Overslaan en naar de inhoud gaan

Journalistiek

Jij staat graag achter de camera of microfoon. Met kritische vragen in je hoofd, klaar om een meeslepende reportage te maken of een puntig opiniestuk te schrijven. Je houdt van taal, bent mee met de actualiteit en hebt een brede kijk op de maatschappij. Sterker nog: je wil straks écht een rol spelen in die samenleving. 

Iets voor jou?

Zegt iedereen altijd dat je nieuwsgierigheid geen grenzen kent? Stel jij je niet tevreden met een oppervlakkig antwoord en wil je steeds meer achtergrondinformatie zodat je de actualiteit beter kan begrijpen? Dan is de opleiding Journalistiek wellicht iets voor jou, zeker als je ook nog eens taalvaardig bent en een vlotte pen hebt.

jou.jpgWat leer je?

 • Je leert een verhaal van begin tot einde uitwerken voor audio, video, online en print media. 
 • We brengen je de verschillende stappen van een redactieproces bij en leren je op een correcte manier te researchen, factchecken en de juiste vragen te stellen tijdens interviews
 • Nederlands wordt je dagelijks instrument, dus daar werken we zeker aan, maar ook Engels en Frans staan uitgebreid op je menu.
 • Zonder stevig wereldbeeld kan je als journalist je publiek niet goed informeren, er staat dus ook een stevige portie algemene vakken én actua op je te wachten.
 • En we leren je alle geheimen van de digitale wereld. 

Wie word je?

Het diploma Journalistiek biedt je als gedreven en competente journalist de kans om aan de slag te gaan bij een brede waaier aan media: ‘grote en kleine’ bladen, nationale en regionale radio, openbare en commerciële televisie. Elke redactie staat of valt met een ploeg goede onderzoekers en journalisten.

Vanaf het eerste jaar maak je kennis met het produceren van verhalen voor audio, video, online én printmedia. Zo word je een allround journalist die weet hoe hij zijn verhaal aanpast aan het medium en de doelgroep. In je laatste jaar kies je bovendien voor één specialisatie: audio, video of tekst en beeld.

Professioneel

Om een vak grondig te leren, heb je ervaren rotten in het vak nodig. Verwacht je dus maar aan ervaren journalisten voor de klas: voor gastcolleges, panelgesprekken en intensieve trainingen.  Ze leren je samen met onze lectoren de theorie aan, die je meteen aan de praktijk kan koppelen.

Vanaf de eerste week werk je items uit voor echte media: Radio Crap, nieuwswebsites van de opleidingen en van AP en buurtkrant Den Triangel. Echte opdrachten en geen eindeloze hoeveelheden schrijfsels die enkel de lector zal lezen. Voor het unieke opleidingsonderdeel Zelfstandig Aangemaakt Profiel (ZAP) bouw je zelfstandig aan de vaardigheden van jouw keuze. Je vult de drie studiepunten in met journalistieke opdrachten van jouw keuze, binnen of buiten de schoolmuren. Zo kan je bijvoorbeeld een reportage maken van een sportevent, een congres bijwonen of een vrijwillige stage doen op een redactie. 

Eenmaal je de smaak goed te pakken hebt, trek je erop uit voor echte opdrachtgevers: MNM, Tomorrowland, Toneelhuis… Zo ben je in het derde jaar helemaal voorbereid op een stageperiode van acht weken bij grote of kleine mediabedrijven, waarna de journalistieke wereld helemaal geen geheimen meer voor je heeft. Zo kan je tot slot een eigen magazine, website, blog, audio- of videoproduct maken: jouw visitekaartje waarmee je andere vakmensen zal overtuigen.

Bij een goede praktijkervaring hoort uiteraard professionele uitrusting. We sturen je de straat op met professionele opnameapparatuur en camera's. Terug op de campus verwerk je het ruwe materiaal met de nieuwste montageapparatuur tot videofragmenten. Of je maakt een audioproduct dat je in onze professionele radiostudio mag presenteren en uitzenden. Liever video? Ga dan aan de slag voor de green key in onze volledig uitgeruste studio.

In je derde jaar kies je voluit voor één van de drie keuzetrajecten: audio, video, of tekst en beeld. Bovendien kan je zelf kiezen welke je favoriete topics worden bij researchopdrachten, interviews en redactiestukken: sport, cultuur, lifestyle, fashion, politiek, muziek, human interest? Jij bepaalt mee in welke richting je wil specialiseren als journalist.   

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Journalistiek is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste jaar maak je diepgaand kennis met alle facetten van media en journalistiek en scherp je je talenkennis aan. De praktijk start meteen in de eerste week van je eerste jaar. Je werkt items uit voor de AP-media, je neemt een duik in een mediabad en zet je eerste stappen in de onderzoeksjournalistiek.

Nadat je in het eerste jaar hebt geproefd van alle redactionele technieken, werk je vanaf het tweede jaar verder aan je journalistieke skills voor de verschillende media. Onder begeleiding van een lector ga je wekelijks gedurende twee dagen fulltime intensief samenwerken en doorloop je tijdens Redactie Short form en Slow journalism het redactieproces van A to Z, zoals het er op een echte redactie aan toe gaat! Je werkt hierbij aan journalistieke producten voor zowel audio, video als tekst en leert ze ook crossmediaal inzetten en verspreiden.

In het derde jaar kies je voor één van de drie trajecten: audio, video, of tekst en beeld. Tijdens de expert class begeleiden professionele journalisten je hierbij. Je kiest ook twee keuzevakken uit een ruim aanbod. Na acht weken stage in een mediabedrijf heeft de journalistieke praktijk voor jou geen geheimen meer. Binnenshuis creëer je dan weer je eigen magazine, website, blog, postcast, audio- of videoreportage voor echte opdrachtgevers. Je beste journalistieke producten verzamel je in je portfolio: dit wordt jouw visitekaartje om je na je afstuderen als journalist in de markt te zetten.

Een journalist moet over allerlei grenzen heen kijken om beter te begrijpen wat er gebeurt. Daarom richt je tijdens je opleiding je blik naar buiten. je werkt aan aan grensoverschrijdende thema’s, gaat op zoek naar interessante buitenlandse respondenten en brengt verslag uit over Europese instellingen. Je komt op de AP-campus in contact met buitenlandse Eramusstudenten en de opleiding werkt nauw samen met de journalistieke opleidingen in Europa.

Mobility 1-2-3

In het eerste jaar ga je voor het vak 'cityjournalism' één dag naar het buitenland om journalistieke opdrachten uit te werken. In het tweede jaar ga je op verkenning in Wallonië. Tot slot ga je in het derde jaar op pad voor het vak 'reporting Europe', waarbij je aan politieke verslaggeving doet vanuit de Europese instellingen in Straatsburg.

Daarnaast krijg je de kans om AP te vertegenwoordigen tijdens het jaarlijkse congres van het Forum for European Journalism Students, waar je informatie zal uitwisselen met andere journalistiekstudenten uit heel Europa. Daarnaast kan je deelnemen aan een internationaal radioproject ‘Europe on Air’ met studenten uit Bulgarije, Spanje, Turkije en Zweden.

Als dat nog allemaal niet internationaal genoeg is, kan je ook zelf je vleugels uitslaan en in je afstudeerjaar met een Erasmusbeurs een semester lang naar gerenommeerde instellingen in Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, Denemarken, … trekken. Daar proef je dan van journalistieke vakken en werk je verder aan je praktijkervaring. Of je kan ook kiezen voor een stage in het buitenland, sowieso een onvergetelijke ervaring.

Meteen aan de slag

Als gedreven en competente journalist kan je aan de slag bij de ‘grote en kleine’ bladen, nationale en regionale radio, openbare en commerciële televisie. Er is dan ook niet één type journalist, jij kiest!

 • Krantenredacteur | Sportverslaggever | Lifestylejournalist | Radiopresentator | Beeldredacteur | Cultuurrecensent | Online journalist
 • Videojournalist | Regioreporter | Desk researcher | Magazinejournalist | Freelancer | Eindredacteur
 • Bedrijfsjournalist | Cultuurredacteur | Redacteur digitale en mobiele media
 • ...

Bovendien biedt dit diploma ook toegang tot andere takken van de communicatiesector. Je bent een talenkenner, kan om met tijdsdruk, begrijpt hoe zaken werken, je hebt een brede vorming genoten. Je kan dus werkelijk alle kanten uit.

Na drie jaar studeren nog niet aan werken toe? Binnen AP kan je voor het verkort traject Communicatiemanagement gaan. Op één jaar tijd kan je zo een tweede bachelordiploma verwerven, en krijg je een beter inzicht in de job van de personen waarmee je als journalist zal moeten samenwerken: woordvoerders en adverteerders.

Ongeveer één op drie van onze studenten hebben ook de ambitie om nog een masterdiploma te halen. Politieke Communicatie, Communicatiewetenschappen en Meertalige Communicatie zijn de drie populairste vervolgopleidingen, waar je na een schakeljaar op maat toegang toe krijgt. Tijdens je derde bachelorjaar kan je als keuzevak al één vak van het schakelprogramma aan de universiteit volgen. Zo proef je ineens van de verschillen tussen de hogeschool en de universiteit, en heb je al meteen een credit voor een vak uit het schakelprogramma op zak.

Verkorte trajecten

Heb je al een bachelordiploma op zak? Dan kan je altijd informeren naar een traject met vrijstellingen.

Wie al een diploma Communicatie heeft, kan de opleiding Journalistiek in één jaar afronden. Bekijk het programma.

Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

Praktijkervaring is onmisbaar om een echte journalist te worden. Die ervaring doe je niet alleen op tijdens je stage bij professionele redacties, maar ook in en rond de campus. Ook journalisten in spe schrijven al geweldig leuke artikels en maken al interessante radio- of tv-items. In deze digitale samenleving moeten ze dat alles trouwens ook zelf online kunnen plaatsen, en als werkinstrument werd daarvoor de nieuwssite AP Journalistiek in het leven geroepen.

Lees, bekijk en beluister op wrap.apstudent.be  de verhalen en reportages die onze studenten Journalistiek hebben gemaakt.

FAQ over deze opleiding

 • Ik twijfel tussen een bachelor en een master Journalistiek?

  Professionele bachelor in de Journalistiek:

  • Volg je aan: de hogeschool 
  • Duur modeltraject: 3 jaar
  • Focus: journalistieke praktijk (redactiewerk, digitalisering, inzicht in de actualiteit ...)  

  Master in de Journalistiek:

  • Vervolgopleiding: om te starten heb je al bachelordiploma nodig, bv. Taal- en Letterkunde, Geschiedenis ... 
  • Volg je aan: de universiteit
  • Duur modeltraject: 1 jaar
  • Focus: naast journalistieke praktijk ook een flinke brok theorie & onderzoek   

 • Ik twijfel tussen Communicatie en Journalistiek?

  Liefde voor en/of interesse in communicatie is in beide opleidingen een must, maar de klemtonen liggen toch beduidend anders.  

  In de opleiding Journalistiek leer je hoe je via diverse tools (audio, video, tekst) en kanalen kritisch verhalen kan vertellen: 

  • Je bent gebeten door nieuws en actualiteit, en nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt.  

  • Je wil de waarheid doorgronden en daarover kritisch verslag uitbrengen.  

  • Je schrijft graag en vertelt graag maatschappelijk relevante verhalen (vanuit het domein cultuur, politiek, sport, lifestyle en/of human interest).   

  In de opleiding Communicatie leer je hoe via diverse tools (tekst, foto, video) en kanalen een boodschap kan overbrengen die je doelgroep informeert, inspireert of activeert: 

  • Jij denkt graag na over hoe merken & bedrijven hun imago hoog houden, in de media verschijnen, hun verkoop kunnen stimuleren … 

  • Je vindt het leuk om creatief te werken met tekst, fotografie en video. 

  • Je bent niet bang om voor groepen te spreken.   

  • Je bent sterk in organiseren en plannen. 

 • Is er (voor)kennis van talen vereist?

  Om de lessen vlot te kunnen volgen, is een goede voorkennis van Frans en Engels vereist:  

  • Je begrijpt de grote lijnen van krantenartikels, tv- en radioprogramma’s. 

  • Je kan vlot een mening vertolken en heldere teksten schrijven over vertrouwde onderwerpen. 

  • Je kan duidelijk spreken en korte presentaties geven.  

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  Als je kiest voor een modeltraject van 60 studiepunten is je opleiding een fulltime bezigheid:  

  • Het merendeel van de week staan er lessen en coachingmomenten op het programma en zal je quasi volledige dagen aanwezig / bezig (moeten) zijn.  

  • Per week heb je ongeveer 2 halve dagen vrij. Let wel: het is wel de bedoeling dat je deze lesvrije momenten gebruikt om te studeren en/of aan (groeps)opdrachten te werken.  

 • Hoe groot zijn de klasgroepen?

  De grootte van je klasgroep is afhankelijk van het vak en varieert dus sterk.

  • Voor sommige vakken zal je les krijgen in een groep van circa 35 studenten, voor andere zit je mogelijk samen met een 60 à 70 studenten.
  • Voor praktijkvakken krijg je individuele coaching en houden we de groepen klein(er).  

 • Krijg ik veel praktijk?

  Deze opleiding is ideaal als je graag al doende leert. 

  • In het eerste jaar: krijg je verhoudingsgewijs de meeste theorievakken (om je algemene kennis op te bouwen), maar je mag ook al meteen proeven van de praktijk.  

  • In het tweede jaar: bedraagt de verhouding theorie-praktijk ongeveer 50/50. 

  • In het derde jaar: ben je bijna uitsluitend met praktijk bezig, meestal rechtstreeks in opdracht van het werkveld. In januari leg je normaal gezien voor de laatste maal examens af. Het 2e semester is volledig gewijd aan je stage, redactieproject en individueel eindwerk en portfolio.