Overslaan en naar de inhoud gaan

Campus klAP: Helena Wolfers

podcast campus klAP ap hogeschool antwerpen anke goergen helena wolfers graduaat systeem- en netwerkbeheer

Terug naar school? Dat kan op elke leeftijd! Helena Wolfers (37) is single mama en studente in het graduaat Systeem- en Netwerkbeheer. Om zichzelf en haar zoontje alle kansen te kunnen bieden, besliste ze om als thirtysomething opnieuw te gaan studeren. Mét succes. Want studeren als (single) mama is misschien niet altijd evident, maar zeker niet onmogelijk.  

“Ik had eerder al eens een bachelor geprobeerd, maar dat was toen gewoon te zwaar 

In het middelbaar heb ik hotelschool gedaan waarna ik enkele jaren in de horeca aan de slag ben gegaan. Vervolgens heb ik een tijdje als administratief bediende gewerkt, omdat dat werkschema iets minder intensief was dan in de horeca.  

Ik heb altijd al interesse gehad in computers en technologie. Mijn broer is ICT’er en heeft mij ook een beetje aangepord om die richting uit te gaan. Een paar jaar geleden heb ik al eens de bachelor Toegepaste Informatica geprobeerd, maar die opleiding heb ik na enige tijd stopgezet omdat ik bedolven geraakte onder het werk. Het was gewoon allemaal te veel en te zwaar. Ik miste toen misschien ook wel een beetje de juiste mindset: ik stelde alles te veel uit enzo. Dus ben ik terug gaan werken. 

“Gaan studeren gaf mij en mijn zoontje sowieso de beste kansen in het leven 

Toen ik zwanger was, ben ik gaan kijken naar mijn opties: hoe kan ik mijn kind het beste bieden? Een hoger diploma gaf ons allebei sowieso de beste kansen in het leven. Dus ben ik op mijn 35e opnieuw gaan studeren, ditmaal in het graduaat Systeem- en Netwerkbeheer. Deze opleiding is korter, omvat nog meer praktijk en is veel meer op een specifiek kennistraject gericht dan een bachelor. Dat maakte het voor mij veel haalbaarder.  

Bovendien volg ik nu ook een OKOT-traject: dat is een specifiek traject voor werkzoekenden met een laag diploma dat je klaarstoomt voor een knelpuntberoep. Zo’n OKOT-traject heeft heel wat voordelen: je werkloosheidsuitkering blijft doorbetaald, kinderopvang wordt vergoed … Dat heeft mij en mijn zoontje ontzettend goed geholpen. Maar je krijgt het zeker niet in je schoot geworpen! Er gaat een hele selectieprocedure aan vooraf met intakegesprekken en examens, en je wordt nauwgezet opgevolgd. 

“Ik heb een agenda en mijn zoontje heeft een agenda: zo plan ik alles 

De combinatie mama zijn en studeren is zeker niet evident. Als mama is je vrije tijd je me-time en die is heel beperkt. De weinige vrije tijd die ik heb, gaat automatisch naar schoolwerk. Jonge kinderen hebben nog een vaste routine, dus middagdutjes en de avonduren waren voor mij de momenten om mijn boeken en laptop erbij te pakken en voor school te werken. In de week kon mijn zoontje naar de opvang of naar school, maar tijdens weekends is het altijd een beetje meer zoeken. 

Ik heb alles wel redelijk in de hand. Ik heb een agenda en mijn zoontje heeft ook een eigen agenda: zo plan ik alles. (lacht) Maar als ik examens heb of veel taken die ingeleverd moeten worden, is het soms wel stressen. Gelukkig kan ik rekenen op familie, vrienden en zelfs gewillige buren die mee kunnen inspringen. Zo’n vangnet heb je echt wel nodig. Zonder was het me zeker niet gelukt. 

Ook op school zijn ze altijd heel begripvol voor mijn situatie. Zo af en toe heb ik wel eens een noodmailtje gestuurd van ‘help, het wordt me even allemaal te veel’. (lacht) Maar ik ben sowieso wel altijd gelijkwaardig behandeld: het is niet zo dat ik minder hoefde te doen. Er werd gewoon rekening gehouden met mijn situatie als alleenstaande ouder. Dat is heel tof. De lectoren zijn echte kanjers: ze zetten zich volop in voor de studenten. 

“Mijn klasgenoten zijn jonge gasten die heel anders in het leven staan 

Gaan studeren moet je in de eerste plaats voor jezelf doen. Sinds ik mama ben geworden, is er heel erg veel veranderd in mijn leven. Ik ben gewoon ook niet meer dezelfde persoon als enkele jaren terug. Ik ben nu ook één van de oudsten in mijn opleiding, dus dat zorgt natuurlijk wel voor een kloof. Mijn klasgenoten zijn jonge gasten die heel anders in het leven staan. Gelukkig heb ik een goed studiemaatje die wat meer rond mijn leeftijd zit en waar ik heel veel aan heb gehad. Dat is echt belangrijk dat je zo iemand hebt. 

Wat de toekomst verder nog brengt? We zien wel. Ik wil in de eerste plaats gewoon rustig nog wat mama zijn. Mama zijn is al druk genoeg, dus alles moet een beetje rustig aan, chill(lacht) Binnenkort studeer ik af en dan ga ik eerst een beetje vakantie nemen en dan op zoek naar een goede baan die past bij onze levensstijl. Ik vind het erg belangrijk dat ik kan blijven groeien, en gewoon gelukkig en gezond kan zijn. Hopelijk blijft alles soepel lopen, dan ben ik al tevreden. Alles wat er nog extra bijkomt is mooi meegenomen. 

ZIN IN MEER CAMPUS KLAP? 

Ontdek onze andere podcast gasten of beluister deze en andere afleveringen via Apple Podcasts - Google Podcasts - Spotify - YouTube

Gerelateerde artikels