Overslaan en naar de inhoud gaan

6 redenen om als Nederlander in België te studeren

MAS

Er zijn veel steden en hogescholen in Nederland, dus keuze te over. Maar heb je er al eens aan gedacht om in Antwerpen te komen studeren? Er zijn namelijk heel wat voordelen aan verbonden, en we sommen er hier even 6 van de belangrijkste op.  

1. Je studeert in het buitenland

Antwerpen en AP liggen dan wel op een boogscheut van Nederland, maar je studeert wel degelijk in het buitenland. Akkoord, de taal is hetzelfde - min of meer toch -, maar toch studeer je in een internationale context. Men zegt wel eens dat geen twee volken zo verschillend zijn als Vlamingen en Nederlanders, en hoewel dat toch een beetje overdreven is, leer je toch samenwerken met mensen die een andere cultuur of achtergrond hebben. En zo vermijd je ook meteen gênante situaties als je in de toekomst met Belgen moet samenwerken. 

2. Het collegegeld in aanzienlijk lager dan in Nederland

Het onderwijs in Vlaanderen is opvallend goedkoper dan in Nederland. Een niet-beursstudent betaalt dit academiejaar ongeveer 900 euro. Daar bovenop komt wel nog het geld voor opleidingsgebonden – en cursusmateriaal. In Nederland bedraagt het collegegeld gemiddeld 2.000 euro, behalve het eerste jaar dat je hoger onderwijs volgt: dan bedraagt het ongeveer 1.000 euro. Het studiegeld wordt door de Vlaamse overheid bepaald en is afhankelijk van welke opleiding je volgt, het soort studiecontract dat je afsluit, het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan niet een beursstudent bent.

Om Nederlandse studiefinanciering te krijgen voor een opleiding in Vlaanderen, moet je ingeschreven zijn voor ten minste 30 studiepunten in een bachelor- of masteropleiding. Een inschrijving voor een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma geeft alleen recht op financiering in combinatie met een inschrijving voor een bachelor- of masteropleiding van minimaal 30 studiepunten. Daarnaast mag je geen vorm van financiering ontvangen van de Vlaamse overheid.

3. Opleidingen duren drie in plaats van vier jaar

In Nederland doe je er in het beste geval vier jaar over om een HBO-diploma te halen. In Vlaanderen zijn alle gelijkwaardige professionele bachelors beperkt tot drie jaar, behalve de opleiding Verpleegkunde die er vier duurt. Toch zijn de opleidingen gelijkwaardig, waardoor je een vol jaar wint! En zoals iedereen weet: time is money. Zeker als je daardoor ook nog eens een jaar minder collegegeld moet betalen.

Wil je nog minder lang studeren? Dan hebben we vanaf september 2019 ook een aanbod graduaatsopleidingen van twee jaar. Deze opleidingen - in Nederland Associate Degree (AD) - zijn sterk praktijkgericht en bestaan voor minstens een derde uit werkplekleren.

4. In Nederland is bij sommige opleidingen het aantal plaatsen beperkt.

In Nederland is het aantal beschikbare plaatsen voor sommige opleidingen beperkt. Dit gaat dan onder meer over Verloskunde, Journalistiek, Verpleegkunde, Toegepaste Psychologie of Voeding en Diëtetiek. Voor sommige van deze opleidingen zijn er drie tot vier keer meer aanmeldingen dan er plaatsen zijn, waardoor de kans klein is dat je geselecteerd wordt. 

Bij AP Hogeschool is dat niet het geval. Geen van de opleidingen die we aanbieden beperkt het aantal plaatsen. Bovendien zijn alle opleidingen op Europees niveau gelijkgeschakeld. Zo kan je bijvoorbeeld met een Belgisch diploma Verloskunde (wij noemen het Vroedkunde) even goed in Nederland aan de slag. 

5. Geen stress voor een kamer (hier heet het 'kot'): niet hospiteren

Jij wil op kamers. Jouw Antwerpse studiegenoten willen op kot. Wil jij ook op kot in Antwerpen? We kunnen je geen ongelijk geven! Al onze campussen liggen op wandel- of fietsafstand van elkaar, en bovendien in of rond het bruisende stadsgedeelte. 

In tegenstelling tot je Nederlandse vrienden hoef je niet te hospiteren. In België kies je je kot uit, je tekent het contract bij de verhuurder en trekt erin. Geen gezeik! Met een gemiddelde prijs van zo'n 350 euro per maand, betaal je je hier overigens ook niet blauw aan.

6. Ook late beslissers zijn welkom

In Nederland moet je snel je keuze maken om in het hoger onderwijs te kunnen starten. Dat is in Vlaanderen totaal niet het geval. Het academiejaar start in België de derde volledige week van september, en tot aan de start kan je nog inschrijven. Meer zelfs: aan de meeste opleidingen kan je ook nadien nog starten.

Gerelateerde artikels