Overslaan en naar de inhoud gaan
Organisatie & Management

Business & Languages

Communiceren, plannen en organiseren staan op jouw visitekaartje. Als Office Manager ben jij de spil van het kantoor. Jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes blijft lopen. De slagzin van de opleiding Organisatie & Management (voordien Office Management) is dan ook 'the art of being a management assistant', want het is een ware kunst om de organisatie van een team, afdeling of bedrijf in goede banen te leiden.

om-ma.jpgIets voor jou?

Hou je graag de touwtjes in handen? Top, want in deze afstudeerrichting kan je jouw eigen traject samenstellen. Zie je je later in een commercieel team of hou je eerder van HR? Wil je liever een minor Duits en een major Spaans, of omgekeerd? Ben je ondernemend, ga dan voor Entrepreneurship. Of wil je de wereld zien met International Business? Aan jou de keuze!

Wat leer je?

 • Je leert professioneel te communiceren in vijf verschillende talen.
 • Je overtroeft je toekomstige collega's met je Office-skills.
 • We ontplooien je organisatietalent tot in de puntjes.
 • Je wordt een pro in Adobe's Creative Cloud-pakket.
 • We dompelen je onder in werkelijk alle facetten van de bedrijfswereld.

Wie word je?

Je wordt een professionele meertalige allrounder. Samen met het management ondersteun je een vlot werkende organisatie. En je bent inzetbaar in alle sectoren: de keuze is aan jou!

Troeven

Praktisch

De opleiding Organisatie & Management staat garant voor praktijkervaring. Al in het eerste jaar proef je van de praktijk in de projectmodule, en vervolgens bieden twee lange stageperiodes je de ervaring die je nodig hebt om daarna aan de slag te gaan in het werkveld. AP biedt een brede waaier aan binnen- en buitenlandse stageplaatsen bij grote en kleine internationale bedrijven.

Ambitieus

Het unieke aan deze opleiding is dat je vier tot vijf vreemde talen leert. We brengen je niet alleen een pak talenkennis bij tijdens de pure taallessen, je volgt ook nog verschillende managementvakken in een andere taal. Ideaal om je talen goed te beheersen en er professioneel mee te kunnen communiceren.

Haalbaar

We kiezen voor een persoonlijke begeleiding en een studentvriendelijk modulair systeem. Geen twee lange semesters, maar vier korte modules met veel afwisseling. Want zo leer jij het meest. 

Dynamisch

In deze opleiding is de keuze aan jou. Naast het uitgebreide vakkenaanbod, bepaal jij vanaf het tweede jaar via keuzevakken zelf welke accenten jij wil leggen en in welke domeinen je jezelf wil verdiepen.  

Programma

Modules

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces! 

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je meteen aan de slag om je talenkennis uit te breiden. Je spijkert je Frans en Engels bij, maakt een keuze uit Duits of Spaans als vierde taal, en in het Nederlands leer je efficiënt en correct zakelijk communiceren. Je krijgt inleidingen tot recht, bedrijfs-, commercieel en financieel management en leert werken met verschillende digitale office tools.

Tweede jaar

In het tweede jaar leer je werken met zakelijke termen in het Engels en Frans, ga je dieper in op je keuzetaal, en neem je een aantal keuzevakken op om je eigen pakket samen te stellen. In de laatste rechte lijn van het academiejaar ga je op stage.

Derde jaar

In het derde jaar leer je alles over project en event management, verdiep je je in public relations en communiceren met en tussen verschillende culturen, en ontdekt daarnaast nog meer keuzevakken. Je sluit het jaar en je studie af met een stage en je bachelorproef of kiest voor een internationale studie-uitwisseling.

Programma Academiejaar 2023-24

 • 1. Business & Languages: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Français I /1-2 3
  English I /1-2 3
  Professionele communicatie I /1-2 3
  Taaltraining /1-2-3-4 3
  Bedrijfsmanagement /1 3
  Inleiding recht /1 3
  Office Tools /1 3
  Bedrijfseconomie /2 3
  Office Management /2 3
  Word /2 3
  Français II /3-4 3
  English II /3-4 3
  Professionele communicatie II /3-4 3
  Commercieel & financieel management /3 3
  Sociale zekerheid & Arbeidsrecht /3 3
  Creative Cloud /3 3
  B&L Project Organisatie & Management /4 6
  • Duits
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Deutsch I /1-2 3
   Deutsch II /3-4 3
  • Spaans
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Español I /1-2 3
   Español II /3-4 3
 • 2. Business & Languages: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Français des affaires I/1 3
  Business English I/1 3
  Excel/1 3
  Français des affaires II/2 3
  Business English II/2 3
  Professioneel schrijven/2 3
  E-business /2 3
  Français des affaires III/3 3
  Business English III/3 3
  Debat & Actualiteit/3 3
  B&L Stage Organisatie & Management/4 15
  Integrated Office Tools/3 3
  • BULA TS2
   Uitleg: Je moet voor 6 studiepunten opleidingsonderdelen kiezen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Entrepreneurship/2 3
   Minor Deutsch I/1-2 3
   Minor Español I/1-2 3
   Client Relations skills & Sales/2 3
   HRM & Human Capital/1 3
   International Business/1 3
   Arbeidsrecht/1 3
   Corporate Social Responsibility/1 3
   Facility & Organisation management/2 3
   People management & Soft skills /2 3
  • Duits
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Praxis Deutsch/1-2-3 6
  • Spaans
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Español práctico /1-2-3 6
 • 3. Business & Languages: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Crosscultural communication/2 3
  Project & Event Management /1-2 3
  Actualité/2 3
  Public Relations/2 3
  Communication en Français/1 3
  Communication in English/1 3
  Stage Business & Languages /3-4 24
  Bachelorproef Business & Languages /3-4 6
  • BULA TS3
   Uitleg: Je moet voor 12 studiepunten opleidingsonderdelen kiezen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Entrepreneurship/2 3
   Minor Deutsch I/1-2 3
   Minor Español I/1-2 3
   Client Relations skills & Sales/2 3
   HRM & Human Capital/1 3
   International Business/1 3
   Arbeidsrecht/1 3
   Corporate Social Responsibility/1 3
   Facility & Organisation management/2 3
   People management & Soft skills /2 3
  • Duits
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Profi-Deutsch /1 3
   Internationale Erfahrungen /2 3
  • Spaans
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Español profesional /1 3
   Experiencias internacionales /2 3

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Internationaal

Organisatie & Management goes international

De bedrijfswereld is internationaal en daar bereiden we je op voor. In het tweede of derde jaar loop je stage in het buitenland of over de taalgrens. In het derde jaar bezoek je internationale bedrijven en organiseer je een ontmoeting met Erasmusstudenten.

Erasmus

In het derde jaar krijg je zelf de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren of stage te lopen. Op die manier kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en ervaar je hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

Internationalisering @ home

Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering@home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten vakken uit ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies and Studies in European Management (ALSEM) te volgen. Wil je liever niet op stage naar het buitenland? Dan loop je minstens één stage buiten Vlaanderen in een internationaal bedrijf. Ook zo bouw je alvast aan je eigen internationale netwerk.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

De studie is erkend door VDAB omdat ze leidt naar een knelpuntberoep. De arbeidsmarkt kijkt dus nu al uit naar het moment dat jij je diploma in ontvangst mag nemen. Bedrijven smeken om office managers met een goede talenkennis en veel organisatietalent. En dat is precies wat jij hen na drie jaar kan bieden. Je vindt zonder problemen werk in verschillende sectoren.

Verder studeren

Via een schakelprogramma is het mogelijk om je studies verder te zetten aan de universiteit. Zo kan je doorstromen naar de master in de Handelswetenschappen, Beleidseconomie, Informatiemanagement, Meertalige Professionele Communicatie of Organisatie en Management.

Op één jaar tijd kan je een bijkomend bachelordiploma Organisatie & Management met afstudeerrichting Health Care Management verwerven. Dit programma bestaat uit 60 studiepunten en focust quasi volledig op medische vorming. 

Flexibel studeren

Werken en studeren?

Je wil je huidige job met hogere studies combineren? Dat kan met het flexibel werktraject Organisatie & Management. Dit is een aangepast traject voor werknemers (die minstens 80 uur per maand werken en nog geen masterdiploma op zak hebben). De meeste leerstof verwerf je door zelfstudie en dit wordt je digitaal aangereikt. AP zorgt voor voldoende ruggensteun om dit traject tot een goed einde te brengen.

Verkort programma

Indien je al een bachelordiploma Sociaal Werk – Personeelwerk op zak hebt, kan je op twee jaar tijd een bijkomend bachelordiploma Organisatie & Management verwerven met het verkort traject HRM. Dit programma bestaat uit 33 studiepunten in het eerste jaar, en 57 studiepunten in het tweede jaar.

Vrijstellingen

Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Tijdens het inschrijfproces kan je alle vrijstellingen aanvragen.

FAQ over deze opleiding

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  Dit hangt af van het opleidingsonderdeel. Taal- en ICT-vakken krijg je bijvoorbeeld in kleinere groepen, zodat er (extra) ruimte is voor interactie en feedback.

 • Kan ik zelf vakken kiezen?

  De opleiding bevat een aantal keuzevakken waarmee je jouw traject kan personaliseren. Meer info vind je bij het programma-overzicht.

 • Kan ik studeren of stage lopen in het buitenland?

  Je loopt minstens één van de twee stages buiten Vlaanderen of in het buitenland. Je mag kiezen of je dat doet in het tweede of het derde jaar. Je kan zelf een stageplek aanbrengen of er eentje kiezen uit onze databank. De stage in het tweede jaar duurt 7 weken. De stage in het derde jaar duurt 16 weken. Je kan dan een Erasmus + stagebeurs aanvragen voor een buitenlandse stage.

  Als je kiest voor een buitenlandse studie-uitwisseling (Erasmus+ study) vervangt dit je stage en de bachelorproef. Ook hiervoor kan je een beurs aanvragen.

 • Is er (voor)kennis van talen vereist?

  • Iedere student legt aan het begin van de opleiding een screeningstest voor Nederlands, Frans en Engels af. Zo kunnen we jouw startniveau bepalen en waar nodig bijscholing voorzien. 
  • Wil je op voorhand toch al graag je talenkennis bijschaven en/of opfrissen? Dan kan je in september een summer school Nederlands, Frans of Engels volgen. 
  • Voor Duits en Spaans beginnen we vanaf nul en is dus geen voorkennis vereist.

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Je krijgt ongeveer 20 uur les per week. Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof verwerkt. Studeren is een fulltime job.