Opleiding Elektromechanica - Onderhoudstechnologie | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektromechanica

Onderhoudstechnologie

  Troeven

  Innovatieve praktijkruimtes en labo’s

  Je lessen vinden plaats op de moderne campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties, zoals een petrochemische miniplant.  De campus is verder voorzien van de nodige faciliteiten: inspirerende leer- en werkplekken, stille ruimtes, een gezellig studentenrestaurant en een ondergrondse parking met bewaakte fietsenstalling.

  Multiproject: net zoals in ‘t echt

  In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De techniek blijft ook beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke gebieden. Net zoals in de praktijk!

  Je staat er niet alleen voor

  Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jou als persoon: je individuele studienoden, je vooropleiding en je parate kennis. Zo kan je rekenen op:

  • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes.
  • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
  • Vragenuren bij je lectoren in de aanloop van de examenperiode.
  • Een persoonlijke studiebegeleider die altijd beschikbaar is en jou helpt studeren.

  Iedereen welkom, ongeacht vooropleiding

  Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

  Programma

  Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

  Eerste jaar

  Je start aan de basis met vakken als hydraulica, mechanica, elektriciteit en mechatronica. Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. En wist je dat jouw eindcijfer voor de vakken het gemiddelde is van theorie en labo samen? Als je niet zo sterk bent in studeren, kan je via practica en labo’s moeilijke theorievakken compenseren.

  Tweede jaar

  We gaan verder op de domeinen die in het eerste jaar al aan bod kwamen. Je bouwt een brede kennis op die je op de arbeidsmarkt erg van pas zal komen. Verwacht je aan nog meer uren in de labo’s, waar je leert werken met de installaties en de software die ook in de industrie worden gebruikt. Daarnaast duik je ook volop je specialisatie in en ga je aan de slag met de meest actuele onderhoudstechnieken en –technologie. Samen met je medestudenten zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld.

  Derde jaar

  Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er mee als volwaardig werknemer, maar kan wel rekenen op intensieve begeleiding, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je  ook stage hebt gelopen.  

  Na je opleiding

  Onmiddellijk aan de slag

  Na de bachelor Elektromechanica kom je terecht in een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

  Je kan onder meer aan de slag als technieker met specialisatie in:

  • Curatief, preventief of predictief onderhoud
  • Machinebewaking
  • Trillingsanalyses en thermografie
  • Revisie van machines en installaties
  • Onderhoudsorganisatie en -planning
  • Automatisering/optimalisering machines en industriële installaties

  Ja kan ook beginnen als zelfstandig onderhoudstechnicus, als opleidingsverantwoordelijke in de industrie of  als technisch leerkracht.

  Verder studeren

  Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische industriële ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: de praktische knowhow van je professionele bachelor en de theoretische kennis uit de universitaire opleiding.

  Internationaal

  Stage of project in het buitenland

  De opleiding besteedt veel aandacht aan internationalisering. Zo kan je stage in het buitenland lopen. Als je liever thuis blijft, kan je bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven.  

  Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld: je werkt intensief samen met AP-studenten Chemie, Energiemanagement en Integrale Veiligheid en studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland om een oplossing te vinden voor een bestaand industrieel probleem. Iedere groep verdedigt zijn project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

  Flexibel studeren

  FLEXTRAJECT VOOR WERKSTUDENTEN

  Combineer je job met deze nuttige opleiding dankzij het unieke flextraject voor werkstudenten. In vier jaar tijd kan je al een bachelordiploma Elektromechanica behalen waarmee je gemakkelijk doorstroomt naar hogere functieprofielen.

  We werkten een programma in shiften uit op maat van werknemers uit de petrochemische en farmaceutische sector, metaalverwerkende industrie en voedingsnijverheid. Ook machinebouwers kunnen zich inschrijven voor dit flextraject.

  Les in shiften

  De lessen van het flextraject worden aangeboden in shiften zodat je je opleiding gemakkelijk combineert met shiften op het werk of een ander arbeidsritme, bijvoorbeeld een voltijds of wisselend systeem. Je kan lessen hebben:

  • In een vroege shift van 8.30 tot 12.30 uur; of
  • In een late shift van 15.00 tot 18.30 uur
  Labo’s en projectvakken gecombineerd met zelfstudie

  Tijdens de lessen volg je voornamelijk de verplichte labo- en projectvakken van de opleiding. De theoretische vakken volg je voor een groot deel via zelfstudie. We bieden je hierbij de nodige ondersteuning:

  • Het cursusmateriaal, de powerpointpresentaties, notities, oefeningen en geluidsopname van de les zijn beschikbaar op de digitale e-campus-omgeving.
  • De verplichte stage kan je bij je eigen werkgever volgen.
  Kies zelf je programma

  Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan maximaal 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar.

  Vrijstellingen

  Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. Als je al een graduaatsdiploma (HBO5) op zak hebt, mag je bijvoorbeeld onmiddellijk in het tweede jaar starten.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou