Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo veel meer dan baby’s op de wereld helpen

vroedkunde studeren in Antwerpen

Wie aan de opleiding Vroedkunde begint, heeft mooie toekomstperspectieven. Afgestudeerde studenten blijven niet lang zonder job. Bovendien verwacht de zorgsector dat de vraag naar vroedvrouwen zal toenemen. Maar dat is niet alles, want een diploma Vroedkunde biedt naast een vruchtbare carrière in het bevallingskwartier een waaier aan andere boeiende beroepsuitwegen, waar je misschien nog niet eens aan had gedacht.

Blijven leren

Een vroedvrouwenpraktijk staat aanstaande mama’s, papa’s en baby’s bij met raad en daad, van kinderwens tot na de bevalling. Denk aan medische begeleiding, infosessies, workshops, thuisbevallingen en postnatale opvolging. Als vroedvrouw kan je je eigen praktijk oprichten, of instappen in een bestaande onderneming.

Lizzy Van Tatenhove.jpgOud-studente Lizzy waagde de sprong en startte in april dit jaar mee de praktijk NOVA op: “Kort nadat ik afstudeerde, werd ik gecontacteerd door een verloskundige waarmee ik als jobstudent had samengewerkt in de kraamzorg. Ze stelde voor om samen een praktijk op te starten. Een enorme kans die ik met beide handen gegrepen heb! Thuisbevallingen vind ik nog steeds spannend, want die kwamen in de opleiding niet aan bod. Gelukkig heeft mijn partner heel wat ervaring. Zo blijf ik elke dag bijleren.”

 

Geboren ondernemer

Als vroedvrouw is het belangrijk dat je zelfstandig kan werken. In de opleiding gaat dan ook veel aandacht naar ondernemerschap. Maar jij kiest zelf hoe ver je daarin gaat. Heel wat afgestudeerde vroedvrouwen kiezen ervoor om vanuit hun expertise een eigen onderneming op te starten, en die kan veel verschillende vormen aannemen. Denk maar aan zwangerschapsbegeleiding, consultaties rond seksualiteit of menopauze, …

Doete Reitsma 2.jpgVoor oud-studente Doete is geen uitdaging te groot: “Ondernemerschap zit in mijn bloed! Met enkel een job als verloskundige kon ik mijn ambitieuze honger dan ook niet stillen. Met mijn onderneming Dubbel Zen help ik vrouwen een gezonde en ontspannen zwangerschap te beleven. Daarnaast heb ik samen met een collega Verlospunt opgericht, een platform voor vacatures en diensten in de verloskunde. Vroedkunde is een ontzettend veelzijdig vak. Wie aan de studie begint, raad ik zeker aan om tijdens de opleiding de verschillende lijnen van zorg volop te ontdekken en te zien waar je voorkeur ligt.”

Eentje is geentje

Na de bachelor Vroedkunde helemaal gebeten door kennis? Dan kan je via een schakelprogramma naar een masteropleiding aan de universiteit doorstromen. Zo kiezen er elk jaar heel wat studenten voor de master Verpleeg- en Vroedkunde. Maar ook Seksuologie behoort tot de mogelijkheden.

Jente Van Oevelen_0.jpgStudente Jente: “Mijn plan was sowieso om na mijn bacheloropleiding verder te studeren, maar ik ontdekte pas vlak voor ik afstudeerde dat je met een diploma Vroedkunde ook kan doorstromen naar een master Seksuologie. Die sprak me onmiddellijk aan, dus met veel enthousiasme begon ik aan het schakelprogramma. Het traject is best pittig! Maar als je je voldoende inzet en gemotiveerd bent, is het zeker haalbaar. Vroedkunde is een prima vooropleiding én geeft je recht op enkele vrijstellingen.”

Meer weten over bacheloropleiding Vroedkunde bij AP? Kom eens langs op een van onze infomomenten, of neem een kijkje op de opleidingspagina

Gerelateerde artikels