Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Grafische en Digitale Media

Brand Design

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

Design Lab: Brand Design

Je hebt een sterke strategische en conceptuele basis. Vanuit een uitgekiende strategie zet je nieuwe merken mee in de markt en waak je over het reilen en zeilen van bestaande merken. Als expert in brands en packaging weet je als geen ander de kracht van je drukwerk in te zetten. Ook druktechnisch praat je vlotjes mee met de specialisten die instaan voor de productie.

Je leert alles over:

 • illustratiemerken
 • merkenstrategie
 • identiteit
 • logo
 • huisstijlen
 • campagnes
 • employer branding
 • verpakkingen
 • instore communicatie

Als je dit design lab in het derde jaar kiest, studeer je af binnen de afstudeerrichting Grafimediatechnologie van de bachelor Grafische en Digitale Media.

  Troeven

  Kies, Mix en Studeer met goesting

  Wij leren je keuzes maken én om te gaan met de keuzes die opdrachtgevers maken. Dit doen we met feedback, met kritiek en met zelfreflectie. En jij kiest gaandeweg voor labs waarin je mét goesting je talenten verder wil en kan ontplooien. Zo proef jij in het eerste semester van de 4 Design Labs. Aan het einde van dit semester kies je hieruit die drie labs waarin je je talenten verder wil ontplooien. In het tweede jaar kies je twee labs waarin je je kennis en vaardigheden verder wil verdiepen. In het laatste jaar kies je finaal voor dat ene lab waarin je je wil specialiseren.

  Projectgestuurd

  In de verschillende Design Labs passen we project based learning toe en werken we volgens de design thinking methode. Hierbij dagen we je uit om door middel van projecten te leren en door actief te werken aan ‘echte’ opdrachten stimuleren we je om het geleerde onmiddellijk toe te passen. Je levert aan het einde van elk lab een product en een ontwerpdossier op en je presenteert je werk tijdens een toonmoment. 

  Begeleiding en coaching

  We laten je uiteraard niet gewoon aan je lot over. Je lectoren staan open voor feedback en met je vragen of twijfels kan je altijd bij hen terecht, ook via allerhande digitale communicatieplatformen. We organiseren wekelijks extra monitoraatlessen, de projectruimtes zijn beschikbaar om ook na je lessen verder te werken onder begeleiding van andere studenten (peer tutoring) of docenten. Een groot deel van de lessen wordt opgenomen of is te bekijken via livestreaming. Daarna worden deze ze continu beschikbaar gesteld, zodat je je leerproces zelf kan sturen.

  Extra specialisaties via microdegrees

  Is je leerhonger nog niet gestild met je diploma? Dan kan je in een extra halfjaar of jaar ook het expertniveau behalen in een design lab dat je tot het tweede jaar volgde.

  Word 'startup ready'

  Op de campus lopen heel wat ervaren mentoren, coaches en lectoren rond. Zij begeleiden je om helemaal ‘startup ready’ te worden. Ideaal voor studenten die interesse hebben in hun eigen onderneming!

  Programma

  Eerste jaar

  In het eerste semester verken je het hele designspectrum. Je proeft van de 4 labs en maakt intensief kennis met de verschillende beroepenvelden. Je doet basiskennis op om een ontwerper van grafische, digitale en interactieve media te worden. Je krijgt een stevige basis grafische software mee. Aan het einde van het eerste semester kies je dan goed geïnformeerd 3 labs uit voor het tweede semester.

  Vanaf semester 2 is het helemaal aan jou! In dit semester verbreed je je kennis binnen deze 3 labs en vervolg je de funderingsfase die je gestart bent in semester 1. Aan het einde van het eerste jaar heb je een goede basis gelegd voor jezelf als ontwerper zodat je in staat bent om te bepalen waarin jij jezelf je als ontwerper gaat profileren in het tweede en derde jaar.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar kan je je verder profileren in 2 van de 3 labs uit het eerste jaar. In deze fase kies je dus voor 2 labs met bijbehorende vakken die passen bij jouw profilering en talenten. Je werkt in deze profileringsfase in teamverband aan meerdere praktijkopdrachten voor externe organisaties of bedrijven.

  Derde jaar

  In het laatste jaar verdiep je je helemaal in één van de twee labs uit het voorgaande jaar. Zo geef jij zelf richting aan je studie en kies je finaal of je afstudeert als crossmedia-ontwerper of als grafimediatechnoloog. Je studeert af na een stage en een afstudeerproject, waarin je een product uitwerkt vanuit een reële vraag.

  Lesmateriaal

  Bekijk ook het online lesmateriaal van de opleiding.

  Modeltraject Academiejaar 2021-22

  • GDM - modeltraject 1 - 60 studiepunten*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Motion DesignLab I 6
   Interface DesignLab I 6
   Brand DesignLab I 6
   Publication DesignLab I 6
   Mindset & Skills Studio I 3
   Mindset & Skills Studio II 3
   Mediacontext I 3
   • Brand DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Interface DesignLab en Motion DesignLab of Interface DesignLab en Publication DesignLab of Motion DesignLab en Publication DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Brand DesignLab II 6
    Brand Technics I 3
   • Interface DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Motion DesignLab en Brand DesignLab of Brand DesignLab en Publication DesignLab of Publication DesignLab en Motion DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Interface DesignLab II 6
    Interface Software I 3
   • Motion DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Interface DesignLab en Brand DesignLab of Brand DesignLab en Publication DesignLab of Interface DesignLab en Publication DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Motion DesignLab II 6
    Motion Software I 3
   • Publication DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Interface DesignLab en Brand DesignLab of Motion DesignLab en Brand DesignLab of Interface DesignLab en Motion DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Publication DesignLab II 6
    Publication Technics I 3
  • GDM - modeltraject 2 - 60 studiepunten*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Mindset & Skills Studio III 3
   Mediacontext II 3
   • Brand DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Interface DesignLab en Definitief Brand DesignLab of Interface DesignLab en Definitief Interface DesignLab of Motion DesignLab en Definitief Brand DesignLab of Definitief Motion DesignLab en Motion DesignLab of Definitief Brand DesignLab en Publication DesignLab of Publication DesignLab en Definitief Publication DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Brand DesignLab III 9
    Brand Technics II 3
    Brand Essentials I 3
   • Definitief Brand DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Interface DesignLab en Brand DesignLab of Motion DesignLab en Brand DesignLab of Brand DesignLab en Publication DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Brand DesignLab IV - Branding 9
    Branding Specifics I 3
    Brand DesignLab IV - Packaging 9
    Packaging Specifics I 3
   • Definitief Interface DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Interface DesignLab en Brand DesignLab of Interface DesignLab en Motion DesignLab of Interface DesignLab en Publication DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Interface DesignLab IV - Creative Coding 9
    Interface Software III 3
    Interface DesignLab IV - Visual Interaction 9
    Interaction Essentials I 3
   • Definitief Motion DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Brand DesignLab en Motion DesignLab of Interface DesignLab en Motion DesignLab of Publication DesignLab en Motion DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Motion DesignLab IV - 2D 9
    Motion Software 2D 3
    Motion DesignLab IV - 3D 9
    Motion Software 3D 3
   • Definitief Publication DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Publication DesignLab en Brand DesignLab of Publication DesignLab en Interface DesignLab of Motion DesignLab en Publication DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Publication DesignLab IV - Print & Creation 9
    Image & Illustration I 3
    Publication DesignLab IV - Print & Production 9
    Print & Digital II 3
   • Interface DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Brand DesignLab en Definitief Brand DesignLab of Brand DesignLab en Definitief Interface DesignLab of Motion DesignLab en Definitief Interface DesignLab of Motion DesignLab en Definitief Motion DesignLab of Definitief Interface DesignLab en Publication DesignLab of Publication DesignLab en Definitief Publication DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Interface DesignLab III 9
    Interface Software II 3
    Interface Essentials I 3
   • Motion DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Definitief Brand DesignLab en Brand DesignLab of Brand DesignLab en Definitief Motion DesignLab of Definitief Interface DesignLab en Interface DesignLab of Interface DesignLab en Definitief Motion DesignLab of Definitief Publication DesignLab en Publication DesignLab of Publication DesignLab en Definitief Motion DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Motion DesignLab III 9
    Motion Software II 3
    Motion Essentials I 3
   • Publication DesignLab*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
    Opmerking: Je moet ook volgende keuzeoptie nemen: Brand DesignLab en Definitief Brand DesignLab of Brand DesignLab en Definitief Publication DesignLab of Definitief Interface DesignLab en Interface DesignLab of Interface DesignLab en Definitief Publication DesignLab of Motion DesignLab en Definitief Publication DesignLab of Motion DesignLab en Definitief Motion DesignLab.
    OPLEIDING SP
    Publication DesignLab III 9
    Publication Software I 3
    Print & Digital I 3

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Internationaal

  Internationale projectweken

  Vanaf het tweede jaar neem je deel aan internationale projectweken binnen de design labs van jouw keuze.

  • Ofwel ga je zelf naar het buitenland
  • Ofwel werk je samen met buitenlandse studenten die te gast zijn op de campus

  Erasmus-uitwisseling

  Ook een semester op internationale uitwisseling gaan is een optie. Als student Grafische en Digitale Media kan je in je derde jaar deelnemen aan een Erasmus-programma. Ook hier heb je twee mogelijkheden:

  • Of je volgt een jaar of half jaar les in het buitenland
  • Of je loopt stage bij een buitenlandse onderneming

  INTERNATIONALE PROJECTEN OP EIGEN BODEM

  Je hoeft niet noodzakelijk zelf erop uit te trekken om een buitenlandse ervaring op te doen. Bij ons kan dat ook hier, in hartje Antwerpen! 

  Voor het European Project Semester (EPS), bijvoorbeeld, kom je terecht in een divers team van studenten uit binnen- en buitenland uit verschillende disciplines. Jullie krijgen dan als team een uitdagend project voorgeschoteld, recht uit het werkveld. Je leert samenwerken met studenten met een andere achtergrond, zoals productontwikkelaars, ICT’ers, sociaal-cultureel werkers, ... met vaak verbluffende projectresultaten tot gevolg.

  Micro degrees

  Extra specialisatie via micro degrees

  Met diploma Grafische en Digitale Media

  Is je leerhonger bij het behalen van je diploma nog niet gestild? Dan kan je in een extra halfjaar of jaar ook het expertniveau behalen in een design lab dat je tot en met je tweede jaar volgde. Behoort het design lab tot dezelfde afstudeerrichting als het design lab waarin je afstudeerde, dan doe je er een half jaar over.

  Zonder diploma Grafische en Digitale Media

  Ook als je niet afstudeerde in de Grafische en Digitale Media, kan je in aanmerking komen voor een micro degree. Dat kan op basis van je diploma of relevante werkervaring. In een handvol vakken kan je je dan verdiepen in een van de vier design labs:

  • brand design
  • publication design
  • interface design
  • motion design