Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet geslaagd voor starttoets

Je nam onlangs deel aan de starttoets Nederlands, Frans of wiskunde om in een lerarenopleiding in te schrijven en behaalde minder dan de helft, het slaagcijfer. Wat nu? AP Hogeschool geeft je graag meer info over je mogelijkheden.

Inschrijven en feedback op je resultaat

Nadat je de Starttoets hebt afgelegd, ontvang je een feedbackrapport met je resultaat en een attest van deelname. Hiermee kan je je inschrijving voor de lerarenopleiding opstarten, ongeacht je geslaagd bent of niet. Je hebt nu twee opties: 

  1. Je start meteen je inschrijving aan een hogeschool op. Als je wil inschrijven bij AP Hogeschool kan dat via ap.be/inschrijven. Tijdens het inschrijfproces zal je gevraagd worden om je feedbackrapport en attest van deelname aan de starttoets te uploaden. 
  2. Je wacht met inschrijven en vraagt eerst een feedbackgesprek aan over jouw resultaat via starttoets@ap.be. Dit is geheel vrijblijvend. Dit gesprek kan ook op een later moment plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer je al ingeschreven bent.

Remediëringstraject

Als je niet geslaagd bent voor de starttoets Nederlands, Frans en/of wiskunde volg je een online remediëringtraject. Hiermee spijker je tekorten in je kennis en vaardigheden bij. Dit traject is voor alle hogescholen en lerarenopleidingen in Vlaanderen identiek en verplicht. 

  • Je ontvangt je resultaat, en wat nu? Indien je niet geslaagd was voor de starttoets, kan je alsnog je inschrijving bij een hogeschool opstarten. Je uploadt je feedbackrapport tijdens het inschrijfproces. Bij AP zal daarna een studentenbegeleider van het Student Center contact met je opnemen voor een feedbackgesprek over je resultaat. Je krijgt ook meer info over het verplichte remediëringstraject. 
  • Wat houdt het remediëringstraject in? Dit online leertraject is bedoeld om je kennis en vaardigheden bij te werken. Je doorloopt enkele online modules die bestaan uit theorie en praktijkoefeningen. Het niveau van het traject komt overeen met de eindtermen van het secundair onderwijs. 
  • Waar volg ik dit traject? Je vindt de modules online terug in de elektronische leeromgeving van jouw hogeschool. Bij AP heb je toegang tot de e-leeromgeving van zodra je bent ingeschreven. Je wordt automatisch toegevoegd aan de modules van de onderdelen waarvoor je niet geslaagd was. Wil je al starten aan het remediëringstraject vóór je bent ingeschreven? Vraag een tijdelijke login voor de modules door een mailtje te sturen naar starttoets@ap.be.
  • Wanneer mag ik aan het remediëringstraject beginnen? Ons advies is om voor de start van het academiejaar de modules te doorlopen zodat je met een goede voorbereiding aan je opleiding begint. Wie later inschrijft, kan het remediëringstraject ook tijdens het academiejaar volgen. Als je bent ingeschreven bij AP krijg je automatisch toegang tot het remediëringstraject. Als je wil starten voor je inschrijving bij AP kan je toegang vragen via starttoets@ap.be.
  • Kan ik nog andere ondersteuning krijgen? Uiteraard! Een studentenbegeleider van AP bespreekt graag met jou of de remediëring voldoende is. Individuele coaching, een trainingsaanbod of je programma spreiden, zijn andere opties die AP aanbiedt. 

Heb je nog een andere vraag over de deelname aan de starttoets, je resultaat of het remediëringstraject? Neem dan gerust contact op met starttoets@ap.be.  

Terug naar meer info over de