Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale Systemen en Netwerken (Informatica)

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3 jaar)

  Troeven

  Werkzekerheid

  Netwerken en systemen moeten voortdurend onderhouden en verbeterd worden. Nieuwe technologieën, de voordelen van cloudsystemen en -netwerken, nieuwe hardware, de enorme toename van dataverbruik, bijvoorbeeld door streaming media en verbonden (IoT) devices zullen ervoor zorgen dat er nog lang nood is aan praktisch opgeleide professionals die netwerk- en systeemproblemen snel en degelijk weten op te lossen.

  Praktijk, praktijk, praktijk

  Deze nieuwe opleiding is volledig afgestemd op de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding breng je heel wat tijd op de werkvloer door, onder andere voor het aandeel werkplekleren en voor de intensieve stageperiode. Je bouwt een band op met relevante bedrijven, en bent meteen inzetbaar. Op de campus ga je aan de slag in de modernste labo’s. Zo ben je straks volledig klaargestoomd voor het échte werk.

  Kennis van zaken

  Jouw lectoren zijn niet alleen heel erg enthousiast, maar beschikken ook over een ruime expertise, waardoor je met een voorsprong aan je loopbaan begint. We hechten in de opleiding veel belang aan vernieuwing, zodat we actuele kennis en praktijkervaring kunnen doorgeven aan onze studenten.

  Op jouw tempo

  Wist je al dat je de opleiding zowel overdag als ’s avonds kan volgen? Zo combineer je de opleiding optimaal met je privéleven. Vind je bepaalde lesonderdelen moeilijker om te verwerken? Geen probleem, we organiseren extra monitoraatlessen. En de labo’s en projectruimtes zijn ook na de lesuren beschikbaar om verder te werken onder individuele begeleiding van lectoren.

  Programma

  Wanneer heb ik les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je kan de opleiding overdag of ’s avonds volgen.

  Voor herorienteerders/studieswitchers wordt het opleidingsonderdeel Webtechnologie opnieuw ingericht in het tweede semester, zodat zij meteen aan de opleiding kunnen starten.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Digitale Systemen en Netwerken omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt (modeltraject A), kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden. Zo is er ook een driejarig dag- of avondtraject (modeltraject B - nog in opbouw).

  Modeltraject

  Modeltraject A: dagonderwijs, twee jaar

  Semester 1 (30 STP)

  Studiepunten

  Databanken & CMS

   

  Webtechnologie

  6

  Programmeren

   

  Scripting

  6

  Netwerken

   

  Netwerken

  3

  Data netwerken

  3

  OS & Virtualisatie

   

  IT Essentials

  3

  Linux

  3

  Business Continuity

   

  IT Organisatie

  3

  Projectwerking

   

  Communiceren

  3

  Semester 2 (30 STP)

   

  Databanken & CMS

   

  Databanken Intro

  3

  CMS Intro

  3

  Programmeren

   

  Python

  4

  Netwerken

   

  Routering & Switching

  5

  Network Security

  3

  OS & Virtualisatie

   

  Serverbeheer

  9

  Business Continuity

   

  Auditing & Monitoring

  3

  Semester 3 (30 STP)

   

  Databanken & CMS

   

  Databankbeheer

  3

  Netwerken

   

  Enterprise Networking

  5

  Wireless

  3

  Cybersecurity

  3

  OS & Virtualisatie

   

  Groupware & Collaboration Services

  5

  Enterprise Infrastructure

  5

  Projectwerking

   

  Learn@work

  6

  Semester 4 (30 STP)

   

  Projectwerking

   

  Netwerk Stage

  30

  Modeltraject B: dag- of avondonderwijs, drie jaar 

  Nog in opbouw - binnenkort beschikbaar

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Met dit diploma op zak zijn de mogelijkheden talrijk. Je kan ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan als systeem- of netwerkbeheerder bij een kmo, de overheid of een grote multinational. Elk bedrijf is vandaag verbonden met het internet en heeft op één of andere manier nood aan jouw profiel. Werk verzekerd dus.

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren helemaal te pakken? Dan kan je kiezen voor een vervolgtraject aan AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Elektronica-ICT is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je dan een bachelordiploma.

  Massaal veel praktijk

  Werkplekleren

  In het eerste semester kom je al meteen op de werkvloer terecht. We sturen je erop uit voor workshops in het kader van de opleidingsonderdelen IT Essentials, IT Organisatie en Communiceren. In het derde semester wordt de samenwerking met het werkveld sterk opgedreven in het opleidingsonderdeel Learn@work. Denk maar aan meeloopdagen, stages en gespecialiseerde workshops over firewalls, automatisatie enzovoort. Het vierde semester staat in het teken van je eindstage, en breng je dus volledig op de werkvloer door.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Elke opleiding heeft een trajectbegeleider die samen met jou de verschillende opties bekijkt. Naast het modeltaject in dagonderwijs, is er ook een driejarig traject in dag- of avondonderwijs (modeltraject B) voorzien.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.