Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegepaste Informatica

 • Dagtraject
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  We zetten sterk in op een grondige technische kennis en op technische vaardigheden waarmee je na het behalen van je diploma meteen aan de slag kan gaan. Uiteraard krijg je een grondige basis met veelgevraagde programmeertalen zoals Java, en leer je zaken zoals project management. We leren je communiceren, zonder terug te vallen op echte taallessen. Je werkt aan je taalvaardigheid tijdens vakken waarin je opdrachten moet uitwerken in een echte IT-context: interviews met potentiële klanten, presenteren van een projectplan, …  Verschillende lessen worden trouwens ook in het Engels gegeven, de IT-taal bij uitstek.

  De informaticawereld is zo enorm divers, waardoor één opleiding niet voor iedereen past. En dus ontwikkelden we verschillende keuzetrajecten zodat je zelf een programma op maat van jouw interesses kan samenstellen, waarin we je nauwgezet begeleiden en je in kleine lesgroepen heel praktisch te werk zal gaan.

  We bieden je twee tracks aan met keuzetrajecten, die van start gaan in het tweede jaar.

  Business IT

  Verdiep je verder in specifieke software ter ondersteuning van bedrijfsprocessen of big data.

  • SAP
   Zoek je graag naar de best passende oplossing ter ondersteuning van bedrijfsprocessen? Kies dan voor SAP. Je leert ontwikkelen in SAP, de marktleider in ERP-software, en zoekt oplossingen voor verschillende businessvraagstukken.
  • Big Data
   Wil je zorgen voor betere businessinzichten en zelfs trends voorspellen op basis van data? Kies dan voor Big Data. Je leert grote aantallen data analyseren, modelleren en zoekt antwoorden op verschillende businessvraagstukken.

  Software

  • Mobile
   Wil je graag mobile apps ontwikkelen en kan je niet genoeg krijgen van Android en iOS? Kies dan voor de specialisatie Mobile. Je leert native apps ontwikkelen en verkent de mogelijkheden van hybride apps. Daarenboven ziet jouw mobile app er ook nog goed uit dankzij de designtips & tricks die je aangeleerd krijgt.
  • .NET
   Ben je bezeten door .NET en wil je alle geheimen ontdekken die het framework te bieden heeft? Kies dan voor de specialisatie .NET. Je optimaliseert niet enkel jouw programmeerskills met de nieuwste .NET-technologieën, maar gaat ook dieper in op de benodigde ICT-architectuur.

   

  Programma

  Eerste jaar

  In het eerste jaar van je opleiding krijg je een brede basis aangeleerd. Je leer programmeren in verschillende talen, krijgt introducties tot systeembeheer, zet databanken op en krijgt een basiskennis wiskunde voor informatici. Ook zal je bedrijfsprocessen en informatiemanagementtechnieken weten te doorgronden.

  Tweede jaar

  Bij de start van het tweede academiejaar maak je de keuze tussen verschillende trajecten. Of je gaat voor Software waardoor de wereld van mobiele applicaties of .NET geen geheimen meer voor je hebben; of je gaat met Business IT dieper in op de specifieke software die bedrijven gebruiken om hun processen te ondersteunen in SAP of met Big Data.

  Derde jaar

  In het derde jaar ga je nog dieper in op het traject dat je hebt gekozen. Ook besteed je het laatste semester van je opleiding volledig aan the Final Project: een stage van 14 tot 16 weken waarin je een project van begin tot einde dient af te werken. Een betere voorbereiding voor een job in de IT-sector kan je je niet wensen!

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Laat het ons zo stellen: je bent onmisbaar. Informatica is verweven met alle aspecten van het dagelijkse leven, en dus is er werkelijk in alle sectoren nood aan goed opgeleide informatici. Typische functies waarvoor je in aanmerking komt – en bovendien grotendeels knelpuntberoepen – zijn:

  • Softwareontwikkelaar
  • Web/mobile-ontwikkelaar
  • IT-consultant
  • Functioneel analist
  • Businessanalist
  • Software tester

  Onderzoek bij onze afgestudeerden leert dat de meesten onmiddellijk na het afstuderen aan de slag kunnen en tevreden zijn over de functie en het loon. Daarnaast krijgen IT’ers vaak extralegale voordelen zoals een firmawagen, tankkaart, gsm, internet, groepsverzekering, …

  Verder studeren

  Als je toch wil verder studeren, zijn er heel wat mogelijkheden. Zo kan je binnen AP via een verkort traject de bachelor Elektronica-ICT behalen, en op die manier naast software ook meer kennis over hardware verwerven. Via schakelprogramma’s met vrijstellingen of via verkorte academische bacheloropleidingen kan je probleemloos instromen in aan masteropleidingen zoals

  • Informatica
  • Computer Science
  • Handelsingenieur in de beleidsinformatica
  • Informaticamanagement

  Internationaal

  De internationale context is in de IT-wereld nooit ver weg. Elke student zet onvermijdelijk een of meerdere stapjes in de wereld. Zo moet je als IT’er van alle markten thuis zijn, aangezien IT-projecten met een internationaal aspect niet weg te denken zijn. We zorgen dat je voldoende internationale ervaring opdoet en leert communiceren en samenwerken met internationale studenten. Zo haal je je beste Frans boven tijdens een studiereis naar Frankrijk, werk je in het tweede jaar een project uit met een internationale groep studenten, en bezoek je in het derde jaar een internationale beurs om je kennis up-to-date te houden. Bovendien doceren we verschillende vakken in het Engels, de IT-taal bij uitstek.

  In het tweede jaar heb je bovendien de mogelijkheid om gedurende een semester naar het buitenland te trekken via het gekende Europese uitwisselingsprogramma Erasmus. Je vindt onderdak bij één van onze partnerinstellingen over heel Europa. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een stage in het buitenland af te werken, zodat je bij het afstuderen meteen klaar bent om aan de slag te gaan in een internationale omgeving.

  Flexibel studeren

  Vervolgtraject graduaatsdiploma

  Heb je al een graduaatsdiploma Informatica, dan kan je dat in twee of twee en half jaar aanvullen met een bachelordiploma Toegepaste Informatica. AP biedt twee trajecten aan:

  • Een traject voor gegradueerden Informatica die de optie netwerkbeheer volgden
  • Een traject voor gegradueerden Informatica die de optie programmeren volgden

  Het eerste traject bevat 90 studiepunten verdeeld over drie modules, en kan in twee jaar afgerond worden. Het tweede traject bevat 99 studiepunten verdeeld over 10 modules en kan in twee en een half jaar afgerond worden.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

  Van student tot Pro

  IT is levenslangs leren, daar kan je niet onderuit. Maar bij AP krijg je een stabiele, grondige basis waarmee je flexibel kan overschakelen op nieuwe technologieën en methodieken. Doordat deze opleiding maximaal inzet op projecten en stagemogelijkheden doe je al veel praktijkervaring die je een goede start geven als jonge IT-professional.

  In het laatste jaar volg je een stage van een half academiejaar waarbij je on-the-job leert hoe je een IT-project succesvol afwerkt. Je krijgt er voldoende tijd om alle aspecten van een project op te nemen en wordt begeleid door een deskundig team aan IT’ers op het stagebedrijf. Naast het ontwikkelen van de software, besteed je tijdens de stage ook aandacht aan analyse, testing en documentatie. Je werkt een aantal kleine onderzoeksopdrachten af. Op deze manier doe je een maximum aan relevante ervaring op die van pas zal komen bij samenwerken met klanten en bij het solliciteren naar een job.

  Onze stages gaan door bij grote ondernemingen met een IT-afdeling zoals AGFA en Bank Delen, of bij IT-dienstverleners zoals Ordina, BitConsult, ICAPPS, Infosupport, Flexso, Digipolis en RealDolmen.

  Andere Projecten

  Uiteraard werk je niet enkel in de stage aan projecten. Al in het tweede semester van het eerste jaar start je met een project. In de latere jaren komt er elk semester minstens één project aan bod, waarvan de inhoud is bepaald op basis van realistische onderwerpen met echte klanten en waar er integratie is met meerdere andere vakken. Zo hebben onze tweedejaars een makelaarsapplicatie op maat ontwikkeld voor Via Sofie Vastgoed: http://viasofie.be. We dagen je ook regelmatig uit door hackatons die georganiseerd worden door IT-bedrijven en waar je op korte tijd heel wat nieuwe dingen bijleert en leuke ervaringen opdoet.

  Expertise

  Train4smartservices

  Bedrijven in Nederland en Vlaanderen zijn op zoek naar IT-talent om mee te bouwen aan de producten en diensten van morgen. Er is niet enkel nood aan IT-profielen in de grote steden, maar ook in de grensregio Antwerpen-Brabant-Limburg zien we de vraag stijgen. Om in te spelen op de vraag van onze partners, de bedrijven, zetten we dus ook in op een sterk werktraject waarbij de trainees de kans krijgen om kwalitatief onderwijs te combineren met werkervaring.

  De opleiding Toegepaste Informatica neemt deel aan het Train4smartservices-project, een traineeproject met steun van de Europese Unie, omdat we als opleiding sterk geloven in de rol die we kunnen spelen bij het invullen van de grote vraag naar IT-profielen. Niet enkel via de klassieke bachelor-opleiding en de graduaatsopleiding maar ook via omschakelingstrajecten voor gemotiveerde mensen met werkervaring.

  Het traineeship voorziet in vier blokken waarbij je in achttien maanden een kwalitatieve basis krijgt in Data Science en Software Development. Binnen deze hoofdrichtingen kun je je specialiseren in kennisgebieden zoals Software Engineering, Data Analytics, Front-end Web Development en Data Security. De inhoud wordt samengesteld op basis van behoeften van bedrijven in de regio. Zodat je kennis kunt omzetten in praktische werkervaring bij diverse bedrijven in de regio. Zo bouw je aan een stevige IT-carrière en een waardevol CV. 

  interreg_0.png

Ontdek de lokalen van Toegepaste Informatica in onze virtuele tour

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou