Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Integrale Veiligheid proeven volop van het werkveld

Aquafin

Wist je dat je naast theorie ook heel wat praktijk leert tijdens de driejarige bacheloropleiding Integrale Veiligheid? Benieuwd welke bedrijfsbezoeken en projecten er zoal aan bod komen? Hieronder een greep uit het aanbod.

Bayer

Al tien jaar gaat de opleiding Integrale Veiligheid jaarlijks op bezoek bij multinational Bayer. Hier krijg je als eerstejaarsstudent een uitgebreide rondleiding en een eerste kennismaking met de chemische industrie. Tijdens vier workshops onder begeleiding van professionals werk je rond specifieke aspecten van veiligheid en preventie, zoals: werken op hoogte, risicoanalyse, brandveiligheid en warehouse operations.

"Via dit bedrijfsbezoek krijgen studenten meer inzicht in de werking van de chemische industrie. Ze leren over productieprocessen, veiligheidsnormen en de dagelijkse uitdagingen waarmee de industrie te maken heeft. Dit biedt hen de kans om te ontdekken of de industriële omgeving en taken aansluiten bij hun interesses en ambities", vertelt Kurt Van Goidsenhoven, campus recruiter bij Bayer. 

Verder krijgen de studenten tijdens netwerkmomenten ook de kans om waardevolle contacten te leggen. Wat gunstig kan zijn voor hun toekomstige carrièrekansen en helpt om een professioneel netwerk op te bouwen.

Indaver

Ook bij de verbrandingsoven van Indaver in Doel krijg je als student Integrale Veiligheid een rondleiding in de controlekamer, de roosterovens en op de site van de energielevering zelf. "Tijdens deze jaarlijkse en zeer waardevolle praktijkuitstap komen alle verschillende milieuaspecten samen aan bod zoals afval, lucht, recyclage, duurzaamheid ... ", aldus lector Inge Wens. Studenten kunnen bijvoorbeeld met hun eigen ogen zien hoeveel afval tegenwoordig al een tweede leven krijgt. Zo worden TL-lampen ontmanteld en deels herwerkt als grondstof, of worden assen van ovens verwerkt en hergebruikt als materiaal voor wegenwerken. 

Aquafin

Ook een trip naar Aquafin is vaste prik. Hier krijgen tweedejaarsstudenten uitgebreid uitleg over hoe de waterzuivering van de stad Antwerpen verloopt. En ontdekken ze ook wat de voorwaarden en uitdagingen zijn om proper water te voorzien.

Ook interesse in de bachelor Integrale Veiligheid? 

Gerelateerde artikels