Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet of Things

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3 jaar)

  Troeven

  Klaar voor de toekomst

  De wereld van het Internet of Things (IoT) is de wereld van de toekomst. We leven in een steeds meer gedigitaliseerde wereld en het verzamelen van data zal de toekomst bepalen. Werk verzekerd met jouw praktische vaardigheden als IoT-technicus! De nood aan mensen die IoT-systemen installeren met kennis van zaken, zal immers alleen maar groeien.

  Een job met uitdaging

  De veelzijdigheid van de opleiding en de verschillende technologieën garanderen dat je je nooit verveelt. Je leert rekening houden met externe factoren die sterk afhangen van de sector waarin je terechtkomt. Je werkt samen met uiteenlopende profielen uit verschillende disciplines, maar geen nood want je bent voorbereid om met hen om te gaan en met hen te communiceren.

  Praktijk, praktijk, praktijk

  De opleiding bereidt je voor op het echte werk, maar dat doen we wel geleidelijk aan. Je start in gesimuleerde omgevingen en de state-of-the-art labo’ van AP. Vervolgens maak je de stap naar de werkvloer. We laten je proeven van en meedraaien in verschillende sectoren. Zo weet je na afstuderen perfect welke sector je het beste ligt, en waar je in wil groeien.  

  Extra begeleiding

  Heb je het moeilijk met bepaalde lesonderdelen? Geen paniek, we organiseren wekelijks extra monitoraatlessen waar je onder begeleiding kan oefenen. Hierbij kan je rekenen op persoonlijke begeleiding van je lectoren.

  Programma (Dagtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de graduaatsopleiding Internet of Things in dag- of avondonderwijs, maar je kan het dag- en avondtraject ook combineren na overleg met een trajectbegeleider.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Internet of Things omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt in dagonderwijs kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Programma (Avondtraject)

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de graduaatsopleiding Internet of Things in dag- of avondonderwijs, maar je kan het dag- en avondtraject ook combineren na overleg met een trajectbegeleider.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Internet of Things omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt in avondonderwijs kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden.

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Het graduaatsdiploma Internet of Things biedt je talrijke mogelijkheden. Na afstuderen kan je meteen aan de slag! Kies je ervoor om IoT-sensoren en -systemen te installeren bij grote spelers in de industrie? Of gaat je voorkeur naar domoticasystemen in een residentiële context? Je kan terechtkomen in alle mogelijke sectoren: de chemie, farmaceutische industrie, zorgsector, openbare diensten en het onderwijs zijn maar een greep uit het aanbod.

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je toch gewoon voor een vervolgtraject aan AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleidingen Toegepaste Informatica en Elektronica-ICT is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je zo dan een bachelordiploma in het traject IT & Internet of Things.

  Massaal veel praktijk

  Werkplekleren

  In het eerste jaar kom je al meteen op de werkvloer terecht. Je volgt bijvoorbeeld workshops en gaat onder begeleiding op bedrijfsbezoek in het kader van Learn@work1. Zo krijg je inzicht in bedrijfseigen topics als ISO-normen, KNX, customer service training, testing, duurzaamheid, ticketsystemen, veiligheid en domotica.

  In het tweede jaar drijven we de samenwerking met het werkveld geleidelijk aan op. Tijdens Learn@work2 ga je zelf ook al een beperkt aantal dagen en met duidelijk afgebakende taken aan de slag. Het vierde semester staat in het teken van je IoT-stage, en breng je dus volledig op de werkvloer door. Je duikt nu volop in de specifieke en complexere activiteiten van de IoT-technicus. Je kiest hiervoor een werkplek met een specialisatie van jouw keuze.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Bovenop een driejarig avondtraject, staat er een trajectbegeleiding klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Zo kan je een individueel aangepast traject op jouw maat volgen.

  WERKEN EN STUDEREN

  Je hebt zelf de keuze om deze opleiding in dag- of avondtraject te volgen, zodat het zo goed mogelijk aansluit op je werk- of thuissituatie. Indien gewenst, behoort ook een combinatie van dag- en avondonderwijs tot de mogelijkheden.

  Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

  FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

   We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

   In het dagtraject heb je als eerstejaars ongeveer 22 uur per week les. 

   • Het aantal springuren wordt zoveel mogelijk beperkt, zodat je zeker een halve dag per week vrij hebt. 
   • Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof inoefent. 

   In het avondtraject heb je als eerstejaars 3 avonden per week les tussen 18 - 22 uur. 

   Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester.

  • Wat voor computer heb ik nodig?

   De minimale vereisten voor je laptop zijn:

   • Windows 
   • 16 GB DDR3 RAM 
   • Processor: i7 of gelijkwaardig AMD Ryzen 5 3th-gen minimaal
   • 256 GB SSD opstartschijf 
   • Scherm met minimaal HD resolutie (aangeraden 13” tot 15”)
   • Ingebouwde of externe webcamera 
   • Goede WiFi en lange batterij-ondersteuning (minimum 6 uur)
   • Ethernet poort of USB ethernet poort

   Aanbevolen: minimum 1 USB-poort en UTP/RJ45-aansluiting (indien je geen USB-poort hebt, kan je een adapter kopen met USB en RJ45 in). Kies een draagbare, ietwat compacte laptop. Vermijd een grote, zware gaming-laptop. Hou er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de goede werking van alle software.

  • Kan ik op een later tijdstip nog starten?

   Het wordt aangeraden om je opleiding Internet of Things te starten in september bij de start van het academiejaar. Als je toch wil inschrijven in het tweede semester en al enkele opleidingsonderdelen wil volgen, moet je hiervoor contact opnemen met de opleiding via graduaat.it@ap.be zodat we individueel kunnen bespreken wat de beste opties zijn voor jouw individuele case. 

   Er is lang en grondig nagedacht over de volgtijdelijkheid van de verschillende opleidingsonderdelen waarbij heel wat kennis en vaardigheden van het eerste semester noodzakelijk zijn voor de opleidingsonderdelen van het tweede semester. 

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou: