Overslaan en naar de inhoud gaan
Organisatie & Management

Health Care Management

Communiceren, plannen, organiseren en medische basiskennis juist inzetten, dat kan jij als medical management assistant beter dan wie ook. Je bent de spil van een groepspraktijk of ziekenhuisafdeling en zorgt ervoor dat alles op rolletjes blijft lopen. 

Iets voor jou?

Wil je patiënten begeleiden en artsen of dokters ondersteunen? Kan jij je probleemloos verstaanbaar maken in meerdere talen? Zie jij jezelf nieuwe oplossingen bedenken én uitvoeren die leiden tot een betere organisatie? Ben je een administratieve duizendpoot en hou je ervan om alles over de medische wereld te weten? Dan is de opleiding Organisatie & Management met afstudeerrichting Health Care Management iets voor jou.

om-mma.jpgWat leer je?

 • Je leert verschillende medische disciplines kennen.
 • Je verdiept je in patiëntrechten, financieel management, organisatie van de gezondheidszorg en medische registratie.
 • Je overtroeft je toekomstige collega’s met je Office skills en je kennis van medische software.
 • Je leert professioneel communiceren in verschillende talen en verwerft psychosociale skills om met patiënten om te gaan. 
 • Na deze opleiding kan je organiseren als de beste.
 • Bovendien dompelen we je onder in alle facetten van de medische wereld.

Wie word je?

Jij wordt een professionele meertalige health care manager. Onder het medische team ondersteun je een vlot werkende organisatie. Je bent inzetbaar in vele medische- en paramedische organisaties. De keuze is aan jou!

Grote praktijkervaring

Al in het eerste jaar proef jij van de praktijk. In deze opleiding zal je niet één maar twee stages afwerken. In het tweede jaar loop je zeven weken stage, in het derde jaar volgt zelfs een stage van zestien weken. Enkele stageplaatsen van de afgelopen jaren: AZ Monica Eeuwfeestkliniek, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, ZNA, AZ Klina, AZ Sint-Maarten, AZ Sint-Jan Brussel, UMC Sint-Pieter Brussel, AZ Heilig Hart Lier, AZ Maria Middelares Sint-Niklaas, Diagnosecentrum Lier, Galderma, Pfizer, Janssen Pharmaceutica ...

Of durf jij een stage in een Franstalig ziekenhuis aan?

Als health care manager ben je erg zeldzaam, wat maakt dat je enorm gegeerd bent op de arbeidsmarkt. Ziekenhuizen en groepspraktijken kunnen niet wachten tot je afstudeert om je een contract aan te bieden, dus werkzekerheid gegarandeerd.

De medische wereld is internationaal geworden, en dus heb je meer nodig dan één taal. We brengen je niet alleen een pak talenkennis bij tijdens de pure taallessen, je volgt ook nog verschillende managementvakken in een andere taal. Ideaal om je talen te leren beheersen en er professioneel mee te kunnen communiceren. 

We kiezen voor een persoonlijke begeleiding en een studentvriendelijk modulair systeem. Geen twee lange semesters, maar vier korte modules met veel afwisseling. De ideale succesformule! 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Organisatie & Management is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je maakt kennis met de gezondheidszorg in Vlaanderen, je krijgt een eerste inzicht in de organisatie en het beleid van de gezondheidsverlening en je leert hoe de gezondheidszorg ingedeeld wordt in een preventieve en curatieve sector en welke organisaties daartoe behoren. Dat vormt dan de uitgangsbasis voor een project: studenten kiezen in kleine groepjes één van deze organisaties als onderwerp en worden zo ondergedompeld in de medische sector. Daarnaast krijg je een talenbad en leer je professioneel te werken met programma's uit zowel het Office- als Creative Cloud-pakket.

In het tweede jaar werk je verder aan je talenkennis, meer bepaald verwerf je het medische vakjargon in het Frans en Engels. Je leert meer over medische vorming, en het gebruik van medische software. Tijdens de laatste module werk je een eerste stage van acht weken af.

Je verkent het financieel en administratief management van de gezondheidszorg, verdiept je in medisch recht en verdere medische vorming, en vult je vakkenpakket aan met meerdere keuzevakken. Tot slot volgt de kroon op het werk: een stage van zestien weken – dat is een half academiejaar – en je afsluitende bachelorproef.

