Skip to main content
Transport en Logistiek

Douanedeclaratie

Elke dag worden er tonnen vracht in- en uitgevoerd. Dankzij de opleiding Transport en Logistiek met afstudeerrichting Douanedeclaratie kan jij deel uitmaken van dit complexe raderwerk dat ervoor zorgt dat we kunnen leven hoe we momenteel leven. Als douanedeclarant sta je namelijk in voor de volledige afhandeling van douanedocumenten en -formaliteiten.

Iets voor jou?

Wil je samenwerken met mensen aan de andere kant van de wereld? Draag je graag een steentje bij aan alle aspecten van internationale handel, namelijk de invoer, doorvoer en uitvoer van goederen? En heb je interesse in een opleiding met werkzekerheid? Dan is deze opleiding iets voor jou.

douane.jpgWat leer je?

Het eerste jaar van de opleiding Transport en Logistiek is gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen.

 • Je leert alles over de logistieke keten.
 • Je werkt aan je (meertalige) communicatieve vaardigheden.
 • Je schaaft je planningsvaardigheden bij.
 • Alle theorie pas je meteen toe in de praktijk op de werkplek.

Zo ben je na het eerste jaar goed geïnformeerd om de juiste afstudeerrichting te kiezen. Kies je voor Dounadeclaratie? Dan leer je hoe je douaneformaliteiten tot een goed einde kan brengen.

Wie word je?

Na deze opleiding ben je een douanedeclarant met operationele vaardigheden, die ook in staat is om een consulting-functie uit te voeren. Je voert nauwkeurig, volgens de wettelijke regels en binnen de deadlines je job uit. Bovendien ben je ook klaar, als je dat wil, om door te stromen naar de professionele bachelor Supply Chain Management. 

Onze troeven

PRAKTIJKGERICHT

De theorie kan je meteen toepassen in de praktijk tijdens het werkplekleren, al vanaf het eerste semester. Elk semester neemt de praktijk bovendien een groter deel van je opleiding in, waardoor je op het einde meteen klaar bent om aan de slag te gaan. In totaal zal meer dan de helft van je opleiding zich afspelen in het werkveld.

WERKZEKERHEID

Je kiest voor een opleiding die je een grote werkzekerheid biedt. Het gaat hier om een knelpuntberoep, dus sterke douanedeclaranten zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

FLEXIBILITEIT EN VOLLEDIG NAAR JOUW WENS

Je kan kiezen voor de afstudeerrichting die best aansluit bij je interesses, maar krijgt daarnaast ook een stevige algemene basis. Daarnaast is het steeds mogelijk om een persoonlijk traject op maat samen te stellen.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Wanneer je afstudeert, ben je klaar voor de toekomst. Onze lectoren en specialisten uit het werkveld brengen je de nieuwste trends uit de sector aan, waardoor je meteen aan de slag kan. Of je kan op dezelfde campus Meistraat verder studeren en het professionele bachelordiploma Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management behalen, dat perfect aansluit op deze graduaatsopleiding.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden. Benieuwd naar het programma? Bekijk het hier.

In het eerste jaar krijg je een algemeen programma Transport en Logistiek waarmee je een mooie basiskennis van het werkveld verwerft. Vanaf het tweede jaar kies je vervolgens voor de afstudeerrichting van je keuze. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je hebt les op:

 • Maandag
 • Dinsdag
 • Woensdagvoormiddag
Meteen aan de slag

De transport- en logistieke sector bieden je de keuze uit een groot aantal vacatures zodra je afstudeert, en dat zal de komende jaren niet veranderen. Met dit diploma op zak heb je dan ook een grote werkzekerheid.

Heb je de smaak van het studeren te pakken en blijf je liever nog wat langer op AP? Dan kan je kiezen voor een vervolgtraject aan AP en zo snel een extra diploma behalen. Dankzij de nauwe samenwerking met de verwante bacheloropleiding Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management is een optimale doorstroom mogelijk. Op die manier behaal je een bachelordiploma na een vervolgtraject van 90 studiepunten.

Courses Exchange Students 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek met afstudeerrichting Douanedeclaratie staat garant voor massaal veel praktijk. Je zal je nieuwe, meer theoretische kennis snel kunnen toepassen in de praktijk, want al in het eerste semester gaat het werkplekleren van start, waarbij je naar een bedrijf trekt om daar verder te gaan leren.

Er is ook een intense samenwerking tussen het werkplekleren en andere opleidingsonderdelen. Zo wisselen dagen op de hogeschool elkaar wekelijks af met dagen op de werkplek: tijdens het eerste semester spendeer je bijvoorbeeld drie dagen per week op de hogeschool, gevolgd door twee dagen op de werkplek

Elk semester neemt het aandeel van het werkplekleren toe, zowel in duurtijd als in complexiteit. Geleidelijk aan wordt zo ook je eigen zelfsturing opgebouwd.

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan staat er voor elke opleiding een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Er is altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

Als je al een administratieve functie in de logistieke sector hebt, bekijken we samen met jou voor welke leerdoelen of opleidingsonderdelen je een alternatieve opdracht of (gedeeltelijke) vrijstelling kan krijgen.

Ook voor het werkplekleren krijg je als werknemer uit de sector de kans om de opdrachten te volbrengen op je eigen werkplek, en/of je werk te laten valideren aan de hand van een portfolio. Uiteraard moet de werkplek wel voldoen aan enkele vooropgestelde criteria.

De lessen worden echter wel overdag gegeven, voornamelijk in contactonderwijs.

FAQ over deze opleiding

 • Is er (voor)kennis van andere talen vereist?

  Tijdens de opleiding krijg je een basis in Engels en Frans, waarbij iedere voorkennis uiteraard mooi meegenomen maar niet verplicht is. Hierbij ligt de focus vooral op vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken. 

 • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

  Ongeveer 1/3e van je opleiding bestaat uit werkplekleren. Des te verder in de opleiding, des te meer dagen je op je werkplek doorbrengt: 

  • semester 1: gemiddeld 1 dag per week
  • semester 2: gemiddeld 2 dagen per week
  • semester 3: gemiddeld 3 dagen per week
  • semester 4: gemiddeld 4 dagen per week 

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  • Je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 
  • Je kan eventueel zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én specifieke goedkeuring is vereist.

 • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

  Het eerste jaar van de opleiding (semester 1 + semester 2) is gemeenschappelijk: iedereen krijgt dezelfde vakken. Zo leg je een goede basis en kan je een doordachte keuze maken. 

  Vanaf het tweede jaar (semester 3) kies je definitief een afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren: 

  • Douanedeclaratie
  • Magazijnbeheer
  • Wegvervoer
  • Terminalbeheer