemie met afstudeerrichting Procestechnologie stoomt je klaar om omvangrijke processen in de (petro)chemische industrie aan te sturen. Je bestudeert de chemische reacties die hierbij plaatsvinden. Jouw analyses en voorstellen maken bedrijven duurzamer en efficiënter en dragen bij tot een schoner milieu. Met een bachelordiploma Chemie is jouw werkzekerheid gegarandeerd en heb je de uitdagende jobmogelijkheden voor het grijpen.

Iets voor jou?

Jouw blik reikt verder dan het lab. Je gaat aan de slag op de productievloer van een chemisch bedrijf waar je installaties draaiende houdt. Of je zorgt dat chemische reacties en processen milieuvriendelijker worden. Jij weet als geen ander dat industriële chemische processen een grote impact hebben op het milieu, en dat dat allemaal wat duurzamer kan. Zo speel jij de hoofdrol in een groenere toekomst.

procestechnologie.PNGWat leer je?

 • Je vertrekt vanuit een gemeenschappelijke basis met de andere afstudeerrichtingen, met een stevige dosis chemie, toegepaste wiskunde en wetenschapsvakken.
 • Vakken als chemie en instrumentele analyses maken de kern van de opleiding uit.
 • Eenheidsoperaties, industriële chemie, fysicochemie en meet- en regeltechniek behoren tot je lessenpakket.
 • Beroepscompetenties zoals projectmanagement, communicatie, veilig werken.

Wie word je?

Wil je een uitdagend, gevarieerd en onmisbaar beroep uitoefenen? Dan zit je helemaal juist bij Procestechnologie. Met deze afstudeerrichting van de opleiding Chemie kan je niet alleen aan de slag als analist in een lab, maar ook als procesoperator in de productie-omgeving van een bedrijf. Je draagt bij aan de optimalisatie van complexe industriële chemische processen. Hiervoor heb je de relevante veiligheids-, milieu- en kwaliteitsregels steeds in het achterhoofd. Soms krijg je te maken met kritische situaties in installaties. Je houdt je hoofd koel en gaat creatief en gericht mee op zoek naar oplossingen.

Hypermoderne, gloednieuwe campus

 Je krijgt les in onze splinsternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria zoals het labo instrumentele analyse en het labo proceschemie. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. 

Benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

Doorheen het programma wisselen lesweken af met projectweken, waarin je samen met medestudenten een grote opdracht voor je rekening neemt. Je combineert de kennis en ervaring van verschillende vakken om de opgave tot een goed einde te brengen, zoals in het echte werkveld! Het kan gaan om een fictief onderwerp of om een onderzoeksvraag uit de praktijk. Een lector begeleidt jou en je medestudenten. En omdat de groepen per project anders worden samengesteld leer je samenwerken en maak je kennis met al je studiegenoten.

Verder kan je je studiepad gedeeltelijk  ook zelf uitstippelen op basis van jouw interesses. Dit kan al van bij de start door voor het uitdagendere chemie-up-traject te kiezen. Ook in het tweede jaar leg je jouw eigen accenten in de labo's, labportfolio's en projecten. Maar je kijkt ook eens over het muurtje en kiest een vak uit een andere opleiding. In het derde jaar kan je bovendien gaan voor het alternatieve traject werkplekleren.

Ben je iemand die makkelijk toegepast leert en vooral héél graag ‘doet’? Wil je jezelf verdiepen in de specialisatie van een bedrijf én leren van specialisten? Dan kan je vanaf het tweede jaar kiezen voor duaal leren. Zo behaal je een aanzienlijk deel van je leerdoelen in een bedrijf. Het leuke aan duaal leren is dat je nog steeds ‘student’ blijft, want je combineert je stage met lessen op school in goed gezelschap van je medestudenten.

In het laatste jaar kan je er voor kiezen om een jaar lang votijds stage te lopen in een bedrijf. Een unieke kans om je leerdoelen te halen terwijl je op de werkvloer al meteen tonnen ervaring opdoet. Je kan rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer door de experts ter plaatse, en je moet niet aan de lessen deelnemen. De theorie van het derde jaar die je zelf verwerkt, kan je zo meteen in praktijk toepassen. Zo leer je ook al meteen de bedrijfswerking kennen, en bouw je al contacten op nog voordat je bent afgestudeerd.

Je hebt les in de bruisende stad Antwerpen in de gloednieuwecampus Hallen die is uitgerust met moderne praktijklokalen. Bij AP ben je bovendien omringd door de chemische wereldtop. Zowel de grote industriële bedrijven in de Antwerpse haven als de nabijgelegen farmaciereuzen zijn uit op jouw talent. Ook in de universitaire onderzoeksgroepen komen jouw kennis en vaardigheden goed van pas.

De bedrijven staan dan ook te popelen om studenten Chemie te verwelkomen. "De passie waarmee de docenten binnen hun domeinen Chemie en Procestechnologie doceren straalt over op de studenten", volgens talentmanager Dirk Maes van BASF. "Hierdoor krijgen wij studenten in het werkveld die gemotiveerd, getalenteerd en met kennis van zaken starten aan hun loopbaan binnen BASF. Door het accent hoofdzakelijk te leggen op 'kunnen' onderscheiden deze studenten zich ten opzichte van anderen."

Als student sta je bij ons centraal. Wij houden maximaal rekening met je kennis en vooropleiding:

 • Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen het chemie-up-traject volgen waarbij ze uitdagendere labopdrachten krijgen.
 • Monitoraatsessies voor alle opleidingsonderdelen in het eerste jaar: hier kan je met concrete vragen uit de les terecht.

Onze lectoren hebben heel wat ervaring in de onderzoekspraktijk en brengen échte voorbeelden en opdrachten mee naar de les. Voor actuele of gespecialiseerde onderwerpen doen we beroep op relevante gastsprekers. En dankzij onze connecties met het werkveld kunnen we kwaliteitsvolle stageplaatsen aanbieden bij voorname (bio-)chemische bedrijven en onderzoeklabs.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Chemie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, aan het einde van elk semester volgen examens. Doorheen het programma wisselen lesweken af met projectweken, waarin je samen met medestudenten een grote opdracht voor je rekening neemt. Je combineert de kennis en ervaring van verschillende vakken om de opgave tot een goed einde te brengen, zoals in het echte werkveld! Het kan gaan om een fictief onderwerp of om een onderzoeksvraag uit de praktijk. Een lector begeleidt jou en je medestudenten. En omdat de groepen per project anders worden samengesteld leer je samenwerken en maak je kennis met al je studiegenoten.

Programma

Courses Exchange Students 2024-25

 • 1. Chemie: 60 SP
  Courses ECTS
  Algemene chemie 1 9
  Toegepaste wiskunde en statistiek 3
  Toegepaste Fysica 1 3
  Micro-organismen en biomoleculen 1 3
  Organische Chemie 1 5
  Labportfolio semester 1 10
  Algemene chemie 2 6
  Toegepaste Fysica 2 3
  Labportfolio semester 2 12
  Werkveldoriëntatie 1 6
 • 2. Chemie: 60 SP
  Courses ECTS
  Staalvoorbereiding en analyse 3
  Instrumentele analyse 2 3
  Organische chemie 2 6
  Statistiek 3
  Procestechnologie 1 3
  Labportfolio semester 3 9
  Milieuchemie en veiligheid 3
  Industriële microbiologie 3
  Aromaten en Polymeerchemie 3
  Materialenleer 3
  Fysicochemie 3
  Biomoleculen 2 en Enzymkinetiek 3
  Labportfolio semester 4 9
  Werkveldoriëntatie 2B 3
  Competentie-Keuzevak 2CH 3
 • 3. Chemie: 60 SP
  Courses ECTS
  Eenheidsoperaties 6
  Meet - & regeltechniek 6
  Procestechnologie 3 6
  Geïntegreerd lab en project (PO) 15
  Bachelorproef PO 24
  Procestechnologie 2 PO 3

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

EERSTE JAAR

Het eerste twee jaar staat vooral in het teken van herhalen en vergroten van je basiskennis, zowel van de theoretische vakken als van je vaardigheden in het laboratorium. Al vanaf dag één duik je dus volop de praktijk in. Je brengt heel wat uren in het lab door en drukt je stempel op pittige groepsprojecten

TWEEDE JAAR

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om eigen accenten te leggen. Voor je projectwerk kan je kiezen om een jaar lang aan een bedrijfsopdracht te werken, afzonderlijke projecten uit te voeren of zelfs internationaal te gaan. En ook binnen het labportfolio kan je bepaalde labo's uitdiepen binnen jouw interessegebied.

DERDE JAAR

Het laatste jaar specialiseer je je in de Procestechnologie. Als afsluiter doe je je eerste echte beroepservaring op tijdens een intensieve stage van 14 weken bij een productiebedrijf of industrieel onderzoekslab. Of je brengt het volledige jaar op de werkvloer door, via de formule van werkplekleren.

Meteen aan de slag

Na je opleiding kan je onmiddellijk aan de slag als procesoperator in controlelaboratoria of shiftleider in verschillende omgevingen:

 • chemische industrie
 • fotografische industrie
 • voedingsindrustrie (fabrieken, brouwerijen, …)
 • farmaceutische industrie
 • petrochemie
 • meststoffenindustrie
 • gist- en polymeer-en-kunststofbedrijven
 • waterzuiveringsinstallaties

Je kan ook als technisch medewerker werk vinden in industriële of universitaire onderzoekcentra.

Via een schakelprogramma kan je doorstoten naar een master Industriële Ingenieurswetenschappen. Een academische masteropleiding is erg theoretisch gericht. In het schakelprogramma doe je de kennis op die je nodig hebt om in te stappen.

Studeren, stage of project in het buitenland

We zetten de poort op de wereld graag voor jou open. In het tweede jaar al kan je een internationaal project uitvoeren. Jij kiest of je dat in het buitenland doet, of in Antwerpen in een team van internationale collega-studenten. Zo proef je van andere culturen en verruim je je blik op de wereld (én op de chemie).

