Overslaan en naar de inhoud gaan
Transport en Logistiek

Wegvervoer

Elke dag rijden er vrachtwagens af en aan, zodat we onze huidige levensstijl kunnen behouden. Dankzij de opleiding Transport en Logistiek met afstudeerrichting Wegvervoer kan je deel uitmaken van dit complexe raderwerk. Je coördineert en organiseert het goederenvervoer voor een bedrijf en geeft leiding aan de chauffeurs van dienst.

Iets voor jou?

Wil je samenwerken met mensen van verschillende nationaliteiten en culturen? Draag je graag een steentje bij aan alle aspecten van internationale handel, namelijk de invoer, doorvoer en uitvoer van goederen? Voel je je goed bij een opleiding met werkzekerheid en kan je vlot met mensen om? Dan heb je je opleiding gevonden.

wegtransport.jpgWat leer je?

Het eerste jaar van de opleiding Transport en Logistiek is gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen.

 • Je leert alles over de logistieke keten.
 • Je werkt aan je (meertalige) communicatieve skills.
 • Je schaaft je organisatie en planningsvaardigheden bij.
 • Alle theorie pas je meteen toe in de praktijk op de werkplek.

Zo ben je na het eerste jaar goed geïnformeerd om de juiste afstudeerrichting te kiezen. Kies je voor Wegvervoer? Dan leer je van begin tot einde hoe je wegvervoer met een multimodale insteek op een efficiënte wijze organiseert.

Wie word je?

Na deze opleiding ben je een dispatcher of planner met inzicht in vervoersprocessen en kan je het overzicht houden over een complexe vervoerssituatie. Bovendien ben je ook klaar, als je dat wil, om door te stromen naar de professionele bachelor Supply Chain Management

Praktijkgericht

Pas de theorie vanaf het prille begin meteen toe in de praktijk tijdens het werkplekleren. Elk semester neemt de praktijk bovendien een groter deel van je opleiding in, waardoor je op het einde meteen klaar bent om te werken. In totaal speelt meer dan de helft van je opleiding zich af in het werkveld.

Je kiest voor een opleiding die je een grote werkzekerheid biedt. Het gaat hier om een knelpuntberoep, dus sterke planners en dispatchers zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Na een stevige algemene basis, kies je een afstudeerrichting die het best aansluit bij je interesses. Bovendien is het steeds mogelijk om een persoonlijk traject op maat samen te stellen. Contacteer de trajectbegeleider voor meer info.

Wanneer je afstudeert, ben je klaar voor de toekomst. Onze lectoren en specialisten uit het werkveld brengen je de nieuwste trends uit de sector aan, waardoor je meteen kan beginnen werken. Of je kan op dezelfde campus verder studeren en doorstromen naar de bachelor Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management, dat perfect aansluit op deze graduaatsopleiding.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Transport en Logistiek is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

De opleiding telt 120 studiepunten. Je kan je studie al afronden na twee jaar, maar je kan het ook spreiden over een langere periode. In het eerste jaar krijg je een algemeen programma Transport en Logistiek waarmee je een mooie basiskennis van het werkveld verwerft. Vanaf het tweede jaar kies je vervolgens voor de afstudeerrichting van je keuze. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je hebt les op maandag, dinsdag en woensdagvoormiddag.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Programma Academiejaar 2024-25

 • 1. Transport en logistiek: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Bedrijfsprocessen: algemeen 6
  Communicatievaardigheden 1 6
  Communicatievaardigheden 2 3
  Douane: inleiding 6
  ICT vaardigheden: officepakketten 3
  ICT vaardigheden: logistieke toepassingen 3
  Logistiek: basis 3
  Logistiek: uitdieping 3
  Professionele vaardigheden 1 3
  Professionele vaardigheden 2 3
  Veiligheid 3
  Werkplekleren 1 6
  Werkplekleren 2 12
 • 2. Transport en logistiek: 60 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Communicatievaardigheden 3 3
  Bedrijfsprocessen: wegvervoer 6
  Professionele vaardigheden 3 - wegvervoer 3
  Intervisie: wegvervoer 6
  Werkplekleren 3: wegvervoer 18
  Werkplekleren 4: wegvervoer 24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Meteen aan de slag

De transport- en logistieke sector bieden je de keuze uit een groot aantal vacatures zodra je afstudeert, en dat zal de komende jaren niet veranderen. Met dit diploma op zak heb je dan ook een grote werkzekerheid.

Als je nog verder wil studeren, is het verkorte vervolgtraject naar de bachelor Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management een logische keuze. Het programma telt 90 studiepunten en sluit perfect aan bij deze graduaatsopleiding. Dankzij de nauwe samenwerking onderling op AP stroom je vlot door. 

Programma Academiejaar 2024-25

 • 1. Vervolgtraject SCM na TL Wegvervoer: 54 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Micro-economie 3
  Inleiding tot het recht 3
  Onderzoeksvaardigheden 3
  Macro-economie 3
  Communication en français_SCM 3
  Communication in English_SCM 3
  MyTalent: 21st century skills 3_SCM 3
  Financieel management 5
  Haven en hinterland 6
  Maritime Supply Chain Management 4
  Luchtvervoer 3
  Transport economics 3
  Excel_SCM 3
  Starten met ondernemen 3
  • Duits
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Duits 1 3
   Duits 2 3
  • Spaans
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Spaans 1 3
   Spaans 2 3
 • 2. Vervolgtraject SCM na TL Wegvervoer: 53 SP
  OPLEIDINGSONDERDELEN SP
  Le français de la logistique 3
  English for logistics 3
  Le français approfondi de la logistique 3
  Advanced English for logistics 3
  BTW, douane en accijnzen 3
  Internationaal transportrecht 3
  Goederen- en transportverzekeringsrecht_SCM 3
  Warehousemanagement 4
  MyTalent: 21st century skills: 4_SCM 3
  Innovation business challenge_SCM 3
  Bachelorproef_SCM 6
  Verkorte Stage_SCM 9
  • Duits
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Duits 3 4
  • Ondernemerschap
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Sustainable business management_SCM 3
  • Spaans
   Uitleg: Je moet alle opleidingsonderdelen volgen.
   OPLEIDINGSONDERDELEN SP
   Spaans 3 4

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Werkplekleren

De grootste troef van de opleiding is ongetwijfeld de praktijkervaring die je opdoet. Theoretische kennis maak je snel concreet dankzij het werkplekleren. In dit opleidingsonderdeel draai je mee in een bedrijf om rechtstreeks van je werkgever te leren. Je wacht niet tot het einde van je opleiding hiermee, maar start meteen vanaf het eerste semester. Lesdagen op de hogeschool wisselen elkaar af met dagen op de werkplek. Zo spendeer je bijvoorbeeld in het eerste semester drie dagen per week op de hogeschool, gevolgd door twee dagen op de werkplek. Naarmate de opleiding vordert, neemt het aandeel werkplekleren toe, zowel in duurtijd als complexiteit. Je leert dus elk jaar iets zelfstandiger te worden. 

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan staat er voor elke opleiding een trajectbegeleider klaar om samen de verschillende opties te bekijken. Er is altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

Als je al een administratieve functie in de logistieke sector hebt, bekijken we samen met jou voor welke leerdoelen of opleidingsonderdelen je een alternatieve opdracht of (gedeeltelijke) vrijstelling kan krijgen.

Ook voor het werkplekleren krijg je als werknemer uit de sector de kans om de opdrachten te volbrengen op je eigen werkplek of je werk te laten valideren aan de hand van een portfolio. Uiteraard moet de werkplek wel voldoen aan enkele vooropgestelde criteria. Hou er ook rekening mee dat de lessen overdag doorgaan en je vaak verplicht aanwezig moet zijn. 

FAQ over deze opleiding

 • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

  Het eerste jaar van de opleiding is gemeenschappelijk: iedereen krijgt dezelfde vakken. Zo leg je een goede basis en kan je een doordachte keuze maken. Vanaf het tweede jaar kies je definitief een afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren: 

  • Douanedeclaratie
  • Magazijnbeheer
  • Terminalbeheer
  • Wegvervoer

 • Is er (voor)kennis van andere talen nodig?

  Tijdens de opleiding krijg je een basis in Engels en Frans, waarbij iedere voorkennis mooi meegenomen is, maar niet verplicht is. Hierbij ligt de focus vooral op vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken. 

 • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

  Ongeveer een derde van je opleiding bestaat uit werkplekleren. Des te verder in de opleiding, des te meer dagen je op je werkplek doorbrengt.

  • Semester 1: gemiddeld een dag per week
  • Semester 2: gemiddeld twee dagen per week
  • Semester 3: gemiddeld drie dagen per week
  • Semester 4: gemiddeld vier dagen per week 

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  • Je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 
  • Je kan eventueel zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden en specifieke goedkeuring is vereist.