Overslaan en naar de inhoud gaan

Hotelmanagement: dat is ook studeren in het buitenland

Dominique

Dominique Theunissen, studente Hotelmanagement, gaf haar opleiding nog een extra dimensie door naar de Verenigde Staten te trekken via het HRC International programma. Het heeft haar studietijd verrijkt en ze legt met plezier uit waarom.

“Toen ik mijn studiekeuze moest maken, was ik op zoek naar een job waarin ik kon reizen. Toen ik tijdens een job- en stagebeurs met HRC International in contact kwam, wist ik meteen dat dit iets voor mij was.”

Wat houdt het HRC-programma precies in?

“Het programma houdt een volledig vergoede, voltijdse training in een hotel in een Amerikaanse stad in. Je begint met een oriëntatieperiode waarin je het bedrijf leert kennen en daarna word je op verschillende plaatsen binnen een departement ingezet. Ik heb een Rooms Division programma gevolgd waar ik aan de Front Desk en in de Housekeeping heb meegedraaid.”

Hoe meld je je aan voor zo’n programma?

“Ik heb destijds op de job- en stagebeurs mijn cv achtergelaten en daarna heb ik zelf nog eens contact opgenomen. Ze hebben me toen geheel vrijblijvend alle beschikbare info bezorgd zodat ik zelf een keuze kon maken. De procedure ging van start maar liep even vast toen het hotel waar ik naartoe zou gaan de plannen veranderde. Gelukkig had HRC al heel snel een nieuw hotel voor mij gevonden en kon ik toch vertrekken naar Washington DC. Ze voorzien ook een ‘buddy system’ waarbij je op voorhand in contact gebracht wordt met andere mensen die naar dezelfde stad gaan. Zo kan je ook allerlei tips en adviezen uitwisselen met elkaar.”

Kreeg je verder nog veel ondersteuning van HRC?

“Ja. Ze hebben me vanaf het begin geholpen met het zoeken naar een hotel dat paste binnen wat ik wou doen. Daarna begeleiden ze me in het volledige proces van de aanmelding bij HRC tot het afsluiten van het programma. Dat ging van Skype-gesprekken om een sollicitatie voor te bereiden tot heel praktische zaken zoals de aanvraag van een J-1 visum. Zowel het kantoor in Nederland als het kantoor in Atlanta waren heel behulpzaam.”

Zou je huidige of toekomstige studenten deze ervaring aanraden?

“Absoluut. Zeker als je de ambitie hebt om niet enkel in je eigen land te blijven. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om zo ver van huis te zijn, zeker wanneer je je niet goed voelt. Daarom is het zo leuk dat je buddy’s hebt die in hetzelfde schuitje zitten en waar je terechtkan als je een moeilijk moment hebt. Het was een heel leerrijke ervaring, zowel persoonlijk als professioneel.”

Je bent zelf afkomstig uit Nederland. Heb je nog tips voor Nederlandse studenten in België?

“Geef de Belgen even tijd (lacht). Het is in het begin best moeilijk om ze te verstaan maar met wat geduld en veel hilariteit leer je hen wel begrijpen. Het zal je verbazen hoe snel je zelf plots een nieuwe schat aan vocabulaire bezit en die ook gebruikt.

Belgen zijn soms ook wat gereserveerder of meer afwachtend terwijl wij Nederlanders doorgaans een directe aanpak hebben. Maar de vriendschappen die ik heb opgebouwd tijdens mijn studies, zijn de belangrijkste vriendschappen die ik vandaag heb.”

Gerelateerde artikels