Skip to main content

Campus Hallen

Contact

Slachthuislaan 70, 2060 Antwerpen




Spannende tijden in aantocht, want vanaf september 2024 ben je welkom op onze hoogtechnologische campus Hallen. Het splinternieuwe paradepaardje van onze hogeschool wordt misschien wel jouw moderne thuishaven. Midden in de snelst evoluerende wijk Dam maak je het gezellig met zo’n tweeduizend medestudenten. Dit wordt dé plek waar je kan studeren in alle comfort en dromen van een creatieve en innovatieve toekomst.

In het nieuwe academiejaar 2024-2025 leef je je helemaal uit in de vele praktijklokalen, comfortabele lesruimtes en ruime projectzones van campus Hallen. Ga daarnaast ook aan de slag in één van onze 27 moderne laboratoria, elk uitgerust met de nieuwste technologische snufjes. Zo ga jij straks met tonnen kennis en praktijkervaring de uitdagingen van morgen aan. 

Voor wie?

Volg je momenteel een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering and Mathematics) aan onze hogeschool of ben je van plan eentje te volgen? Dan behoor je tot een van de gelukkigen. Jouw stoel in het kersverse gebouw wordt alvast verwarmd.

Niet zeker of dit voor jou van toepassing is? Check dan het volledige opleidingslijstje hieronder.
 

Industrie & Omgeving

Gezondheid & Wetenschap

Wanneer?

In september 2024 bij de start van het nieuwe academiejaar neem je je intrek in het nieuwe gebouw. Iets om naar uit te kijken!

Als eerste nieuws ontvangen?

Heb je interesse in een van deze opleidingen? Laat dan je gegevens achter en blijf op de hoogte.

 
 

Midden in het bruisende stadsleven

Campus Hallen ligt in het hart van de snelst evoluerende wijk van Antwerpen, ‘den Dam’. De wijk Dam in Antwerpen Noord heeft een geschiedenis die tot de verbeelding spreekt. De voormalige slachthuizen verdwenen er, waardoor de buurt geen duidelijke bestemming meer had. Daarom investeert de stad sterk om deze omgeving opnieuw te laten floreren.

Geen varkens, koeien of kippen meer, maar ambitieuze en moderne toekomstplannen worden vandaag gerealiseerd. Te beginnen met campus Hallen, misschien wel jouw toekomstige stek. Het gloednieuwe gebouw bevindt zich in een van de bestaande loodsen van de iconische slachthuishallen. Met daarnaast een 32 meter hoge toren die binnenkort omringd wordt door bijna 40.000 m2 aan parken, pleinen, waterlandschap en speelzones. Allemaal autovrij zodat je als voetganger of fietser in alle veiligheid kan gaan, staan en bollen waar je wil.

Je studeert straks dus in een vooruitstrevende en groene stadswijk. Op wandelafstand vind je hier nu al verschillende supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi ...), fitness (Basic Fit), broodjeszaken, restaurants ... en met de fiets ben je vliegensvlug op het Eilandje, het Centraal Station of de Meir. Of koop je lunch gewoon in het studentenrestaurant van campus Hallen. Verwarm jezelf met verkwikkende maaltijd onder de pauze. Op het menu vind je onder andere broodjes, soep, pasta, slaatjes, wok, frieten ... of een lekker tussendoortje. Voor ieder wat wils!  

Campus in cijfers

0 studenten
0 hightech labo's
0 zonnepanelen

Vlot pendelen naar de campus doe je met de trein, tram, bus, metro of (deel)fiets. Uit welke richting je ook komt, dankzij de uitstekende bereikbaarheid van de campus, heb je geen gedoe. 

Vlot pendelen
  • Met de trein: station Antwerpen-Centraal en station Antwerpen-Luchtbal liggen op 2,5 kilometer. Dat is zo’n negen minuten fietsen of een kwartiertje met de tram of bus.
  • Met de tram, bus of metro: halte Slachthuislaan, halte Schijnpoort of halte Halenstraat brengen je in no time tot bij de campus.
  • Met de fiets: er zijn nu al twee Velo-stations in de buurt. Later komen er nog twee net voor de campus. Kom je met je eigen fiets? Dan zet je die veilig weg in de afgesloten fietsenstalling van de campus.
Campus Hallen

Je kan ons vinden op onderstaand adres.
Slachthuislaan 70, 2060 Antwerpen.

Industrie & Omgeving
  • Ben jij klaar voor het smart factory lab (miniplant)? In deze levensechte miniatuurweergave van een chemisch bedrijf ben jij aan de beurt. Je staat zelf in voor het ontwerp, automatisatie, operationalisering en onderhoud van de installatie. Deze installatie, die voldoet aan de strengste veiligheidsnormen en eisen, is trouwens uniek in Vlaanderen!
     
  • In het nieuwe mechatronicalabo leer je alles over automatisatie. Je kan hier zelf je geautomatiseerde productielijn ontwerpen en besturen. Verschillende stations werken samen om één productieproces te simuleren. Een robotarm, automatisch magazijnbeheer, montage- en demontage-unit … : jij staat aan het roer!
     
  • Maar ook het smart energy labo is meer dan de moeite. In dit labo oefen je om de klassieke en alternatieve energie zo slim mogelijk om te zetten en op te slaan. Je doet aan data-analyse om de efficiëntie van energiesystemen te optimaliseren.
     
  • In het labo proceschemie kan je experimenten, uitwerken, opbouwen en testen. Al doende stoom je jezelf klaar om de processen in de (petro)chemische industrie aan te sturen. En dankzij het kersverse labo met nieuwe destillatiekolom en interface kan je veilig oefenen en hou je meten en aansturen extra overzichtelijk.
     
  • In het hoogtechnologische labo instrumentele analyse leer je de kunst van identificeren en analyseren van chemische en biologische moleculen. Je werkt met state-of-the-art apparaten die ook in het werkveld gebruikt worden.
  • In het nieuwe food innovation lab breng jij de gezonde waarheid aan het licht. Je onderzoekt voedingsproducten tot in detail. Hier neem jij de samenstelling, voedingswaarde, houdbaarheid, smaak, textuur … kritisch onder de loep.
     
  • Zet je eerste stappen in baanbrekend medisch onderzoek in het labo voor celkweek. Hier werk je aan gepersonaliseerde vaccins en maak je je klaar voor een toekomst in de innovatieve biotechnische wereld.
     
  • In het bioveiligheidslabo draait alles rond microbiologische technieken. Microben kweken, antibioticatests of bloedanalyses uitvoeren? Wat je ook doet, hier word je laborant van de toekomst.
     
  • Meten is weten in het labo antropometrie. In dit laboratorium bepaal je de juiste energiebehoefte en lichaamssamenstelling van een persoon. Je onderzoekt welke invloed sport of ziekte hierop hebben. En vertaalt deze boeiende analyse uiteindelijk naar correct en concreet advies.
     
  • In deze keuken zien we het groots. Want het is belangrijk dat je in de opleiding Voedings- en Dieetkunde de wetgeving van een grootkeuken kent. Je legt hier de link tussen voedselproductie, voedselveiligheid en productontwikkeling. Daarnaast experimenteer je met technieken, consistenties en diëten. Zo kijk jij binnenkort met een kritische, maar eerlijke blik naar de voedingssector.
Lobroekplein

Het gezellige Lobroekplein zal je doen denken aan de Dageraadplaats in Zurenborg. Beeld je in: een langgerekt plein langs de vele restaurants, terrasjes, een speelfontein, sportveld en een open ruimte voor allerlei toffe events. Een lokale markt, buurtfeest, rommelmarkt of muziekevent? Beleef het hier vanop de eerste rij. 

Lobroekplein
Lobroekplein nacht

De Kalverwei wordt het hart van de wijk. In het centrale park kan je eindeloos sporten, met je medestudenten afspreken of gewoon een dutje doen in het gras. 

Kalverwei
Kalverwei 2

Deze stille watertuin krijgt een trappenpartij en zitplekken langs onze nieuwe campus. Een luchtje scheppen tussen de lessen door? Dit wordt jouw oase van rust. 

Hallentuin

Spelen, sporten of picknicken in het groen? Het Hallenplein is er voor ontworpen.

Hallenplein
Een schelletje geschiedenis

Wie al eens graag een stukje vlees eet, weet dat je in ‘den Dam’ moet zijn. Niet verwonderlijk, want al in 1877 verhuisde de Antwerpse slachthuizen naar deze wijk, toen net buiten de stadsgrenzen. En zo geschiedde. De voormalige slachthuissite, in de volksmond “den Abattoir” was enorm. Het complex telde in totaal in totaal 5 slachthallen en 64 slachtplaatsen. Het was een komen en gaan in en rond de slachterijen. Handelszaken, cafés en restaurants groeiden als paddenstoelen uit de grond. Ambiance en een uitbundige cafécultuur inbegrepen. Vandaag vind je er nog enkele kwalitatieve vleesrestaurants. Die krijgen binnenkort een serieuze boost dankzij de verschillende pleinen, parken en ontmoetingsplaatsen rondom. 

Dat nét die slachthuishallen nu worden omgetoverd tot een hogeschool, onze hogeschool, is op zijn minst gezegd bijzonder. Je studeert dus midden in een stevige portie geschiedenis.

Den Abattoir