Ben jij klaar om je volledig in een internationaal bad onder te dompelen? Trek dan naar het buitenland met het Erasmusprogramma. Je kan een studiebeurs aanvragen als financieel duwtje in de rug. Studeren of stage lopen in het buitenland is een unieke en verrijkende ervaring die je nooit meer vergeet. In het verleden trokken studenten Chemie al naar Finland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Nederland ...

Chemie-up

Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen een aangepast instroomtraject volgen: chemie-up. Ze krijgen dan meer uitdagende labopdrachten in plaats van de herhaling van de basisvaardigheden uit het chemisch lab.

De opleiding Chemie biedt twee mogelijkheden aan tot duaal leren. Bij duaal leren wissel je studeren op school af met werkplekleren in een echt bedrijf. 

 • Een eerste mogelijkheid is om duaal te leren gedurende je volledige opleidingstraject. Dat begint met een beperkte hoeveelheid tijd op werkvloer, maar het aandeel duaal leren zal gradueel verhogen tijdens je opleiding. Je past met andere woorden steeds de leerstof meteen toe op de werkvloer.
 • Je kan er ook voor kiezen om in je derde bachelorjaar een volledig jaar voltijds stage te lopen in een bedrijf. Je kan uiteraard rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer, maar je zal dan niet aan de lessen deelnemen. De leerstof van het derde jaar verwerf je dan via begeleide zelfstudie.
 • Keuzeprojecten werkveldoriëntatie 2: in een projectteam met medestudenten werk je een jaar lang een onderzoeksvraag uit. We bieden verschillende projecten aan dus je kiest zelf een onderwerp dat bij je interesses aanleunt. Ook een internationaal project behoort tot de mogelijkheden.
 • Keuze labportfolio’s: voor labportfolio 3 en 4 kies je zelf in welke reeksen je je wil verdiepen. Vooral in het tweede semester van je tweede jaar is dat handig om te proeven van de verschillende afstudeerrichtingen en je eigen interesses uit te diepen.
 • Keuzevak uit een andere opleiding: kies tijdens het tweede jaar eens een vak uit een andere opleiding. Zo verbreed je je horizon en krijg je inzicht in meerdere domeinen.

 

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

FAQ over deze opleiding

 • Is er wetenschappelijke voorkennis vereist?

  In de eerste plaats heb je een gezonde interesse en voldoende motivatie nodig. Maar als je weinig wetenschappelijke bagage hebt, zal je wellicht een tandje moeten bijsteken. Sowieso hebben we heel wat (extra) ondersteuning voor je klaar staan, zoals: 

  • een zomercursus chemie voor de start van het academiejaar 
  • bijspijkerlessen wiskunde in het lessenpakket 
  • digitaal materiaal en virtuele labs om zelfstandig te oefenen  
  • een monitoraat waarin je specifieke vragen kan stellen uit de les  

 • Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Het eerste en tweede jaar zijn gemeenschappelijk. Zo kan je zelf rustig ontdekken welk afstudeertraject jou het beste ligt én ben je met later breed inzetbaar.   

  Hoewel de eerste twee jaren gemeenschappelijk zijn, kan je in je opleiding zeker voldoende eigen accenten leggen op basis van je vooropleiding, noden en interesses.   

  In het derde jaar kies je definitief één afstudeerrichting:  

  • Biochemie 
  • Chemie  
  • Procestechnologie  

 • Hoe verlopen de examens?

  Het academiejaar is opgedeeld in 2 semesters en je krijgt in ieder semester examens. Zo krijg je meer tijd en ruimte om je grondig in te werken in de materie en je goed voor te bereiden op de examens.  

  In het eerste jaar organiseren we voor enkele vakken ook tussentijdse proeven in de loop van het semester. Ben je geslaagd? Goed zo, dan weet je dat je gelanceerd bent binnen de opleiding. Is het toch mis gegaan, dan krijg je nog ruimte om je bij te sturen. Zo wordt voor bepaalde vakken de leerstof dus opgesplitst, zodat je met kleinere pakketjes kennis kan maken met het hoger onderwijs.

 • Hoe gaat de stage in z'n werk?

  Als laatstejaars loop je meer dan 3 maanden fulltime stage:  

  • In het eerste semester van het derde jaar volg je deels les en deels het ‘geïntegreerd lab’ waarin je je praktische vaardigheden perfectioneert.  
  • In het tweede semester van het derde jaar (na de examenperiode in januari) loop je 14 weken lang fulltime stage. Op deze stageplaats werk je ook aan je bachelorproef. 
  • Je kan zelf een stageplaats aanbrengen of er eentje kiezen uit een databank.  

 • Kan ik na dit diploma nog een master bijhalen?

  Dat kan, maar enkel aan de universiteit. Via een schakelprogramma kan je bijvoorbeeld nog een master in industriële wetenschappen behalen. Voor andere opleidingen zal je eerst nog de bachelorjaren moeten volbrengen. Dit hoeft gelukkig niet helemaal van nul. Je kan in veel gevallen vrijstellingen aanvragen op basis van de credits die je in onze professionele bachelor behaalde.