Overslaan en naar de inhoud gaan
Werforganisatie

Wegenbouw

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Werforganisatie met afstudeerrichting Wegenbouw leidt je op tot (assistent)- werfleider voor wegenis- en rioleringswerken. Je treft de nodige voorbereidingen, organiseert en volgt de dagelijkse activiteiten van de werf op en stuurt die indien nodig ook bij. De opleiding biedt je voldoende technische bagage en de juiste vaardigheden om snel aan de slag te gaan.

IETS VOOR JOU?

Ben je geïnteresseerd in de wereld van de wegenbouw? Heb je zin om zowel je technische als je organisatorische vaardigheden uit te breiden? Ben je een teamspeler? Zijn duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit geen loze begrippen voor jou? Leer je graag al doende? Dan is deze opleiding iets voor jou!

wegenbouw.jpgWAT LEER JE?

In de opleiding leer je de verschillende facetten van de bouwsector kennen: projectorganisatie, werfinrichting, planning, veiligheid, controle en administratie.

 • Bouwtechnische basis: inzicht in verschillende bouwconstructies en materialen, inleiding meetkunde en sterkteleer, grondmechanica, veiligheidsaspecten, …
 • Je verwerft specifieke kennis wegenbouw in opleidingsonderdelen als Wegenbouw, Bouwdossier, Uitvoeringspraktijk en Waterbeheer.
 • We werken aan je communicatieve en sociale vaardigheden. Ook je organisatorische skills ontwikkel je in opleidingsonderdelen als Bouwwerfadministratie en Planning.
 • Je behaalt het certificaat VOL-VCA voor leidinggevenden in de bouw.
 • Werkplekleren bij een gevestigde waarde in de sector waar je het reilen en zeilen van een werf aan den lijve ondervindt.

WIE WORD JE?

Eenmaal je diploma op zak ben je als werfleider of assistent-werfleider meteen inzetbaar in wegenbouwprojecten. Daar zullen je flexibiliteit, je sociale vaardigheden en je organisatievermogen sterk gewaardeerd worden. Uiteraard zullen ook je technische kennis en praktijkgericht inzicht je in je toekomstige job sterk vooruithelpen.

Onze troeven

ZOALS HET ECHT IS

De opleiding is volledig afgestemd op het werkveld. Je kan ervan uitgaan dat je de meest up-to-date kennis en vaardigheden meekrijgt. We nodigen ook regelmatig gastsprekers uit die de nieuwste technieken en ‘het leven zoals het is op de werf’ kunnen toelichten. Zo word je optimaal klaargestoomd voor het échte werk.

PRAKTIJK, PRAKTIJK, PRAKTIJK

Een belangrijk deel van deze graduaatsopleiding is het grote aandeel werkplekleren. Vanaf het eerste semester ga je op werfbezoek en zie je daar de praktijk. In semester drie ga je ook effectief zelf aan de slag op een werf. Dat begint met het bijwonen van vergaderingen, en het uitvoeren van controles. Daarna krijg je steeds meer verantwoordelijkheden, en proef je volop van wat je na afstuderen te wachten staat. 

WERK VERZEKERD

Met je diploma op zak, kan je zeker zijn van een uitdagende job. In de bouwsector is er namelijk een groot tekort aan organisatietalent dat over een stevige technische basis beschikt. Je maakt bovendien deel uit van een uniek profiel, aangezien de opleiding quasi uniek is in Vlaanderen.

WERK EN STUDIES COMBINEREN

Je moet niet voltijds student worden om aan deze opleiding te starten. We plannen je lessen in op drie dagen per week. Zo is het mogelijk om je werk en studies te combineren. 

De graduaatsopleiding Werforganisatie omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind mei. De examens worden gepland in januari of juni.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Meteen aan de slag

De mogelijkheden na deze graduaatsopleiding zijn talrijk. Je kan ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan of, als je al werkt in de sector, om op te klimmen op je werkplaats. Als werfleider kan je terecht bij aannemingsbedrijven, gemeentelijke diensten, overheidsdiensten zoals de watermaatschappij en intercommunale maatschappij, enzovoort.

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kan je via een verkort traject een bachelordiploma Bouw behalen.

Binnen AP kan je vrijstellingen krijgen in de bachelor Vastgoed/Landmeten en in de bachelor Integrale Veiligheid.

Wat kan je verwachten?

Al vanaf het eerste semester sturen we je voor je opleiding op werfbezoek om kennis te maken met de praktijk en de werkvloer. 

In het derde semester voer je onder andere (kwaliteits)controles uit op een werf en stel je een eigen werfinrichtings- en signalisatieplan op.

Het werkplekleren in het vierde semester focust op de specifieke  activiteiten die jij als toekomstige werfleider zal uitvoeren, zoals de organisatie van een toolboxmeeting, de opmaak van een vorderingsstaat, een werfrondgang en een coördinatievergadering.

Aan werkplekken is er in de bloeiende bouwsector overigens geen gebrek. Je kan een werkplek kiezen uit een lijst van de opleiding of zelf een voorstel doen.

Aangepast traject

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. De trajectbegeleider van de opleiding staat klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Voor studenten die al werken in de sector zoeken we naar mogelijkheden om het werkplekleren af te leggen op de eigen werkplaats.

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Altijd al meer willen weten over wegenbouw en infrastructuurwerken? Wil je een verkennende blik werpen op dit boeiende vakgebied? En heb je al een diploma Secundair Onderwijs op zak? Of slaag je voor de toelatingsproef? Dan is de het micro degree Wegenbouw wel iets voor jou. 

Micro degree wegenbouw

Het standaardbestek 250 is de referentie bij uitstek voor het opmaken en uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken. Niet enkel in het kader van openbare opdrachten, maar ook in de privésector wordt dit aanzien als de standaard. 

In dit programma zijn onderstaande opleidingsonderdelen opgenomen uit onze graduaatsopleiding “Werforganisatie”. Wanneer je slaagt voor de examens krijg je een creditbewijs. 

Micro degee Studiepunten Semester Lesavonden
Wegenbouw 1 5 1 donderdagavond 17u-20u 
Wegenbouw 2 6 2 donderdagavond 17u-20u 
Waterbeheer 4 2 maandagavond 18u-20u 

Voor meer informatie kan je op één van bovenstaande vakken klikken.

Smaakt het micro degree naar meer? Dan kan je nog voor een graduaatsopleiding “Werforganisatie” gaan en een vrijstelling aanvragen voor de reeds behaalde vakken. 

Deze opleiding richt zich tot:  

 • werkstudenten 
 • medewerkers uit de privésector 
 • werfleiders van aanbestedende overheden 
 • medewerkers van aanbestedende overheden 
 • studiebureaus die namens aanbestedende overheden optreden 

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een brede interesse in bouw is natuurlijk wel noodzakelijk.

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  In het eerste jaar

  • Semester 1 en 2: Je volgt drie dagen per week les.
  • Voor de afstudeerrichting Wegenbouw worden de lessen in semester 1 voor één van de drie dagen tot 20u georganiseerd. In semester 2 is dit twee van de drie dagen.

  In het tweede jaar

  • Semester 1: Je volgt drie dagen per week les. 
  • Semester 2: Je doet aan werkplekleren en komt enkel nog naar de campus voor de bespreking hiervan. 

  Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester. 

 • Hoe worden de examens georganiseerd?

  Je hebt examens:

  • in het eerste jaar: in semester 1 + semester 2
  • in het tweede jaar: in semester 1 

  De examens worden gespreid, zodat je voldoende tijd hebt om te studeren. Bijvoorbeeld: in het eerste jaar in semester 1 heb je zes examens gespreid over drie examenweken.

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  Dat kan. 

  In sommige gevallen kan je zelfs werkplekleren op je huidige werkplek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én goedkeuring door de opleidingscoördinator is vereist. 

 • Waar kan ik aan de slag met mijn diploma?

  Er is veel werkgelegenheid voor wie een diploma Werforganisatie heeft. Veel bedrijven in de bouwsector zijn hard op zoek naar mensen met de juiste kennis, vaardigheden en kwalificaties. 

  Met je diploma kan je aan de slag als (assistent-)werfleider:

  • Woningbouw: bij grote & kleine projecten en werven in algemene bouw (zowel nieuwbouw als verbouwingen)
  • Wegenbouw: bij kleine en grote projecten in de privé- en overheidssector

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  • Schermresolutie: 1920 x 1080  of hoger| Ingebouwde webcamera 
  • Numeriek toetsenbord | Muis: absoluut noodzakelijk voor tekenprogramma’s
  • WiFi | Enkel IT ondersteuning door lectoren bij Windows
  • Processor i5/9e gen (met min 64bit)| 2,5 GHz 
  • 512 GB SSD 
  • 16 GB RAM 
  • Grafische kaart 4 GB videogeheugen

  Ben je al in het bezit van een laptop die deze vereisten niet haalt, gebruik de eerste lessen om te testen of deze voldoet. De laptop moet voldoen aan de eisen om Microsoft Office en grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar te gebruiken.