Opleiding Journalistiek | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Journalistiek

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Professioneel

  Om een vak grondig te leren, heb je ervaren rotten in het vak nodig. Verwacht je dus maar aan ervaren journalisten voor de klas: voor gastcolleges, panelgesprekken en intensieve trainingen.  Ze leren je samen met onze lectoren de theorie aan, die je meteen aan de praktijk kan koppelen.

  Praktijkgericht

  Vanaf de eerste week werk je items uit voor echte media: Radio Crap, nieuwswebsites van de opleidingen en van AP, Flash-TV en buurtkrant Den Triangel. Echte opdrachten en geen eindeloze hoeveelheden schrijfsels die enkel de lector zal lezen.  Voor het unieke opleidingsonderdeel Persoonlijk Portfolio bouw je zelfstandig aan de vaardigheden van jouw keuze. Je vult de drie studiepunten in met journalistieke opdrachten van jouw keuze, binnen of buiten de schoolmuren. Zo kan je bijvoorbeeld een reportage maken van een sportevent, een congres bijwonen of een vrijwillige stage doen op een redactie. 

  Eenmaal je de smaak goed te pakken hebt, trek je erop uit voor echte opdrachtgevers: MNM, Boek.be, … Zo ben je in het derde jaar helemaal voorbereid op een stageperiode van acht weken bij grote of kleine mediabedrijven, waarna de journalistieke wereld helemaal geen geheimen meer voor je heeft. Zo kan je tot slot een eigen magazine, website, blog, audio- of videoproduct maken: jouw visitekaartje waarmee je andere vakmensen van je kunnen zal overtuigen.

  Echte studio's en kwalitatieve opnametoestellen

  Bij een goede praktijkervaring hoort uiteraard professionele uitrusting. We sturen je de straat op met hoogwaardige opnameapparatuur en de nieuwste camera's. Terug op de campus verwerk je het ruwe materiaal met de nieuwste montageapparatuur tot videofragmenten. Of je maakt een audioproduct dat je in onze professionele radiostudio mag presenteren en uitzenden. Liever video? Ga dan aan de slag voor de green key in onze volledig uitgeruste studio.

  Persoonlijk traject

  In je derde jaar kies je voluit voor één van de drie keuzetrajecten: audio, video, of tekst en beeld. Bovendien kan je zelf kiezen welke je favoriete topics worden bij researchopdrachten, interviews en redactiestukken: sport, cultuur, lifestyle, fashion, politiek, muziek, human interest? Jij bepaalt mee in welke richting je wil specialiseren als journalist.   

  Programma

  Eerste jaar

  In het eerste jaar maak je diepgaand kennis met alle facetten van media en journalistiek en scherp je je talenkennis aan. De praktijk start meteen in de eerste week van je eerste jaar. Je werkt samen met de hogerejaars items uit voor de AP-media, je neemt een duik in een mediabad en zet je eerste stappen in de onderzoeksjournalistiek.

  Tweede jaar

  Nadat je in het eerste jaar hebt geproefd van alle redactionele technieken, werk je vanaf het tweede jaar verder aan je journalistieke skills voor de verschillende media. Onder begeleiding van een lector werk je met medestudenten in een redactie aan korte of lange journalistieke producten.

  Derde jaar

  In het derde jaar kies je voor één van de drie trajecten: audio, video, of tekst en beeld. Professionele lesgevers uit het werkveld begeleiden je daarbij. Je kiest ook twee keuzevakken uit een ruim aanbod. Na acht weken stage in een mediabedrijf heeft de journalistieke praktijk voor jou geen geheimen meer. Binnenshuis creëer je dan weer je eigen magazine, website, blog, radio- of televisieprogramma voor echte opdrachtgevers. Wanneer je afstudeert overtuig je hiermee andere vakmensen van je kunnen. Het wordt immers jouw visitekaartje.

  Internationaal

  Een journalist moet over allerlei grenzen heen kijken om beter te begrijpen wat er gebeurt. Daarom richt je tijdens je opleiding je blik naar buiten. je werkt aan aan grensoverschrijdende thema’s, gaat op zoek naar interessante buitenlandse respondenten en brengt verslag uit over Europese instellingen. Je komt op de AP-campus in contact met buitenlandse Eramusstudenten en de opleiding werkt nauw samen met de journalistieke opleidingen in Nederland.

  Mobility 1-2-3

  Uiteraard biedt AP je ook de kans om naar het buitenland te gaan. Zo vertegenwoordig je een week lang de opleiding tijdens het jaarlijkse congres van het Forum for European Journalism Students, waar je informatie zal uitwisselen met andere journalistiekstudenten uit heel Europa. We sturen je voor het vak City Journalism over de grens om een opdracht in het buitenland uit te werken en je kan deelnemen aan een internationaal radioproject ‘Europe on Air’ met studenten uit Bulgarije, Spanje, Turkije en Zweden. In het tweede jaar ga je op verkenning in Wallonië en voor het vak ‘Reporting Europe’ hebben we nog een reis naar de Europese instellingen in Straatsburg in petto.

  Erasmus

  Als dat nog allemaal niet internationaal genoeg is, kan je ook zelf je vleugels uitslaan en in je afstudeerjaar met een Erasmusbeurs een semester lang naar gerenommeerde instellingen in Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, Denemarken, … trekken. Daar proef je dan van journalistieke vakken en werk je verder aan je praktijkervaring. Of je kan ook kiezen voor een stage in het buitenland, sowieso een onvergetelijke ervaring.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Als gedreven en competente journalist kan je aan de slag bij de ‘grote en kleine’ bladen, nationale en regionale radio, openbare en commerciële televisie. Er is dan ook niet één type journalist, jij kiest!

  • Krantenredacteur | Sportverslaggever | Lifestylejournalist | Radiopresentator | Beeldredacteur | Cultuurrecensent | Online journalist
  • Videojournalist | Regioreporter | Desk researcher | Magazinejournalist | Freelancer | Eindredacteur
  • Bedrijfsjournalist | Cultuurredacteur | Redacteur digitale en mobiele media
  • ...

  Bovendien biedt dit diploma ook toegang tot andere takken van de communicatiesector. Je bent een talenkenner, kan om met tijdsdruk, begrijpt hoe zaken werken, je hebt een brede vorming genoten. Je kan dus werkelijk alle kanten uit.

  Verder studeren

  Na drie jaar studeren nog niet aan werken toe? Binnen AP kan je voor het verkort traject Communicatiemanagement gaan. Op één jaar tijd kan je zo een tweede bachelordiploma verwerven, en krijg je een beter inzicht in de job van de personen waarmee je als journalist zal moeten samenwerken: woordvoerders en adverteerders.

  Ongeveer één op drie van onze studenten hebben ook de ambitie om nog een masterdiploma te halen. Politieke Communicatie, Communicatiewetenschappen en Meertalige Communicatie zijn de drie populairste vervolgopleidingen, waar je na een schakeljaar op maat toegang toe krijgt. Sinds kort kan je trouwens tijdens je derde bachelorjaar al één vak van het schakelprogramma aan de universiteit volgen. Zo proef je ineens van de verschillen tussen de hogeschool en de universiteit, en heb je al meteen een credit voor een vak uit het schakelprogramma op zak.

  Flexibel studeren

  Verkorte trajecten

  Heb je al een bachelordiploma op zak? Dan kan je altijd informeren naar een traject met vrijstellingen.

  Wie al een diploma Communicatiemanagement heeft, kan de opleiding Journalistiek in één jaar afronden. Bekijk het programma.

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

  Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

  Studentensite

  Praktijkervaring is onmisbaar om een echte journalist te worden. Die ervaring doe je niet alleen op tijdens je stage bij professionele redacties, maar ook in en rond de campus. Ook journalisten in spe schrijven al geweldig leuke artikels en maken al interessante radio- of tv-items. In deze digitale samenleving moeten ze dat alles trouwens ook zelf online kunnen plaatsen, en als werkinstrument werd daarvoor de nieuwssite AP Journalistiek in het leven geroepen.

  Lees, bekijk en beluister op wrap.apstudent.be  de verhalen en reportages die onze studenten Journalistiek hebben gemaakt.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou