Course Overview
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Business Law is een traject dat je kan kiezen in het derde jaar van je bacheloropleiding Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Rechtspraktijk. Na je eerste twee gemeenschappelijke jaren ben je van alle juridische markten thuis, maar specialiseer je je in het derde jaar in fiscale en verzekeringsvakken. Deze opleiding kan je ook volgen als flexibel programma in avondonderwijs.
Je bent niet bang van cijfers, maar de juridische constructies achter die cijfers boeien je nog meer. Op de juridische afdeling van grote ondernemingen komt je veelzijdigheid goed van pas, maar ook de bank- en verzekeringswereld zoekt naar die dubbelrol: je denkt tenslotte graag na over contracten, verbintenissen en juridische figuren die achter de euro’s staan.
De zakenwereld trekt je aan. Een job als financial planner zie je ook wel zitten. Met het traject Business Law ben je gewapend voor een boeiende carrière die helemaal rond fiscaliteit, financiën en verzekeringen draait, kortom: een echte zakenman of -vrouw.
Eerst werkte ik als medewerker aan voertuigpolissen, nu nog geen jaar later, ben ik al een van de vlootbeheerders van onze unit. Binnen de groep kan je heel snel doorgroeien.
- Oud-student Roel
Trekt de zakenwereld je aan en zie je een job als financial planner wel zitten? Dan is de specialisatierichting Business Law je op het lijf geschreven. Je specialiseert je in fiscale en verzekeringsvakken en kan je verwachten aan een boeiende carrière als paralegal in de bedrijfswereld.
Op de juridische afdeling van grote ondernemingen komt je veelzijdigheid goed van pas, maar ook de bank- en verzekeringswereld zoekt naar die dubbele rol: je denkt tenslotte graag na over contracten, verbintenissen en juridische figuren die achter de euro’s staan.
Onze hogeschool heeft een heel lange traditie in het opleiden van rechtspractici. De opleiding ontstond hier zo’n dertig jaar geleden en ze blijft, ondanks de vele andere hogescholen die ons volgden, dé referentie op jouw cv.
Je krijgt les van echte specialisten in hun vakgebied: vrederechters, advocaten, verzekeringsagenten, politie-inspecteurs … Daarnaast is de opleiding erg praktijkgericht en specifiek. Op basis van jouw interesse kies je een deeltraject waarin je jezelf zal verdiepen.
In het derde jaar volg je een stage van een half academiejaar waarbij je rechtstreeks op je werkplek leert hoe een juridische dienst concreet werkt. Dankzij deze lange stage draai je ook effectief mee in de dagelijkse praktijk. Onze stagiairs zijn terug te vinden bij de federale politie, griffies van rechtbanken, juridische diensten van werknemers- en werkgeversorganisaties, de kantoren van notarissen en advocaten, in de vastgoedsector en in de bank- en verzekeringssector.
Extra ondersteuning nodig tijdens je studie? Dan kan je rekenen op een persoonlijke begeleiding. Ook wanneer je je talen extra wil bijspijkeren, is er taalcoaching op maat. Jouw studietraject, gezins- en werkomstandigheden, interesses … tellen.
Als sluitstuk van de opleiding is er nog een academische uitdaging: het bedrijfsproject. Deze opdracht krijg je in samenspraak met je begeleider op de stageplaats. Je onderzoekt individueel of in een beperkt team een beroepsrelevant en juridisch complex probleem. Voor je onderzoek gebruik je alle noodzakelijke juridische bronnen zodat je een onderbouwd en genuanceerd advies kan formuleren.
AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op.
De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties:
Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit.
De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Rechtspraktijk is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.
Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, telt je opleiding 180 studiepunten, gespreid over drie jaar. Je krijgt les in een modulesysteem met een studentvriendelijke rooster. Het academiejaar wordt opgedeeld in vier modules waarbij elke module bestaat uit zes lesweken. Aan het einde van elke module volgt een blok- en examenperiode. Zo hoopt de leerstof niet op. Deze gedoseerde studiespreiding draagt bij tot je studiesucces.
Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Bij de start van de opleiding ontwikkel je een stevige juridische basis. Je leert juridische bronnen te gebruiken, duikt in wetboeken en contracten en raakt vertrouwd met gerechtelijke procedures. Daarnaast word je een krak in zakelijke communicatie in het Engels en Frans, en ontwikkel je een basiskennis economie en ICT.
In het tweede jaar krijg je nog meer recht, train je je communicatieskills en verbeter je je kennis van het juridisch Engels en Frans. Verder dompel je je onder in de verschillende sectoren van het juridische werkveld zodat je doordacht een keuze kan maken uit de zes specialisaties.
In het derde jaar kies je een specialisatietraject.
Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.
Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.
Heb je al een graduaatsdiploma Juridisch-Administratieve Ondersteuning en interesse om verder te studeren? Dan is het vervolgtraject naar de bachelor Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk een logische stap voor jou. Dit verkorte programma kan je in zowel in dag- als avondonderwijs volgen.
Wil je graag meer info of inschrijven voor dit vervolgtraject? Neem dan contact op met het opleidingshoofd. Mail naar roselien.leens@ap.be.
Note: Je moet 2 opleidingsonderdelen kiezen. | |
---|---|
Courses | ECTS |
Rechtspsychologie | 3 | Sociaal statuut van zelfstandigen/2 | 3 | Financial planning/1 | 3 | Overheidsopdrachten/1 | 3 |
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Als je al een diploma Bedrijfsmanagement met een andere afstudeerrichting hebt, dan kan je een verkort programma volgen om een tweede bachelordiploma te behalen. Op slechts anderhalf jaar tijd behaal je dan het diploma Bedrijfsmanagement – Rechtspraktijk. Neem contact op met de trajectbegeleider voor meer informatie.
Heb je al een diploma of een aantal credits behaald van een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Vraag er dus zeker naar bij je inschrijving.
Volg je liever 's avonds les omwille van je werk, gezin of iets anders? Dan ben je welkom in het flexibel avondprogramma van de opleiding Rechtspraktijk. Dit avondtraject telt – net als de dagopleiding – 180 studiepunten, maar is gespreid over vier jaar i.p.v. drie.
Wil je meer informatie over de vakken in dit avondprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijhorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Het avondtraject is een combinatie van avondlessen en afstandsonderwijs. De opleiding wordt gespreid over vier jaar, waarbij je drie avonden in de week les volgt. Je kan je studiedruk nog extra verlagen, maar dan duurt je opleiding uiteraard ook langer. Aan jou de keuze op basis van je eigen situatie.
De avondopleiding is erkend voor Vlaams opleidingsverlof. Daarnaast kan je ook betalen met opleidingscheques.
Net zoals in onze dagopleiding krijg je les van experten uit de praktijk die je de juridische kneepjes van het vak bijbrengen. Aan het einde van de opleiding volgt een stage van 16 weken. Hiervoor kijken we samen naar jouw wensen en of een stage op je huidige werkplaats een optie is. Heb je interesse in dit avondtraject? Neem dan contact op met het opleidingshoofd: roselien.leens@ap.be.
Zodra je afgestudeerd bent, kan je meteen aan de slag. Je benadert de problemen binnen een bedrijf of organisatie met een juridische blik. Je hebt een ruime keuze aan jobs in de verschillende juridische sectoren:
Het leertraject Crime & Justice - Academic is op maat gemaakt als je wil verder studeren. Met dit leertraject kan je vlot doorstromen naar het schakelprogramma van een master Rechten aan de universiteit. Het leertraject Crime & Justice - Police vormt een opstap naar de politieopleiding. Ook een master Criminologie en Handelswetenschappen is mogelijk.
Wie dacht dat recht enkel nationaal was, heeft het goed mis. Daarom zoeken we in elk trajectjaar ook het buitenland op. Soms dichtbij, soms veraf, maar steeds voor ieders budget haalbaar.
In het derde jaar krijg je de kans om op Erasmus-uitwisseling te gaan en zo in het buitenland te studeren of stage te lopen. Op die manier kan je je talenkennis nog wat meer bijspijkeren, leer je nieuwe mensen en culturen kennen, maar ervaar je ook hoe het is om in een internationale context professioneel samen te werken.
Ook op de campus zijn er verschillende internationale initiatieven.
Je brengt altijd je eigen, opgeladen laptop met internettoegang mee naar de les en examens. Als je kiest voor deze opleiding, is het belangrijk dat je toestel Windows heeft als besturingssysteem. Dat betekent dat Chromebooks en MacBooks (macOS) niet zijn toegestaan. Je laptop moet minstens voldoen aan de specificaties van de ‘basis+’-klasse. Dit zijn de minimumspecificaties van deze klasse:
Na je inschrijving kan je via onze partners Academic Shop en CampusShop voordelig een laptop kopen of huren. Via de sociale dienst van het Student Center kan je ook een renteloze laptoplening aanvragen. Je betaalt het bedrag dan af in vaste maandelijkse schijven. Meer info over studentenkorting, het huren of lenen van een laptop vind je via deze link.