Skip to main content

Systeem- en Netwerkbeheer

Deze praktijkgerichte graduaatsopleiding leidt je op tot een hands-on technicus die verantwoordelijk is voor de installatie, configuratie en het onderhoud van veilige digitale systemen en datacommunicatienetwerken. We zetten je onmiddellijk aan het werk in onze moderne labo’s. Via bestaande cases en het grote aandeel werkplekleren in de opleiding, gaan je vaardigheden er snel op vooruit. Je leert computernetwerken en de daaraan gekoppelde systemen implementeren en troubleshooten.

dns.jpgIETS VOOR JOU? 

Wil je weten hoe je een veilig netwerk bij je thuis of bij een bedrijf installeert? Wil je zelf servers en clients kunnen configureren? Ben je overtuigd van het belang van clouddiensten, virtualisatie en containerisatie? Ben je gedreven om systeem- en netwerkproblemen op te lossen? Kunnen de snel evoluerende IT-wereld en de nieuwste technologieën je mateloos boeien en wil je graag bijleren over netwerkbeveiliging? Dan is deze praktijkgerichte opleiding zeker iets voor jou!

WAT LEER JE?

We leiden je op tot systeem- en netwerkbeheerder. Je verkent de verschillende mogelijkheden in het netwerk, draait mee in toonaangevende bedrijven en leert hedendaagse en veelgebruikte technieken.

De systeembeheerder is verantwoordelijk voor de goede werking van één of meer computersystemen. Je leert: 

 • een volledige server- en systeeminfrastructuur te configureren en beheren (op zowel Windows als Linux en zowel server, client als cloud based);
 • besturingssystemen installeren, automatisch updates uitvoeren en taken automatiseren;
 • de werking van het systeem documenteren;
 • het beleid in verband met security en privacy van een organisatie technisch implementeren.

Een netwerkbeheerder is iemand die netwerkcomponenten configureert, beheert, optimaliseert en monitort. Je leert:

 • connectivity devices (switches, routers) plaatsen, configureren en beheren;
 • netwerkconnectiviteit testen en troubleshooten;
 • hoe netwerkdiensten elkaar beïnvloeden en hun impact op het netwerk;
 • computernetwerken beveiligen, firewalls instellen;
 • een computernetwerk monitoren en optimaliseren;
 • computernetwerken voorzien op groei en nieuwe technologieën.

WIE WORD JE?

Deze graduaatsopleiding maakt van jou een hands-on systeem- of netwerkbeheerder. Je bent met je diploma meteen inzetbaar op de arbeidsmarkt. Daar zullen je flexibele houding, je sociale en toepassingsgerichte vaardigheden en je leergierigheid sterk gewaardeerd worden. Dankzij de opleiding kan je niet alleen probleemoplossend denken, maar ga je ook proactief aan de slag, zodat netwerk- of systeemproblemen tot een minimum beperkt worden.

Troeven

Werkzekerheid

Netwerken en systemen moeten voortdurend onderhouden en verbeterd worden. Nieuwe technologieën, de voordelen van cloudsystemen en -netwerken, nieuwe hardware, de enorme toename van dataverbruik, bijvoorbeeld door streaming media en verbonden (IoT) devices zullen ervoor zorgen dat er nog lang nood is aan praktisch opgeleide professionals die netwerk- en systeemproblemen snel en degelijk weten op te lossen.

Praktijk, praktijk, praktijk

'Doen' staat centraal in deze opleiding. De vele praktijkoefeningen zorgen ervoor dat je de nodige technische vaardigheden snel in de vingers hebt. Zo krijg je een duidelijk zicht op je eigen capaciteiten en leer je die optimaal te benutten.Je krijgt les volgens een geïntegreerde lespraktijk waarbij je kleine stukjes theorie onmiddellijk omzet in praktische oefeningen. Op die manier krijg je snel een resultaat van de nieuw geleerde materie. Veel van de stukken theorie kan je trouwens thuis opnieuw bekijken in een van de vele kennisclips. 

Op jouw tempo

Wist je al dat je de opleiding zowel overdag als ’s avonds kan volgen? Zo combineer je de opleiding optimaal met je privéleven. Vind je bepaalde lesonderdelen moeilijker om te verwerken? Geen probleem, we bieden extra ondersteuning tijdens de (vrijblijvende) monitoraten waar je onder begeleiding kan oefenen en kan rekenen op persoonlijk begeleiding van je lectoren.

