Opleiding Grafische en Digitale Media - Crossmedia-ontwerp | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Grafische en Digitale Media

Crossmedia-ontwerp

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Boordevol praktijk

  Alles wat je leert en doet in je opleiding heeft een rechtstreekse link met je latere beroepsleven. De theorie uit de lessen pas je onmiddellijk toe in de praktijk. En vanaf dag één bouw je aan de hand van projecten, praktijkopdrachten en stages aan een eigen professionele portfolio.

  Recht uit het werkveld

  Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat je vaak in contact komt met het werkveld waar je straks zal induiken. We nodigen interessante gastdocenten uit om hun ervaring te delen en organiseren actuele workshops en lezingen. Nu en dan trek je er zelf op uit op bedrijfsbezoek. Bovendien staan je lectoren vaak zelf nog met één been in het werkveld zodat ze de laatste ontwikkelingen en trends aan jou kunnen doorgeven.

  Inspirerende omgeving

  Je hebt les in onze moderne campus Spoor Noord – Ellermanstraat. Je zal er veel tijd doorbrengen in de moderne aula's, print- en kleurbeheerlabo's, projectateliers en foto- en videostudio's. Daarnaast vind je in deze campus ook een uitgebreide bibliotheek, gezellig studentenrestaurant en een beveiligde fietsenstalling. 

  Stages bij topbedrijven 

  Zowel in het tweede als het derde jaar gooien we je in het diepe en krijg je kans om je te bewijzen tijdens een stage. Je draait als echte professional mee in een bedrijf of organisatie. Je zal zien dat je enorm veel leert van de specialisten met wie je samenwerkt. Zo groei je uit tot een klepper in je vakgebied.

  Programma

  Eerste jaar

  Aan het begin van je opleiding leer je de basis van je vakgebied kennen. Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor beide afstudeerrichtingen. Je start met ontwikkelen en maakt kennis met gespecialiseerde technologie, zowel voor crossmedia als printmedia. Verder ontdek je het medialandschap en de basisprincipes van marketing en communicatie.

  Tweede en derde jaar

  Bij webontwerp ga je dieper in op onder andere gebruiksvriendelijk design, interactieve effecten en contentmanagementsystemen. Je leert hoe je met professionele foto- en video-opnames en animatieproducten en -diensten in de kijker kan zetten. We laten je zoveel mogelijk bedenken, visualiseren en creëren in diverse media.

  Je kiest zelf waar jouw roeping en expertise ligt door je eigen accenten te leggen in projecten en keuzevakken. Zo kan je in je derde jaar kiezen uit Advanced 3D Modeling, Advanced Video Capturing & Editing, Advanced Front-End Coding, Animation & Motion Graphics, Advanced Illustration Techniques, Advanced Photo Editing, Design & Photography en Design & Typography.

  Je studeert af na een geslaagde stage en een individuele bachelorproef, waarin je ofwel een product of een onderzoek uitwerkt. 

  Modeltraject Academiejaar 2019-20

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Met jouw sterke basiskennis, creatieve geest en rijke praktijkervaring kan je zo aan de slag in verschillende sectoren. Er is plaats voor jou bij grote ondernemingen en multinationals, bij kleine design-, reclame- of contentbureaus, bij productiehuizen en bij overheidsinstellingen. Of wie weet … trek jij als freelancer de markt op.

  Voorbeelden van functiemogelijkheden zijn: 

  • Digitaal vormgever
  • Grafisch designer
  • Webdesigner of -developer
  • Motiondesigner
  • Multimediadesigner of -developer
  • Marketing- of communicatiemedewerker, contentmanager, socialmedia- of visual communications specialist
  • Accountmanager
  • User experience designer
  • User interface designer

  Internationaal

  Internationalisering, thuis en in het buitenland

  De opleiding besteedt veel aandacht aan internationalisering: een deel van het programma bestaat uit Engelstalige vakken, je krijgt les van buitenlandse gastdocenten en je kan deelnemen aan internationale projecten.

  Trek je er liever zelf op uit? Dan kan je in je derde jaar op Erasmusuitwisseling gaan. Je volgt dan een half of volledig jaar les in het buitenland. Je kunt ook stage lopen bij een bedrijf of organisatie in het buitenland of deelnemen aan een European Project Semester (EPS). Zo trokken onze studenten de afgelopen jaren al naar Frankrijk, Spanje, Japan, Duitsland, Finland, Verenigd Koninkrijk, Malta, …

  Flexibel studeren

  Verkorte trajecten

  Heb je al een bachelordiploma op zak en wil je graag een bijkomend diploma Grafische en Digitale Media behalen? Dat kan! Er bestaat een verkort traject met minder studiepunten dan een normaal bachelorprogramma waarbij je onmiddellijk kiest voor één van de afstudeerrichtingen. Dankzij kennis die je al opdeed tijdens een andere relevante bacheloropleiding, moet je maar 90 studiepunten opnemen en behaal je in anderhalf jaar tijd een extra diploma. 

  Zo bieden we verkorte programma’s voor:

  • Professionele bachelors (*) in Bedrijfsmanagement, Communicatiemanagement, Journalistiek en Masters (*) in Journalistiek, Marketing en Communicatie.
   Bekijk verkort traject
  • Professionele bachelor Audiovisuele technieken: Fotografie en Masters Beeldende kunsten: Fotografie
   Bekijk verkort traject

  Heb je een ander bachelor- of masterdiploma op zak? Dan kan je altijd informeren naar een traject met vrijstellingen.

  (*) Niet alle afstudeerrichtingen geven toegang tot het verkort traject.

  Programma op maat

  Bij AP geloven we sterk in studeren op maat. Er zijn verschillende mogelijkheden om de opleiding flexibel af te leggen voor studenten die van een andere opleiding instromen of die studeren combineren met een job, topsport of een onderneming.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou