Overslaan en naar de inhoud gaan
Organisatie & Management

Health Care Management

Communiceren, plannen, organiseren en medische basiskennis juist inzetten, dat kan jij als medical management assistant beter dan wie ook. Je bent administratief en organisatorisch onmisbaar in een groepspraktijk of ziekenhuisafdeling. Dankzij jou loopt er alles op wieltjes. 

Iets voor jou?

Wil je patiënten begeleiden en artsen of dokters ondersteunen? Kan je je probleemloos verstaanbaar maken in meerdere talen? Zie je jezelf nieuwe oplossingen bedenken en uitvoeren die leiden tot een betere organisatie? Ben je een administratieve duizendpoot en wil je alles over de medische wereld weten? Dan is de opleiding Organisatie & Management met afstudeerrichting Health Care Management iets voor jou.

om-mma.jpgWat leer je?

 • Je leert verschillende medische disciplines kennen.
 • Je verdiept je in patiëntrechten, financieel management, organisatie van de gezondheidszorg en medische registratie.
 • Je maakt indruk op je toekomstige collega’s met je Office-skills en je kennis van medische software.
 • Je leert professioneel communiceren in verschillende talen en ontwikkelt psychosociale skills om met patiënten om te gaan. 
 • Na deze opleiding kan je organiseren als de beste.
 • Alle facetten van de medische wereld komen aan bod.

Wie word je?

Jij wordt een professionele meertalige health care manager. Binnen de medische sector zorg je voor een vlot werkende organisatie. Je bent inzetbaar in vele medische- en paramedische organisaties. De keuze is aan jou!

Praktijkervaring

Al in het eerste jaar proef jij van de praktijk. In deze opleiding zal je niet één maar twee stages afwerken. In het tweede jaar loop je 7 weken stage, in het derde jaar volgt zelfs een stage van 16 weken. Enkele stageplaatsen van de afgelopen jaren zijn het AZ Monica Eeuwfeestkliniek, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, ZNA, AZ Klina, AZ Sint-Maarten, AZ Sint-Jan Brussel, UMC Sint-Pieter Brussel, AZ Heilig Hart Lier, AZ Maria Middelares Sint-Niklaas, Diagnosecentrum Lier, Galderma, Pfizer, Janssen Pharmaceutica ...

Of durf je een stage in een Franstalig ziekenhuis aan?

Als health care manager ben je erg zeldzaam, wat maakt dat je enorm gegeerd bent op de arbeidsmarkt. Ziekenhuizen en groepspraktijken kunnen niet wachten tot je afstudeert om je een contract aan te bieden. Jij bent na je studie dus 100% zeker van een job.

De grootste troef? Het uitgebreide talenpakket: maar liefst vier tot vijf talen krijg je onder de knie tijdens deze opleiding. Daarnaast volg je ook enkele managementvakken in een andere taal. Dat is ideaal om je talenkennis goed te onderhouden en op te frissen. 

Het academiejaar is opgebouwd volgens een modulesysteem. Geen lange semesters, maar vier korte modules met veel afwisseling. Zo leer je het meest! 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Organisatie & Management is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Het academiejaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Deze gedoseerde studiespreiding draagt bij tot je studiesucces.

Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je maakt grondig kennis met de gezondheidszorg in Vlaanderen. Je krijgt inzicht in de organisatie en het beleid van de gezondheidsverlening en je leert hoe de gezondheidszorg ingedeeld wordt in een preventieve en curatieve sector en welke organisaties daartoe behoren. Dat vormt dan de uitgangsbasis voor een praktijkproject. In kleine groepjes werk je aan een opdracht die je onderdompelt in de medische sector. Daarnaast breidt je je talenkennis uit en leer je professioneel werken met digitale programma's zoals Office en Adobe Creative Cloud.

In het tweede jaar werk je verder aan je talenkennis, meer bepaald het medische vakjargon in het Frans en Engels. Je leert meer over medische vorming en het gebruik van medische software. Tijdens de laatste module werk je een eerste stage van 8 weken af.

Je verkent het financieel en administratief management van de gezondheidszorg, verdiept je in medisch recht en verdere medische vorming. Daarnaast heb je meerdere keuzevakken zodat je je opleiding deels zelf vormgeeft. Tot slot volgt de kroon op het werk: een stage van 16 weken en je afsluitende bachelorproef.

Meteen aan de slag

Dankzij je doorgedreven medische vorming ben je vertrouwd met het medisch vakjargon. Jij verleent administratief organisatorische ondersteuning aan zorgverstrekkers in universitaire en regionale ziekenhuizen, multidisciplinaire groepspraktijken, tandartspraktijken, ziekenfondsen, arbeidsgeneeskundige diensten, de farmaceutische industrie en medische wachtposten. 

De medische sector is continu op zoek naar health care managers met een goede talenkennis en veel organisatietalent. Ga aan het werk als

 • medical officemanager;
 • medische praktijkmanager;
 • medische salesverantwoordelijke,;
 • medisch dossierbeheerder;
 • health care datamanager;
 • medical management assistant;
 • praktijkassistent;
 • ...

Deze opleiding is erkend door VDAB omdat ze leidt naar een knelpuntberoep. Je vindt dus gegarandeerd een job

Academische ambities? Via een schakelprogramma kan je je studies verderzetten aan de universiteit. Stroom bijvoorbeeld door naar de master Management en Beleid van de Gezondheidszorg, Management Zorg en beleid in de Gerontologie, Beleidseconomie, Informatiemanagement of Organisatie en Management.

De medische wereld is internationaal dus bereid je je maar best voor. In het tweede of derde jaar loop je stage in het buitenland of over de taalgrens.

Erasmus

In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo in het buitenland te studeren of stage te lopen. Op die manier kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe mensen en culturen kennen, maar ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

Tot slot kan je deelnemen aan internationalisation@home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten vakken uit ons ons Engelstalig opleidingsprogramma Applied Law Studies in European Management (ALSEM) te volgen. Ook zo bouw je alvast aan je eigen internationale netwerk.

Werken en studeren

Je wil je huidige job met hogere studies combineren? Dat kan dit met een flexibel werktraject. Dit is een aangepast traject voor werknemers (die minstens 80 uur per maand werken en nog geen masterdiploma hebben). De meeste leerstof verwerk je via zelfstudie. AP zorgt daarbij voor voldoende ondersteuning en begeleiding om dit traject tot een goed einde te brengen.

Net je studie Organisatie & Management afgerond met als afstudeerrichting Business & Languages, maar ook interesse in de medische wereld? Dan kan je in één jaar tijd een bijkomend diploma opstrijken met als specialisatie Health Care Mangement. Het verkort programma telt 60 studiepunten.

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Heb je al een diploma of een aantal credits behaald van een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Vraag er dus zeker naar bij je inschrijving.

FAQ over deze opleiding

 • Is er (voor)kennis van talen vereist?

  • Iedere student legt aan het begin van de opleiding een screeningstest voor Nederlands, Frans en Engels af. Zo kennen we je startniveau en kunnen we eventuele bijscholing voorzien. 
  • Wil je op voorhand toch al graag je talenkennis bijschaven of opfrissen? Dan kan je in september een summerschool Nederlands, Frans of Engels volgen. 
  • Tijdens de opleiding komen heel wat medische vaktermen aan bod. Een voorkennis van Latijn of Grieks is mooi meegenomen, maar geen must. We beginnen sowieso met de basis

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Je krijgt ongeveer 20 uur les per week. Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof verwerkt. Studeren is een fulltime job. 

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  Dit hangt af van het opleidingsonderdeel. Taal- en ICT-vakken krijg je bijvoorbeeld in kleinere groepen, zodat er ruimte is voor interactie en feedback. 

 • Kan ik zelf vakken kiezen?

  De opleiding bevat een aantal keuzevakken waarmee je je traject kan personaliseren. Meer info vind je bij het programma-overzicht

 • Kan ik studeren of stage lopen in het buitenland?

  Je mag je stage lopen in het buitenland, maar dit is niet verplicht. Ofwel kies je zelf een stageplek uit, ofwel kan je er eentje kiezen uit onze databank. De stage in het tweede jaar duurt 7 weken. De stage in het derde jaar duurt 16 weken. Je kan dan een Erasmus+ stagebeurs aanvragen voor een buitenlandse stage. Als je kiest voor een buitenlandse studie-uitwisseling (Erasmus+ study) vervangt dit je stage en de bachelorproef. Ook hiervoor kan je een beurs aanvragen.