Overslaan en naar de inhoud gaan

Siebe in finale van Sustainable Hospitality Challenge in Dubai

Siebe 2

Naast zijn succesvolle stage bij de ondernemingsgroep Monument heeft laatstejaarsstudent Werforganisatie Siebe nog reden om te vieren. Hij maakt kans om eind september winnaar te worden van de jaarlijkse Sustainable Hospitality Challenge in Dubai. Dat is een studentenwedstrijd met als doel de hotelindustrie duurzamer te maken. Tijd om hem een bezoekje te brengen.

Hoe ben je bij deze wedstrijd terecht gekomen?

"Mijn teamgenoot Ries Anderson kwam met het idee. Hij studeert International Businessmanagement aan Thomas More en zocht iemand met technische skills. Hierbij dacht hij meteen aan mij. En zo ging de bal snel aan het rollen."

Wat houdt jullie concept juist in? 

“Ons concept is Ecoqanat: hotels afkoelen met afvalwater. Concreet gaat dit zo in zijn werk: eerst het afvalwater opvangen uit de hotels, warme lucht hierover sturen en dan opnieuw afkoelen om terug te sturen in de hotels. Een qanat is een ondergronds aquaduct waarmee grondwater uit de bergen naar lagergelegen gebieden wordt getransporteerd. Daarnaast werden we ook geïnspireerd door het stadion van Qatar dat ontwerpen werd door de Iraakse architecte Zaha Hadid.”

Ecoqanat
Ecoqanat: final sketch 2D

Wat kunnen jullie hiermee winnen?

“Het winnende team mag een kijkje nemen op de bouwsite van de hoofdsponsor: The Line in Saoedi-Arabië. Daarnaast worden ook alle kosten vergoed door de organisatie. Het is voor ons vooral een onvergetelijke ervaring.”

In hoeverre heeft je opleiding Werforganisatie jou geholpen bij de wedstrijd?

“Ik heb tijdens mijn opleiding veel technische kennis opgebouwd. Hierdoor kon ik bijna alle technische aspecten van ons project grondig en gedetailleerd uitwerken. Maar ook omgaan met stress en een netwerk opbouwen zijn skills die ik geleerd heb aan de hogeschool."

Wat heb je tot hiertoe al geleerd uit de wedstrijd?

“De laatste maanden voel ik dat ik enorm veel aan het bijleren ben: zowel via mijn opleiding, als via de wedstrijd. Vooral de connectie met professionals en de zoektocht naar oplossingen zijn échte uitdagingen. Ik voel dat ik uit mijn comfortzone moet stappen. Dat zorgt voor de nodige zenuwen, maar het geeft ook enorm veel voldoening.”

Hoe voel jij je erbij dat je al zover in de wedstrijd staat?

“Ongelooflijk! Het was onverwacht. Er zouden normaal gezien maar twee teams naar de finale gaan, maar ineens waren het er drie en dat derde team waren wij. Een echte rollercoaster aan emoties (lacht).” 

Siebe en zijn groep horen dat ze erbij zijn.

Hoe hoog schat jij jullie kansen in?

“Het is écht heel erg moeilijk in te schatten. De ideeën van de andere teams zijn ook heel sterk. Ik denk dat het een beetje afhangt van waar de jury naar op zoek is op dat moment. Maar één ding is zeker: we hebben een supersterk team dat klaarstaat om alles te geven in Dubai.”

Wat zijn de verdere stappen?

“Nu moeten we bewijzen dat ons concept ook daadwerkelijk werkt. Daarvoor zijn we onder meer op zoek naar ingenieurs die ons daarbij willen helpen. Maar ook inlezen van papers is nu een grote taak. Daarnaast is het ook de bedoeling dat we ons concept visueel uitwerken met een soort van prototype. We weten wat doen dus (lacht).”

Gerelateerde artikels