Overslaan en naar de inhoud gaan

Lesmateriaal Journalistiek

Digitale lessen

 

Mediatechnieken 1

In het vak Mediatechnieken 1 leer je audiovisuele vaardigheden die je nodig hebt om de journalistieke opdrachten te maken binnen de redactievakken in het eerste jaar: Redactie 1: Tekst en Redactie 1: Audio/Video. Het is een grondige kennismaking met mediatechnieken, in een context die voortdurend evolueert:- Je leert de basisbeginselen van visuele communicatie. Je leert werken met camera's en audiorecorders, zodat je ze kunt gebruiken voor je journalistiek opdrachten en oefeningen.Je leert diverse mediatechnieken voor online en offline producten en publicatie.Je leert werken met WordPress, Adobe Photoshop, InDesign, Audition en Premiere Pro.In deze fragmenten uit de les Mediatechnieken 1 leer je meer over camerashots en videomontage.

 

Taaltraining Engels 1

De vreemde talen Frans en Engels komen uitgebreid aan bod in de opleiding!In het eerste jaar wordt je basiskennis van het secundair verstevigd, aangevuld en verrijkt. Tijdens de praktijkgerichte lessen en opdrachten oefen je op correcte uitspraak, genuanceerde woordenschat en grammatica. We maken hierbij steeds de link met de journalistiek. Je leert journalistieke teksten samenvatten, becommentariëren en eenvoudige teksten schrijven.

 

Aftermovie shortform – redactie 4

In het tweede jaar ga je tijdens het vak “Redactie 2: Short form” aan de slag zoals het er op een nieuwsredactie aan toe gaat.Gedurende twee volledige lesdagen per week werk je met medestudenten in een redactie samen: je start de dag met een redactievergadering, doet de nodige research, gaat op pad met camera of audioapparatuur, neemt interviews af, maakt foto’s, duikt de radiostudio in etc. Je produceert nieuwsberichten voor audio, video en tekst over zelf gekozen actuele thema’s. Je publiceert je finale producten op https://wrap.apstudent.be . Je wordt hierbij begeleid door professionele coaches en journalisten die je stimuleren om elke week het beste uit jezelf te halen!

 

Voorbeelden studentenprojecten

Redactieproject

In het tweede semester van je laatste jaar, zal je naast je stage ook werken aan een Redactieproject. De druk van de deadline gaat de hoogte in! Je werkt met je medestudenten in autonome redacties, ook voor externe opdrachtgevers. Het werk dat je aflevert, verschijnt dus echt. Je bent verantwoordelijk voor sites, kranten, tijdschriften, podcasts, audio en video. Met je redactieteam bewijs je dat je helemaal klaar bent voor het professionele leven. In het verleden werkten we samen met het Sportpaleis, MAS, Family Justice Centre, hetpaleis, Toneelhuis, Red Star Line Museum, VDAB, Levanto, Jong & Van Zin, MNM, Tomorrowland …Ook internationale projecten zijn mogelijk.

 

Redactie 2 Slow Journalism

Bij Redactie 2 Slow Journalism Solo maak je individueel een longread en een lang multimediaal online verhaal over een onderwerp met een invalshoek naar keuze. In het verhaal verwerk je video-, audio- en tekstproducten.

Benieuwd naar enkele longreads van onze studenten?  

Lees, bekijk en beluister de verhalen van de studenten op hun eigen kanalen:

Redactie tekst

In een redactie met medestudenten werk je een magazine uit, van eerste idee tot kant-en-klaar blad. Thema's, insteek, lay-out, look-and-feel van het magazine kies je helemaal zelf of werk je uit in samenwerking met een externe opdrachtgever.

Je legt je toe op hét verhaal in de journalistiek, de reportage, en je blijft nieuws jagen. Je schrijft stukken voor buurtkrant Den Triangel

Je voert gelijkaardige opdrachten uit voor Reactie Audio en Video.

Terug naar de opleidingspagina van de bachelor

Journalistiek