Opleiding Office Management - Business & Languages | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Office Management

Business & Languages

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

Keuze uit drie trajecten

Jij wordt het radertje dat de hele bedrijfsketen laat draaien. In welke sector of afdeling je uiteindelijk terecht zal komen, bepaal je zelf. Na twee gemeenschappelijke jaren, kan je in het derde jaar namelijk een specialisatie kiezen:

 • Human resources management
 • International business
 • Sales

  Troeven

  Praktijk, praktijk

  De opleiding Office Management staat garant voor praktijkervaring. Twee lange stageperiodes bieden je de ervaring die je nodig hebt om daarna aan de slag te gaan in het werkveld. AP biedt een brede waaier aan binnen- en buitenlandse stageplaatsen bij grote en kleine bedrijven.

  Internationaal

  We bereiden je voor op het internationale bedrijfsleven door je een grondige talenkennis bij te brengen, net als de juiste ICT-skills en de relevante economische kennis. Hoe stel je internationale contracten op? Wat is een handelsovereenkomst? Hoe communiceer je met Chinezen? Hoe begroet je een Japanner? Kortom, wat zijn de do's en don'ts in je communicatie met andere culturen. Bovendien leer je zakenreizen organiseren en kan je een event managen en een congres op poten zetten.

  Op maat

  We kiezen voor een persoonlijke begeleiding en een studentvriendelijk modulair systeem. Want zo leer jij het meest. We geven je ook alle kansen om te slagen. Zo organiseren we cursussen ‘Study Skills’ en heb je de mogelijkheid om online summer courses te volgen (economie, Engels, ICT, …).

  Uniek talenbad

  Je krijgt van bij de start een viertalig traject met intensieve cursussen Nederlands, Frans, Engels en Duits of Spaans. Die talen leer je écht beheersen zodat je er in een professionele context mee uit de voeten kunt. Want dat is cruciaal in je latere job. Heb je het bij de start wat lastig om aan te sluiten? Geen probleem: volg bij ons een extra stoomcursus Frans net voor de start van het academiejaar.

  Programma

  Modules

  Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Elk jaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Een gedoseerde studiespreiding draagt immers bij tot je studiesucces! 

  Eerste jaar

  In het eerste jaar ga je meteen aan de slag om je talenkennis uit te breiden. Je spijkert je Frans en Engels bij, en in het Nederlands leer je efficiënt en correct zakelijk communiceren. Je krijgt inleidingen tot recht, bedrijfs-, commercieel en financieel management en leert werken met verschillende office tools.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar leer je werken met zakelijke termen in het Engels en Frans, en krijg je lessen over ondernemerschap en introducties tot marketing en databeheer. In de laatste rechte lijn van het academiejaar ga je op stage.

  Derde jaar

  In het derde jaar kies je voor een traject:

  • Human resources management: je verdiept je in de processen en mechanismen van personeelswerving, selectie en rekrutering. Je bestudeert het sociale zekerheidsrecht en scherpt je vaardigheden in peoplemanagement aan.
  • International business: je wordt een specialist in internationale relaties en een internationale bedrijfscultuur kent voor jou geen geheimen meer. Je communiceert intercultureel en verdiept je in de globale economie
  • Sales: je leert onderhandelen als de beste en krijgt de beginselen van marketing en e-commerce mee. Goochelen met targets en salesrapporten wordt je tweede natuur.

  Je sluit het jaar en je studie af met een stage en je bachelorproef.

  Internationaal

  Office Management goes international

  De bedrijfswereld is internationaal en daar bereiden we je op voor. Je gaat in het tweede jaar op stage in Frankrijk, Luxemburg of over de taalgrens in ons eigen land. In het derde jaar organiseer je een businesstrip voor jezelf in Frankrijk, ga je buitenlandse bedrijven bezoeken en organiseer je een culturele activiteit. Al deze ervaringen deel je uiteindelijk in een verslag en een finale presentatie.

  Erasmus

  In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmusuitwisseling te gaan en zo een semester in het buitenland te studeren. Zo kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe culturen kennen en op die manier ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.

  Internationale stage

  Studenten die het traject ‘International Business’ volgen, lopen stage in het buitenland. Die vormt zeker en vast een extra troef op je cv: je zal toekomstige werkgevers er namelijk mee kunnen overtuigen door je zelfstandige aanpak, durf en flexibiliteit.

  Internationalisering @ home

  Tot slot kan je deelnemen aan internationalisering @ home, door samen met de internationale uitwisselingsstudenten ons Engelstalig opleidingsprogramma ALSEM te volgen. We nodigen bovendien ook regelmatig buitenlandse gastprofessoren uit. Zo bouw je al aan je eigen internationale netwerk nog voor je aan het werk gaat.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  De markt staat nu al te popelen op het moment dat jij je diploma in ontvangst neemt. Bedrijven smeken namelijk om management assistants met een goede talenkennis en veel organisatietalent. En dat is precies wat jij na drie jaar aan hen te bieden zal hebben. Je zal zonder problemen werk vinden in verschillende sectoren:

  • Op de personeelsdienst van bedrijven uit alle sectoren
  • In een gespecialiseerd rekruteringsbedrijf
  • In een multinational of een Belgisch bedrijf dat voortdurend in het buitenland actief is
  • Als sales assistant in grote of kleine bedrijven

  We zien dat 90 procent van onze afgestudeerden binnen de drie maanden werk vindt en het overgrote deel van de anderen start nog met een masteropleiding.

  Verder studeren

  Via een schakelprogramma is het mogelijk om je studies verder te zetten aan de universiteit. Zo kan je doorstromen naar de master in de Handelswetenschappen, Beleidseconomie, Informatiemanagement, Meertalige Professionele Communicatie of Organisatie en Management.

  Flexibel studeren

  Werken en studeren?

  Het flexibel werktraject Office Management is een aangepast traject voor werknemers (je werkt minstens 80 uur per maand en hebt nog geen masterdiploma op zak). De meeste leerstof verwerf je door zelfstudie en dit wordt je aangereikt via klassiek cursusmateriaal en/of e-learningsmethodes. AP zorgt daarnaast voor voldoende ruggesteun.

  Verkort programma

  Indien je al een bachelordiploma Sociaal Werk – Personeelwerk op zak hebt, kan je op twee jaar tijd een bijkomend bachelordiploma Office Management met traject Human Resources verwerven. Dit programma bestaat uit 34 studiepunten in het eerste jaar, en 56 studiepunten in het tweede jaar.

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

  Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou