Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatstejaars leren nieuwe trends en connecties kennen op het Vastgoedcongres

Studenten Vastgoed

Naar jaarlijkse gewoonte gingen enkele derdejaarsstudenten Vastgoed naar het Vastgoedcongres dat georganiseerd wordt door de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). Op het programma: Artificial Intelligence, de Nederlandse vastgoedmarkt én netwerken maar.

Derdejaarsstudent Moritz Willems was één van de gelukkige studenten die aanwezig kon zijn op het event: “Tijdens het vastgoedcongres licht men de actuele en toekomstige trends in de vastgoedmarkt toe. Hierdoor kregen we een dieper inzicht in de toekomstige uitdagingen van de vastgoedsector. Ik ben blij dat ik erbij kon zijn, want het is belangrijk dat je als (toekomstige) vastgoedexpert goed op de hoogte bent van nieuwe trends en hoe je hier best kan op inspelen.”

Artificial Intelligence

Allereerst kwam Artificial Intelligence aan bod. Een begrip dat anno 2023 niet meer weg te denken is. “Wist je bijvoorbeeld dat AI helemaal niet zo milieuvriendelijk is als het lijkt? Elke opzoeking door AI vergt een bepaalde hoeveelheid energie en water. Dat water gebruikt men bijvoorbeeld om de servers te koelen. Dat is iets waar niet iedereen bij stilstaat."

Gluren bij de buren

Een andere lezing ging dieper in op de verhouding tussen de Nederlandse en de Belgische vastgoedmarkt. "Tijdens onze lessen Atypisch vastgoed & Deontologie werd die vergelijking reeds deels besproken, dus we hadden gelukkig al wat voorkennis."

Dankzij deze lezing kregen de studenten ook de mogelijkheid om in contact te komen met een Nederlandse vastgoedprofessional. Zo konden ze onder meer ontdekken hoe men in Nederland omgaat met uitdagingen waarmee we ook in België geconfronteerd worden. "In Nederland kan de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bijvoorbeeld eenvoudiger cijfergegevens opvragen van verkoopwaardes en dergelijke. In België ligt dit moeilijker aangezien dit hier niet zo in onze cultuur zit."

Netwerkevent

Naast nieuwe trends konden de studenten op het Vastgoedcongres ook nieuwe mensen leren kennen. "Netwerken vormt een belangrijk onderdeel van onze opleiding en job. Het is van algemeen belang dat je als vastgoedprofessional voldoende collega's kent. De vastgoedsector is opgedeeld in drie grote takken: beheer, bemiddeling & ontwikkeling. Net daarom is samenwerking tussen die drie schakels van essentieel belang bij kleine & grote projecten."

Gerelateerde artikels