Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektronica-ICT

De IT-wereld is vandaag meer verweven dan ooit. Daarom werken de opleidingen Toegepaste Informatica en Elektronica-ICT sterk samen. Bij inschrijving kies je alvast één van de 5 trajecten. Volg je het traject IT & Business, IT & Artificial Intelligence of  IT & Software, dan studeer je af in Toegepaste Informatica. Kies je voor het traject IT & Internet of Things of voor IT & Cyber Security and Cloud, dan studeer je af in Elektronica-ICT. Ben je er nog niet helemaal uit? Geen probleem, je kan na het eerste gemeenschappelijke semester nog switchen.

Persoonlijke leerroute

Je hebt de vrijheid om eigen accenten te leggen in de opleiding dankzij twee keuzemomenten. We luisteren naar jouw ideeën en je krijgt ruimte om je interesses uit te bouwen. Een team van ervaren en enthousiaste lesgevers staat klaar om je hierin persoonlijk te begeleiden afhankelijk van je interesse en talent. In het eerste jaar kan je na het eerste semester kiezen uit vijf trajecten. Vervolgens maak je bij de start van het tweede jaar de keuze uit de minors. Je kiest je favoriet, waarin je je de volgende tweede academiejaren gaat verdiepen.

eaict.jpgIets voor jou?

IT en slimme elektronica zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven en dat vind jij maar goed ook. Technologische ontwikkelingen, gadgets en elektronische snufjes doen je hart een tikkeltje sneller slaan. Hardware of software? Dat maakt niet uit. Je wil niet alleen alles weten over pakweg computernetwerken, Virtual Reality of Cloud-applicaties. Je staat ook te trappelen om zelf te programmeren: mobile apps, websites, games, embedded systems ... In deze doe-richting ga jij ongetwijfeld je ding vinden.

Wat leer je?

 • Sterke basis: je eerste jaar start je gemeenschappelijk met alle andere IT-studenten.
 • Discover IT: tijdens het eerste semester maak je via workshops, seminaries en bedrijfscases kennis met onze vijf trajecten.
 • In het tweede semester kies je een traject waarin je jezelf wil verdiepen.
 • In je tweede jaar volg je een minor waarin je je kennis kan verruimen.
 • Tot slot volgt nog een stage in jouw traject of minor waarin je je kan specialiseren.

Wie word je?

Met het diploma Elektronica-ICT word je erg gewild op de arbeidsmarkt. Je kan zonder twijfel onmiddellijk aan de slag. De opties zijn bijna eindeloos en hangen uiteraard af van je gekozen traject.

 

Je eigen traject

De route naar een diploma bepaal je zelf, aan de hand van jouw sterktes en interesses. De kracht van onze opleiding is dat je het eerste semester van het eerste jaar gezamenlijk start met alle IT-studenten. In dat semester krijg je tijdens het opleidingsonderdeel Discover IT inzichten in de specifieke vaardigheden en jobprofielen per traject, zodat je bij de start van het tweede semester een duidelijk beeld hebt om een keuze te maken. 

Nadat je in het eerste jaar koos voor een specifiek traject, kan je in een tweede jaar een minor naar keuze opnemen. Dit geeft je de kans om je kennis en vaardigheden verder uit te breiden, waardoor je als IT-professional op verschillende terreinen inzetbaar wordt.

Volg je het traject IT & Internet of Things of IT & Cyber Security and Cloud, dan blijf je binnen de opleiding Elektronica-ICT en studeer je af met dat diploma. Je kan echter na het eerste gezamenlijke semester ook nog kiezen voor de trajecten IT & Business, IT & Artificial Intelligence of IT & Software, dan studeer je af met een diploma Toegepaste Informatica.

Persoonlijke leerroute

Je hebt de vrijheid om eigen accenten te leggen in de opleiding dankzij drie keuzemomenten. We luisteren naar jouw ideeën en je krijgt ruimte om je interesses uit te bouwen. Een team van ervaren en enthousiaste lesgevers staat klaar om je hierin persoonlijk te begeleiden afhankelijk van je interesse en talent.

In het eerste jaar kan je na het eerste semester kiezen uit vijf trajecten. Vervolgens maak je bij de start van het tweede semester de keuze uit de minors. Je kiest je favoriet, waarin je je de volgende tweede academiejaren gaat verdiepen.

 • Reële opdrachten en projecten uit diverse sectoren (chemie, logistiek, health en public) zorgen ervoor dat je multidisciplinair inzetbaar bent. Zo leer je naast technische knowhow bijvoorbeeld ook soft skills aan.
 • Maatschappelijke projecten
 • Projecten in het kader van speerpunten onderzoek
 • Perfecte voorbereiding voor je toekomstige rol in het bedrijfsleven
 • Projecten rond wetenschappelijke resultaten en dagdagelijkse handelingen. Je kan hier meer over lezen in het tabblad 'Expertise'.

We laten je uiteraard niet gewoon aan je lot over. We organiseren wekelijks extra monitoraatlessen, de labo’s en projectruimtes zijn beschikbaar om ook na je lessen verder te werken onder begeleiding van andere studenten (peer tutoring) of docenten. Je lectoren staan open voor feedback en met je vragen of twijfels kan je altijd bij hen terecht, ook via allerhande digitale communicatieplatformen. Een aantal lessen wordt deels online aangeboden onder de vorm van opgenomen kennisclips en/of livestreaming, zodat je je leerproces zelf kan sturen.

Als IT-specialist van AP ben je erg gewild op de arbeidsmarkt. Zo gewild dat veel studenten tijdens hun studies al worden opgepikt door een werkgever. AP Hogeschool heeft partnerschappen met verschillende vooraanstaande bedrijven. Zo heb je een ruime keuze aan boeiende stageplaatsen die met open armen ontvangen (en misschien zelfs nooit meer willen laten gaan).

De route naar een diploma bepaal je zelf, aan de hand van jouw sterktes en interesses. Nadat je in het eerste jaar al een traject kon kiezen, is in het tweede jaar een minor aan de beurt. Hierdoor verruim je je kennis en vaardigheden, en word je multi-inzetbaar als IT-er. In het derde jaar rond je de minor af met een project. Je hebt de keuze uit de volgende minors:

3 Minors
 • Mixed Reality
  In de minor Mixed Reality leer je toepassingen te ontwikkelen voor Virtual en Augmented Reality in het Creative Lab. Je verhoogt je creativiteit in een virtuele wereld en verkent de mogelijkheden en de inzetbaarheid van deze technologieën.
  #VR #AR #Creativiteit

 • Maker
  In de minor Maker duik je het Makers Lab in en creëer je prototypes en proof-of-concepts die je zelf ontworpen hebt. Je verhoogt je creativiteit, leert out-of-the-box te denken en ziet elk probleem als een uitdaging.
  #Prototyping #Creatie #Ontwerp

 • Start-up
  In de minor Start-up start je je eigen IT-onderneming op en leer je in het Start-up Lab alles wat nodig is om deze succesvol te maken. Je verhoogt je ondernemerszin en ontdekt je eigen talenten.
  #Ondernemen #TalentOntwikkeling

Je hebt de vrijheid om eigen accenten te leggen in de opleiding dankzij twee keuzemomenten. In het eerste jaar kan je na het eerste semester kiezen uit vijf trajecten. Vervolgens maak je bij de start van het tweede jaar de keuze uit de minors. Je kiest je favoriet, waarin je je de volgende tweede academiejaren gaat verdiepen.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je eerste jaar start je gemeenschappelijk met alle andere IT-studenten. Tijdens het eerste semester loopt het opleidingsonderdeel Discover IT, dat bestaat uit workshops, seminaries en bedrijfscases die kenmerkend zijn voor elk van de vijf aangeboden trajecten. Tijdens dit vak maak je kennis met en krijg je inzicht in de specifieke vaardigheden en jobprofielen per traject. Na afloop van het semester kunnen de studenten een gefundeerde keuze maken uit de vijf aangeboden trajecten die zij gedurende hun studies zullen volgen.

Vanaf het tweede semester volg je dan de lessen van jouw traject: IT & Artificial Intelligence, IT & Business, IT & Cyber Security & Cloud, IT & Internet of Things, of IT & Software.

Bij de start van het tweede jaar volgt je tweede keuzemoment: een minor waarin je je de rest van de volgende twee academiejaren verdiept. Deze minor verbreedt je vaardigheden en leidt ertoe dat je jouw talenten en interesses verder kan ontplooien. 

De minoren Mixed Reality en Maker zijn eerder technische minoren waarin je je technische kennis zal verbreden. De minor Startup daarentegen zal je ondersteunen en wegwijs maken in het opstarten van een eigen IT-onderneming. 

In het tweede semester werk je een project uit. Hier is steeds een internationaal facet aan verbonden. Ofwel kies je voor een internationaal project, ofwel combineer je een lokaal project met een internationale week.

In de laatste fase van je modeltraject volg je verder vakken in jouw traject.

Je verdiept je nog verder in de materie zodat je complexe en gespecialiseerde oplossingen kan uitwerken. Je werkt voor deze specialisatie een project uit en kan je nog verder verdiepen tijdens de stage.

In het laatste semester van de opleiding loop je stage binnen jouw gekozen traject en idealiter (maar niet verplicht) binnen je specialisatie of minor. De stage loopt gedurende het volledige tweede semester en omvat 60 stagedagen. Naast de stage werk je een bachelorproef af die sterk gekoppeld is met de deliverables/onderzoek van je stage.

Dankzij de keuzemogelijkheden voor een traject, minor en specialisatie tijdens de stage, leiden we IT-professionals op die zich kunnen ontplooien in de complexe en ruime IT-wereld van vandaag en morgen.

Meteen aan de slag

Laat het ons zo stellen: je bent onmisbaar. IT is namelijk verweven met alle aspecten van het dagelijkse leven, en dus is er in werkelijk alle sectoren nood aan goed opgeleide informatici. Typische functies waarvoor je in aanmerking komt - en bovendien grotendeels knelpuntberoepen - zijn:

 • Softwareontwikkelaar
 • Web/mobile-ontwikkelaar
 • IT-consultant
 • Cloud-ontwikkelaar
 • Cybersecurity consultant
 • IoT developer
 • Softwaretester

Onderzoek bij onze afgestudeerden leert dat de meesten onmiddellijk na het afstuderen aan de slag kunnen en tevreden zijn over de functie en het loon. Daarnaast krijgen IT'ers vaak extralegale voordelen zoals een firmawegen, tankkaart, gsm, internetaansluiting, groepsverzekering, ...

Jij kan na afstuderen onmiddellijk aan de slag in alle takken van de arbeidsmarkt, zowel bij kleine KMO’s als bij grote internationals. Begin je liever als zelfstandige? Of droom je misschien van een eigen start-up? Alles kan! Bekijk ook zeker onze filmpjes op bezoek bij alumni:

Kriebelt het na deze professionele bacheloropleiding om verder te studeren? Dan kan je via een schakeltraject doorstromen naar een Master in de Industriële Wetenschappen: Elektronica-ICT, of via programma's met vrijstellingen naar masteropleidingen zoals Informatica, Computer Science of Informaticamanagement.

Aan mogelijkheden in het buitenland geen gebrek

De internationale context is in de IT-wereld nooit ver weg. Elke student zet onvermijdelijk een of meerdere stapjes in de wereld. Als IT'er moet je immers van  alle markten thuis zijn, aangezien IT-projecten met een internationaal aspect niet weg te denken zijn. We zorgen dan ook dat je voldoende internationale ervaring opdoet en leert communiceren en samenwerken met internationale studenten.

Je krijgt de kans om aan internationale projecten mee te werken, gaat op internationale uitstap of kan een semester lang in het buitenland een project uitvoeren. Ook je bachelorproef en je stage kan je buiten de landsgrenzen afleggen. AP werkt hiervoor samen met hoog aangeschreven hogescholen en bedrijven in het buitenland.

 • Student Wietse deed zijn stage in het Finse Oulu. Lees meer ...
 • Een aantal laatstejaarsstudenten gingen in het Nederlandse Alkmaar op ondernemingsbootcamp. In internationale teams werkten ze er duurzame en innovatieve oplossingen uit. Leer meer ...
 • Een groep studenten nam in Lodz, Polen deel aan een internationale week. Samen met collega's uit verschillende landen ontwikkelden ze er mobiele applicaties. Lees meer ...
 • Je moet niet naar het buitenland gaan om een internationale ervaring op te doen. Voor het European Project Semester werkten Belgische en internationale studenten over verschillende disciplines heen samen aan een praktijkgericht project. Het resultaat was een gezellige Vertelliving voor een Antwerps woonzorgcentrum. Leer meer ..
Digitale opleiding

Een groot deel van de lessen wordt opgenomen of gelivestreamd en is continu beschikbaar zodat je het leerproces zelf kan sturen.

We laten je uiteraard niet gewoon aan je lot over. Extra monitoraatlessen worden wekelijks georganiseerd, de labo’s en projectruimtes zijn beschikbaar om ook na je lessen verder te werken onder begeleiding van andere studenten (peer tutoring) of docenten. Je lectoren staan open voor feedback en met je vragen of twijfels kan je altijd bij hen terecht, ook via allerhande digitale communicatieplatformen.

De opleiding voorziet naast het voltijdse modeltraject van drie academiejaren van telkens 60 studiepunten ook een deeltijds traject. Je neemt dan een kleiner aantal studiepunten per academiejaar op. Je spreidt dus het opleidingstotaal van 180 studiepunten over meer dan drie jaar. Je neemt bijvoorbeeld per jaar 30 of 45 studiepunten, verspreid over respectievelijk zes of vier jaar.

Heb je al een graduaatsdiploma Netwerkbeheer (Systeem- en Netwerkbeheer) of Internet of Things, dan kan je dat in twee of drie jaar aanvullen met een bachelordiploma  Elektronica-ICT. Momenteel bieden we twee verkorte vervolgtrajecten aan:

 • Een traject voor gegradueerden Informatica optie Netwerkbeheer (Systeem- en netwerkbeheer) naar de bachelor Elektronica-ICT met afstudeertraject IT & Cyber Security and Cloud

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

 • Een traject voor gegradueerden Internet of Things naar de bachelor Elektronica-ICT met afstudeertraject IT & Internet of Things

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

IT is levenslangs leren, daar kan je niet onderuit. Daarom krijg je bij AP een stabiele, grondige basis waarmee je flexibel kan overschakelen op nieuwe technologieën en methodieken. Doordat deze opleiding maximaal inzet op projecten en stagemogelijkheden doe je al veel praktijkervaring op die je een goede start geven als jonge IT-professional. 

In het 2de jaar komt er elk semester minstens één groot project aan bod, waarvan de inhoud is bepaald op basis van realistische onderwerpen met echte opdrachtgevers en waar er integratie is met andere vakken. Kijk zeker eens op het tabblad Projecten voor enkele uitgewerkte cases.  

In het laatste jaar volg je een stage van een half academiejaar waarbij je on-the-job leert hoe je een IT-project succesvol afwerkt. Je krijgt er voldoende tijd om alle aspecten van een project op te nemen en wordt begeleid door een deskundig team aan IT’ers op het stagebedrijf. Naast het ontwikkelen van de software, besteed je tijdens de stage ook aandacht aan analyse, testing en documentatie. Je werkt een aantal kleine onderzoeksopdrachten af. Op deze manier doe je een maximum aan relevante ervaring op die van pas zal komen bij samenwerken met klanten en bij het solliciteren naar een job. 

We dagen je ook regelmatig uit door hackatons die georganiseerd worden door IT-bedrijven en waar je op korte tijd heel wat nieuwe dingen bijleert en leuke ervaringen opdoet. 

Studentenprojecten

Elk jaar opnieuw ontwikkelen onze studenten memorabele applicaties als project voor hun opleiding:

 • Wakification: alarm-app
  Een tweedejaarsstudent ontwikkelde een Android-app die de gebruiker wakker maakt op basis van GPS: Wakification. Deze toepassing is dus ideaal voor slaapkoppen op het openbaar vervoer. Het project werd bedacht als een opdracht binnen Mobile Development en is vervolgens verder ontwikkeld. Je vindt de app Wakification nu ook terug in de Play Store. Lees meer ...
 • Hartritmestoortnis-app
  Studenten IT en Medical Engineering van de Oulu University, Finland werkten aan een (responsive web-)app die alle data van een zelfgemaakt ECG-meettoestel verzamelt. Nadat de data is gecapteerd, kunnen tot twaalf mogelijke hartritmestoornissen worden gevonden. De data kunnen ook eenvoudig met de huisdokter worden gedeeld. Lees meer ...
 • Security Hackaton
  Jaarlijks vindt er een 'Capture the flag'-hackaton plaats. Afgelopen editie stelde Nynox, dochterbedrijf van IS4U, een boeiende en uitdagende reeks security-challenges op voor de derdejaars om hun tanden op stuk te bijten. In groepjes van vier à vijf losten ze de hele dag allerlei uitdagingen op binnen verschillende categorieën zoals crypto, webapp security, reverse engineering, buffer overflows, enzovoort.
 • Games ontwikkelen
  Voor het vak Game Development creëerde een tweedejaarsstudent een zeer uitgebreid spel inclusief eigen hardware controller. Bekijk een filmpje ...
 • Woordzoekerrobots in actie
  Art meets technology. Een jaarlijkse samenwerking tussen de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en studenten Elektronica-ICT. Bekijk een filmpje ...
 • Makelaarsapplicatie
  Tweedejaarsstudenten ontwikkelden een makelaarsapplicatie op maat voor Via Sofie Vastgoed

Daarnaast werkt de opleiding ook mee aan diverse onderzoeksprojecten, waardoor we een continue kruisbestuiving creëren tussen studenten, werkveld en maatschappij:

 • Immersive storytelling with Virtual Reality
  Studenten werken intensief mee aan het AP-onderzoeksproject Show and Tell. Hierbij gaan onderzoekers na hoe je door verschillende technieken te combineren de gebruikerservaring van virtuele realiteit intenser maakt. Ze kijken niet enkel naar het technische aspect, ook de verhaallijn speelt een even grote rol. Lees meer ...
 • Automatic Identification Systems
  In dit onderzoeksproject willen we nagaan hoe historische AIS-data (scheepsbewegingen) gebruikt kunnen worden om aan de hand van machine learning de verwachte aankomsttijden (ETA) van een binnenschip meer accuraat te maken. 
 • Brandweer 2025
  In Mixed reality (MR) wordt de fysieke wereld verrijkt met digitale (3D) informatie door via kleuren- en diepte-camera's simultaan de positie van de headset en de 3D-structuur van de ruimte (SLAM) te bepalen. Via MR zouden hulpverleners  ondanks significante rookontwikkeling (zichtbaarheid minder dan 1 meter) efficiënt door een brandend gebouw kunnen navigeren door de 3D-structuur van de ruimte op hun vizier te projecteren. De dieptebeelden vormen gefuseerd een real-time 3D model van het gebouw met de posities van de hulpverleners er in. Lees meer ...
 • Telecoaching voor MS-patiënten
  Samen met onderzoekers van de opleiding Ergotherapie ontwikkelt de opleiding al enkele jaren tools om personen met multiplesclerose (MS) op te volgen via telecoaching tijdens de revalidatie.

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must. Interesse, motivatie en inzet zijn uiteraard wel noodzakelijk. 

  Eerste jaar: 

  • We starten de opleiding met een gemeenschappelijk eerste semester. Zo leg je een goede basis in de voornaamste IT-domeinen (databanken, iot, netwerken, programmeren) én kan je proeven van alle trajecten om vervolgens een doordachte keuze te maken. 
  • Vanaf semester 2 kan je een specifiek traject kiezen: 
   • IT & Artificial Intelligence
   • IT & Business
   • IT & Cyber Security and Cloud
   • IT & Internet of Things
   • IT & Software

   

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  • Je hebt ongeveer 20 uur les per week (circa 4 dagen). 
  • Het aantal springuren wordt zoveel mogelijk beperkt, zodat je iedere week ook 1 vrije dag hebt.
  • Let wel: tijdens deze lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof inoefent. 

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  • Windows of MAC
  • 16 GB RAM minimum
  • Processor: i7 of gelijkwaardige AMD
  • 256 GB SSD
  • Scherm met goede HD resolutie (aangeraden 13” tot 15”)
  • Ingebouwde of externe webcamera
  • Goede WiFi en lange batterij-ondersteuning

  Aanbevolen: minimum 1 USB-poort en UTP/RJ45-aansluiting (indien je geen USB-poort hebt, kan je een adapter kopen met USB en RJ45 in). Kies een draagbare, ietwat compacte laptop. Vermijd een grote, zware gaming-laptop.

 • Kan ik een verkort traject volgen?

  Als je al een graduaatsdiploma Systeem- en Netwerkbeheer of Internet of Things in je bezit hebt, dan kan je via een verkort programma in twee jaar nog een bachelordiploma Elektronica-ICT in het traject IT & Cyber Security and Cloud of IT & Internet of Things behalen.

Ontdek de lokalen van Elektronica-ICT alvast in onze virtuele tour