Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Journalistiek verdiepen zich in AI in Finland

4 studenten Journalistiek uit het 2e jaar: Noa Jacobs, Noa Jacobs, Merel Van Ael en Roos Rutgeerts 3

Vier enthousiaste tweedejaarsstudenten uit onze bachelor Journalistiek zakten een weekje af naar Helsinki. Daar namen ze deel aan het journalistieke FEJS-congres dat dit jaar op artificiële intelligentie focuste. Tussen de lezingen en workshops door was er gelukkig ook tijd voor socializing met andere Europese studenten, sightseeing én een stomend saunabezoek. 

Wanneer je kiest voor een opleiding aan AP hogeschool, kan je ook volop internationale ervaringen opdoen. Een van de mogelijkheden voor studenten Journalistiek is deelname aan het jaarlijkse congres van FEJS (Forum for European Journalism Students) in de Finse hoofdstad Helsinki. Dat event stond dit jaar volledig in het teken van artificiële intelligentie. 

De mogelijkheden én de gevaren van AI

Tijdens het zesdaagse congres gaven professionals workshops en lezingen over de toekomst van artificiële intelligentie. AI zal de komende jaren steeds meer ingeburgerd raken, dus het is belangrijk dat journalisten in spe zich bewust zijn van de mogelijkheden én de gevaren. 

“We hebben handige AI-toepassingen voor journalisten ontdekt zoals een tool waarmee je een audiostuk kan transcriberen naar tekst. Maar ook de gevaren van DeepFake verkend. Verder vond ik vooral de workshop van de Finse doctoraatsstudent Jukka Niitymaa zeer interessant. Daarin hebben we op basis van opgegeven criteria een nieuwsartikel gemaakt met de nieuwste versie van ChatGPT.”, vertelt Merel.

“We hebben ook een bezoek gebracht aan mtv, de grootste commerciële zender van Finland. Het was enorm boeiend om de vergelijking te maken tussen de manier waarop zij televisie maken en hoe dat bij ons verloopt. Op Finse nieuwsredacties gelden er al bepaalde richtlijnen voor het gebruik van AI. Zulke duidelijke regels zijn echt wel nodig.”, vult Noa aan. 

Meer (z)weten

Tijdens het congres kunnen studenten niet alleen kennis vergaren, maar ook hun persoonlijke vaardigheden versterken. Soft skills zoals netwerken, teamwork en interculturele communicatie zijn immers ook erg belangrijk in de snel veranderende mediawereld.

“Het was enorm fijn om onze bevindingen en ervaringen te delen met andere studenten Journalistiek. We hebben mensen leren kennen uit alle hoeken van Europa. Die connecties komen zeker nog van pas tijdens onze opleiding en latere loopbaan. We zijn met de groep ook naar een typische Finse sauna gegaan. Dat zorgde ervoor dat we elkaar nog beter leerden kennen, en was voor mij een van de hoogtepunten van deze reis.”, aldus Roos.  
 

Gerelateerde artikels