Overslaan en naar de inhoud gaan

Immersive tech oogstte veel bekijks én prijzen op het FTI Slotfestival

Foto: Jelle Jansegers
© Foto: Jelle Jansegers

De over Vlaanderen verspreide FTI festivals hielden de voorbije week honderdduizenden bezoekers in de ban van all things tech. Ook AP Hogeschool en het Immersive Lab konden uiteraard niet ontbreken tijdens deze hoogmis van de technologie en innovatie. Uitgerust met de nodige VR-brillen en –ervaringen trokken ze heel wat aandacht tijdens het FTI Slotfestival in Antwerpen. 
 

Levens redden en alternatieve pijnbestrijding in Virtual Reality 


Immersive Lab-onderzoekers Karen Pauwels en Luka Van Leugenhaege trakteerden nieuwsgierige voorbijgangers op een –vaak- eerste ervaring met Virtual Reality. Gegadigden konden zich afwisselend laten onderdompelen in Virtual Relief, waarbij een immersieve ervaring afleiding en verlichting van pijn nastreeft, en een virtuele CPR-initiatie.  
Beide ervaringen bleken een succes bij alle leeftijden en profielen van het gevarieerde FTI-publiek. Zélfs burgemeester Bart de Wever keek gebiologeerd toe terwijl onze onderzoekers hartmassage en de eerste zorgen toedienden aan hun virtuele patiënt.
 

En de winnaar is... De Kinderspelen: een immersieve Breughel-ervaring  


Iets verderop, op het pitchpodium, viel student Niels Aarts in de prijzen met zijn virtual reality-project De Kinderspelen, dat hij ontwikkelde binnen het keuzevak Immersive Storytelling en op vraag van het Speelgoedmuseum in Mechelen. De BOFTIA’s bekronen innovatieve studentenprojecten die meebouwen aan de ambities van Flanders Technology & Innovation. Samen met enkele medestudenten uit de opleidingen ICT, Grafisch Ontwerp en Muziek bracht Niels het 16e eeuwse schilderij De Kinderspelen van Pieter Breugel de Oude tot leven in een originele, 21ste eeuwse vorm.

 

Gerelateerde artikels