Skip to main content
Human Resources Mangement

Human Resources Management

Match je binnenkort werkgevers met veelbelovend talent? Word je de drijvende kracht achter een duurzaam en menselijk personeelsbeleid? Zet je straks succesvolle projecten op rond solliciteren, opleiden en coachen van werknemers, diversiteit op de werkvloer of salarisberekeningen? Dan ben je misschien wel de hr-professional waar het werkveld zo naar op zoek is. In deze hr-opleiding ontdek je alle domeinen van Human Resources Management (hrm). Klaar voor?

Iets voor jou?

De opleiding Human Resources Management vertrekt vanuit jouw interesse in anderen. Je wil weten hoe mensen groeien en ontwikkelen en hebt zin om daar een rol in te spelen. Jij bent kritisch en weet van aanpakken. In welke hr-functie je ook terechtkomt, je staat mee aan het roer van een gezond personeelsbeleid van een bedrijf of organisatie. Dankzij je sociale drive verlies je de belangen van werknemers niet uit het oog. Terwijl je strategische blik gefocust blijft op de doelstellingen die de organisatie wil halen. Je hebt oog voor het belang van de organisatie en de mensen die er werken. Of je je toekomst nu ziet bij een multinational, KMO, de overheid, ziekenhuis, milieubeschermingsorganisatie of ergens anders. Na je studie kan je echt overal terecht.

Wat leer je? 

  • Je duikt meteen in de subdomeinen van hr: werving & selectie, personeelsplanning, loon (compensation & benefits), welzijn (zoals uitval en burn-out), performance (evaluaties en beloning), training voor personeel, coaching …
  • Een sterk hrm-beleid helpt ook doelstellingen en resultaten behalen. Zo ontwikkel je een strategische blik op bedrijfsprocessen en management met vakken als economie en financieel management. Je bouwt ook een diepgaande sociaal-juridische kennis op.
  • Je helpt het menselijk aspect van een organisatie bewaken. Het welzijn van werknemers is mee je verantwoordelijkheid. Vakken als psychologie, veranderkunde, preventie en welzijn, diversiteit en inclusie verdiepen je in menswetenschappen.
  • Skillstraining vanaf dag een. Jij leidt straks selectiegesprekken, bemiddelt bij conflicten, voert ontslaggesprekken, groepstrainingen, coacht werknemers … Verder ook talen, communicatie, software en zelfs artificiële intelligentie.
  • In de loop van stages en projecten kies je of je je blik breed houdt of specialiseert in een domein van human resources management. Je krijgt daarbij een goede coaching zodat je de juiste keuze maakt. 

Wie word je? 

Overal waar mensen werken, is er nood aan hr-professionals. Na je opleiding Human Resources Management vind je dus gegarandeerd een job. Bovendien kan je in elke denkbare sector aan het werk. 

Als hr-businesspartner, of na enkele jaren ervaring als hr-manager, combineer je het beste van twee werelden. Je bent voor organisaties de schakel tussen sociale en economische belangen. Je hebt enerzijds psychologisch inzicht en sociale skills. Anderzijds beschik je over een grondige juridische en (bedrijfs)economische kennis en managementvaardigheden. Waar jouw toekomst ligt, bepaal je zelf. Heb je affiniteit met psychologie en het doorgronden van mensen? Dan is een job als recruiter zeker je ding. Heb je het meer voor administratie, recht en cijfers? Dan is payroll-advisor meer iets voor jou. Vind je het leuk om mensen te helpen? Dan ben je als loopbaanbegeleider of als consulent bij een vakbond heel erg welkom. Als je kiest voor een kleinere organisatie is de kans groot dat je na deze hr-opleiding verschillende hr-taken combineert in een functie. 

De breedste jobkeuze

Overal waar mensen werken, zijn er hr-professionals nodig. Je diploma leidt dus naar het breedste werkveld dat er bestaat. In het programma duik je in alle domeinen van human resources management: van personeelsadministratie over reorganisaties en analyse van hr-data tot loopbaancoaching. Tijdens de stages en projecten kan je ervoor kiezen om je blik breed te houden of jezelf net te specialiseren. Dit doe je gelukkig niet alleen, je vormt je unieke hr-profiel dankzij een individueel coachingstraject.

Profiteer van onze hr-expertise en het brede netwerk aan werkveldrelaties. De opleiding Human Resources Management is dan ook het resultaat van een sterke samenwerking met heel wat partnerorganisaties en bedrijven die een actief hrm-beleid voeren. Al bij de start kom je hiermee in contact. Zo ontdek je meteen of het iets voor jou is. Op je stages doe je relevante ervaring op en bouw je aan een netwerk dat je een vliegende start geeft op de arbeidsmarkt.

 

Vanaf het eerste jaar krijg je persoonlijke en individuele coaching. Dat is nodig omdat het domein van human resources management erg breed is. Er is veel keuze in specialisaties, werkgevers, sectoren … net daarom heb je hierin goede ondersteuning door bijvoorbeeld een intensieve stagebegeleiding en loopbaancoaching.

 

Hr is een belangrijk, actueel domein dat elk jaar toeneemt. Bedrijven en organisaties worden geconfronteerd met heel wat uitdagingen waarin jij als hr-professional een belangrijke rol zal spelen: aantrekken en vasthouden van talent, werknemers motiveren, werkbaar werk creëren met een gezonde work-lifebalance, burn-out tegengaan, diversiteit op de werkvloer, jobs verdwijnen en nieuwe jobs ontstaan, werknemers bijscholen … Als hr-professional formuleer je straks mee de antwoorden op complexe sociaaleconomische vraagstukken.

Wil je na je studie snel aan het werk? Ideaal want deze hr-opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar hr-professionals groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT).  Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.   

Geef zelf je carrière vorm door je stageplaats te kiezen. In de opleiding komen er verschillende domeinen en aspecten van hrm aan bod, maar tijdens je stage is het aan jou. Jij kiest voor welke specialisatie je gaat. Wil je graag stage doen als recruiter, payroll medewerker of proef je graag van alles? Jij staat zelf aan het roer.

Verder kan je ook beslissen of je liever bij een kleine KMO wil werken, bij een grote multinational of misschien spreekt een overheidsinstantie je wel aan? Je kan ook een internationale ervaring opdoen door een stage in het buitenland te volgen. Kies zelf waar je heen wil gaan. 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit


De bacheloropleiding Human Resources Management is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

Programma

Het programma van de bachelor Human Resources Management telt 180 studiepunten verdeeld over drie jaar. Elk jaar is opgedeeld in twee semesters. 

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de blauwe balken en ontdek alle bijbehorende details over de eerste twee jaar van je opleiding. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
  • Hrm-vakken: je volgt de cyclus van werknemers in een organisatie: instroom/aanwerving, doorstroom (naar andere jobs), ontwikkeling en uitstroom uit een organisatie. Je start met rekrutering en selectie, onthaal en introductie van nieuwe werknemers.
  • Praktijk: de theorie pas je altijd toe in opdrachten zoals een vacaturetekst schrijven en gesprekstechnieken voor een selectie-interview. Je oefent dit met proefsollicitanten in samenwerking met VDAB.
  • Sociale wetgeving: je verdiept je in (sociaal) recht. Een belangrijk onderdeel van de opleiding dat je later een goede houvast geeft om adviezen uit te schrijven en beleid mee vorm te geven.
  • Psychologie: je bouwt een goede basis psychologie op in de vakken inleiding in de psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie.
  • Hrm & technologieën: in dit vak leer je werken met relevante tools en software. Je krijgt ook inzicht in artificiële intelligentie dat steeds belangrijker wordt in human resources management.
  • Werkveldoriëntering:  je ontmoet organisaties en bedrijven en leert zo uit eerste hand de diverse gezichten van hrm kennen. Je legt contacten, doet inspiratie op, krijgt les van relevante gastsprekers en gaat in gesprek met een coach over je eigen talenten en aandachtspunten.
  • Hrm-vakken: je volgt verder de cyclus van de werknemer: loonberekening, compensation en benefits (verloning en voordelen), learning en development (groei en doorstroom van personeel), evaluatiecyclussen en uiteindelijk ook uit dienst treden.
  • Sociale wetgeving: je specialiseert je verder in sociaal-juridische kennis die relevant is voor je job later.
  • Meertalige communicatie: verwacht je niet aan eindeloze grammatica- en vocabulaire lijstjes, maar net heel concrete en praktijkgerichte oefeningen. Die maken je later sterk in professionele en inclusieve communicatie. Ook vakbondsrelaties komen aan bod.
  • Stage: je bent nu klaar om zelf naar de werkvloer te trekken voor je eerste stage van minimaal 8 weken. Je reflecteert ook over je groei als hr-professional.
  • Managementvaardigheden: nu je al een stevige hrm-basis hebt, is het tijd voor de ontwikkeling van je leiderschap of people management skills. 
  • Cocreatie: je projecten zijn niet meer enkel op de campus. Je voert ook echte opdrachten uit van bedrijven of organisaties uit het werkveld. In het vak loopbaan- en trajectbegeleiding bijvoorbeeld krijg je een cliënt toegewezen die je vakkundig loopbaanbegeleiding geeft en toekomstgericht advies formuleert. Je coacht ook een eerstejaarsstudent die nieuw is in de opleiding.
  • Gespecialiseerde kennis: vakken zoals organisatieontwikkeling, preventie en welzijn en financieel management maken van jou na de opleiding een echte expert in human resources management.
  • Stage: voor je laatste stage trekt je nu 13 weken naar de werkvloer.
  • Portfolio: je studeert af met een persoonlijk portfolio waaraan je je volledige opleiding hebt gewerkt. Op het einde van de opleiding is dit een goed werkdocument om samen je toekomstplan mee uit te stippelen.  

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Vervolgtraject na graduaat

Wil je na je graduaatsdiploma HR-Support nog verder studeren? Dan is het vervolgtraject naar de bachelor Human Resources Management een interessant vervolg voor jou. Het verkorte traject telt 99 studiepunten dat je op twee jaar tijd kan afronden binnen AP. 

Bekijk het programma 

Met een extra bachelordiploma word je een hr-professional met een brede kennis. Je krijgt relevante skills onder de knie zoals onderzoeken, coördineren, organiseren … die je later kan inzetten in je leidinggevende rol als hr-businesspartner of hr-manager. Verwacht je aan een aanvullend theoretisch pakket met vakken zoals sociaal recht, economie, organisatieleer, internationale kijk op diversiteit en inclusie, arbeids- en organisatiepsychologie ... Naast een stevige vakkennis, doe je ook voldoende praktijkervaring op. Zo loop je onder meer een semester lang stage. Ideaal om de job door en door te leren kennen. 

Bovendien kom je in aanmerking voor een studietoelage en educatief verlof. Vraag er dus zeker naar bij inschrijving.

Meteen aan de slag

Bedrijven of organisaties smeken om straffe hr-professionals. Na je studie vind je dus sowieso een job.

  • Werk voor de privé-, non-profit of publieke sector als strategische hr-businesspartner
  • Of kies een gespecialiseerde functie zoals recruiter (selectieverantwoordelijke), loopbaan- en/of trajectbegeleider (jobcoach), salarisspecialist, trainer, vormingsverantwoordelijke, organisatieadviseur of beleidsondersteuner.
  • Je bent ook welkom op een loonsecretariaat, preventiedienst of syndicale organisatie of als arbeidsmarktconsulent of bemiddelaar bij VDAB.
  • Als je enkele jaren ervaring opbouwt, kan je doorgroeien naar een brede leidinggevende functie zoals bijvoorbeeld hr-manager.

Jouw rol binnen deze bedrijven kan erg variëren zoals werknemers onderling verbinden, omscholen, uitval en burn-out voorkomen, talent aantrekken, de impact van AI onderzoeken, trajectbegeleiding ... Met jouw kennis zorg je later voor concrete inzichten en adviseer je bedrijven over de steeds wisselende arbeidsmarkt.

Zin om verder te studeren en een tweede diploma te behalen? 

  • Businessopleiding: wil je graag meer weten over de organisatorische kant van de hr-wereld? Kies dan voor een businessopleiding zoals de bachelor Bedrijfsmanagement, Organisatie en Management of Financieel Management.  
  • Sociale opleiding: spreekt de mensgerichte kant van hr je aan? Dan past de bacheloropleiding Sociaal Werk of Toegepaste Psychologie eventueel bij jou. 
  • Masteropleiding: heb je academische ambities? Via een schakelprogramma behaal je een diploma aan de universiteit zoals de master Sociaal-Economische Wetenschappen, Sociaal Werk, Sociologie of Bedrijfskunde.  
Internationale projecten
  • Internationale kijk op hrm-projecten: in dit vak los je vragen op rechtstreeks uit het werkveld in samenwerking met een internationaal netwerk. 
  • Hrm actuele thema's en kruispunten: voor dit onderdeel werk je samen met medestudenten om een actueel thema kritisch en internationaal te onderzoeken, bespreken en presenteren op een netwerkmoment. 

Je krijgt regelmatig les van gastdocenten uit het buitenland, maar ook als student kan je deelnemen aan workshops of projecten.

Je krijgt les in Antwerpen. Als je hier studeert, zit je in een stad met verschillende internationale bedrijven. Ook de haven is ook internationaal trefpunt. Dus zowel je vakken, met bijhorende projecten en opdrachten, als je stage kan je in een internationaal jasje steken.

FAQ over deze opleiding

  • Moet ik goed zijn in talen?

    Als toekomstig hr-professional kom je in contact met heel veel verschillende mensen. Communicatie is dus belangrijk. Daarom krijg je ook een stukje talen tijdens deze hr-opleiding. Gelukkig hoef je niet per se een taalvirtuoos te zijn. Jezelf uitdrukken en een boodschap duidelijk overbrengen, is het doel. Dus verwacht je niet aan eindeloos veel grammaticalessen en woordenlijstjes van buiten leren. Wel ga je praktisch aan de slag zodat je later goed in dialoog kan gaan. We vertrekken altijd vanuit het Nederlands. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider.

  • Vanuit welke opleidingen kan ik instromen?

    Er is geen voorkennis nodig om aan deze hr-opleiding te starten. Of je nu een humane, economische, technische of talige achtergrond hebt, je moet vooral veel zin en interesse hebben in een mensgerichte en bedrijfsgerichte studie.  

  • Zal ik later makkelijk een job vinden?

    Natuurlijk! Dat beloven we met het hand op het hart, want hr-professionals zijn momenteel zeer gewenst in de arbeidsmarkt. Meer nog: het staat in de lijst van VDAB als knelpuntberoep. Je bent met dit diploma dus zeker van een uitdagende functie in de hr-wereld.

  • Moet ik een bachelorproef schrijven?

    In de opleiding Human Resources Management hoef je geen traditionele bachelorproef te schrijven. Je werkt wel doorheen heel de opleiding aan je professioneel portfolio. Dit is een handig document dat je later kan gebruiken bij sollicitaties. Ook helpt het om jezelf beter te leren kennen: waar ben ik goed in, wat wil ik nog bereiken, wat moet beter …  

    Je werkt doorheen je opleiding aan je professionele portfolio. Op het einde van je studie werk je het finaal af. Het wordt dus een verzameling van verschillende bewijsstukken die je doorheen de drie jaar hebt ontwikkeld. Je reflecties, werkstukken, beoordelingen … komen nu samen tot één document. Zo heb je een straf instrument klaar dat je kan meenemen naar het werkveld.