Klaar voor de toekomst 

In deze opleiding wordt je helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Je komt heel snel in contact met het werkveld en je brengt veel tijd door op de werkvloer. Je bouwt een band op met relevante bedrijven en bent meteen inzetbaar. Op de campus ga je aan de slag in de modernste labo’s. Zo ben je straks volledig voorbereid voor het échte werk.We hechten in de opleiding veel belang aan vernieuwing, zodat we actuele kennis en praktijkervaring kunnen doorgeven aan onze studenten.
 

Programma (Dagtraject)

Wanneer heb ik les?

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding overdag.

Hoe lang duurt de opleiding?

De graduaatsopleiding Systeem- en Netwerkbeheer (Informatica) omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. 

Courses Exchange Students 2023-24

 • 1. Dagtraject: 60 SP
  Courses ECTS
  Projectvaardigheden 3
  Datacom & Netwerken 6
  Scripting intro 6
  Serverbeheer Intro 3
  Webtechnologie intro 3
  Auditing & Monitoring 3
  Cybersecurity intro 3
  Databanken Intro 3
  Scripting 6
  Routering & Switching 6
  Serverbeheer 6
  Learn@work 1 6
  Besturingssystemen 6
 • 2. Dagtraject: 60 SP
  Courses ECTS
  Cybersecurity 3
  Databankbeheer 3
  Enterprise networking 6
  Learn@work 2 3
  Wireless 3
  SNB Werkplekleren 30
  SNB project 12

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Programma (Avondtraject)

WANNEER HEB IK LES?

Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding 's avonds.

HOE LANG DUURT DE OPLEIDING?

De graduaatsopleiding Systeem- en Netwerkbeheer (Informatica) omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in avondonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. 

Courses Exchange Students 2023-24

 • 1. Avondtraject: 39 SP
  Courses ECTS
  Datacom & Netwerken 6
  Scripting intro 6
  Learn@work 1 6
  Routering & Switching 6
  Cybersecurity intro 3
  Serverbeheer Intro 3
  Webtechnologie intro 3
  Besturingssystemen 6
 • 2. Avondtraject:: 33 SP
  Courses ECTS
  Enterprise networking 6
  Projectvaardigheden 3
  Serverbeheer 6
  Learn@work 2 3
  Databanken Intro 3
  Scripting 6
  Auditing & Monitoring 3
  Cybersecurity 3
 • 3. Avondtraject: 48 SP
  Courses ECTS
  Databankbeheer 3
  Wireless 3
  SNB project 12
  SNB Werkplekleren 30

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Met dit diploma op zak zijn de mogelijkheden talrijk. Je kan ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan als systeem- of netwerkbeheerder bij een kmo, de overheid of een grote multinational. Elk bedrijf is vandaag verbonden met het internet en heeft op één of andere manier nood aan jouw profiel. Werk verzekerd dus.

Verder studeren

Heb je de smaak van het studeren helemaal te pakken? Dan kan je kiezen voor een vervolgtraject aan AP Hogeschool. Dankzij de nauwe samenwerking met de bacheloropleiding Elektronica-ICT en Toegepaste Informatica is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je dan een bachelordiploma in het traject IT & Cyber Security and Cloud.

Massaal veel praktijk

Werkplekleren

Vanaf de start staat de opleiding in het teken van de arbeidsmarkt. Jouw opleiding omvat daarom een grote pijler werkplekleren. Hierdoor groei je al snel uit tot een inzetbare werkkracht met praktijkervaring.
Zo sta je op verschillende manier in contact met het werkveld.  


LEARN@WORK 1

Dit opleidingsonderdeel in het startjaar staat in het teken van exploratie. Je gaat op ontdekking om te achterhalen wat je eigen interesses en talenten zijn, maar je ontdekt ook hoe breed het werkveld is en wat het allemaal te bieden heeft.Aan de hand van allerlei activiteiten, gaande van gastlezingen tot beurzen en bedrijfsbezoeken, verbreed je je horizon en start je met het opbouwen van een professioneel netwerk.


LEARN@WORK 2

Van zodra je in onze labo's voldoende vaardigheid hebt opgebouwd, ga je echt naar de werkvloer in dit opleidingsonderdeel. Gedurende 10 dagen krijg je een initiatie op de werkvloer bij 1 of meerdere bedrijven. Je maakt kennis met de verschillende taken van een systeem- en netwerkbeheerder en mag ook zelf al een eerste keer de handen uit de mouwen steken bij een bedrijf. Op die manier krijg je een goed beeld van de verwachtingen in je toekomstige carriere.


Systeem- en netwerkbeheer werkplekleren 

Dit is het sluitstuk van je opleiding. Gedurende 72 dagen draai je fulltime mee op de werkvloer bij een bedrijf. Al doende scherp je je vaardigheden aan en leer je zelfstandig nieuwe dingen. Na SNB werkplekleren sluit je je diplomatraject af en ben je klaar om volwaardig mee te draaien in een IT team.
 

Flexibel studeren

Aangepaste trajecten

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. Bovenop een driejarig avondtraject, staat een trajectbegeleider klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken. Zo kan je een individueel aangepast traject op jouw maat volgen.

Avondonderwijs

Liever 's avonds les, omdat je overdag al andere verplichtingen hebt? Dat kan! 
Ben je gemotiveerd en beschik je over een goede dosis zelfdsicipline, dan ben je bij AP aan het juiste adres voor een avondopleiding. Onze ervaren avondlectoren helpen je graag je diploma doelstellingen te behalen.

Werken en studeren

Ook voor werkstudenten voorzien wij voldoende bijkomende faciliteiten. Zo moet je niet bij elke les verplicht aanwezig zijn en kan jouw werkervaring zelfs worden aanzien als onderdeel van het werkplekleren. Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

Gecombineerd onderwijs

In zowel de dag- als avondopleiding is er een mix van contact- en afstandsonderwijs voorzien. In je lessenrooster staat duidelijk aangegeven of een les op de campus of via digitale weg doorgaat. Op basis van onze vakinhouden en expertise in afstandonderwijs van de lectoren, kunnen wij op een kwalitatief hoogstaand niveau deze mix aanbieden.

OKOT-traject VDAB

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

FAQ over deze opleiding

 • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

  We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must.

  Let wel: we nemen een snelle start, dus je zal vanaf dag één aandachtig moeten meewerken. 

 • Hoeveel uur per week heb ik les?

  In het dagtraject heb je als eerstejaars ongeveer 24 uur per week les. 

  • Het aantal springuren wordt zoveel mogelijk beperkt, zodat je zeker een halve dag per week vrij hebt. 
  • Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof inoefent. 

  In het avondtraject heb je als eerstejaars 3 avonden per week les tussen 18 - 22 uur. 

  Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester.

 • Wat voor computer heb ik nodig?

  De minimale vereisten voor je laptop zijn:

  • Windows 
  • 16 GB DDR3 RAM 
  • Processor: i7 of gelijkwaardig AMD Ryzen 5 3th-gen minimaal
  • 256 GB SSD opstartschijf 
  • Scherm met minimaal HD resolutie (aangeraden 13” tot 15”)
  • Ingebouwde of externe webcamera 
  • WiFi en lange batterij-ondersteuning (minimum 6 uur)
  • Ethernet poort of USB ethernet poort

  Aanbevolen: minimum 1 USB-poort en UTP/RJ45-aansluiting (indien je geen USB-poort hebt, kan je een adapter kopen met USB en RJ45 in). Kies een draagbare, ietwat compacte laptop. Vermijd een grote, zware gaming-laptop. Hou er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de goede werking van alle software.

 • Kan ik op een later tijdstip nog starten?

  Je kan als eerstejaars in september of februari starten.

  • Zowel voor het dagtraject als avondtraject richten we bepaalde vakken in februari opnieuw in. 
  • Voor sommige vakken geldt er wel volgtijdelijkheid. Om inhoudelijk goed mee te zijn, moet je een bepaalde volgorde aanhouden als je een vak wil opnemen. 
  • Als je pas in februari start zal je met (beperkte) studieduurverlenging rekening moeten houden. 


  In februari kan je als dagstudent met volgende vakken starten:

  • IT Essentials
  • Cybersecurity Intro
  • Databanken Intro
  • IT Organisatie

  In februari kan je als avondstudent met volgende vakken starten:

  • Linux
  • Databanken Intro
  • IT Organisatie

  Kijk naar het herorienteringstraject voor het exacte aanbod.