Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Organisatie & Management

Health Care Management

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Grote praktijkervaring

  Al in het eerste jaar proef jij van de praktijk. In deze opleiding zal je niet één maar twee stages afwerken. In het tweede jaar loop je één module lang – dat zijn acht weken – stage, in het derde jaar volgt zelfs een stage van zestien weken. Enkele stageplaatsen van de afgelopen jaren: AZ Monica Eeuwfeestkliniek, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, ZNA, AZ Klina, AZ Sint-Maarten, AZ Sint-Jan Brussel, UMC Sint-Pieter Brussel, AZ Heilig Hart Lier, AZ Maria Middelares Sint-Niklaas, Diagnosecentrum Lier, Galderma, Pfizer ...

  Of durf jij een stage in een Franstalig ziekenhuis aan?

  Knelpuntberoep = 100% werkzekerheid

  Als health care manager ben je lid van een zeldzame soort, wat maakt dat je enorm gegeerd bent op de arbeidsmarkt. Ziekenhuizen en groepspraktijken kunnen niet wachten tot je afstudeert om je een contract aan te bieden, dus werkzekerheid gegarandeerd.

  Ambitieus

  De medische wereld is internationaal geworden, en dus heb je meer nodig dan één taal. We brengen je niet alleen een pak talenkennis bij tijdens de pure taallessen, je volgt ook nog verschillende vakken in een andere taal. Zo leer je die te beheersen en ben je het gewoon om ook professioneel erin te communiceren.

  Haalbaar

  We kiezen voor een persoonlijke begeleiding en een studentvriendelijk modulair systeem. Geen twee lange semesters, maar vier korte modules met veel afwisseling. Want zo leer jij het meest. 

  Programma

  Modules

  Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces!

  Eerste jaar

  Je maakt kennis met de gezondheidszorg in Vlaanderen, je krijgt een eerste inzicht in de organisatie en het beleid van de gezondheidsverlening en je leert hoe de gezondheidszorg ingedeeld wordt in een preventieve en curatieve sector en welke organisaties daartoe behoren. Dat vormt dan de uitgangsbasis voor een project: studenten kiezen in kleine groepjes één van deze organisaties als onderwerp en worden zo ondergedompeld in de medische sector. Daarnaast krijg je een talenbad en leer je professioneel te werken met programma's uit zowel het Office- als Creative Cloud-pakket.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar werk je verder aan je talenkennis, meer bepaald verwerf je het medische vakjargon in het Frans en Engels. Je leert meer over medische vorming, en het gebruik van medische software. Tijdens de laatste module werk je een eerste stage van acht weken af.

  Derde jaar

  Je verkent het financieel en administratief management van de gezondheidszorg, verdiept je in medisch recht en verdere medische vorming, en vult je vakkenpakket aan met meerdere keuzevakken. Tot slot volgt de kroon op het werk: een stage van zestien weken – dat is een half academiejaar – en je afsluitende bachelorproef.

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Dankzij je doorgedreven medische vorming ben je vertrouwd met het medische vakjargon. De medische sector smeekt om Health care managers met een goede talenkennis en veel organisatietalent. En dat is precies wat jij hun na 3 jaar kan bieden. Je vindt zonder problemen werk in verschillende sectoren.

  Al onze afgestudeerden (ja, 100 procent) heeft een job nog voor ze afstuderen. Health care managent is een knelpuntberoep.

  Verder studeren

  Via een schakelprogramma is het mogelijk om je studies verder te zetten aan de universiteit. Zo kan je doorstromen naar de master in Management en Beleid van de Gezondheidszorg, of Management Zorg en beleid in de Gerontologie, Beleidseconomie, Informatiemanagement of Organisatie en Management.

  Internationaal

  Health Care Management goes international

  De medische sector is internationaal geworden en daar bereiden we je op voor. Je mag in het tweede of derde jaar stage lopen in het buitenland of over de taalgrens.

  Erasmus

  In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

  Internationalisation@home

  Tot slot kan je deelnemen aan internationalisation@home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma ALSEM te volgen. We nodigen bovendien regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit. Zo bouw je alvast aan je eigen internationale netwerk.

  Flexibel studeren

  Werken en studeren

  Het flexibel werktraject Health Care Management is een aangepast traject voor werknemers (je werkt minstens 80 uur per maand en hebt nog geen masterdiploma op zak). De meeste leerstof verwerf je door zelfstudie en dit wordt je digitaal aangereikt. AP zorgt daarnaast voor voldoende ruggesteun om dit traject tot een goed einde te brengen.

  Verkort programma

  Indien je al een bachelordiploma Organisatie & Management met afstudeerrichting Business & Languages op zak hebt, kan je op één jaar tijd een bijkomend bachelordiploma Organisatie en Management met afstudeerrichting Health Care Management verwerven. Dit programma bestaat uit 62 studiepunten en focust quasi volledig op medische vorming.

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Tijdens het inschrijfproces zal je deze vrijstellingen kunnen aanvragen bij het opmaken van je vakkenlijst.

  FAQ over deze opleiding

  • Is er (voor)kennis van talen vereist?

   • Iedere student legt aan het begin van de opleiding een screeningstest voor Nederlands, Frans en Engels af. Zo kunnen we jouw startniveau bepalen en waar nodig bijscholing voorzien. 
   • Wil je op voorhand toch al graag je talenkennis bijschaven en/of opfrissen? Dan kan je in september een summer school Nederlands, Frans of Engels volgen. 
   • Tijdens de opleiding komen heel wat medische vaktermen aan bod. Een voorkennis van Latijn of Grieks is mooi meegenomen, maar geen must. We beginnen sowieso met de basis. 

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

   Je krijgt ongeveer 20 uur les per week. Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof verwerkt. Studeren is een fulltime job. 

  • Hoe groot zijn de klasgroepen?

   Dit hangt af van het opleidingsonderdeel. Taal- en ICT-vakken krijg je bijvoorbeeld in kleinere groepen, zodat er (extra) ruimte is voor interactie en feedback. 

  • Kan ik zelf vakken kiezen?

   De opleiding bevat een aantal keuzevakken waarmee je jouw traject kan personaliseren. Meer info vind je bij het programma-overzicht

  • Kan ik stage lopen (in het buitenland)?

   In het tweede jaar:

   • Je loopt 8 weken stage 

   In het derde jaar:

   • Je loopt 15 weken stage in binnen- of buitenland 
   • Als je kiest voor een buitenlands studieverblijf (Erasmus) vervangt dit je stage

   Je kan zelf een stageplek aanbrengen of er eentje kiezen uit onze databank.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou