Overslaan en naar de inhoud gaan

6 redenen om als Nederlander in België te studeren

MAS

Er zijn veel steden en hogescholen in Nederland, dus keuze te over. Maar heb je er al eens aan gedacht om in Antwerpen te komen studeren? Er zijn namelijk heel wat voordelen aan verbonden! We sommen er hier de zes belangrijkste op.  

1. Je studeert in het buitenland

Antwerpen en AP Hogeschool liggen dan wel op een boogscheut van Nederland, maar je studeert wel degelijk in het buitenland. Akkoord, we spreken (min of meer) dezelfde taal, maar toch studeer je in een internationale context. Men zegt wel eens dat geen twee volken zo verschillend zijn als Vlamingen en Nederlanders. En hoewel dat een beetje overdreven is, leer je toch samenwerken met mensen die een andere cultuur of achtergrond hebben. Zo vermijd je ook meteen gênante situaties als je in de toekomst met Belgen moet samenwerken. 

2. Het collegegeld is aanzienlijk lager

Studeren in Vlaanderen is opvallend goedkoper dan in Nederland. Het studiegeld wordt door de Vlaamse overheid bepaald en is afhankelijk van welke opleiding je volgt, het soort studiecontract dat je afsluit, het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan een beursstudent bent.

Een niet-beursstudent betaalt in België ongeveer 1.00 euro studiegeld voor een academiejaar. Daar moet je wel nog opleidingsgebonden kosten en cursusmateriaal bij rekenen. In Nederland bedraagt het collegegeld bijna het dubbele. (Behalve het eerste jaar dat je hoger onderwijs volgt, al kom je ook dan voordeliger uit in België.)

Om Nederlandse studiefinanciering te krijgen voor een opleiding in Vlaanderen, moet je ingeschreven zijn voor ten minste 30 studiepunten in een bachelor- of masteropleiding. Een inschrijving voor een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma geeft alleen recht op financiering in combinatie met een inschrijving voor een bachelor- of masteropleiding van minimaal 30 studiepunten. Daarnaast mag je geen vorm van financiering ontvangen van de Vlaamse overheid.

3. Opleidingen duren drie in plaats van vier jaar

In Nederland doe je er in het beste geval vier jaar over om een HBO-diploma te halen. In Vlaanderen duurt een professionele bachelor doorgaans drie jaar (behalve de opleiding Verpleegkunde die duurt er vier). Toch zijn de opleidingen gelijkwaardig, waardoor je een vol jaar wint! En zoals iedereen weet: time is money. Zeker als je daardoor ook nog eens een jaar minder collegegeld moet betalen.

Wil je nog minder lang studeren? Check dan zeker ook eens de graduaatsopleidingen. Deze opleidingen - in Nederland Associate Degree (AD) - zijn van korte duur, sterk praktijkgericht en bestaan voor minstens een derde uit werkplekleren.

4. Er is geen loting of inschrijfstop

In Nederland is het aantal beschikbare plaatsen voor sommige opleidingen beperkt. Dit gaat dan onder meer over Verloskunde, Journalistiek, Verpleegkunde, Toegepaste Psychologie of Voeding en Diëtetiek. Voor sommige van deze opleidingen zijn er drie tot vier keer meer aanmeldingen dan er plaatsen zijn, waardoor de kans klein is dat je geselecteerd wordt. 

Bij AP Hogeschool is dat niet het geval. In geen enkele opleiding is het aantal plaatsen beperkt. Bovendien zijn alle opleidingen op Europees niveau gelijkgeschakeld. Zo kan je bijvoorbeeld met een Belgisch diploma Verloskunde (wij noemen het Vroedkunde) net zo goed in Nederland aan de slag. 

5. Geen stress als je op kamers wil en niet hospiteren

Jij wil op kamers. Jouw Antwerpse studiegenoten willen op kot. Wil jij ook op kot in Antwerpen? We kunnen je geen ongelijk geven! Al onze campussen liggen op wandel- of fietsafstand van elkaar, en bovendien in of rond het bruisende stadsgedeelte. 

In tegenstelling tot je Nederlandse vrienden hoef je niet te hospiteren. In België kies je zelf je kot, je tekent het contract bij de verhuurder en trekt erin. Geen gedoe! Met een gemiddelde prijs van zo'n 400 à 500 euro per maand, betaal je je hier overigens ook niet blauw aan.

6. Ook late beslissers zijn welkom

In Nederland moet je snel je keuze maken om in het hoger onderwijs te kunnen starten. Dat is in Vlaanderen totaal niet het geval. Het academiejaar start in België circa mid-september en inschrijven kan tot circa mid-oktober. In sommige opleidingen kan je ook zelfs in februari volwaardig starten (zonder studieduurvertraging).

Gerelateerde artikels