Overslaan en naar de inhoud gaan

AP biedt antwoord op tekort (vrouwelijke) wegenbouwers

graduaat werforganisatie wegenbouw ap hogeschool antwerpen

AP Hogeschool biedt vanaf september 2019 een gloednieuwe graduaatsopleiding Werforganisatie - Wegenbouw aan. De sector is alvast laaiend enthousiast. Een volwaardige hogere opleiding Wegenbouw was tot voor kort immers onbestaande. Bovendien is er dringend nood aan extra man- én vrouwkracht om de vele openstaande vacatures in te vullen. 

Met tal van grote infrastructuurprojecten in het verschiet - zoals bijvoorbeeld de Oosterweelverbinding - liggen de jobs in de wegenbouw voor het oprapen. En toch raakt het merendeel van de vacatures amper ingevuld. Wegenbouwers zijn immers steeds vaker op zoek naar hoger opgeleiden - een groep waarin ook vrouwen steeds meer de overhand halen. Daarom pakt AP Hogeschool vanaf dit academiejaar uit met een gloednieuwe graduaatsopleiding Werforganisatie - Wegenbouw. 

Niets te vroeg 

Een graduaat is een korte, maar krachtige opleiding die zich qua opleidingsniveau situeert tussen secundair en bachelorniveau. Je hebt na 2 jaar een hoger diploma op zak en kan tijdens je opleiding rekenen op massaal veel praktijk. Lector Anja Van den Houte: "In het graduaat Werforganisatie - Wegenbouw leiden we studenten op tot assistent-werfleider voor wegenbouwprojecten. Ze leren onder meer hoe ze de nodige voorbereidingen moeten treffen en de dagdagelijkse activiteiten op de werf kunnen opvolgen en bijsturen. Met deze technische bagage en vaardigheden kunnen studenten na hun opleiding meteen aan de slag." 

Ook voor Mieke Frijters, zaakvoerster van ATF Wegenbouw in Zandvliet én vrouwelijke ondernemer van het jaar in Vlaanderen, komt het nieuwe graduaat Werforganisatie - Wegenbouw niets te vroeg. "Ik pleit er al meer dan 25 jaar voor. Gezien de enorme infrastructuur in België is het haast ondenkbaar dat een gespecialiseerde opleiding zo lang op zich heeft laten wachten. We moeten jongeren laten zien dat er tal van moderne, hoogtechnologische bouwwerken op en onder de grond plaatsvinden."

Zeg niet te gauw, het is weer een vrouw ... 

Als lector Anja Van den Houte niet voor de klas staat bij AP, dan vind je haar wel op een wegenwerf. Daar is ze meestal de enige vrouw in het gezelschap. Constructiv, de organisatie die de bouwsector ondersteunt, heeft berekend dat er in de wegenbouw aanzienlijk minder vrouwen aan de slag zijn - zeker vergeleken met andere sectoren zoals ruwbouw, schrijnwerk, dakwerken, sanitair ... Slechts 0,30% van de werknemers in de wegenbouw is een vrouw, tegenover 0,83% in de totale bouwsector. De meeste vrouwen werken in de sector van de afwerking: schilderwerken, tegelzetten, isolatie, elektrotechnische technieken ... 

Ook Mieke Frijters is voorstander van meer vrouwelijke vertegenwoordiging in de bouwsector. Het zou een ideale oplossing zijn voor het tekort aan werkkrachten. "Het clichébeeld van wegenbouw als té zwaar beroep is intussen achterhaald. Moderne machines en extra aandacht voor ergonomische technieken hebben heel wat veranderd in de wegenbouw." 

Gerelateerde artikels