Overslaan en naar de inhoud gaan

Lesmateriaal Journalistiek

Magazine maken (Medialab)

Giedo 'The Paperman' Claes werkte jaren als papierconsultant bij Arjo Wiggins en is momenteel actief als printconsultant bij Drukkerij Dirix. Vertrekkende vanuit zijn ervaring en expertise is Giedo de perfecte persoon om de studenten Journalistiek te inspireren met een workshop rond print en papier. Aan de hand van voorbeelden leren de studenten bij over de mogelijkheden die drukwerk hen kan bieden. In het vak Mediatechnieken 3: Tekst & Beeld schrijven en ontwerpen de studenten zelf een magazine. Dankzij deze workshop leren ze hun eindresultaat naar een hoger niveau te tillen door slimme keuzes te maken bij het drukken van hun magazines.  

Voorbeelden studentenprojecten

Nieuwssite Wrap

wrAP is de nieuwssite die volledig gemaakt wordt door studenten Journalistiek. Je komt er heel wat te weten over het reilen en zeilen van het Antwerpse studentenleven, politiek, sport, cultuur en alle nieuwste trends. Volg het werk van onze studenten via deze links:

Redactieproject

In het tweede semester van je laatste jaar, zal je naast je stage ook werken aan een Redactieproject. De druk van de deadline gaat de hoogte in! Je werkt met je medestudenten in autonome redacties, ook voor externe opdrachtgevers. Het werk dat je aflevert, verschijnt dus echt. Je bent verantwoordelijk voor sites, kranten, tijdschriften, podcasts, audio en video. Met je redactieteam bewijs je dat je helemaal klaar bent voor het professionele leven. In het verleden werkten we samen met het be•at, MAS, Family Justice Centre, hetpaleis, Toneelhuis, Red Star Line Museum, VDAB, Levanto, Jong & Van Zin, MNM, Tomorrowland …Ook internationale projecten zijn mogelijk.

 

Redactie 2 Slow Journalism

Bij Redactie 2 Slow Journalism Solo maak je individueel een longread en een lang multimediaal online verhaal over een onderwerp met een invalshoek naar keuze. In het verhaal verwerk je video-, audio- en tekstproducten.

Benieuwd naar enkele longreads van onze studenten? 

  

Studenten nemen MNM een avond over

KIEZ.NU

Zeven laatstejaarsstudenten journalistiek maken met hun online platform Kiez jongeren wegwijs in de politiek.  Toen ze probeerden te achterhalen waarom er bij jongeren zo weinig interesse over politiek is, werd al snel duidelijk dat de jeugd eigenlijk wel geïnteresseerd is. Het probleem ligt eerder bij de informatie die ze kunnen vinden op het internet over politiek: lange artikels, moeilijke woorden, onderwerpen die jongeren niet interesseren, … Daarom besloten de studenten journalistiek om zelf de handen uit de mouwen te steken. In aanloop naar de verkiezingen van 2024 hopen ze hun leeftijdsgenoten te helpen een weldoordachte keuze te maken in het stemhokje.  Dat doen ze met nieuwsposts op hun Instagram & Tiktokkanaal  om zo de jongeren zo objectief en duidelijk mogelijk te informeren over wat hen te wachten staat. 

 

Storytelling Online

Redactie tekst

In een redactie met medestudenten werk je een magazine uit, van eerste idee tot kant-en-klaar blad. Thema's, insteek, lay-out, look-and-feel van het magazine kies je helemaal zelf of werk je uit in samenwerking met een externe opdrachtgever.

Je legt je toe op hét verhaal in de journalistiek, de reportage, en je blijft nieuws jagen. Je schrijft stukken voor buurtkrant Den Triangel

Je voert gelijkaardige opdrachten uit voor Redactie Audio en Video.

Terug naar de opleidingspagina van de bachelor

Journalistiek