Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet of Things

Deze graduaatsopleiding is volledig toekomstgericht en leidt je op tot een hands-on technicus Internet of Things (IoT). Er is een grote nood aan gekwalificeerde techniekers die slimme toestellen correct kunnen configureren, installeren en optimaliseren, verbinden met het correcte netwerk en integreren in slimme gebouwen (domotica), bedrijven en industrieën. In deze doe-opleiding word jij hiervoor klaargestoomd.

IETS VOOR JOU? 

Ben je altijd mee met de laatste technologische snufjes? Ga je zelf graag aan de slag met innovatieve technologieën? Vind je IoT razend interessant? Slimme videocamera’s? Of misschien systemen met Arduino of Raspberry Pi, vooral als er sensoren mee gemoeid zijn? Ben je geboeid door alles wat met SMART buildings, industries en homes te maken heeft? Ben je hands-on en wil je graag zo snel mogelijk en zo veel mogelijk doen? Dan is deze praktijkgerichte graduaatsopleiding iets voor jou!

iot.jpgWAT LEER JE?

 • Doen: je brengt heel wat uren door in onze moderne labo’s én op de werkvloer.
 • Je krijgt een basis elektriciteit, elektronica, programmeren en netwerktechnologieën.
 • Specialisatie in sensoren: je leert rekening te houden met verschillende omgevingsfactoren (geluid, licht, gas, radiogolven) eigen aan sectoren als health, industry en home.
 • We brengen je bij hoe je correct IoT-sensoren kan configureren en verbinden met het meest geschikte netwerk (WIFI, 4G en 5G, maar ook low-power-oplossingen zoals LoRa, Bluetooth Low Energy) en je leert best practices omtrent security en regelgeving.
 • Je ontdekt je sociale en communicatieve skills, en leert professioneel om te gaan met klanten en in team.

WIE WORD JE?

Als je de opleiding met succes beëindigt, ben je IoT-technicus. Je hebt de praktijk in je vingers zitten en bent meteen inzetbaar in de residentiële, commerciële en industriële sector op de arbeidsmarkt. Daar zullen je toekomstgerichte houding, je samenwerkingsvaardigheden en je leergierigheid sterk gewaardeerd worden, net als je technische kennis en je praktijkgerichte skills.

Als rechterhand van de IoT-ontwikkelaar voer je de opdracht praktisch uit door IoT-systemen te installeren, programmeren, configureren en optimaliseren. In samenspraak met de klant en/of collega’s bedenk je een technische oplossing voor allerhande problemen. Daarnaast test en onderhoud je IoT-systemen en geef je de klant advies voor een correct en efficiënt gebruik ervan. Als je een domotica- of IoT-opdracht voor een klant uitvoert, heb je oog voor zijn privacy en cyberveiligheid.

Klaar voor de toekomst

De wereld van het Internet of Things (IoT) is de wereld van de toekomst. We leven in een steeds meer gedigitaliseerde wereld en het verzamelen van data zal de toekomst bepalen. Werk verzekerd met jouw praktische vaardigheden als IoT-technicus! De nood aan mensen die IoT-systemen installeren met kennis van zaken, zal immers alleen maar groeien.

De veelzijdigheid van de opleiding en de verschillende technologieën garanderen dat je je nooit verveelt. Je leert rekening houden met externe factoren die sterk afhangen van de sector waarin je terechtkomt. Je werkt samen met uiteenlopende profielen uit verschillende disciplines, maar geen nood want je bent voorbereid om met hen om te gaan en met hen te communiceren.

De opleiding bereidt je voor op het echte werk, maar dat doen we wel geleidelijk aan. Je start in gesimuleerde omgevingen en de state-of-the-art labo’s van AP. Vervolgens maak je de stap naar de werkvloer. We laten je proeven van en meedraaien in verschillende sectoren. Zo weet je na afstuderen perfect welke sector je het beste ligt, en waar je in wil groeien.  

Heb je het moeilijk met bepaalde lesonderdelen? Geen paniek, we organiseren wekelijks extra monitoraatlessen waar je onder begeleiding kan oefenen. Hierbij kan je rekenen op persoonlijke begeleiding van je lectoren.

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar werknemers groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  
 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Internet of Things is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

De graduaatsopleiding Internet of Things omvat 120 studiepunten. Je kan je graduaatsdiploma al behalen na twee jaar. Maar als je wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Meteen aan de slag

Het graduaatsdiploma Internet of Things biedt je talrijke mogelijkheden. Na afstuderen kan je meteen aan de slag! Kies je ervoor om IoT-sensoren en -systemen te installeren bij grote spelers in de industrie? Of gaat je voorkeur naar domoticasystemen in een residentiële context? Je kan terechtkomen in alle mogelijke sectoren: de chemie, farmaceutische industrie, zorgsector, openbare diensten en het onderwijs zijn maar een greep uit het aanbod.

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kies je toch gewoon voor een vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Elektronica-ICT is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van maximaal twee jaar behaal je een bachelordiploma in het traject IT & Internet of Things.

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Na je graduaat IoT kan je op verschillende plaatsen aan de slag. Onder andere in de industrie bij grote bedrijven in de haven van Antwerpen of in de home automatisatie als technieker voor onderhoud en installatie van verschillende IoT systemen. We laten je tijdens de opleiding graag kennismaken met de verschillende aspecten van IoT. Dit doen we in eerste instantie gezamenlijk waarbij we kennis maken met verschillende beroepsprofielen en richtingen die je uit kan gaan. Later ga je ook zelf mee aan de slag op de werkvloer in een profiel dat je interesseert. Werkplekleren bestaat bij ons uit volgende pijlers: 

Smart home project

Tijdens het smart home project bekijken we de wereld van home automatisation. Hier ga je zelf aan de slag en maak je een aantal opstellingen met een veelgebruikt domoticasysteem. 
Verder bieden we je door middel van presentaties, vakbeurzen, workshops en bedrijfsbezoeken een kijk op de wereld van IoT, en meer specifiek alles wat met home automatisation te maken heeft.

Tijdens de projectvaardigheden leer je hoe je moet communiceren met je collega's, leveranciers en klanten. Je gaat ook samenwerken en ontdekt hoe je kan meedraaien in een team om een project tot een goed einde te brengen. 

Het IoT project draait rond industriële automatisatiesystemen of immotica. 
Je gaat ook aan de slag met de integratie en visualisatie van verschillende (smart home) technologieën. Buiten het technisch uitwerken van een probleemstelling/project komen ook andere skills aan bod zoals prioriteiten stellen, rekening houden met tijdsmarges, verzamelen van de juiste informatie en afspraken maken ...

Bij IoT werkplekleren ga je zelf aan de slag bij een bedrijf in de sector. Daar kan je wat je geleerd hebt tijdens de opleiding toepassen en je kennis uitbreiden met een hele hoop praktische ervaring in het werkveld. Gedurende deze 72 dagen leer je niet alleen de nodige hard skills, maar ook de nodige soft skills van het werken in een bedrijfsomgeving. Dit is het slotstuk van de opleiding, waarna je helemaal klaar bent om aan de slag te gaan in het werkveld. 

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Er staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Zo kan je een individueel aangepast traject op jouw maat volgen.

Ook voor onze werkstudenten voorzien wij voldoende bijkomende faciliteiten. 
Zo moet je niet bij elke les verplicht aanwezig zijn en kan jouw werkervaring zelfs worden aanzien als onderdeel van het werkplekleren. 

Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

FAQ over deze opleiding

 • Kan ik op een later tijdstip nog starten?

  Enkel voor het dagtraject kan je in september of februari starten. 

  • We richten bepaalde vakken in februari opnieuw in.  
  • Als je pas in februari start zal je met (beperkte) studieduurverlenging rekening moeten houden.  
  • Voor het exact aanbod kijk naar het herorienteringstraject.

   

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  In het dagtraject heb je als eerstejaars ongeveer 22 uur per week les. 

  • Het aantal springuren wordt zoveel mogelijk beperkt, zodat je zeker een halve dag per week vrij hebt. 
  • Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof inoefent. 

  In het avondtraject heb je als eerstejaars 3 avonden per week les tussen 18 - 22 uur. 

  Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester.

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  De minimale vereisten voor je laptop zijn:

  • Windows 
  • 16 GB DDR3 RAM 
  • Processor: i7 of gelijkwaardig AMD Ryzen 5 3th-gen minimaal
  • 256 GB SSD opstartschijf 
  • Scherm met minimaal HD resolutie (aangeraden 13” tot 15”)
  • Ingebouwde of externe webcamera 
  • WiFi en lange batterij-ondersteuning (minimum 6 uur)
  • Ethernet poort of USB ethernet poort

  Aanbevolen: minimum 1 USB-poort en UTP/RJ45-aansluiting (indien je een USB-poort hebt, kan je een adapter kopen met USB en RJ45 in). Kies een draagbare, ietwat compacte laptop. Vermijd een grote, zware gaming-laptop. Hou er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de goede werking van alle software.