Opleiding Elektromechanica - Automatisering | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektromechanica

Automatisering

  Troeven

  Innovatieve praktijkruimtes en labo’s

  Je lessen vinden plaats op de moderne Campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties, zoals een petrochemische miniplant.  De campus is verder voorzien van de nodige faciliteiten: inspirerende leer- en werkplekken, stille ruimtes, een gezellig studentenrestaurant en een ondergrondse parking met bewaakte fietsenstalling.

  Multiprojecten: net zoals in ‘t echt

  In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De techniek blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke domeinen. Net zoals in de praktijk!

  Je staat er niet alleen voor

  Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jouw specifieke studienoden, vooropleiding en parate kennis. Zo kan je rekenen op:

  • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes
  • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
  • Vragenuren bij je lectoren in de aanloop van de examenperiode.
  • Een persoonlijke studiebegeleider die altijd beschikbaar is en jou helpt studeren.

  Iedereen welkom, ongeacht je vooropleiding

  Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

  Eerste jaar

  Je start aan de basis met vakken als hydraulica, mechanica, elektriciteit en mechatronica. Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. En wist je dat jouw eindcijfer voor de vakken het gemiddelde is van theorie en labo samen? Als je niet zo sterk bent in studeren, kan je via practica en labo’s moeilijke theorievakken compenseren.

  Tweede jaar

  Je duikt nu volop je specialisatie in en ontdekt alles over automatisatie, meet- en regeltechnieken en robotica.  Verwacht je maar aan nog meer uren in de labo’s, waar je leert werken met de meets gangbare technologie en installaties uit de industrie. Samen met je medestudenten zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld.

  Derde jaar

  Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er bijna volledig mee als reguliere werknemer. Maar je kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je ook stage hebt gelopen.  

   

  Na je opleiding

  Onmiddellijk aan de slag

  Na de bachelor Elektromechanica kom je terecht in een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

  Als bachelor in de automatisering kan je onder meer aan de slag als verantwoordelijke:

  • Voor modernisering en optimalisering van bestaande installaties.
  • Voor de ontwikkeling en controle van geautomatiseerde productieprocessen.
  • Voor de realisatie en implementatie van datacommunicatie.
  • Voor het ombouwen en aanpassen van robotgestuurde assemblage- en productiesystemen.

  Verder studeren

  Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: in je professionele bachelor kreeg je de praktische knowhow onder de knie en in de universitaire ingenieursopleiding vergroot je je theoretische kennis.

  Internationaal

  Stage of project in het buitenland

  Binnen de opleiding Elektromechanica gaat er veel aandacht naar internationalisering. Zo kan je je stage in het buitenland doorlopen. Als je liever thuis blijft, kan je ook bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven.  

  Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld: samen met AP-studenten uit andere opleidingen en studenten uit het buitenland los je een reëel probleem op uit de industrie. Je werkt een week lang intensief samen met studenten Chemie, Energiemanagement en Integrale veiligheid, en je leert studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland kennen.

  Op het einde van de week verdedigt iedere groep het project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

  Flexibel studeren

  Kies zelf je programma

  Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar.

  Vrijstellingen

  Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. Als je al een graduaatsdiploma (HBO5) op zak hebt, mag je bijvoorbeeld onmiddellijk in het tweede jaar starten.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou