Opleiding Chemie - Procestechnologie | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Chemie

Procestechnologie

 • Dagtraject

  Troeven

  ANTWERPEN CHEMIESTAD

  Je hebt les in campus Kronenburg, pal in het centrum van Antwerpen en uitgerust met moderne praktijklokalen. Bij AP ben je omringd door de chemische wereldtop. Zowel de grote industriële bedrijven in de Antwerpse haven als de nabijgelegen farmaciereuzen zijn uit op jouw talent. Ook in de universitaire onderzoeksgroepen komen jouw kennis en vaardigheden goed van pas.

  BEGELEIDING OP MAAT

  Als student sta je bij ons centraal. Wij houden maximaal rekening met je kennis en vooropleiding:

  • Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen het Chemie-Up-traject volgen waarbij ze uitdagendere labopdrachten krijgen.
  • Monitoraatsessies voor alle opleidingsonderdelen in het eerste jaar: hier kan je met concrete vragen uit de les terecht
  • Specifieke workshops en bijspijkerlessen taal, want in je latere beroep is een correcte wetenschappelijke communicatie erg belangrijk

  WERKPLEKLEREN

  In je derde bachelor kan je een jaar lang voltijds stage lopen in een bedrijf. Je kan rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer en moet niet aan de lessen deelnemen. Je verwerkt de vakken van het derde jaar via begeleide zelfstudie.

  RECHT UIT HET WERKVELD

  Onze lectoren hebben heel wat ervaring in de onderzoekspraktijk en brengen échte voorbeelden en opdrachten mee naar de les. Voor actuele of gespecialiseerde onderwerpen doen we beroep op relevante gastsprekers. En dankzij onze connecties met het werkveld kunnen we kwaliteitsvolle stageplaatsen aanbieden bij voorname (bio-)chemische bedrijven en onderzoeklabs.

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, aan het einde van elk semester volgen examens.

  Projectweken

  Doorheen het programma wisselen lesweken af met projectweken, waarin je samen met medestudenten een grote opdracht voor je rekening neemt. Je combineert de kennis en ervaring van verschillende vakken om de opgave tot een goed einde te brengen, zoals in het echte werkveld! Het kan gaan om een fictief onderwerp of om een onderzoeksvraag uit de praktijk. Een lector begeleidt jou en je medestudenten. En omdat de groepen per project anders worden samengesteld leer je samenwerken en maak je kennis met al je studiegenoten.

  Eerste jaar

  Het eerste twee jaar staat vooral in het teken van herhalen en vergroten van je basiskennis, zowel van de theoretische vakken als van je vaardigheden in het laboratorium. Al vanaf dag één duik je dus volop de praktijk in. Je brengt heel wat uren in het lab door en drukt je stempel op pittige groepsprojecten

  Tweede jaar

  Vervolgens krijg je de mogelijkheid om eigen accenten te leggen. Voor je projectwerk kan je kiezen om een jaar lang aan een bedrijfsopdracht te werken, afzonderlijke projecten uit te voeren of zelfs internationaal te gaan. En ook binnen het labportfolio kan je bepaalde labo's uitdiepen binnen jouw interessegebied.

  Derde jaar

  Het laatste jaar specialiseer je je in de Procestechnologie. Als afsluiter doe je je eerste echte beroepservaring op tijdens een intensieve stage van 14 weken bij een productiebedrijf of industrieel onderzoekslab. Of je brengt het volledige jaar op de werkvloer door, via de formule van werkplekleren.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na je opleiding kan je onmiddellijk aan de slag als procesoperator in controlelaboratoria of shiftleider in verschillende omgevingen:

  • chemische industrie
  • fotografische industrie
  • voedingsindrustrie (fabrieken, brouwerijen, …)
  • farmaceutische industrie
  • petrochemie
  • meststoffenindustrie
  • gist- en polymeer-en-kunststofbedrijven
  • waterzuiveringsinstallaties

  Je kan ook als technisch medewerker werk vinden in industriële of universitaire onderzoekcentra.

  Verder studeren

  Via een schakelprogramma kan je doorstoten naar een master Industriële Ingenieurswetenschappen. Een academische masteropleiding is erg theoretisch gericht. In het schakelprogramma doe je de kennis op die je nodig hebt om in te stappen.

  Internationaal

  Studeren, stage of project in het buitenland

  We zetten de poort op de wereld graag voor jou open. In het tweede jaar al kan je een internationaal project uitvoeren. Jij kiest of je dat in het buitenland doet, of in Antwerpen in een team van internationale collega-studenten. Zo proef je van andere culturen en verruim je je blik op de wereld (én op de chemie).

  Ben jij klaar om je volledig in een internationaal bad onder te dompelen? Trek dan naar het buitenland met het Erasmusprogramma. Je kan een studiebeurs aanvragen als financieel duwtje in de rug. Studeren of stage lopen in het buitenland is een unieke en verrijkende ervaring die je nooit meer vergeet. In het verleden trokken studenten Chemie al naar Finland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Nederland ...

  Flexibel studeren

  Chemie-UP

  Studenten met een sterke praktisch-wetenschappelijk voorkennis kunnen een aangepast instroomtraject volgen: Chemie-UP. Ze krijgen dan meer uitdagende labopdrachten in plaats van de herhaling van de basisvaardigheden uit het chemisch lab.

  Werkplekleren in het derde jaar

  In je derde bachelor kan je een jaar lang voltijds stage lopen in een bedrijf. Je kan rekenen op een intensieve begeleiding op de werkvloer en moet niet aan de lessen deelnemen. Je verwerkt de vakken van het derde jaar via begeleide zelfstudie.

  Andere mogelijkheden

  • Keuzeprojecten werkveldoriëntatie 2: in een projectteam met medestudenten werk je een jaar lang een onderzoeksvraag uit. We bieden verschillende projecten aan dus je kiest zelf een onderwerp dat bij je interesses aanleunt. Ook een internationaal project behoort tot de mogelijkheden.

  • Keuze labportfolio’s: voor labportfolio 3 en 4 kies je zelf in welke reeksen je je wil verdiepen. Vooral in het tweede semester van je tweede jaar is dat handig om te proeven van de verschillende afstudeerrichtingen en je eigen interesses uit te diepen.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou