Skip to main content
Programmeren

Programmeren

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Programmeren leidt je op tot een (web)programmeur die de implementatie van (web)applicaties tot een goed einde brengt. In deze doe-opleiding ga je al vanaf dag één aan de slag op onze moderne campus. Onder begeleiding, en vaak in team, leer je programmeren en IT-projecten uitwerken.

Iets voor jou?

Bijt je je graag vast in programmeeruitdagingen? Ben je nieuwsgierig en heb je een boon voor de digitale wereld? Wil je leren programmeren of een (web)applicatie ontwikkelen met de meest actuele technologieën? Dan is deze praktijkgerichte graduaatsopleiding iets voor jou! 

Wat leer je?

  • Basisprincipes van programmeren uitgelegd aan de hand van de programmeertaal C#.
  • Statische websites bouwen met HTML, CSS en JavaScript.
  • Webapplicaties ontwikkelen met de MERN stack (MongoDB, Express, React, Node).
  • Ontwerpen en integreren van databanken in API’s en andere toepassingen.
  • Applicaties testen en een probleemoplossende mindset ontwikkelen door oplossingen te vinden voor veelvoorkomende problemen.
  • Een project uit het werkveld uitwerken, samenwerken in teams, professioneel communiceren, en je projecten managen.
  • Ontdekken hoe een IT-organisatie functioneert door te leren op de werkplek bij een gevestigde waarde in het IT-landschap. 

Wie word je?

Je wordt een praktisch opgeleide programmeur met focus op web- en applicatieontwikkeling, die een flexibele werkhouding heeft. Als je bent afgestudeerd, beschik je over uitstekende praktische programmeervaardigheden en kan je professioneel samenwerken met teamgenoten en collega’s. Je leert niet enkel de technische tools, maar ook hoe je jezelf verder kan ontwikkelen door zelfstandig nieuwe technologieën eigen te maken. Zo ben je klaar voor de uitdagingen van de toekomst. 

Massaal veel praktijk

Inoefenen staat centraal in deze opleiding. Het grote aandeel praktijk zorgt ervoor dat je de nodige technische vaardigheden snel in de vingers hebt. Je krijgt een duidelijk zicht op je eigen capaciteiten en leert die optimaal te benutten. Je krijgt ook les volgens een geïntegreerde lespraktijk waarbij je kleine stukjes theorie onmiddellijk omzet in praktische oefeningen. Zo krijg je snel een resultaat van de nieuw geleerde materie. Veel van de stukken theorie kan je thuis opnieuw bekijken in een van onze vele kennisclips.

Dankzij workshops en gastcolleges word je al snel ondergedompeld in de IT-wereld. Je maakt kennis met specifieke topics en organisaties waarin je later terecht kan komen. Je brengt ook regelmatig een bezoek aan interessante bedrijven en organisaties.

Nadien werk je aan echte projecten van opdrachtgevers uit de sector. Je krijgt bijvoorbeeld enkele weken de tijd om een applicatie te programmeren gebaseerd op je eigen ontwerp. Hiervoor werk je samen met je teamgenoten aan de hand van de meest gebruikte projectmanagementmethodes. Het bedrijf waarvoor je werkt, geeft inhoudelijke feedback om de applicatie te verbeteren waarna je ook workshops volgt om het project succesvol af te werken.

Tijdens het werkplekleren is het tijd voor het echte werk: je draait een heel semester mee op de werkvloer en maakt het volledige verloop van een softwareproject mee. Je leert werken met hedendaagse technologieën en krijgt voeling met de bedrijfscultuur.

Wist je al dat je de opleiding zowel overdag als ’s avonds kan volgen? Zo combineer je de opleiding optimaal met je privéleven. Vind je bepaalde lesonderdelen moeilijker om te verwerken? Geen probleem, we bieden extra ondersteuning tijdens de (vrijblijvende) monitoraten waar je onder begeleiding kan oefenen en kan rekenen op persoonlijke begeleiding van je lectoren.

In een mum van tijd word je een volwaardige (web)ontwikkelaar, klaar voor de toekomst. Wat je ziet in de les, zal je ook snel omzetten in de praktijk. De opleiding gaat dus snel vooruit, en je ziet meteen je voortgang.

Je bent met je diploma direct inzetbaar als programmeur en vormt een toegevoegde waarde in het projectteam. De opleiding is volledig afgestemd op de arbeidsmarkt en bevat een groot aandeel werkplekleren, waarbij je meteen de werkvloer verkent. Zo blijf je helemaal up-to-date en ben je snel klaar voor het échte werk. Ons enthousiast lectorenteam beschikt over ruime expertise. Zo begin je met voorsprong aan je loopbaan.

Bovendien heb je omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit


De graduaatsopleiding Programmeren is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

 

Programma

Het programma telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. 

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Voor heroriënteerders (studieswitchers) uit een andere richting worden de opleidingsonderdelen uit het eerste semester opnieuw ingericht in het tweede semester, zodat zij meteen kunnen starten met de opleiding. Dit is enkel van toepassing als je de opleiding in dagtraject volgt.

 

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Programma

Het programma telt ook 120 studiepunten. Als je het modeltraject in avondonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar.  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding ’s avonds. 

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
Flexibel programma

Wil je de opleiding graag combineren met een job of gezin? Kies dan voor het flexibele programma gespreid over drie jaar

  • Je studeert op eigen tempo deels van thuis uit via zelfstudie en op campus
  • De lessen op campus zijn gespreid over twee weekdagen met op de ene dag lessen in de namiddag en avond en op de andere dag enkel lessen in de avond
  • In totaal zijn er maximaal 12 lesuren per week. Ideaal in combinatie met een drukke agenda. 
  • Werk je al in de sector? Toon dan je relevante ervaring aan via een portfolio en wie weet kan je de praktijkuren van het werkplekleren zo flink inkorten
  • Bovendien behaal je per academiejaar al een aantal deelcertificaten. Een grote plus in je carrière! 
  • Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels zoals het Vlaams opleidingsverlof. Ontdek hier alle steunmaatregelen.

 

Meteen aan de slag

Met je diploma heb je veel opties. Als je ervoor kiest om meteen te werken, kan je terechtkomen in een projectteam van een grote multinational. Of je gaat aan de slag als allround developer bij een kleinere onderneming of start-up. Enkele concrete voorbeelden van functies zijn:

  • front-end programmeur;
  • back-end programmeur;
  • full stack programmeur;
  • .NET programmeur;
  • tester;
  • TypeScript programmeur.

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kan je kiezen voor een 7vervolgtraject aan AP. Dankzij de nauwe samenwerking met de IT-bacheloropleidingen is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject behaal je in twee jaar een bachelordiploma in het traject IT & Software van de opleiding Toegepaste Informatica.

Microcredential Webontwikkeling

Wil je een goede basis leggen om websites te leren bouwen, maar heb je geen zin om een volledige graduaatsopleiding te volgen? Dan  kan je je ook inschrijven voor het microcredential Webontwikkeling, een traject met afstandsonderwijs dat je toelaat om je werk en studies met elkaar te combineren.

Je studeert dus waar en wanneer je wil, en werkt onder begeleiding enkele realistische projecten uit verdeeld over twee modules. Er zijn tussentijds optionele contactmomenten op de campus en de evaluatie van elke eindopdracht vindt ook plaats on campus. Na afloop van een module krijg je een certificaat overhandigd.

Heb je interesse? Neem dan contact op met het opleidingshoofd voor een intakegesprek.

Beide modules zijn voorzien als afstandsonderwijs. Je krijgt dus volledig uitgewerkt cursusmateriaal, inclusief videolessen, waarmee je zelfstandig aan de slag gaat. Je hebt de mogelijkheid om digitaal contact te leggen met een vaklector die je bijstaat als je vast komt te zitten. Je staat er dus niet helemaal alleen voor, maar we verwachten wel een grote vorm van autonoom studeren.

Gedurende de modules moet je je resultaten uploaden naar onze lectoren, die je feedback geven op de gemaakte opdrachten en projecten. Aan het einde van elke module voorzien we een examen bij ons ter plaatse.

In deze eerste module leer je gebruiksvriendelijke en interactieve websites bouwen. Denk dan aan statische bedrijfswebsites, productpagina's, interactieve websites, maar ook kleinschalige apps die geen interactie met andere gebruikers vereisen zoals prijsberekenaars of dashboards. Je kan deze module zowel in het eerste als in het tweede semester starten. Je leert:

  • de fundamentele technologieën van het web: HTML, CSS en HTTP;
  • praktische ervaring met web API's;
  • een goede basis TypeScript om interactiviteit aan websites toe te voegen;
  • het declaratief frontend framework React.js.

In de tweede module, die je pas kan starten na het afronden van module 1, leer je functionaliteit aan een website toe te voegen die niet enkel door de webbrowser afgehandeld kan worden. Denk dan aan gebruikersaccounts, berichtensystemen, of leer gevoelige informatie verwerken zonder deze naar de buitenwereld te communiceren. Daarnaast ontdek je als student hoe je websites online zet. Je leert:

  • via Express.js zowel klassieke hypertext pagina's als data voor interactieve websites en mobiele apps aan te bieden via web services;
  • werken met zowel MySQL- als MongoDB-databanken, en vlot complexe gegevens in bijhouden en bewerken;
  • jezelf te professionaliseren in moderne technologieën voor de efficiënte deployment van applicaties in een productieomgeving door middel van versiebeheer, containerisatie en orchestratie.

FAQ over deze opleiding

  • Kan ik op een later tijdstip nog starten?

    • Je kan als eerstejaars in september of februari starten.
    • Wil je in februari het avondtraject opstarten? Dan kan je slechts enkele opleidingsonderdelen van het eerste semester volgen.
    • Als je pas in februari start zal je met (beperkte) studieduurverlenging rekening moeten houden.  

  • Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

    We verwachten geen technische voorkennis van bepaalde programmeertalen of principes. Maar uiteraard moet je wel de nodige logische denkwijze en inzet hebben. Programmeren is een korte en dus krachtige opleiding. De start is dus snel en intensief.  Daarnaast verwachten we wel dat je zelf al kennis hebt van jouw computersysteem en weet hoe je met jouw computer aan de slag gaat (bestanden en mappen beheren, programma’s installeren, gebruikers toevoegen …). 

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

    Dagprogramma 

    • In het dagonderwijs heb je als eerstejaars ongeveer 20 uur per week les
    • Het aantal springuren wordt zoveel mogelijk beperkt, zodat je zeker een halve dag per week vrij hebt. 
    • Let wel: tijdens lesvrije momenten is het wel de bedoeling dat je aan opdrachten werkt of (nieuwe) leerstof inoefent
    • Het dagprogramma duurt in totaal twee jaar.

    Flexibel programma 

    • De lessen op campus zijn gespreid over twee weekdagen met op de ene dag lessen in de namiddag en avond en op de andere dag enkel lessen in de avond
    • In totaal zijn er maximaal 12 lesuren per week.
    • Het flexibele programma duurt in totaal drie jaar.

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    Als toekomstig webprogrammeur worden jij en je laptop onafscheidelijk. Goed zorg dragen voor je computer is cruciaal, maar we verwachten geen speciale toestellen. De minimale computervereisten zijn:

    • Windows  
    • 16 GB DDR4 RAM  
    • Processor: i7 of 8ste generatie of AMD Ryzen 7
    • 512 GB SSD opstartschijf  
    • Scherm met full HD resolutie (aangeraden 13” tot 15”)
    • Ingebouwde of externe webcamera  
    • Wifi en lange batterijondersteuning (minimaal 6 uur)
    • Minimaal 1 USB-poort en ethernetaansluiting (indien je geen ethernetpoort hebt, kan je een adapter kopen met USB en ethernetaansluiting in). 
    • Tip: kies een draagbare, ietwat compacte laptop. 

  • Leer ik in het graduaat ook mobiele apps maken?

    Ja, nadat je een grondige basiskennis hebt, leer je ook mobiele applicaties maken met React Native.