Overslaan en naar de inhoud gaan

AP Hogeschool gaat mee strijd aan tegen discriminatie op de huurwoningmarkt

bachelor vastgoed ap hogeschool

De stad Antwerpen heeft een actieplan gelanceerd om discriminatie op de huurwoningmarkt tegen te gaan. Een van de speerpunten is gratis vorming voor makelaars (in spe). Ook de opleiding Vastgoed van AP Hogeschool zet mee de schouders onder dit initiatief.  

Een eerlijke kans op de woningmarkt is een basisrecht en een belangrijke voorwaarde voor volwaardig burgerschap. Toch krijgen makelaars regelmatig de vraag van klanten om kandidaat-huurders te discrimineren. Uit recente praktijktests blijkt dat mensen van buitenlandse origine of met een beperking nog al te vaak op weerstand stuiten bij het zoeken naar een woonst. 

Daarom heeft de stad Antwerpen onlangs een nieuw actieplan gelanceerd om gelijke kansen op de huurwoningmarkt te bevorderen. Een van de speerpunten van dit verbeterplan zijn extra vormingsmomenten voor makelaars (in spe). AP Hogeschool is een van de partners die dit initiatief mee heeft vormgegeven, samen met Atlas, Unia en de koepelorganisaties BIV en CIB. 

Vooroordelen wegnemen

De vormingssessies richten zich zowel op beginnende als ervaren makelaars. Voor professionals zijn er gratis sessies uitgewerkt die makelaars vrijwillig kunnen volgen. Deze lessen zijn interactief en praktijkgericht. Via rollenspellen met professionele acteurs oefenen deelnemers hoe ze correct kunnen reageren op klanten die vragen om te discrimineren. Daarnaast krijgen ze ook de kans om onderling ideeën en ervaringen uit te wisselen en zo ook van elkaar te leren. 

Volgens Antwerps schepen voor gelijke kansen Karim Bachar is het niet de bedoeling dat de stad gaat beslissen aan wie een eigenaar moet verhuren, maar moet elke potentiële huurder wel evenveel kans krijgen om te komen kijken: “Ik volgde eind oktober zelf één van de vormingen. In onze strijd voor gelijke kansen op de huurwoningmarkt spelen makelaars een sleutelrol, want zij hebben een vertrouwensrelatie met de klant. Ze kunnen bepaalde vooroordelen wegnemen wanneer een klant hen vraagt om te discrimineren. Via deze vormingen geven we hen extra tools om dat te kunnen blijven doen."

Een instant succes

In oktober en november namen al zo’n 60-tal geïnteresseerden deel aan de gratis lessen, waaronder makelaar Jill Snyers: “Het gebeurt dat een eigenaar specifieke wensen heeft qua kandidaat. Het is dan aan ons als professionals om het gesprek aan te gaan met de klant en ervoor te zorgen dat alle kandidaat-huurders een eerlijke kans krijgen. Ons kantoor werkt uiteraard al actief rond het thema discriminatie, maar dankzij deze opleidingen kregen we heel wat bijkomende informatie en bruikbare tips.” 

Omdat de gratis vorming erg in trek blijkt, wordt binnenkort ook een e-learning tool aangeboden zodat een nog breder publiek bereikt kan worden. De e-learning gaat vanaf april 2023 van start en zal wel nog steeds een fysieke component omvatten die dieper ingaat op de problematiek en extra oefenkansen biedt. 

Vroege bewustmaking 

Naast de sessies voor professionals, zullen ook studenten extra vorming krijgen rond discriminatie op de huurwoningmarkt. Bij AP Hogeschool is de thematiek alvast stevig verankerd in het curriculum van de bachelor Vastgoed. Zo leren studenten van bij de start hoe ze als makelaar iedereen een gelijke kans kunnen bieden op de huurwoningmarkt.

Johan Devos, lector Vastgoed: “We zijn blij de onderwijspartner te zijn in deze professionele samenwerking. Hierdoor maken we onze studenten bewust van de maatschappelijke problematiek waarmee ze onherroepelijk geconfronteerd zullen worden in hun latere beroepsleven. En dat doen we aan de hand van de meest recente best practices.”

 

IN DE PERS

Gerelateerde artikels