Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat zien wat in je zit: Meet Trishia

laat zien wat in je zit ap hogeschool antwerpen trishia hanjoul

Hoewel het bij Trishia kriebelde om kleuterjuf te worden, bleek die opleiding niet het juiste pad voor haar. Onder het motto ‘when nothing goes right, go left’ sloeg deze vastberaden student dan maar een volledig nieuwe weg in. Ze studieswitchte naar een graduaat Marketing- en Communicatiesupport en is nu wel goed op weg om haar hoger diploma te behalen.  


Wie ben je en wat studeer je? 

Ik ben Trishia Hanjoul, 21 jaar en eerstejaars in het graduaat Marketing- en Communicatiesupport.  

Wat heb jij in het middelbaar gevolgd? 

In het middelbaar heb ik Verzorging en nog een 7e jaar Kinderzorg gedaan (BSO). Na het middelbaar twijfelde ik tussen een bachelor Marketing of een bachelor Kleuteronderwijs. Kleuterjuf worden leek me een logisch vervolg op mijn middelbaar, dus ben ik daarin gestart.  

Hoe vond jij de overstap van secundair naar hoger? 

Ik wilde heel graag verder studeren, maar ondervond tijdens mijn eerste jaar Kleuteronderwijs dat het toch niet allemaal zo makkelijk gaat. Omdat ik uit een BSO-richting kwam, was ik het eigenlijk niet gewoon om te studeren. Die opleiding was voor mij dan ook enorm intensief: ik werd meteen in een kleuterschool gesmeten om stage te doen, moest naast studeren ook heel veel lesvoorbereidingen maken, had veel moeite met plannen en concentreren ... Het was gewoon echt allemaal te veel voor mij, waardoor ik na een jaar proberen ben gestopt.  

Je bent toch opnieuw gestart in een graduaat?  

Toen die bacheloropleiding niet wilde lukken, raakte ik in een stevige dip. Ik zat een beetje met mezelf in de knoop en wist niet goed wat ik nu echt wou. Na lang nadenken en het nodige opzoekwerk kwam ik op een graduaatsopleiding uit. Daarop heb ik de beslissing genomen om toch een nieuwe poging te wagen en verder te studeren.  

Als ik daar nu op terugblik, ben ik wel blij en trots dat ik het opnieuw aangedurfd heb. Een bachelor was gewoon een beetje te hoog gegrepen voor mij, maar ik merk dat een graduaat beter bij me past. Ik heb bijvoorbeeld minder blokvakken en krijg veel meer taken en opdrachten.  

Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen? 

Ik kende al veel mensen die bij AP Hogeschool studeerden. Ook de ligging van de hogeschool is voor mij ideaal. De campus ligt dicht bij mij thuis. Ik hoef dus niet ver te reizen, maar kan gewoon makkelijk de bus nemen.  

Wat is jouw advies voor studiekiezers?  

Aan alle jongere of oudere mensen die graag willen verder studeren zou ik aanraden: denk goed na over de richting die je wil doen en ga zeker eens met anderen praten. Zo worden er bijvoorbeeld altijd opendeurdagen georganiseerd waar je met studenten of lectoren kan praten. Zelf heb ik dat ook gedaan en dat heeft mij echt wel geholpen en extra motivatie gegeven.  

Wat betekent ‘Laat zien wat in je zit’ voor jou? 

Omdat ik in het middelbaar een BSO-richting heb gedaan, voel je wel dat mensen vaak al een mening klaar hebben over je: jij bent niet slim, jij kan niet gaan studeren, … Dat heb ik zelf ook moeten horen. Voor mij was een bachelor net iets te hoog gegrepen maar er zijn zeker BSO-studenten die het wel aankunnen. Nu ik een graduaat volg, besef en zie ik dat het mij ook kan lukken om een hoger diploma te halen. Het is zeker niet makkelijk, maar ik wil laten zien dat ik het wel kan. Ik heb een doel voor ogen en zal er alles aan doen om dat te bereiken. 

Wat zijn jouw plannen of dromen voor de toekomst? 

Ik wil eerst vooral graag een diploma in handen hebben. Met een graduaat kan dat gelukkig na twee jaar al. Als laatstejaars zal ik moeten kiezen tussen 2 afstudeerrichtingen: Marketing en Communicatie. Marketing ligt het dichtste bij wat ik wil, dus dat ga ik eerst doen. En dan het jaar erna misschien ook nog Communicatie. Als ik dan nog voldoende moed heb. (lacht)  

Ik wil gewoon echt kleine stapjes nemen. Ik werk nu al als jobstudent in een kledingwinkel en daar wil ik ook na mijn opleiding aan de slag gaan. Beginnen als assistent manager of manager, en daarna gewoon steeds verder hogerop klimmen.  

Heb jij nog een toptip voor (toekomstige) studenten? 

Als je de overstap maakt van middelbaar naar hoger onderwijs denk je vaak ‘Oooh, keileuk , nu hoef ik niet meer altijd naar de les te gaan, want sommige lessen zijn toch niet verplicht. Maar dat kan je beter wel doen. Tijdens de les schrijf ik bijvoorbeeld tips op die de lectoren geven en werk ik vaak ook al aan bepaalde opdrachten. Zo pik je veel meer op en hoef je thuis ook veel minder te doen.  

Gerelateerde artikels