Graduaat Internet of Things | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet of Things

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3 jaar)

  Troeven

  Klaar voor de toekomst

  De wereld van het Internet of Things (IoT) is de wereld van de toekomst. We leven in een steeds meer gedigitaliseerde wereld en het verzamelen van data zal de toekomst bepalen. Werk verzekerd met jouw praktische vaardigheden als IoT-technicus! De nood aan mensen die IoT-systemen installeren met kennis van zaken, zal immers alleen maar groeien.

  Een job met uitdaging

  De veelzijdigheid van de opleiding en de verschillende technologieën garanderen dat je je nooit verveelt. Je leert rekening houden met externe factoren die sterk afhangen van de sector waarin je terechtkomt. Je werkt samen met uiteenlopende profielen uit verschillende disciplines, maar geen nood want je bent voorbereid om met hen om te gaan en met hen te communiceren.

  Praktijk, praktijk, praktijk

  De opleiding bereidt je voor op het echte werk, maar dat doen we wel geleidelijk aan. Je start in gesimuleerde omgevingen en de state-of-the-art labo’ van AP. Vervolgens maak je de stap naar de werkvloer. We laten je proeven van en meedraaien in verschillende sectoren. Zo weet je na afstuderen perfect welke sector je het beste ligt, en waar je in wil groeien.  

  Individuele begeleiding

  Heb je het moeilijk met bepaalde lesonderdelen? Geen paniek, we organiseren wekelijks extra monitoraatlessen om te oefenen. En de labo’s en projectruimtes zijn na de lessen beschikbaar om verder te werken onder de individuele begeleiding van je lectoren. 

  Programma (Dagtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt graduaatsopleiding Internet of Things in dagtraject, maar je kan het dag- en avondtraject ook combineren na overleg met een trajectbegeleider.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Internet of Things omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt in dagonderwijs kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

  Programma (Avondtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt graduaatsopleiding Internet of Things in avondtraject, maar je kan het dag- en avondtraject ook combineren na overleg met een trajectbegeleider.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Internet of Things omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt in avondonderwijs kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Het graduaatsdiploma Internet of Things biedt je talrijke mogelijkheden. Na afstuderen kan je meteen aan de slag! Kies je ervoor om IoT-sensoren en -systemen te installeren bij grote spelers in de industrie? Of gaat je voorkeur naar domoticasystemen in een residentiële context? Je kan terechtkomen in alle mogelijke sectoren: de chemie, farmaceutische industrie, zorgsector, openbare diensten en het onderwijs zijn maar een greep uit het aanbod.

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je toch gewoon voor een vervolgtraject aan AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Elektronica-ICT is een optimale doorstroom mogelijk. Na een verkort vervolgtraject behaal je zo je bachelordiploma.

  Massaal veel praktijk

  Werkplekleren

  In het eerste semester kom je al meteen op de werkvloer terecht. We sturen je erop uit voor workshops in het kader van de opleidingsonderdelen IT Essentials en Communiceren.

  In het tweede en derde semester wordt de samenwerking met het werkveld sterk opgedreven in het opleidingsonderdeel Learn@work. Denk maar aan meeloopdagen, stages, bedrijfsbezoeken en gespecialiseerde workshops. Zo krijg je inzicht in bedrijfseigen topics als ISO-normen, KNX, customer service training, testing, duurzaamheid, ticketsystemen, veiligheid en domotica.

  Het vierde semester staat in het teken van je IoT-stage, en breng je dus volledig op de werkvloer door. Je duikt nu volop in de specifieke en complexere activiteiten van de IoT-technicus. Je kiest hiervoor een werkplek met een specialisatie van jouw keuze.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. De trajectbegeleider van de opleiding staat klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou: