Een ergotherapeut helpt mensen vlotter te functioneren en te participeren in hun dagelijkse leven. In de opleiding Ergotherapie leer je hoe je met kleine, creatieve ingrepen een groot verschil maakt voor personen met een lichamelijke of psychosociale beperking, kinderen met leermoeilijkheden of ouderen.
Ergotherapie is een echte doe-richting voor creatievelingen. Kan je out-of-the-box denken en handelen? Ben je sociaal en help je graag anderen? Werkt je enthousiasme aanstekelijk? Schrik je er niet van om initiatief te nemen? Leer je graag bij? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.
We stomen je klaar voor de uitdagende job van ergotherapeut. Je luistert naar personen en zet hun hulpvraag om in praktische oplossingen. Je kan onmiddellijk aan de slag in ziekenhuizen, scholen, woon- en zorgcentra, psychiatrische instellingen en revalidatiecentra of als zelfstandig ergotherapeut. In je beroep maak je altijd deel uit van een team ergotherapeuten of zal je nauw samenwerken met een team van bijvoorbeeld psychologen, kinesitherapeuten, artsen, leerkrachten ...
In deze opleiding gaan theorie en praktijk hand in hand. De lectoren die voor de klas staan, zijn echte experten met tonnen ervaring in het werkveld. Dankzij hun goede connecties heb je een ruim aanbod aan stageplaatsen. Bovendien loop je stage in elk jaar van je programma. In je eerste jaar ontdek je dus meteen of het beroep iets voor jou is. In je laatste jaar zijn er twee stageblokken voorzien, hierbij toon je je bekwaamheid bij verschillende doelgroepen.
Tijdens vaardigheidstrainingen werk je met creatieve leervormen en hoogtechnologische hulpmiddelen. In het vaardigheidslab oefen je de basis van therapeutisch handelen. Daarnaast leer correct omgaan met levensechte praktijksituaties (bijvoorbeeld een hersenbloeding) gesimuleerd via VR, escape rooms of onze immersive cube. Zo ben je maximaal voorbereid op het werkveld.
Bij AP ben je geen nummertje in een overvolle aula, maar kennen we jou bij naam. Je komt terecht in een warme en veilige leeromgeving. Om dat te bereiken, kiezen we er bewust voor dat onze lessen op de campus doorgaan. Op die manier kunnen jij en je medestudenten elkaar versterken. De lessen op de campus worden aangevuld met digitale modules die je thuis voorbereidt en verwerkt.
Door de combinatie van praktijk en theorie, kan je je bekwaamheid tonen in een mix van toetsvormen. Dankzij gerichte feedback halen we het beste uit elke student. Enkele voorbeelden zijn praktijkbeoordelingen tijdens simulaties, een portfolio met tussentijdse beoordelingen, kennistoetsen tijdens de examenweken …
Je bekijkt complexe hulpvragen vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit het werkveld weten we dat personen vaak niet één diagnose hebben, maar tegen meerdere obstakels opbotsen. Iemand met een psychosociale kwetsbaarheid bijvoorbeeld heeft niet alleen hulp nodig als persoon, maar ook nood aan ondersteuning in zijn of haar omgeving.
Je leert hulpvragen over doelgroepen heen analyseren en vervolgens een geïntegreerd plan van aanpak opstellen samen met andere professionals.
Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar praktijkgerichte ergotherapeuten groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job.
Bovendien heb jij omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.
AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op.
De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties:
Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit.
De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Ergotherapie is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.
De opleiding telt 180 studiepunten verdeeld over drie jaar. Elk jaar is opgedeeld in twee semesters. Benieuwd naar het standaard programma? Download het modeltraject hier en ontdek alle opleidingsonderdelen met bijhorende studiepunten.
Als ergotherapeut kan je aan de slag in heel wat instellingen en organisaties in de gezondheids- en welzijnszorg zoals:
Je werkt er steeds samen met andere hulpverleners in een multidisciplinair behandelings- en begeleidingsteam.
Tijdens je opleiding kan je heel wat internationale praktijkervaring opdoen.
Heb je vragen over je traject of wens je een programma op maat? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider.
Zin om verder te studeren voor ergotherapeut na een graduaat? Dan kan dit via een vervolgtraject van 150 studiepunten na een graduaatsdiploma Verpleegkunde, Maatschappelijk Werk, Sociaal-Cultureel Werk, Orthopedagogische Begeleiding en HR-Support. Je krijgt met andere woorden een vrijstellingspakket van 30 studiepunten.
Wil je een bijkomend bachelordiploma Ergotherapie behalen? Er bestaat onder voorwaarden een verkort traject van 120 studiepunten. Je kan kiezen of je die in twee of drie jaar aflegt.
Dit verkort programma (120SP) is mogelijk voor studenten met een bachelor:
Dit verkort programma is mogelijk voor studenten met een bachelor:
Dit verkort programma is mogelijk voor studenten met een bachelor:
Dit verkort programma is mogelijk voor studenten met een bachelor: