Skip to main content
Marketing- en Communicatiesupport

Marketingsupport

Type

Afstudeerrichting van Graduaat

Duur

2 Jaar

 • Dagtraject
 • Avondtraject (in afstandsonderwijs)
 • Start in februari mogelijk

De opleiding Marketing- en Communicatiesupport met de afstudeerrichting Marketingsupport leidt je op tot een klantgerichte en commerciële teamspeler. Je komt alles te weten wat nodig is om marketingmedewerkers/commerciële medewerkers te ondersteunen, en dit op een praktische manier. Zo werken we aan je digitale vaardigheden, communicatievaardigheden, Engels, salestechnieken, marktonderzoek, ...

Iets voor jou?

Heb jij interesse in marketing, sales en marktonderzoek? Wil je leren begrijpen hoe je snel op trends kan inspelen, zodat je het koopgedrag van consumenten kan beïnvloeden? Zie jij jezelf later werken op de communicatie- en/of marketingdienst van een bedrijf? Dan is deze praktijkgerichte opleiding helemaal iets voor jou!

marketing.jpgWat leer je?

Het eerste jaar in de dagopleiding of de eerste drie semesters in de avondopleiding zijn gemeenschappelijk voor beide afstudeerrichtingen. Daardoor krijg je de mogelijkheid om doordacht een keuze te maken tussen de afstudeerrichtingen Marketingsupport of Communicatiesupport.

 • Je leert werken met tools en technieken om marketingactiviteiten te ondersteunen.
 • Je krijgt inzicht in dataverzameling, zodat je die in de marketingplannen en –strategie kan verwerken.
 • We leren je digitale vaardigheden aan: van eenvoudige grafische toepassingen tot werken met sociale media.
 • We werken aan je Nederlandse en Engelstalige communicatieskills.
 • Je leert te ondersteunen bij de organisatie van marketingprojecten en –acties.
 • Je komt alles te weten over samenwerken in team en doelgericht naar iets toewerken.

Wie word je?

Je wordt een klantgerichte, commerciële teamspeler die snel en concreet aan de slag kan in elke onderneming of organisatie. We leiden je op tot een medewerker die ondersteuning biedt op het vlak van marketing: bij de uitvoering van marketingbeslissingen, grafische toepassingen, online en social media, marktonderzoek, …  Ook ben je klaar om eventueel door te stromen naar de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement – Marketing.

Troeven

Praktijkgericht

Al vanaf het eerste semester sturen we je op pad om het werkveld en zijn spelers te leren kennen, in eerste instantie door uitvoerend te werken op allerhande events, later projectmatig in opdracht van een organisatie uit de socialprofitsector. Uiteindelijk draai je minstens acht weken effectief mee op de werkvloer bij een commercieel bedrijf.

Flexibel en op maat

De opleiding kan zowel in dag- als avondtraject gevolgd worden. We bekijken samen welk (aangepast) traject het beste aansluit op jouw situatie: competenties, gezinssituatie, combinatie werk-studeren, …

Brede opleiding

We geven je een brede basis als het gaat over marketing. Dat gaat dan van marktonderzoek  tot grafische toepassingen en inzicht in consumentengedrag. Hierdoor ben je breed inzetbaar in het werkveld.

Klaar voor de toekomst

Je krijgt les van lectoren met praktijkervaring. Hierdoor weten ze wat er speelt op de werkvloer en kunnen ze deze informatie meteen vertalen in de lessen. Daarnaast werkt de opleiding samen met de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement – Marketing, waardoor we je voorbereiden op samenwerking in de professionele context of verder studeren.

Programma Dagtraject

Wanneer heb ik les?

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Dankzij de twee startmomenten kan je beginnen aan de opleiding in september, maar ook in februari.

Hoelang duurt de opleiding?

De graduaatsopleiding Marketing- en Communicatiesupport met afstudeerrichting Communicatiesupport omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs  volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden.

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Programma Avondtraject op afstand

Nieuw: avondopleiding op afstand

Wil je de graduaatsopleiding Marketing- en Communicatiesupport combineren met een job? Dat kan! We starten met een nieuw traject avondonderwijs op afstand. AP biedt jou alle faciliteiten om studie, werk, gezin en sport te combineren. Op het einde studeer je af met een graduaatsdiploma. Uiteraard behaal je dezelfde competenties en hetzelfde diploma als in de dagopleiding. Alleen zit je niet op de schoolbanken maar op de plaats, het tempo én tijdstip dat je zelf hebt gekozen.

Hoe werkt het?

Je volgt de lessen vanop afstand via het leerplatform. Soms is er een live les en kan je die via computer of tablet volgen. De andere keer staat het materiaal al op voorhand klaar. De oefeningen maak je op eigen tempo en je studeert de cursus waar en wanneer je wil. We werken met weekschema’s zodat het voor jou overzichtelijk blijft wat je wanneer moet doen. Om jou maximaal te begeleiden, bieden we extra oefeningen en voldoende ondersteunend beeldmateriaal aan(video’s, clips…). Elke cursus heeft een ‘studiewijzer’ met informatie over de inhoud, doelstellingen en de manier van evalueren. Op die manier weet je perfect wat er van je verwacht wordt.

Praktisch?

De graduaatsopleiding Marketing- en Communicatiesupport met afstudeerrichting Marketingsupport omvat 120 studiepunten. Volg je het modeltraject in avondonderwijs, dan doe je er drie jaar over. Als je dat wil, kan je de opleiding ook over een langere periode spreiden.

Moet je dan nooit op de campus aanwezig zijn? Enkel als het nodig is en dan weet je dat al bij het begin van het semester. En als je een keertje met medestudenten wil afspreken op de campus, dan kan dat ook perfect.

Wat met de examens? Die gaan ook vanop afstand door.

Coaching

Je staat er niet alleen voor. Zit je toch nog met een vraag over de leerstof? Dan kan je terecht bij je lector en studiebegeleider voor extra informatie en begeleiding. We brengen je via aparte contactmomenten en online fora ook in contact met de andere studenten die misschien wel dezelfde vragen hebben. Samen leer je van elkaar om zo tot de beste resultaten te komen.

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Na deze opleiding kan je meteen aan de slag, in principe in eender welke organisatie of onderneming. Je ondersteunt er de commerciële medewerkers, bijvoorbeeld als marketingassistent of customer service medewerker.

Verder studeren

Als je de smaak van studeren echt te pakken hebt, kan je ervoor kiezen om door te stromen naar de professionele bachelor Bedrijfsmanagement – Marketing van AP. Het programma (90 studiepunten) van het vervolgtraject werd zo uitgewerkt dat het perfect aansluit op deze graduaatsopleiding.

Massaal veel praktijk

De graduaatsopleiding Marketing- en Communicatiesupport staat garant voor massaal veel praktijk. Al vanaf het eerste semester zal je in contact komen met het werkveld tijdens het opleidingsonderdeel ‘Werkplekleren’, dat in elk semester terugkomt. Deze opleidingsonderdelen maken bijna de helft uit van het totale aantal studiepunten.

Ben je zelf al actief in de sector, dan zoeken we naar een manier waarop je je werk in het kader van het werkplekleren kan valideren.

Flexibel studeren

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren in de dagopleiding voor jou niet evident, dan kan je kiezen voor het driejarige avondtraject op afstand. Voor elke opleiding staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Er is bovendien altijd een mogelijkheid tot individuele studietrajecten.

Werken en studeren

Met werkende studenten (in dezelfde sector) zoeken we naar de mogelijkheden om het werkplekleren af te leggen op de eigen werkplek. Uiteraard moet die werkplek dan wel voldoen aan een aantal vooropgestelde criteria.

Studeren op afstand

Al het lesmateriaal stellen we beschikbaar via onze digitale leeromgeving Digitap, waardoor je een deel van de leerstof via zelfstudie kan verwerken. Het avondtraject is bovendien quasi volledig afstandsonderwijs, waardoor we het aantal contactmomenten kunnen beperken en studenten zich amper moeten verplaatsen.

FAQ over deze opleiding

 • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

  Dagopleiding:

  • Het eerste jaar is gemeenschappelijk. Zo leg je een goede basis en kan je een doordachte keuze maken.
  • Vanaf het tweede jaar kies je definitief een afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren.


  Avondopleiding: 

  • Semester 1, 2 en 3 zijn gemeenschappelijk. Zo leg je een goede basis en kan je een doordachte keuze maken. 
  • Vanaf semester 4 kies je definitief een afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren.

   

 • Is er (voor)kennis van andere talen vereist?

  Je krijgt enkel een basiskennis Engels in de opleiding. 

  Wil je toch ook graag de Franse taal (beter) onder de knie krijgen? Dan bieden we vrijblijvend lessen aan waarmee je via zelfstudie je kennis kan schaven. 

 • Hoe wordt het werkplekleren georganiseerd?

  Ongeveer 1/3e van je opleiding (40 studiepunten) bestaat uit werkplekleren. Hierbij leer je de praktijk echt ter plaatse op de werkvloer. Werkplekleren komt al meteen vanaf semester 1 aan bod.

  • In het eerste jaar: Je verkent het werkveld, je mag meehelpen bij events en allerhande praktische opdrachten uitvoeren in de (social) profit sector ...
  • In het tweede jaar: Je draait 8 weken lang effectief mee op de werkvloer van een bedrijf of organisatie.

 • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

  Je mag zelf een werkplek kiezen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de opleiding. 

  Je kan eventueel zelfs op je huidige werkplek aan werkplekleren doen.

  • Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én specifieke goedkeuring is vereist.
  • Neem contact op met de trajectbegeleider of opleidingscoördinator om de opties en ondersteuningsmogelijkheden te bekijken.
  • Werken en studeren vraagt een (extra) grote inspanning van jou als student. Maar als jij bereid bent om ervoor te gaan, dan (onder)steunen wij jou graag. 

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou: