Overslaan en naar de inhoud gaan

5 IT'ers die de wereld grondig wisten te veranderen

IT

Als we denken aan IT’ers die de wereld veranderd hebben, dan denken we waarschijnlijk meteen aan dezelfde mensen. Uiteraard komen Steve Jobs en Bill Gates in ons lijstje voor, maar er zijn nog tal van andere mensen die door hun kennis van IT hun afdruk op de wereld hebben achtergelaten.

1. Tim Berners-Lee

Deze naam doet misschien minder een belletje rinkelen, maar als je dit artikel leest wil dat zeggen dat je gebruikt maakt van zijn uitvinding. Hij combineerde namelijk het internet met het concept van hypertext en zo onstond het wereldwijde web. Hij begon als programmeur bij Plessey Telecommunications en ging daarna aan de slag bij het Europees Nucleair Centrum, kortweg CERN. Het was daar dat zijn idee voor het wereldwijde web vorm kreeg en de eerste website die ooit gebouwd op het wereldwijde web is vandaag nog steeds raadpleegbaar: info.cern.ch.

2. Marissa Mayer

Marissa is een van de Google-pioniers. Ze was in 1999 niet alleen de twintigste werknemer van de zoekmachine, ze was er ook de eerste vrouwelijke ingenieur in dienst en werd een rolmodel voor vrouwen in de IT. Ze zette haar schouders onder producten zoals Google Search, Google Maps, Google Images, Gmail… Een straffe madam dus, die in 2012 werd weggesnoept door Yahoo!. Daar bouwde ze vijf jaar lang mee aan de toekomst als CEO. Sinds 2017 focust ze zich op haar eigen bedrijf, Lumi Labs, dat inzet op Artificial Intelligence en consumer media.

3. Bill Gates

Bill Gates is natuurlijk vooral bekend door zijn aandeel in de opstart van Microsoft. Op zijn 13e was hij al compleet gek van software programmeren. Hij ging dan ook aan de slag bij Computer Center Corporation als programmeur en bug fixer. Daar startte hij samen met Paul Allen, zijn latere co-founder van Microsoft, een eerste, klein bedrijfje op. Wat begon met MS-Dos en later werd aangevuld door Windows, is waarom Bill Gates nu niet enkel bij de rijkste maar ook de invloedrijkste personen ter wereld wordt gerekend.

4. Martha Lane Fox

Tijdens de dotcom boom in 2000 was het Martha Lane Fox die, samen met Brent Hoberman, lastminute.com het leven gaf. De site staat vandaag vooral bekend om last minute reisjes te organiseren tegen competitieve tarieven, maar Martha is meer dan dat. Door haar kennis van IT, haar carrière als zakenvrouw en haar filantropisch karakter is ze een veelgevraagd persoon in de zakenwereld. Zo zetelt ze vandaag onder meer in de raad van bestuur van Donmar Warehouse, Chanel en Twitter.

5. Steve Jobs

Steve Jobs was al op jonge leeftijd begaan met computers. Na school ging hij geregeld naar de naschoolse lezingen bij Hewlett-Packard. Tijdens een vakantiejob daar kwam hij ook Steve Wozniak, zijn mede-oprichter van Apple, tegen. Na het bijwonen van tal van meetings van de Homebrew Computer Club en een job als technicus bij Atari, wou Steve zelf iets uit de grond stampen. Zo startte hij op 1 april 1976 Apple op. En de rest is geschiedenis, voornamelijk dankzij zijn geweldige inzichten om IT-innovaties op het juiste moment en de juiste manier te brengen.

 

Wil je zelf ook een poging wagen om de wereld te veranderen met jouw kennis van IT? Dan kan je best eens een kijkje nemen bij onze opleidingen!

Gerelateerde artikels