Overslaan en naar de inhoud gaan

De toekomst van het ondernemen binnen handbereik

ondernemen

Op donderdag 10 maart vond de allereerste alumniavond van de graduaatsopleidingen van het departement Management en Communicatie plaats. Het event was niet alleen een blij weerzien, maar ook een boeiende duik in de wereld van AR en VR. 

Voor de gasten aan de hapjes en drankjes gingen, haakten AP-onderzoekers Wannes Heirman, Laura Herrewijn en Silvia Van Aken in op de actualiteit met een lezing over Big Data, Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality (VR) en de Metaverse. Door al deze nieuwe technologieën zal ondernemen er in 2025 immers totaal anders uitzien dan vandaag. 

De Metaverse is een grensverleggende digitale omgeving die Facebook tegen 2031 wil ontwikkelen. Het idee van de Metaverse bestaat al langer, maar tot voor kort waren technologische ontwikkelingen nog niet ver genoeg gevorderd om deze droom waar te maken.

Met behulp van virtual reality zullen de virtuele en ‘echte’ wereld in de Metaverse naadloos in elkaar overgaan. Zo zullen we bijvoorbeeld van thuis kunnen werken en tegelijk met onze collega’s aan tafel zitten. In de Metaverse kan je eruitzien als om het even welke persona. Maar als je liever helemaal jezelf blijft, kan je ook je lichaam laten inscannen. Bijvoorbeeld bij AP Hogeschool.

Zo'n bodyscan is een van de paradepaardjes van het gloednieuwe Immersive Lab van AP Hogeschool. In dit expertisecentrum worden alle onderzoeksprojecten, verworven kennis en technologie rond XR-technologie (extended reality: virtual, augmented en mixed reality) gecentraliseerd en ter beschikking gesteld van studenten, onderzoekers, bedrijven en non-profitorganisatie. Daarnaast focust het Immersive Lab op onderzoek naar en uitwerking van nieuwe toepassingen in virtual reality, zoals bijvoorbeeld voor pijnbestrijding.

De avond werd afgesloten met een netwerkreceptie. Zo konden gasten niet alleen nieuwe kennis opdoen, maar ook oude kennissen terugzien en nieuwe contacten leggen. 

Gerelateerde artikels