Overslaan en naar de inhoud gaan

Snel naar de werkvloer met de opleiding HR-support

hr-support antwerpen opleiding

"Ik koos voor het graduaat HR-support omdat je al vroeg in de opleiding op stage gaat en er veel praktijk in het programma zit. De opleiding is ook erg flexibel. Ik combineer studeren met een job, maar geraak wel in alle lessen." Student Milton ging voor de graduaatsopleiding HR-support omdat hij wou studeren én doen. Lees hieronder hoe hij terugblikt op zijn eerste jaar. 

Milton Fabre.jpgInteractief en afwisseling

Een jaar, of ‘academiejaar’ bestaat telkens uit twee delen of ‘semesters’. Het eerste semester van je programma start met afwisselende blokken theorie en praktijk. Je leert bijvoorbeeld hoe een sollicitatieprocedure verloopt in een theorieles. Vervolgens oefen je dit in aan de hand van rollenspelen met je medestudenten in een praktijkles.

De workload in de opleiding valt echt goed mee, vind ik. Je hebt vaak een vrije dag in de lesweek. En veel lessen zijn interactief, in groepjes van 15 à 30 studenten. De klassfeer zat bij ons ook erg goed, dat maakt het allemaal heel verteerbaar.

Help, nu al naar de werkvloer

In het tweede semester trek je al naar de werkvloer op stage of ‘werkplekleren’. Zo kan je meteen toepassen wat je de maanden ervoor in de les hebt gezien. Tijdens het werkplekleren heb je twee dagen stage en drie dagen les en moment om leerstof te verwerken en je voor te bereiden. Het is handig dat je dan meteen de leerstof kan ervaren op je werkleerplek en vragen kan stellen.

Van februari tot mei ging ik dus elke week op maandag en dinsdag naar mijn stageplek. Toegegeven, hier had ik wel wat schrik voor. Zo snel al op stage ... kende ik wel genoeg over HR? Maar mijn stageplek was goed op de hoogte van mijn opleiding, en gaf ook prima begeleiding. Het hoogtepunt van mijn stage was toen ik even de HR-verantwoordelijke mocht vervangen. Ik kreeg alle vragen, telefoontjes en bezoeken van personeel rond loonbrieven, vakantieregelingen, … Ik kon hen met zo wat alles verder helpen, en dat voelde echt goed. Toen wist ik: dit is mijn ding!

Haalbaar om te slagen

Je hebt examens in januari en juni, na elk semester dus. Er zijn meer traditionele theorie-examens, maar ook praktische examens en taken. Die combinatie vond ik erg fijn. Een goede planning helpt je trouwens enorm vooruit. Je moet leerstof bijhouden, op tijd aan de opdrachten beginnen en deadlines niet uit het oog verliezen. Het klinkt veel, maar de deadlines voor de taken vallen bijvoorbeeld net voor de examenperiode. En als je in de lessen actief meedoet, en interesse hebt voor de inhoud die aan bod komt, is het zeker haalbaar om te slagen!

Ik ben er nog niet uit welke kant ik opga met mijn diploma. Misschien doe ik eerst ervaring op in een algemene functie om de verschillende aspecten van HR te leren kennen, voor ik me ga specialiseren. De kans is ook zeer reëel dat ik op mijn laatste stage – als ik die succesvol afrond – een job krijg aangeboden. Verder studeren, is ook altijd een optie. Conclusie: ik kan nog veel verschillende wegen uitgaan!

De graduaatsopleiding HR-support kan je in de campussen van AP in Antwerpen of Turnhout volgen. Meer info over de opleiding. 

Gerelateerde artikels