Meteen aan de slag

Dankzij je doorgedreven medische vorming ben je vertrouwd met het medisch vakjargon. Jij verleent administratief-organisatorische ondersteuning aan zorgverstrekkers in universitaire en regionale ziekenhuizen, multidisciplinaire groepspraktijken, tandartspraktijken, ziekenfondsen, arbeidsgeneeskundige diensten, de farmaceutische industrie en medische wachtposten. 

De medische sector smeekt om health care managers met een goede talenkennis en veel organisatietalent. En dat is precies wat jij hun na drie jaar kan bieden. Je vindt zonder problemen werk in een medische of farmaceutische setting als medical officemanager, medische praktijkmanager, medische salesverantwoordelijke, medisch dossierbeheerder, health care datamanager, medical management assistant, praktijkassistent, enzovoort. 

Al onze afgestudeerden (ja, 100 procent) heeft een job nog voor ze afstuderen. Health care manager is dan ook een knelpuntberoep.

Via een schakelprogramma is het mogelijk om je studies verder te zetten aan de universiteit. Zo kan je doorstromen naar de master in Management en Beleid van de Gezondheidszorg, of Management Zorg en beleid in de Gerontologie, Beleidseconomie, Informatiemanagement of Organisatie en Management.

De medische sector is internationaal geworden en daar bereiden we je op voor. Je mag in het tweede of derde jaar stage lopen in het buitenland of over de taalgrens.

Erasmus

In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren of stage te lopen. Op die manier kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en ervaar je hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

Tot slot kan je deelnemen aan internationalisation@home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten vakken uit ons ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies in European Management (ALSEM) te volgen. Ook zo bouw je alvast aan je eigen internationale netwerk.

Werken en studeren

Je wil je huidige job combineren met hogere studies? Dat kan via het flexibel werktraject Health Care Management. Dat is een aangepast traject voor werknemers (die minstens 80 uur per maand werken en nog geen masterdiploma op zak hebben). De meeste leerstof verwerf je door zelfstudie en dit wordt je digitaal aangereikt. AP zorgt daarnaast voor voldoende ruggensteun om dit traject tot een goed einde te brengen.

Indien je al een bachelordiploma Organisatie & Management met afstudeerrichting Business & Languages op zak hebt, kan je op één jaar tijd een bijkomend bachelordiploma Organisatie & Management met afstudeerrichting Health Care Management verwerven. Dit programma bestaat uit 60 studiepunten en focust quasi volledig op medische vorming.

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Tijdens het inschrijfproces zal je deze vrijstellingen kunnen aanvragen bij het opmaken van je vakkenlijst.

FAQ over deze opleiding

 • Is er (voor)kennis van talen vereist?

  • Iedere student legt aan het begin van de opleiding een screeningstest voor Nederlands, Frans en Engels af. Zo kunnen we jouw startniveau bepalen en waar nodig bijscholing voorzien. 
  • Wil je op voorhand toch al graag je talenkennis bijschaven en/of opfrissen? Dan kan je in september een summer school Nederlands, Frans of Engels volgen. 
  • Tijdens de opleiding komen heel wat medische vaktermen aan bod. Een voorkennis van Latijn of Grieks is mooi meegenomen, maar geen must. We beginnen sowieso met de basis. 

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Je krijgt ongeveer 20 uur les per week. Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof verwerkt. Studeren is een fulltime job. 

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  Dit hangt af van het opleidingsonderdeel. Taal- en ICT-vakken krijg je bijvoorbeeld in kleinere groepen, zodat er (extra) ruimte is voor interactie en feedback. 

 • Kan ik zelf vakken kiezen?

  De opleiding bevat een aantal keuzevakken waarmee je jouw traject kan personaliseren. Meer info vind je bij het programma-overzicht

 • Kan ik studeren of stage lopen in het buitenland?

  Je mag je stage lopen buiten Vlaanderen of in het buitenland, maar dit is niet verplicht. Ofwel kies je zelf een stageplek uit ofwel kan je er eentje kiezen uit onze databank.

  De stage in het tweede jaar duurt zeven weken. De stage in het derde jaar duurt zestien weken. Je kan dan een Erasmus+ stagebeurs aanvragen voor een buitenlandse stage.

  Als je kiest voor een buitenlandse studie-uitwisseling (Erasmus+ study) vervangt dit je stage en de bachelorproef. Ook hiervoor kan je een beurs aanvragen.