Opleiding Elektromechanica - Procesautomatisering | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Elektromechanica

Procesautomatisering

 • Dagtraject
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Innovatieve praktijkruimtes en labo’s

  Je lessen vinden plaats op de moderne campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties, zoals een petrochemische miniplant.  De campus is verder voorzien van de nodige faciliteiten: inspirerende leer- en werkplekken, stille ruimtes, een gezellig studentenrestaurant en een ondergrondse parking met bewaakte fietsenstalling.

  Multiproject: net zoals in ‘t echt

  In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De technologie blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke domeinen. Net zoals in de praktijk!

  Duaal leren: helemaal in ’t echt

  Kan je niet wachten tot je de theorie kan toepassen in een labo? Wil je meteen zien hoe je de techniek toepast in een realistische werkomgeving? Kies dan voor ons duale traject. Je gaat dan drie dagen per week naar school, de andere 2 dagen leer je al doende op een bedrijf. Je rondt je opleiding af in 4 jaar én bovendien ontvang je een vergoeding van het bedrijf. Iets voor jou? Lees er hier meer over.

  Je staat er niet alleen voor

  Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jou als persoon: je individuele studienoden, je vooropleiding en je parate kennis. Zo kan je rekenen op:

  • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.
  • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
  • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke studiebegeleider.

  Iedereen welkom, ongeacht vooropleiding

  Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

  Eerste jaar

  Je start aan de basis met vakken als hydraulica, mechanica, elektriciteit en mechatronica. Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. En wist je dat jouw eindcijfer voor de vakken het gemiddelde is van theorie en labo samen? Als je niet zo sterk bent in studeren, kan je via practica en labo’s moeilijke theorievakken compenseren.

  Tweede jaar

  Je duikt nu volop je specialisatie in en ontdekt alles over geautomatiseerde industriële processen. Je verdiept je in meet- en regeltechnieken en verzamelt, verwerkt en visualiseert zelf data. Daarnaast kom je alles te weten over DCS-systemen en leert programmeren met gespecialiseerde software. Verwacht je maar aan nog meer uren in de hoogtechnologische labo’s, waar je vertrouwd geraakt met de meest gangbare installaties en software uit de industrie. Ten slotte zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld. Je bouwt een een brede kennis op die erg van pas zal komen op de arbeidsmarkt.

  Derde jaar

  Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er mee als volwaardig werknemer, maar kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je ook stage hebt gelopen.  

  Na je opleiding

  Onmiddellijk aan de slag

  Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

  Als bachelor procesautomatisering vind je snel een job in de (petro)chemische industrie, bij farmaceutische producenten of in de voedingsindustrie waar je verantwoordelijk bent :

  • Voor het installeren en afstellen van meet- en regelsystemen
  • Voor de ontwikkeling en de controle van geautomatiseerde productieprocessen
  • Voor het optimaliseren en moderniseren van bestaande installaties

  Of je kan aan de slag als medewerker in een studiebureel voor kwaliteitscontrole van productieprocessen of als technische leerkracht of opleidingsverantwoordelijke in de industrie.

  Verder studeren

  Heb je na de opleiding de smaak van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische industriële ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: de praktische knowhow uit de professionele bachelor en de theoretische kennis uit de academische opleiding.

  Internationaal

  Stage en project in het buitenland

  De opleiding besteedt veel aandacht aan internationalisering. Zo kan je stage lopen in het buitenland. Of als je liever thuis blijft, kan je bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven. 

  Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld. Je werkt dan intensief samen met AP-studenten Chemie en Energiemanagement en studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland om een oplossing te vinden voor een bestaand industrieel probleem Iedere groep verdedigt zijn project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

  Flexibel studeren

  Kies zelf je programma

  Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar.

  Vrijstellingen

  Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou