Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Transport en Logistiek

Wegvervoer

 • Dagtraject

  Troeven

  Praktijkgericht

  De theorie kan je meteen toepassen in de praktijk tijdens het werkplekleren, al vanaf het eerste semester. Elk semester neemt de praktijk bovendien een groter deel van je opleiding in, waardoor je op het einde meteen klaar bent om aan de slag te gaan. In totaal zal meer dan de helft van je opleiding zich afspelen in het werkveld.

  Werkzekerheid

  Je kiest voor een opleiding die je een grote werkzekerheid biedt. Het gaat hier om een knelpuntberoep, dus sterke dispatchers/planners zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

  Flexibiliteit en volledig naar jouw wens

  Je kan kiezen voor de afstudeerrichting die best aansluit bij je interesses, maar krijgt daarnaast ook een stevige algemene basis. Daarnaast is het steeds mogelijk om een persoonlijk traject op maat samen te stellen.

  Klaar voor de toekomst

  Wanneer je afstudeert, ben je klaar voor de toekomst. Onze lectoren en specialisten uit het werkveld brengen je de nieuwste trends uit de sector aan, waardoor je meteen aan de slag kan. Of je kan op dezelfde campus Meistraat verder studeren en het professionele bachelordiploma Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management behalen, dat perfect aansluit op deze graduaatsopleiding.

  Programma

  Wanneer heb je les?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je hebt les op:

  • Maandag
  • Dinsdag
  • Woensdagvoormiddag

  Hoelang duurt de opleiding?

  De graduaatsopleiding Transport en Logistiek omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  De transport- en logistieke sector bieden je de keuze uit een groot aantal vacatures zodra je afstudeert, en dat zal de komende jaren niet veranderen. Met dit diploma op zak heb je dan ook een grote werkzekerheid.

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren te pakken en blijf je liever nog wat langer op AP? Dan kan je kiezen voor een vervolgtraject aan AP en zo snel een extra diploma behalen. Dankzij de nauwe samenwerking met de verwante bacheloropleiding Bedrijfsmanagement - Supply Chain Management is een optimale doorstroom mogelijk. Op die manier behaal je een bachelordiploma na een vervolgtraject van 90 studiepunten.

  Massaal veel praktijk

  De graduaatsopleiding Transport en Logistiek met afstudeerrichting Wegvervoer staat garant voor massaal veel praktijk. Je zal je nieuwe, meer theoretische kennis snel kunnen toepassen in de praktijk, want al in het eerste semester gaat het werkplekleren van start, waarbij je naar een bedrijf trekt om daar (verder) te gaan leren.

  Er is ook een intense samenwerking tussen het werkplekleren en andere opleidingsonderdelen. Zo wisselen dagen op de hogeschool elkaar wekelijks af met dagen op de werkplek: tijdens het eerste semester spendeer je bijvoorbeeld drie dagen per week op de hogeschool, gevolgd door twee dagen op de werkplek

  Elk semester neemt het aandeel van het werkplekleren toe, zowel in duurtijd als in complexiteit. Geleidelijk aan wordt zo ook je eigen zelfsturing opgebouwd.

  Flexibel studeren

  Aangepaste trajecten

  Is voltijds studeren voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor een driejarig avondtraject. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Er is bovendien altijd een mogelijkheid tot aangepaste trajecten op jouw maat, maar dat bekijken we telkens individueel.

  Studeren op afstand

  Al het lesmateriaal stellen we beschikbaar via onze digitale leeromgeving Digitap, waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken.

  Werken en studeren

  Als je al een administratieve functie in de logistieke sector hebt, bekijken we samen met jou voor welke leerdoelen of opleidingsonderdelen je een alternatieve opdracht of (gedeeltelijke) vrijstelling kan krijgen.

  Ook voor het werkplekleren krijg je als werknemer uit de sector de kans om de opdrachten te volbrengen op je eigen werkplek, en/of je werk te laten valideren aan de hand van een portfolio. Uiteraard moet de werkplek wel voldoen aan enkele vooropgestelde criteria.

  De lessen worden echter wel overdag gegeven, voornamelijk in contactonderwijs.

  FAQ over deze opleiding

  • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

   Het eerste jaar van de opleiding (semester 1 + semester 2) is gemeenschappelijk: iedereen krijgt dezelfde vakken. Zo leg je een goede basis en kan je een doordachte keuze maken. 

   Vanaf het tweede jaar (semester 3) kies je definitief een afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren: 

   • Douanedeclaratie
   • Magazijnbeheer
   • Wegvervoer

  • Is er (voor)kennis van andere talen vereist?

   Tijdens de opleiding krijg je een basis in Engels en Frans, waarbij iedere voorkennis uiteraard mooi meegenomen maar niet verplicht is. Hierbij ligt de focus vooral op vaktermen kunnen begrijpen en gebruiken. 

  • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

   Ongeveer 1/3e van je opleiding bestaat uit werkplekleren. Des te verder in de opleiding, des te meer dagen je op je werkplek doorbrengt: 

   • semester 1: gemiddeld 1 dag per week
   • semester 2: gemiddeld 2 dagen per week
   • semester 3: gemiddeld 3 dagen per week
   • semester 4: gemiddeld 4 dagen per week 

  • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

   • Je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 
   • Je kan eventueel zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én specifieke goedkeuring is vereist.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou: